Llista d'aves de Canaries

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta

La avifauna de Canaries consta de 105 especies nidificantes,[1] de les cualos 7 especies y 31 subespecies son reinales.[1][2] Cuatro especies atópense globalmente amenaciaes d'estinción, 16 fueron introducíes pol home[3] y cuatro escastar en dómina histórica.[nota 1][4] Amás Canaries ye llugar d'ivernada, abelugu branizu y zona de camín de munches especies migratories.

Les especies incluyíes nesti anexu son les que reconocen como presentes la Sociedá Española d'Ornitoloxía y el gobiernu Canariu.[5][1][3][nota 2] La mayoría de les aves de Canaries tán tamién presentes na península ibérica. Dalgunes pertenecen a la fauna norteafricana, como la hubara (Chlamydotis undulata) o'l corredor (Cursorius cursor), allugaes nes islles más orientales. Y otres son reinales de la Macaronesia como'l canariu (Serinus canaria), el vencejo unicolor (Apus unicolor) o'l bisbita camineru (Anthus berthelotii).

El canariu ye'l símbolu oficial de la fauna de les islles.[6]Sicasí, el topónimu Canaries debe'l so orixe al perru (Canis).[7]

Les especies reinales de Canaries son:

Conteníu

Galliformes[editar | editar la fonte]

Phasianidae (perdices y falpayares)[editar | editar la fonte]

Phasianidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Alectoris barbara Perdiz moruna Norte d'África Terrenales abiertos semidesérticos y monte so
Toes menos Gran Canaria
L: 32 - 34
Y: 46 - 49
Residente escasa introducida pa caza
Plantía:EC-LC[9]
Stavenn Alectoris barbara.jpg
Alectoris ablonda Perdiz colorada Europa occidental Terrenes abiertos, monte so
Gran Canaria
L: 32 - 34
Y: 47 - 50
Residente introducida pa caza
Plantía:EC-LC[10]
AlectorisRufa.jpg
Coturnix coturnix Falpayar común África y Eurasia Yerbazales abiertos, estepes y tierres de cultivu
Tol archipiélagu
L: 16 - 18
Y: 32 - 35
Residente
Plantía:EC-LC[11]
Coturnix coturnix (Lmbuga).jpg
Meleagris gallopavo Pavu domésticu Norteamérica Monte con sotobosque y claros
Fuerteventura y Gran Canaria[12]
L: 90 - 100
Y: 125 - 144
Residente introducíu[3]
Plantía:EC-LC[13]
Wild turkey eastern us.jpg

Numididae[editar | editar la fonte]

Turnicidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries EC Imaxe
Numida meleagris Pintada común
África
Yerbazales con carba
Tenerife
L: 60 - 65
Y: 95 - 100
Rara, introducida pa caza[3]
Plantía:EC-LC[14]
Helmeted guineafowl kruger.jpg

Anseriformes[editar | editar la fonte]

Anatidae (coríos y gansos)[editar | editar la fonte]

Anatidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Anas acuta Ánade rabudo África, Eurasia y Norteamérica
Medios acuáticos
Indeterminaes[nota 3]
L: 51 - 62
Y: 79 - 87
Invernante irregular
Plantía:EC-LC[15]
Northern Pintails (Male & Female) I IMG 0911.jpg
Anas clypeata Patu cuyar Eurasia y Norteamérica
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 44 - 52
Y: 73 - 82
Invernante raru
Plantía:EC-LC[16]
Anas clypeata 2.jpg
Anas crecca Cerceta común África, Eurasia y Norteamérica
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 34 - 38
Y: 53 - 59
Invernante
Plantía:EC-LC[17]
Anas carolinensis FWS.jpg
Anas platyrhynchos Ánade real Eurasia y Norteamérica
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 50 - 60
Y: 81 - 95
Invernante raru
Plantía:EC-LC[18]
Mallard 080508.jpg
Anas penelope Xiblón européu África y Eurasia
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 42 - 50
Y: 71 - 85
Invernante escasu
Plantía:EC-LC[19]
Eurasian.wigeon.2.arp.750pix.jpg
Anas strepera Ánade frisu Eurasia, Norteamérica y norte d'África
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 46 - 56
Y: 78 - 90
Invernante raru
Plantía:EC-LC[20]
Anas strepera pair.jpg
Aythya ferina Porrón común Eurasia
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 42 - 49
Y: 67 - 75
Invernante irregular
Plantía:EC-LC[21]
20050514-003-aythya-ferina.jpg
Aythya fuligula Porrón moñudo Eurasia
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 40 - 47
Y: 65 - 72
Invernante irregular
Plantía:EC-LC[22]
Aythya-fuligula Tufted-Duck.jpg
Marmaronetta angustirostris Cerceta pardilla Dende la Península Ibérica y el Magreb hasta'l Turquestán Oriental y el Indo.
Medios acuáticos
Fuerteventura. Sumida como nidificante en Gran Canaria.[1]
L:39 - 42
Y: 63 - 70
Tres décades d'ausencia, volvió reproducir se en Fuerteventura nel añu 1997. Estinguida en Gran Canaria.
VU[23]
Marbled Teal (Marmaronetta angustirostris) RWD2.jpg
Tadorna ferruginea Tarru canelu Eurasia y África
Medios acuáticos
Tenerife y Fuerteventura
L: 58 - 70
Y: 110 - 135
Invernante raru
Plantía:EC-LC[24]
Hunawihr-ruddy-shelduck.jpg

Podicipediformes[editar | editar la fonte]

Podicipedidae (somorguyos y zampullines)[editar | editar la fonte]

Podicipedidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm)[25] Guarda en Canaries EC Imaxe
Podiceps nigricollis Zampullín cuellinegro Eurasia, África, y América Medios acuáticos Indeterminaes
L: 28 - 34
Invernante irregular
Plantía:EC-LC[26]
Podiceps nigricollis (Marek Szczepanek)2.jpg

Phoenicopteriformes[editar | editar la fonte]

Phoenicopteridae (flamencos)[editar | editar la fonte]

Phoenicopteridae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Phoenicopterus roseus Flamencu común África y Eurasia Medios acuáticos Indeterminaes
L: 125-145
Y: 140-170
Invernante raru
Plantía:EC-LC[27]
Bristol.zoo.greater.flamingo.arp.jpg

Apodiformes[editar | editar la fonte]

Apodidae (vencejos)[editar | editar la fonte]

Apodidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Apus apus Vencejo común África y Eurasia Montes, montes y cultivos con riscos y cantiles p'añerar, medios urbanos
Gran Canaria
L: 16 - 17
Y: 42 - 48
Branizu y en migración
Plantía:EC-LC[28]
ApusApusKlausRoggel05.jpg
Apus pallidus Vencejo pálidu África y Eurasia Terrenes accidentaos y urbanos, sobrevolando cualesquier otru hábitat
Toes[29]
L: 16 -17
Y: 42 - 46
Branizu escasu
Plantía:EC-LC[30]
Apuspallidus 9043.JPG
Apus unicolor Vencejo unicolor Macaronesia Terrenes accidentaos Tol archipiélagu
L: 14 - 15
Y: 38 - 39
Residente
Plantía:EC-LC[31]
Falta imaxe páxaros 2.svg

Pterocliformes[editar | editar la fonte]

Pteroclidae (gangues)[editar | editar la fonte]

Pteroclidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Pterocles orientalis Ortega Eurasia y norte d'África
Llanos semiáridos
Fuerteventura y Lanzarote
L: 33 - 35
Y: 70 - 73
Residente
Plantía:EC-LC[32]
Pterocles orientalis.jpg

Columbiformes[editar | editar la fonte]

Columbidae (palombos)[editar | editar la fonte]

Phasianidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Columba bollii Palombu turqué Islles Canaries Laurisilva
Tenerife, La Palma, El Fierro y La Gomera
L: 35 - 37
Y: 65 - 68
Residente reinal
Plantía:EC-NT[33]
Lorbeertaube3 3.jpg
Columba guinea Palombu de Guinea África
Tenerife
L:
Y:
Introducida invasora
Plantía:EC-LC[34]
Speckled Pigeon RWD1.jpg
Columba junoniae Palombu rabiche Islles Canaries Laurisilva
La Gomera, La Palma y Tenerife
L: 37 - 38
Y: 64 - 67
Residente reinal
EN[35]
Lorbeertaube15-01-2010.jpg
Columba livia Palombu bravíu Eurasia y norte d'África, introducíes nel restu del mundu Medios abiertos con cantiles y riscos p'añerar, medios urbanos Tol archipiélagu
L: 31 - 34
Y: 63 - 70
Residente
Plantía:EC-LC[36]
Orsopapera-colombo 002.JPG
Streptopelia decaocto Tórtola turca Eurasia y norte d'África Zones urbanes y suburbanas arbolaes
Tenerife y Fuerteventura
L: 31 - 33
Y: 47 - 55
Residente
Plantía:EC-LC[37]
Collared Dove.jpg
Streptopelia roseogrisea Tórtola rosigrís África sudafricana, dende Mauritania hasta Arabia. Parques y xardinos de les zones urbanes
Probablemente toles islles.
L:
Y:
Residente introducida
Plantía:EC-LC[38]
Feral Barbary Dove.jpg
Streptopelia senegalensis Tórtola senegalesa África subsahariana, esti d'África, Oriente Próximu y Turquía
La Gomera, Gran Canaria, Lanzarote y Fuerteventura. Dudosa en Tenerife
L:
Y:
Residente, conolizadora recién.
Laughing Dove - sb616.JPG
Streptopelia turtur Tórtola común Eurasia y norte d'África Zones arbolaes abiertes y llende de los montes Tol archipiélagu
L: 26 - 28
Y: 47 - 53
Residente
Plantía:EC-LC[39]
Tórtola común (Streptopelia turtur) (4650916016).jpg

Gruiformes[editar | editar la fonte]

Rallidae (rascones y allegaos)[editar | editar la fonte]

Rallidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Fulica atra Focha común África, Eurasia y Oceanía
Médios acuáticos
Tenerife, Gran Canaria y Fuerteventura
L: 36 - 38
Y: 70 - 80
Residente escasa
Plantía:EC-LC[40]
2006-06-05 blaesshuhn.jpg
Gallinula chloropus Polla d'agua África, América y Eurasia
Medios acuáticos
La Gomera, Tenerife, Gran Canaria y Fuerteventura
L: 32 - 35
Y: 50 - 55
Residente
Plantía:EC-LC[41]
Kokoszka(Grzecho Lukasik).jpg

Otidiformes[editar | editar la fonte]

Otididae (avutardas)[editar | editar la fonte]

Otidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Chlamydotis undulata Avutarda hubara Norte d'África
Llanures semiáridas
Lanzaronte y Fuerteventura, estinguíu en Tenerife
L: 75 - 105
Y: 190 - 260
Residente
VU[42]
Houbara035.JPG

Cuculiformes[editar | editar la fonte]

Cuculidae (cucos)[editar | editar la fonte]

Cuculidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Clamator glandarius Críalo européu Eurasia y norte d'África Montes abiertos y deveses
Indeterminaes
L: 38 - 40
Y: 58 - 61
En migración, raru
Plantía:EC-LC[43]
Cuco Rabilongo (Clamator Glandarius).jpg
Cuculus canorus Cucu común Eurasia y norte d'África Montes, monte baxu, pandoriales y marismas
Indeterminaes
L: 32 - 34
Y: 55 - 60
Branizu
Plantía:EC-LC[44]
Cuculus canorus vogelartinfo chris romeiks CHR0431.jpg

Procellariiformes[editar | editar la fonte]

Procellariidae (pardelas y petreles)[editar | editar la fonte]

Procellariidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm)[25] Guarda en Canaries[25] EC Imaxe
Ardenna gravis Pardela capirotada Atlánticu
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 43- 51
Y: 105 - 122
En migración
Plantía:EC-LC[45]
Puffinus gravisPCCA20070623-3641B.jpg
Ardenna grisea Pardela aveseda Atlánticu y Pacíficu
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 40 - 50
Y: 95 - 110
En migración
Plantía:EC-NT[46]
Sooty shearwater kaikoura.jpg
Bulweria bulwerii Petrel de Bulwer Macaronesia
Ave marina
Toes menos Gran Canaria
L: 26 - 28
Y: 68 - 73
Branizu
Plantía:EC-LC[47]
Bulwers petrel.jpg
Calonectris diomedea Pardela cenicienta Mediterraneu y Atlánticu
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 44 - 49
Y: 117 - 135
Invernante
Plantía:EC-LC[48]
Calonectris diomedea, Cabrera National Park (12076283283).jpg
Calonectris borealis Pardela atlántica Atlánticu
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 48 - 56
Y: 113 - 124
Branizu
Plantía:EC-LC[49]
Cagarro - Calonectris diomedea borealis.JPG
Puffinus puffinus Pardela pichoneta Atlánticu
Ave marina
La Palma y Tenerife
L: 31 - 36
Y: 76 - 85
Branizu
Plantía:EC-LC[50]
P puffinus griseus.jpg
Puffinus assimilis Pardela chica Océanos del hemisferiu sur
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 25 - 30
Y: 58 - 67
Invernante
Plantía:EC-LC[51]
Puffinus assimilis.png

Hydrobatidae (paíños)[editar | editar la fonte]

Hydrobatidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm)[25] Guarda en Canaries[25] EC Imaxe
Hydrobates pelagicus Paíño común Atlánticu
Ave marina
Toles islles salvo La Palma y Gran Canaria
L:
Y:
Residente
Plantía:EC-LC[52]
Hydrobates pelagicus.jpg
Oceanodroma castro Paíño de Madeira Atlánticu y Pacíficu
Ave marina
Fierro, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura y roques d'Anaga
L: 19 - 21
Y: 43 - 46
Residente escasa
Plantía:EC-LC[53]
Band-rumped Petrel From The Crossley ID Guide Eastern Birds.jpg
Oceanites oceanicus[54] Paíño de Wilson Antárticu, Atlánticu, Pacíficu y Índicu
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 16 - 18,5
Y: 38 - 42
Divagante branizu
Plantía:EC-LC[55]
Oceanites oceanicusPCCA20070623-3634B.jpg
Pelagodroma marina Paíño pechialbo Atlánticu
Ave marina
Lanzarote
L: 20 - 21
Y: 41 - 43
Branizu escasu
Plantía:EC-LC[56]
Godmanstormlg.jpg

Ciconiiformes[editar | editar la fonte]

Ciconiidae (cigüeñes)[editar | editar la fonte]

Ciconiidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries EC Imaxe
Ciconia ciconia Cigüeña blanca África y Eurasia Orixinalmente amestada a cursos d'agua y praos, habitual en medios urbanos y suburbanos Indeterminaes
L: 95 - 110
Y: 180 - 218
En migración, escasa
Plantía:EC-LC[57]
Ciconia ciconia (aka).jpg

Suliformes[editar | editar la fonte]

Sulidae (alcatraces)[editar | editar la fonte]

Sulidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries EC Imaxe
Morus bassanus Alcatraz atlánticu Atlánticu Norte
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 85 - 97
Y: 170 - 192
Invernante
Plantía:EC-LC[58]
Morus bassanus adu.jpg

Phalacrocoracidae (mabees)[editar | editar la fonte]

Sulidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries EC Imaxe
Phalacrocorax carbo Mabea grande África, Eurasia y Norteamérica
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 77 - 94
Y: 121 - 149
Invernante raru
Plantía:EC-LC[59]
Phalacrocorax carbo1.jpg

Pelecaniformes[editar | editar la fonte]

Ardeidae (garces)[editar | editar la fonte]

Ardeidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries EC Imaxe
Ardea cinerea Garza real África y Eurasia
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 84 - 102
Y: 155 - 175
Invernante
Plantía:EC-LC[60]
Urban Heron.JPG
Ardea purpurea Garza imperial África y Eurasia
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 70 - 90
Y: 110 - 145
Branizu escasa
Plantía:EC-LC[61]
Purple Heron (Ardea purpurea) in Kolleru, AP W3 IMG 4052.jpg
Ardeola ralloides Garcilla cangrejera África, Europa y Oriente próximu
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 40 - 49
Y: 71 - 86
Branizu irregular
Plantía:EC-LC[62]
090504-squacco-heron-at-KAlloni-salt-pans.jpg
Bubulcus ibis Garcilla bueyera África, Eurasia, América y Ocenanía
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 45 - 52
Y: 82 - 95
Invernante
Plantía:EC-LC[63]
Cattle Egret (Bubulcus ibis) -Florida Keys2.jpg
Egretta garzetta Garceta común África, Eurasia, América y Ocenanía
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 55 - 65
Y: 88 - 106
Invernante
Plantía:EC-LC[64]
Little Egret (Egretta garzetta)- Breeding plumage- in Hyderabad, AP W IMG 7665.jpg
Ixobrychus minutus Avetorillo común África y Eurasia
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 33 - 38
Y: 49 - 58
Branizu escasa
Plantía:EC-LC[65]
Tarabusino, giovane maschio (Casale).jpg
Nycticorax nycticorax Martinete común África, América y Eurasia
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 58 - 65
Y: 90 - 100
En migración
Plantía:EC-LC[66]
Black-crowned Night Heron (Nycticorax nycticorax), Kwa Madwala, Mpumalanga, South Africa 2.jpg

Threskiornithidae (ibis y espátules)[editar | editar la fonte]

Threskiornithidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries EC Imaxe
Platalea leucorodia Espátula común África y Eurasia
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 80 - 93
Y: 120 - 135
Invernante escasa
Plantía:EC-LC[67]
Loeffler.jpg
Threskiornis aethiopicus Ibis sagráu África. Introducíu en Francia, la península ibérica y Baréin
Medios acuáticos
Indeterminaes
L:
Y:
Reproducción esporádica dende 1997. El control de los exemplares amontesaos torgó que s'asiente
Plantía:EC-LC[68]
Heiliger Ibis 0508061.jpg

Charadriiformes (limícolas)[editar | editar la fonte]

Haematopodidae (ostreros)[editar | editar la fonte]

Haematopodidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Haematopus ostralegus Ostreru euroasiático
Eurasia
Mariñes
Indeterminaes
L: 40 - 46
Y: 80 - 86
Invernante escasu
Plantía:EC-LC[69]
Haematopus ostralegus He.jpg

Recurvirostridae (avocetas y cigüeñuelas)[editar | editar la fonte]

Recurvirostridae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries EC Imaxe
Himantopus himantopus Cigüeñuela África, América, Eurasia y Oceanía Medios acuáticos Indeterminaes
L: 35 - 40
Y: 67 - 83
Branizu y en migración
Plantía:EC-LC[70]
Whiteheadedstilt.jpg
Recurvirostra avosetta Avoceta común África y Eurasia Medios acuáticos Indeterminaes
L: 42 - 45
Y: 77 - 80
Branizu escasa
Plantía:EC-LC[71]
Pied Avocet.jpg

Burhinidae (algaravanes)[editar | editar la fonte]

Burhinidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Burhinus oedicnemus Algaraván Eurasia y África Estepes, planicies semidesérticas y gorbizales con escamplaes
Lanzarote y Fuerteventura
L: 40 - 44
Y: 77 - 85
Residente
Plantía:EC-LC[72]
Burhinus oedicnemus insularum Lanzarote 2.jpg

Glareolidae (corredores y canasteras)[editar | editar la fonte]

Glareolidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Cursorius cursor Corredor saharianu África y Ásia
Llanures grebes
Lanzarote y Fuerteventura
L: 21 - 24
Y: 51 - 57
Residente
Plantía:EC-LC[73]
Cream-coloured courser.jpg

Charadriidae (chorlitos y avefrías)[editar | editar la fonte]

Charadriidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Charadrius alexandrinus Chorlitejo patinegro África, América y Eurasia Mariñes arenoses y buelguices
Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura y Lanzarote
L: 15 - 17
Y: 42 - 45
Residente
Plantía:EC-LC[74]
Snowy Plover Morro Strand.jpg
Charadrius dubius Chorlitejo chicu África y Eurasia Medios acuáticos
Tenerife, Gran Canaria y Fuerteventura
L: 14 - 17
Y: 42 - 48
Residente
Plantía:EC-LC[75]
Little-ringed Pulover I IMG 1485.jpg
Charadrius hiaticula Chorlitejo grande África, Eurasia y Norteamérica Mariñes predreses, sableres y agüerios d'estuarios Tol archipiélagu
L: 18 - 20
Y: 48 - 57
Invernante
Plantía:EC-LC[76]
Charadrius hiaticula He.jpg
Pluvialis squatarola Chorlito gris África, América, Eurasia y Oceanía Tundra, sableres y llagunes costeres Tol archipiélagu
L: 27 - 30
Y: 71 - 83
Invernante
Plantía:EC-LC[77]
Pluvialis squatarola1.jpg
Vanellus vanellus Avefría europea Eurasia y norte d'África Yerbazales, campos de cultivu y agüerios costeros Tol archipiélagu
L: 25 - 28
Y: 69 - 81
Invernante escasu
Plantía:EC-LC[78]
Vanellus vanellus 1.jpg

Scolopacidae (correlimos, andarríos y archibebes)[editar | editar la fonte]

Scolopacidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Actitis hypoleucos Andarríos chicu África, Eurasia y Oceanía Medios acuáticos Tol archipiélagu
L: 19 - 21
Y: 38 - 41
Invernante
Plantía:EC-LC[79]
Actitis hypoleucos 1 tb (Marek Szczepanek).jpg
Arenaria interpres Vuelvepiedras común África, América, Eurasia y Oceanía Mariñes predreses, llagos ríos y tundra Tol archipiélagu
L: 21 - 25
Y: 50 - 57
Invernante
Plantía:EC-LC[80]
Arenaria interpres3.jpg
Calidris alba Correlimos tridáctilo África, América, Eurasia y Oceanía Mariñes arenoses y tundra Tol archipiélagu
L: 20 - 21
Y: 40 - 45
Invernante
Plantía:EC-LC[81]
Calidris alba running 6.jpg
Calidris alpina Correlimos común África, América y Eurasia Medios acuáticos Tol archipiélagu
L: 16 - 22
Y: 38 - 45
Invernante
Plantía:EC-LC[82]
Calidris-alpina-001 edit.jpg
Calidris canutus Correlimos gordu África, América, Eurasia y Oceanía Zones de marea, estuarios y tundra Tol archipiélagu
L: 23 - 25
Y: 57 - 61
Invernante
Plantía:EC-LC[83]
Calidris canutus.jpg
Calidris ferruginea Correlimos zarapitín África, Eurasia y Oceanía Agüerios de marea, llagunes costeres y tundra Tol archipiélagu
L: 18 - 23
Y: 42 - 46
Invernante
Plantía:EC-LC[84]
Calidris ferruginea (Marek Szczepanek).jpg
Calidris minuta Correlimos menudu Eurasia y África Llagos, estuarios costeros y tundra Tol archipiélagu
L: 12 - 14
Y: 34 - 37
Invernante
Plantía:EC-LC[85]
Little Stint (Calidris minuta) 2.jpg
Gallinago gallinago Arcea común Eurasia y África Medios acuáticos Tol archipiélagu
L: 25 - 27
Y: 44 - 47
Invernante escasu
Plantía:EC-LC[86]
Gallinago gallinago Viladecans 1.jpg
Limosa lapponica Aguya colipinta África, Eurasia y Oceanía Mariñes arenoses, estuarios y tundra Tol archipiélagu
L: 37 - 41
Y: 70 - 80
Invernante y en migración
Plantía:EC-LC[87]
BartailedGodwit24.jpg
Limosa limosa Aguya colinegra África, Eurasia y Oceanía Llagos y yerbazales inundables Tol archipiélagu
L: 40 - 44
Y: 70 - 82
Invernante
Plantía:EC-NT[88]
Limosa limosa (Uitkerke).jpg
Numenius arquata Zarapito real Eurasia y África Agüerios y bancos d'arena Tol archipiélagu
L: 50 - 60
Y: 80 - 100
Invernante raru
Plantía:EC-NT[89]
Numenius arquata - Dubai.jpg
Numenius phaeopus Zarapito trinador África, América, Eurasia y Oceanía Banzaos, agüerios de marea y mariñes arenoses Tol archipiélagu
L: 40 - 46
Y: 76 - 89
Invernante
Plantía:EC-LC[90]
Numenius phaeopus.jpg
Philomachus pugnax Combatiente Eurasia, África y Oceanía Zones enfollagaes y yerbazales Tol archipiélagu
L: 20 - 32
Y: 48 - 58
Invernante y en migración
Plantía:EC-LC[91]
Ruff.jpg
Scolopax rusticola Chocha perdiz Eurasia Montes y zones húmedes La Palma, Fierro, La Gomera y Tenerife
L: 33 - 35
Y: 56 - 60
Residente
Plantía:EC-LC[92]
Woodcock earthworm.jpg
Tringa glareola Adarríos bastardo África y Eurasia Medios acuáticos Tol archipiélagu
L: 19 - 21
Y: 56 - 57
Invernante y en migración
Plantía:EC-LC[93]
Tringa glareola PA021130.jpg
Tringa nebularia Archibebe claro África, Eurasia y Oceanía Medios acuáticos Tol archipiélagu
L: 30 - 34
Y: 68 - 70
Invernante y en migración
Plantía:EC-LC[94]
Greenshank cairns09.JPG
Tringa ochropus Andarríos grande Eurasia y África Terrenales arbolaos húmedos, ríos y lago Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura y Lanzarote
L: 21 - 24
Y: 57 - 61
Invernante
Plantía:EC-LC[95]
Green Sandpiper (Tringa ochropus)- In Breeding plumage at Bharatpur I IMG 5533.jpg
Tringa totanus Archibebe común Eurasia y norte d'África Praderíes inundables y llagos Tol archipiélagu
L: 27 - 29
Y: 59 - 66
Invernante
Plantía:EC-LC[96]
Roedben.jpg

Stercorariidae (págalos)[editar | editar la fonte]

Stercorariidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Stercorarius parasiticus Págalo parásitu Eurasia, Norteamérica, Atlánticu y Pacíficu
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 41 - 46
Y: 110 - 120
Invernante
Plantía:EC-LC[97]
Arcticskua2.jpg
Stercorarius pomarinus Págalo pomarino Eurasia, Norteamérica, Atlánticu y Pacíficu
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 46 - 51
Y: 125 - 135
Invernante irregular
Plantía:EC-LC[98]
Stercorarius pomarinusPCCA20070623-3985B.jpg
Stercorarius skua Págalo grande Europa y Atlánticu
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 53 - 58
Y: 135 - 145
Invernante
Plantía:EC-LC[99]
Great Skua 20080821.jpg

Sternidae (charranes y fumareles)[editar | editar la fonte]

Sternidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Chlidonias hybridus Fumarel cariblanco Mariñes d'Eurasia, África y Oceanía
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 23 - 25
Y: 74 - 78
En migración
Plantía:EC-LC[100]
Chlidonias hybrida 3 (Marek Szczepanek).jpg
Chlidonias niger Fumarel común Átlantico norte
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 22 - 24
Y: 64 - 68
Branizu irregular
Plantía:EC-LC[101]
Chlidonias niger.jpg
Gelochelidon nilotica Pagaza piconegra Mariñes d'Eurasia, África, América y Oceanía
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 35 - 38
Y: 100 - 115
Branizu escasa
Plantía:EC-LC[102]
Gull-billed Tern.jpg
Sternula albifrons Charrancito común Mariñes d'Eurasia, África y Oceanía
Medios acuáticos
Indeterminaes
L: 22 - 24
Y: 51 - 56
Branizu escasu
Plantía:EC-LC[103]
Sterna albifrons P6284602.jpg
Sterna dougallii Charrán rosado Mariñes del Atlánticu, Pacíficu y Índicu
Ave marina
Indeterminaes
L: 33 - 38
Y: 72 - 80
Invernante raru
Plantía:EC-LC[104]
RoseateTern23.jpg
Sterna hirundo Charrán común Mariñes del Atlánticu, Pacíficu y Índicu
Ave marina
Indeterminaes
L: 31 - 35
Y: 75 - 85
Branizu raru
Plantía:EC-LC[105]
Common tern with fish.jpg
Sterna sandvicensis Charrán patinegro Mariñes del Atlánticu, Índicu y Pacíficu americanu
Ave marina
Indeterminaes
L: 36 - 41
Y: 95 - 105
Invernante
Plantía:EC-LC[106]
Sandwich Tern perched.jpg

Alcidae (alcas)[editar | editar la fonte]

Alcidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Fratercula arctica Frairucu común Atlánticu norte y Mediterraneu occidental
Ave marina
Indeterminaes
L: 26 - 30
Y: 47 - 63
Invernante raru
Plantía:EC-LC[107]
Atlantic Puffin Illustration.svg

Laridae (gaviluetes)[editar | editar la fonte]

Laridae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Larus canus Gavilueta cana Eurasia y Norteamérica
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 40 - 42
Y: 110 - 120
Invernante irregular
Plantía:EC-LC[108]
Larus canus canus in Helisnki.jpg
Larus fuscus Gavilueta aveseda Europa y Atlánticu
Medios acuáticos
Tol archipiélagu
L: 52 - 60
Y: 135 - 150
Invernante
Plantía:EC-LC[109]
Kleine Mantelmeeuw.jpg
Larus marinus Gavión atlánticu Atlánticu norte
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 67 - 78
Y: 150 - 165
Invernante escasa
Plantía:EC-LC[110]
Mantelmoewe.jpg
Larus michahellis [nota 4] Gavilueta patiamarilla Mediterraneu y mariñes atlántiques ibériques
Ave marina
Tol archipiélagu
L: 55 - 67
Y: 138 - 155
Residente
Plantía:EC-LC[111]
Larus michahellis LC0046.jpg
Larus ridibundus Gavilueta reidora común Eurasia, Norteamérica, Atlánticu y Pacíficu
Medios acuáticos y suburbanos
Tol archipiélagu
L: 36 - 38
Y: 100 - 110
Invernante
Plantía:EC-LC[112]
Black-headed Gull on ice.jpg

Strigiformes (rapazos nocherniegues)[editar | editar la fonte]

Tytonidae (curuxes)[editar | editar la fonte]

Tytonidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Tyto alba Curuxa común África, América, Eurasia y Oceanía Terrenales abiertos con árboles, medios urbanos rurales
Fierro, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura y Lanzarote
L: 33 - 35
Y: 85 - 93
Residente
Plantía:EC-LC[113]
Barn-owl (Racheeo).jpg

Strigidae (búhos)[editar | editar la fonte]

Strigidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Asio otus Búho chicu Eurasia y Norteamérica Montes y terrenes arbolaos
La Palma, Fierro, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 35 - 37
Y: 90 - 100
Residente
Plantía:EC-LC[114]
Asio otus uszatka1.JPG

Falconiformes[editar | editar la fonte]

Falconidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Falco eleonorae Ferre d'Eleonor Área mediterránea
Mariñes ya islles
Lanzarote
L: 36 - 42
Y: 87 - 104
Branizu escasu
Plantía:EC-LC[115]
Falcão da rainha.jpg
Falco pelegrinoides Ferre tagarote Norte d'África Cantiles marinos
Tenerife, Fuerteventura y Lanzarote
L: 35 - 40
Y: 80 - 100
Residente
Plantía:EC-LC[116]
Wüstenfalke.jpg
Falco tinnunculus Peñerina común África y Eurasia Espacios abiertos y semiboscosos
Tol archipiélagu
L: 31 - 37
Y: 68 - 78
Residente
Plantía:EC-LC[117]
Common kestrel falco tinnunculus.jpg

Accipitriformes[editar | editar la fonte]

Accipitridae (águiles, bilanos y utres)[editar | editar la fonte]

Accipitridae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Accipiter nisus Gavilán Eurasia
Montes
La Palma, Fierro, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 29 - 41
Y: 58 - 80
Residente
Plantía:EC-LC[118]
Spurvehoeg.jpg
Buteo buteo Busardo ratoneru Eurasia Campos de cultivu, monte y devesa mediterráneos
La Palma, Fierro, La Gomera, Tenerife Gran Canaria y Fuerteventura
L: 46 - 58
Y: 110 - 132
Residente
Plantía:EC-LC[119]
Buteo buteo 1 (Lukasz Lukasik).jpg
Milvus migrans Bilanu negru África, Eurasia y Oceanía Deveses, campos de cultivu y árees abiertes, de cutiu cercanos a mases d'agua
Gran Canaria
L: 48 - 58
Y: 130 - 155
Branizu escasu
Plantía:EC-LC[120]
Milvus migrans front(ThKraft).jpg
Neophron percnopterus Guirre Eurasia y África Cría en roquedos, alimentar en zones abiertes de monte y llanu
Fuerteventura y Lanzarote
L: 55 - 65
Y: 155 - 170
Residente
EN[121]
Neophron percnopterus.JPG

Pandionidae (águila pescadora)[editar | editar la fonte]

Pandionidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries EC Imaxe
Pandion haliaetus Águila pescadora América, África y Eurasia
Médios acuáticos
Fierro, La Gomera, Tenerife y Lanzarote
L: 52 - 60
Y: 152 - 167
Residente escasa[8]
Plantía:EC-LC[122]
OspreyNASA.jpg

Psittaciformes[editar | editar la fonte]

Cacatuidae (cacatúes)[editar | editar la fonte]

Psittacidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[3] EC Imaxe
Nymphicus hollandicus Cacatúa ninfa Australia. Introducida en Puertu Ricu
Zones abiertes
Tenerife
L:
Y:
Residente procedente d'escapes
Plantía:EC-LC[123]
Nymphicus hollandicus Karratha 1.jpg

Psittacidae (loros y cotorres)[editar | editar la fonte]

Psittacidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[3] EC Imaxe
Agapornis fischeri Indixebrable de Fischer África
Selva húmeda
Gran Canaria
L: 14
Y:
Residente procedente d'escapes
Plantía:EC-NT[124]
Fischer's Lovebird, (Agapornis fischeri) perching on a box.jpg
Agapornis personata Indixebrable amazcaráu África
Altiplanos arbolaos
Gran Canaria
L: 12,5 - 15
Y:
Residente procedente d'escapes
Plantía:EC-LC[125]
Masked Lovebird (Agapornis personata) -Auckland Zoo.jpg
Amazona ochrocephala Amazona real Suramérica
Montes, cultivos y zones urbanes
Tenerife
L:
Y:
Residente procedente d'escapes
Plantía:EC-LC[126]
Amazona ochrocephala -Jurong Bird Park-8a.jpg
Melopsittacus undulatus Periquito Australia
Sabanes arbolaes
Tenerife
L: 18
Y:
Residente procedente d'escapes
Plantía:EC-LC[127]
Wellensittich maennchen wildfarben.jpg
Myiopsitta monachus Cotorra monxu Suramérica
Terrenales arbolaos abiertos
La Palma, Tenerife, Gran Canaria y Fuerteventura[8]
L: 28 - 30
Y: 31 - 34
Residente procedente d'escapes[128]
Plantía:EC-LC[129]
Monk Parakeet on short grass.jpg
Nandayus nenday Aratinga Ñanday Suramérica
Montes tropicales y banzaos
Tenerife
L:
Y:
Residente procedente d'escapes
Plantía:EC-LC
2011-4 parrot in Strasbourg.jpg
Poicephalus senegalus Lorito senegalés África Occidental
Montes y sabanes arbolaes
Tenerife
L:
Y:
Residente procedente d'escapes
Plantía:EC-LC
Mohrenkopfpapagei1.jpg
Psittacula krameri Cotorra de Kramer África y Asia
Montes y sabanes arbolaes
Tenerife y Gran Canaria[8]
L: 38 - 42
Y: 42 - 48
Residente procedente d'escapes[130]
Plantía:EC-LC[131]
Rose-ringed Parakeet I IMG 9797.jpg

Coraciiformes[editar | editar la fonte]

Meropidae (abeyerucos)[editar | editar la fonte]

Meropidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Merops apiaster Abeyerucu européu África y Eurasia
Terrenes abiertos y valles fluviales
Indeterminaes
L: 27 - 29
Y: 44 - 49
En migración, escasu
Plantía:EC-LC[132]
Merops-apiaster.JPG

Coraciidae (carraques)[editar | editar la fonte]

Coraciidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Coracias garrulus Carraca europea África y Eurasia Terrenes secos con arbolaos abiertos Indeterminaes
L: 30 - 32
Y: 66 - 73
En migración, rara
Plantía:EC-NT[133]
Coracias garrulus -Kruger National Park-8.jpg

Upupidae (abubillas)[editar | editar la fonte]

Upupidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Upupa epops Abubilla África y Eurasia Terrenales llanos y valles con árboles o parrotales Tol archipiélagu
L: 26 - 28
Y: 42 - 46
Residente
Plantía:EC-LC[134]
Upupa epops 1 Luc Viatour.jpg

Piciformes[editar | editar la fonte]

Picidae (picatueros)[editar | editar la fonte]

Picidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Dendrocopos major Picu picapinos Eurasia y norte d'África
Montes
Tenerife y Gran Canaria
L: 22 - 23
Y: 34 - 39
Residente
Plantía:EC-LC[135]
DendrocoposMajor.jpg

Passeriformes[editar | editar la fonte]

Laniidae (paniegues)[editar | editar la fonte]

Laniidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Lanius meridionalis[nota 5] Paniega real meridional África y sur d'Europa Zones abiertes con árboles tremaos y parrotales espinosos
Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura y Lanzarote
L: 24
Residente
Plantía:EC-LC[136]
Southern grey shrike.jpg
Lanius senator Paniega común Eurasia y norte d'África Arbolees y zones de monte baxu Indeterminaes
L: 18
En migración
Plantía:EC-LC[137]
Lanius senator.jpg

Corvidae (córvidos)[editar | editar la fonte]

Corvidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Corvus corax Cuervu Eurasia y Norteamérica Terrenales abiertos y forestales
Tol archipiélagu
L: 54 - 67
Y: 115 - 130
Residente
Plantía:EC-LC[138]
Corvus corax.001 - Tower of London.JPG
Pyrrhocorax pyrrhocorax Chova piquirroja Eurasia y norte d'África Fasteres de monte, altiplanos y zones predreses
La Palma
L: 37 - 41
Y: 68 - 80
Residente
Plantía:EC-LC[139]
Alpenkrähe-Pyrrhocorax.jpg

Acrocephalidae (zarceros y carriceros)[editar | editar la fonte]

Sylviidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Hippolais polyglotta Zarcero común África y Europa Parrotales y bardiales Indeterminaes
L: 12 - 13
En migración escasu
Plantía:EC-LC[140]
Hippolais polyglotta NRM.jpg

Phylloscopidae (mosquiteros)[editar | editar la fonte]

Sylviidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Phylloscopus canariensis Mosquiteru canariu Islles Canaries Montes y carbes
La palma, Fierro, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 10 - 11
Residente reinal
Plantía:EC-LC[141]
Phylloscopus canariensis -Drago, Gran Canaria, Canary Islands, Spain-8 (1).jpg
Phylloscopus bonelli Mosquiteru papialbo Eurasia y norte d'África Montes non bien húmedos Indeterminaes
L: 10,5 - 12
En migración
Plantía:EC-LC[142]
Phylloscopus bonelli.jpg
Phylloscopus sibilatrix Mosquiteru silvador África y Eurasia Montes con pocu sotobosque Indeterminaes
L: 11 - 12,5
En migración, escasu
Plantía:EC-LC[143]
Phylloscopus sibilatrix Barco Reale 1.jpg
Phylloscopus trochilus Mosquiteru musical África y Eurasia Montes caducifolios abiertos Indeterminaes
L: 11 - 12,5
En migración
Plantía:EC-LC[144]
Phylloscopus.trochilus.-.lindsey.jpg

Sylviidae (papudes)[editar | editar la fonte]

Sylviidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Sylvia atricapilla Papuda capirotada Eurasia y norte d'África Montes y arbolees
La Palma, Fierro, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 13,5 - 15
Residente
Plantía:EC-LC[145]
Curruca Capirotada.( Sylvia atricapilla heineken)(♂) (5215354550).jpg
Sylvia borin Papuda mosquitera África y Eurasia Parrotales de montes húmedos Indeterminaes
L: 13 - 14,5
En migración
Plantía:EC-LC[146]
Garden Warbler.jpg
Sylvia cantillans Papuda carrasqueña Área mediterránea Monte mediterraneu y monte baxu Indeterminaes
L: 12 - 13
En migración, escasa
Plantía:EC-LC[147]
Sylvia inornata iberiae, Portugal.jpg
Sylvia communis Papuda zarcera África y Eurasia Cantos arbustivos de montes Indeterminaes
L: 13 - 15
En migración
Plantía:EC-LC[148]
Sylviacommunis 9844.JPG
Sylvia conspicillata Papuda tomillera África y sur d'Europa Árees de carba so
Tol archipiélagu
L: 12 - 13
Residente
Plantía:EC-LC[149]
Curruca tomillera Sylvia conspicillata orbitalis, Ssp. (5650054402).jpg
Sylvia melanocephala Papuda cabecinegra Área mediterránea Árees de carba
La palma, Fierro, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria y Fuerteventura
L: 13 - 14
Residente
Plantía:EC-LC[150]
Samtkopf-Grasmücke.jpg

Paridae (herrerillos)[editar | editar la fonte]

Paridae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Cyanistes teneriffae Herrerillo canariu Islles Canaries y norte d'África Arbolees de latifoliades y mistes
Tol archipiélagu
L: 10,5 - 12
Residente
Plantía:EC-DD
Herrerillo canario - Cyanistes teneriffae (5800697335).jpg

Alaudidae (calandries)[editar | editar la fonte]

Alaudidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Alauda arvensis Calandria común Eurasia y norte d'África Medios abiertos Indeterminaes
L: 17 - 18
Invernante escasu
Plantía:EC-LC[151]
Alauda arvensis 2.jpg
Calandrella rufescens Terrera marismeña Asia, península ibérica y norte d'África Estepes seques, desiertos y semidesiertos
Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura y Lanzarote
L: 13 - 14
Residente
Plantía:EC-LC[152]
Calandrella rufescens Canarias.jpg

Hirundinidae (golondrines y aviones)[editar | editar la fonte]

Hirundinidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Delichon urbicum Avión común Eurasia y África Sobrevuela gran númberu de hábitats sacante los montes trupos Indeterminaes
L: 12,5
En migración
Plantía:EC-LC[153]
Jung22.jpg
Hirundo rustica Golondrina común África, América, Eurasia y norte d'Oceanía Campos y medios suburbanos Indeterminaes
L: 13 - 19
Y: 6 - 12
Invernante ocasional[154]
Plantía:EC-LC[155]
Dymówka.jpg
Hirundo daurica[nota 6] Golondrina dáurica África, Eurasia y norte d'Oceanía Terrenales forestales abiertos Indeterminaes
L: 14 - 18
Y: 7 - 11
En migración
Plantía:EC-LC[156]
Red-rumped Swallow (Hirundo daurica) collecting mud for nest W IMG 7962.jpg
Riparia riparia Avión zapador África, América y Eurasia Medios abiertos Indeterminaes
L: 12 - 13
En migración
Plantía:EC-LC[157]
Riparia Riparia-2006-Ejdzej-3A.jpg

Regulidae (reyezuelos)[editar | editar la fonte]

Regulidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Regulus teneriffae Reyezuelo de Tenerife Islles Canaries
Montes
La Palma, Fierro, La Gomera y Tenerife
L: 9 - 10
Residente reinal
Plantía:EC-LC[158]
Tenerife Goldcrest (Regulus regulus teneriffae).JPG

Muscicapidae (papamoscas y allegaos)[editar | editar la fonte]

Muscicapidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Erithacus rubecula Raitán Eurasia y norte d'África Montes y arbolees
La Palma, Fierro, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 12,5 - 14
Residente
Plantía:EC-LC[159]
Bird - 24.12.2007.jpg
Ficedula hypoleuca Papamoscas cerrojillo África y Eurasia Montes de monte Indeterminaes
L: 12 - 13,5
En migración
Plantía:EC-LC[160]
Ficedula hypoleuca Nuevalos, Spain.jpg
Luscinia megarhynchos Ruiseñor común África y Eurasia Monte baxu y carba trupa Indeterminaes
L: 15 - 16,5
En migración, escasu
Plantía:EC-LC[161]
Rossinyol 03 (Luscinia megarhynchos).jpg
Muscicapa striata Papamoscas gris África y Eurasia Arbolees abiertes Indeterminaes
L: 13,5 - 15
En migración
Plantía:EC-LC[162]
SpottedFlycatcheronfence.jpg
Oenanthe oenanthe Collalba gris África y Eurasia Terrenales desarbolados abruptos Indeterminaes
L: 14 - 16,5
En migración
Plantía:EC-LC[163]
Oenanthe oenanthe 01 II.jpg
Phoenicurus ochruros Colirrojo carbonizu Eurasia y norte d'África Árees predreses y urbanes rurales Indeterminaes
L: 13 - 14,5
Invernante
Plantía:EC-LC[164]
Oiseau-zarb-3.jpg
Phoenicurus phoenicurus Colirrojo real Eurasia y África Montes y arbolees Indeterminaes
L: 13 - 14,5
En migración
Plantía:EC-LC[165]
Phoenicurus phoenicurus male(ThKraft).jpg
Saxicola dacotiae Calambiya canaria Fuerteventura Monte baxu y pacionales
Fuerteventura
L: 12,5
Residente reinal
EN[166]
Saxicola dacotiae -Fuerteventura, Canary Islands, Spain-8.jpg
Saxicola rubicola[nota 7] Calambiya común europea Eurasia y norte d'África Carbes abiertes y yerbazales Indeterminaes
L: 11,5 - 13
Invernante irregular
Plantía:EC-LC[167]
Malestonechatseaham.JPG

Turdidae (mierlos y malvises)[editar | editar la fonte]

Accipitridae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Turdus merula Mierlu común Eurasia y norte d'África, introducíu n'Oceanía Montes y arbolees
La Palma, Fierro, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 23,5 - 29
Residente
Plantía:EC-LC[168]
Solsort.jpg
Turdus philomelos Malvís común Eurasia y norte d'África Montes con sotobosque Indeterminaes
L: 20 - 22
Invernante escasu
Plantía:EC-LC[169]
Turdus philomelos10.jpg

Sturnidae (estorninos)[editar | editar la fonte]

Sturnidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Sturnus vulgaris Estornín pintu Eurasia, introducíu en Norteamérica, Sudáfrica y Oceanía Arbolees abiertes, pacionales y cultivos
Toes menos La Palma
L: 21
Invernante
Plantía:EC-LC[170]
Common starling in london.jpg

Motacillidae (bisbitas y llavanderes)[editar | editar la fonte]

Motacillidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Anthus berthelotii Bisbita camineru Macaronesia Arbolees abiertes
Tol archipiélagu
L: 14
Residente
Plantía:EC-LC[171]
Faroe Island.1.bird.jpg
Anthus campestris Bisbita campestre Eurasia y norte d'África Medios abiertos y secos Indeterminaes
L: 15,5 - 18
Invernante escasu
Plantía:EC-LC[172]
AnthusCampestris.jpg
Anthus pratensis Bisbita común Eurasia y norte d'África Yerbazales abiertos Indeterminaes
L: 14 - 15,5
Invernante escasu
Plantía:EC-LC[173]
Anthus pratensis 1.jpg
Anthus trivialis Bisbita arbóreo Eurasia y norte d'África Montes y medios arbolaos Indeterminaes
L: 14 - 16
En migración
Plantía:EC-LC[174]
Tree Pipit (Anthus trivialis)at Sindhrot near Vadodara, Gujrat Pix 243.jpg
Motacilla alba Llavandera blanca Eurasia y norte d'África Medios abiertos y húmedos
Tol archipiélagu
L: 16,5 - 19
Invernante
Plantía:EC-LC[175]
Motacilla alba alba cropped.JPG
Motacilla cinerea Llavandera cascadeña África, Eurasia y Nueva Guinea Terrenes montascosos y abiertos, mariñes y ríos
La Palma, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 17 - 20
Residente
Plantía:EC-LC[176]
Grey Wagtail (Motacilla cinerea melanope) winter.jpg
Motacilla overa Llavandera boyera Eurasia, África y Norteamérica Yerbazales abiertos húmedos Indeterminaes
L: 15 - 16
En migración
Plantía:EC-LC[177]
Yellow wagtail.jpg

Passeridae (gorriones)[editar | editar la fonte]

Passeridae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Passer hispaniolensis Gorrión morunu África y área mediterránea
Arbolees estenes y medios urbanos
Tol archipiélagu
L: 15
Residente introducíu
Plantía:EC-LC[178]
Passer hispaniolensis.jpg
Passer montanus Gorrión molineru Eurasia
Terrenales arbolaos abiertos
Gran Canaria
L: 13
Residente introducíu
Plantía:EC-LC[179]
Tree Sparrow August 2007 Osaka Japan.jpg
Petronia petronia Gorrión chillón Eurasia y norte d'África
Fasteres de llombes y terrenes predresos con parrotales
La Palma, Fierro, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 16
Residente
Plantía:EC-LC[180]
Petronia petronia Martien Brand.jpg

Estrildidae (estríldidos)[editar | editar la fonte]

Estrildidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes[181] (cm) Guarda en Canaries EC Imaxe
Estrilda melpoda Estrilda de mexella anaranxada
África
Montes abiertos y yerbazales
Indeterminaes
L: 10
Residente introducíu[3]
Plantía:EC-LC[182]
Bico de lacre face laranja2.jpg
Estrilda troglodytes Picu de coral de nales negres
África
Estepa seca
Indeterminaes
L: 10
Residente introducíu[3]
Plantía:EC-LC[183]
Estrilda troglodytes 1832.jpg

Emberizidae (escribanos)[editar | editar la fonte]

Emberizidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm)[25] Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Miliaria calandra[nota 8] Trigueru Eurasia y norte d'África Terrenales abiertos
Tol archipiélagu
L: 18
Residente
Plantía:EC-LC[184]
Miliaria calandra.jpg

Fringillidae (frinxílidos)[editar | editar la fonte]

Fringillidae
Especie Nome común Distribución Hábitat Islles Midíes (cm) Guarda en Canaries[8] EC Imaxe
Carduelis cannabina Pardillo común Eurasia y norte d'África
Árees de carba
Tol archipiélagu
L: 13
Residente
Plantía:EC-LC[185]
Linnet-Mindaugas Urbonas-2.jpg
Carduelis carduelis Xilgueru Eurasia y norte d'África
Arbolees abiertes
La Palma, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 12
Residente
Plantía:EC-LC[186]
Carduelis carduelis 2.jpg
Carduelis chloris Verderón común Eurasia y norte d'África
Arbolees abiertes
La Gomera, Tenerife, Gran Canaria y Fuerteventura
L: 15
Residente
Plantía:EC-LC[187]
Carduelis chloris 3 (Marek Szczepanek).jpg
Fringilla coelebs Pinzón vulgar Eurasia y norte d'África
Montes y arbolees
La Palma, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 15
Residente
Plantía:EC-LC[188]
Fringilla coelebs palmae.jpg
Fringilla polatzeki Pinzón azul de Gran Canaria Islles Canaries
Montes y arbolees
Gran Canaria
L: 17
Residente reinal
Plantía:EC-CR[189]
Fringilla teydea polatzeki by Gronvold.jpg
Fringilla teydea Pinzón azul de Tenerife Islles Canaries
Montes y arbolees
Tenerife
L: 17
Residente reinal
Plantía:EC-NT[190]
Teidefink.jpg
Rhodopechys githaginea[nota 9] Camachuelo trompeteru África y área mediterránea
Terrenales abruptos semiáridos
La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura y Lanzarote
L: 12
Residente
Plantía:EC-LC[191]
Bucanetes githagineus -Salinas de Janubio, Lanzarote, Spain-8.jpg
Serinus canaria Canariu Macaronesia
Arbolees y zones de parrotales
La Palma, Fierro, La Gomera, Tenerife y Gran Canaria
L: 13
Residente
Plantía:EC-LC[192]
Serinus canaria 5.jpg
Serinus serinus Verducu Eurasia y norte d'África
Escamplaes de monte y cultivos con zones arbolaes
Tenerife y Gran Canaria
L: 11
Residente
Plantía:EC-LC[193]
Serinus serinus.jpg

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Notes[editar | editar la fonte]

  1. L'ostreru unicolor canariu (Haematopus meadewaldoi), l'escribán patillargu (Emberiza alcoveri), la pardela canaria de la lava (Puffinus olsoni), la pardela canaria de les dunes (Puffinus holeae).
  2. Cúntense les especies con colonies estables nel archipiélagu canariu o que pasen regularmente por él, refugándose les aves reparaes por fuercia.
  3. Información non disponible nes fontes consultaes.
  4. Taxonomía aldericada, dalgunos entá la consideren subespecie de la gavilueta del Caspio como Larus cachinnans michahellis.
  5. Taxonomía aldericada, dalgunos entá consideren a la paniega real una especie única y al meridional la subespecie Lanius excubitor meridionalis.
  6. Taxonomía aldericada, incluyida n'ocasiones nel xéneru Cecropis (Cecropis daurica)
  7. Taxonomía aldericada, considerada n'ocasiones una subespecie de Saxicola torquatus (Saxicola torquatus rubicola)
  8. Taxonomía aldericada, incluyida n'ocasiones nel xéneru Emberiza (Emberiza calandra)
  9. Taxonomía aldericada, incluyida n'ocasiones nel xéneru Rhodopechys (Rhodopechys githaginea)

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Gobierno De Canaries. «Llista d'especies monteses de Canaries». Consultáu'l 2009.
  2. Llistáu d'endemismos canarios
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 Gobierno de Canaries. «Especie foranes con poblaciones reproductores en Canaries». Consultáu'l 2009.
  4. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  5. Ramón Martí, Juan Carlos del Moral, ed. Atles de les Aves Reproductores d'España. España: Parques Nacionales. ISBN 978-84-8014-474-2. http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidá/tarrezas/inventarios-nacionales/inventario-especies-terrestres/inventariu-nacional-de-biodiversidá/index2010-11-11_20.52.58.7490.aspx. 
  6. Llei 7/1991, de 30 d'abril, de símbolos de la naturaleza pa les Islles Canaries
  7. Versos 202-205 del llibru VI de la Naturalis Historia de Pliniu'l Vieyu. (en llatín). Nesti otru enllaz puede topase un analís n'español del testu anterior.
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 8,22 8,23 8,24 8,25 8,26 8,27 8,28 8,29 8,30 8,31 8,32 8,33 8,34 8,35 8,36 8,37 8,38 8,39 8,40 8,41 8,42 8,43 8,44 E. de Juana y J.M. Varela (2000). Guía de les aves d'España, península, Baleares y Canaries. Lynx Edicions SEO/Birdlife.. ISBN 8487334261.
  9. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  10. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  11. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  12. Ramón Martí, Juan Carlos del Moral, ed. establecíes_tcm7-21750.pdf Atles de les Aves Reproductores d'España. Especies introducíes non establecíes. España: Parques Nacionales. ISBN 978-84-8014-474-2. http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidá/tarrezas/inventarios-nacionales/especies_introducíes_non establecíes_tcm7-21750.pdf. 
  13. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  14. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  15. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  16. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  17. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  18. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  19. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  20. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  21. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  22. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  23. {{BirdLife International 2012. Marmaronetta angustirostris. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Versión 2012.2. <www.iucnredlist.org>. Descargáu'l 22 d'abril de 2013.}}
  24. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 25,5 Basáu en: Mullarney,K.; Svensson, L.; Zetterström, D; y Grant, P.J. (2003). Guía de Campu de les Aves d'España y d'Europa. Editorial Omega. ISBN 84-282-1218-X.
  26. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  27. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  28. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  29. Ramón Martí, Juan Carlos del Moral, ed. Atles de les Aves Reproductores d'España.Apus pallidus.. España: Parques Nacionales. ISBN 978-84-8014-474-2. http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidá/tarrezas/inventarios-nacionales/vencejo__palido_tcm7-21884.pdf. 
  30. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  31. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  32. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  33. BirdLife International 2008. Columba bollii. In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Versión 2010.4. <www.iucnredlist.org>. Consultáu'l 22 de febreru de 2011.
  34. BirdLife International 2012. Columba guinea. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Versión 2012.2. <www.iucnredlist.org>. Consultáu'l 22 abril de 2013.
  35. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  36. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  37. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  38. BirdLife International 2012. Streptopelia roseogrisea. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Versión 2012.2. <www.iucnredlist.org>. Descargáu'l 22 d'abril de 2013.
  39. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  40. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  41. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  42. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  43. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  44. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  45. BirdLife International (2012). «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019. Consultáu'l 10 de marzu de 2015.
  46. BirdLife International (2012). «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019. Consultáu'l 10 de marzu de 2015.
  47. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  48. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  49. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  50. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  51. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  52. {{BirdLife International 2012. Hydrobates pelagicus. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Versión 2012.2. <www.iucnredlist.org>. Descargáu'l 22 d'abril de 2013.}}
  53. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  54. Familia Hydrobatidae: Hydrobates pelagicus, Oceanites oceanicus, Oceanodroma capo, O. leucorhoa, O. monorhis y Pelagodroma marina en SEO/BirdLife. Consultáu'l 9 de febreru de 2009.
  55. BirdLife International (2008). «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2008. Consultáu'l 8 de febreru de 2009.
  56. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  57. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  58. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  59. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  60. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  61. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  62. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  63. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  64. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  65. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  66. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  67. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  68. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  69. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  70. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  71. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  72. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  73. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  74. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  75. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  76. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  77. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  78. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  79. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  80. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  81. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  82. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  83. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  84. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  85. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  86. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  87. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  88. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  89. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  90. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  91. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  92. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  93. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  94. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  95. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  96. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  97. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  98. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  99. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  100. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  101. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  102. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  103. BirdLife International 2008. Sterna albifrons. In: IUCN 2009. IUCN Red List of Threatened Species. Versión 2009.1. <www.iucnredlist.org>. Descargáu'l 27 d'ochobre de 2009.
  104. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  105. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  106. BirdLife International 2008. Sterna sandvicensis. In: IUCN 2009. IUCN Red List of Threatened Species. Versión 2009.1. <www.iucnredlist.org>. Descargáu'l 27 d'ochobre de 2009.
  107. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  108. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  109. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  110. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  111. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  112. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  113. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  114. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  115. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  116. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  117. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  118. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  119. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  120. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  121. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  122. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  123. BirdLife International 2012. Nymphicus hollandicus. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Versión 2012.2. <www.iucnredlist.org>. Descargáu'l 22 d'abril de 2013.
  124. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  125. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  126. {{BirdLife International 2012. Amazona ochrocephala. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Versión 2012.2. <www.iucnredlist.org>. Descargáu'l 22 d'abril de 2013.
  127. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  128. Ficha d'aves introducíes n'España en SEO
  129. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  130. Ficha d'aves introducíes n'España en SEO
  131. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  132. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  133. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  134. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  135. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  136. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  137. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  138. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  139. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  140. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  141. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  142. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  143. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  144. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  145. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  146. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  147. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  148. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  149. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  150. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  151. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  152. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  153. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  154. SEO/BirdLife (2012). Atles de les aves pel hibiernu n'España 2007-2010. Ministeriu d'Agricultura, Alimentación y Mediu Ambiente-SEO/ BirdLife.
  155. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  156. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  157. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  158. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  159. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  160. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  161. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  162. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  163. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  164. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  165. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  166. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  167. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  168. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  169. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  170. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  171. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  172. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  173. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  174. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  175. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  176. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  177. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  178. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  179. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  180. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  181. Esther Verhoeff (2001), Enciclopedia de los páxaros domésticos. Ed libsa ISBN 8476001394
  182. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  183. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  184. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  185. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  186. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  187. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  188. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  189. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  190. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  191. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  192. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
  193. BirdLife International. «Llista d'aves de Canaries» (inglés). Llista Roxa d'especies amenazaes de la UICN 2019.
Anexo:Aves de Canarias