Vuelta a España

De Wikipedia
(Redirixío dende Vuelta Ciclista a España)
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Cacheiras.Volta ciclista a Espana. 2ª etapa. 1set2007 2.jpg

Pelotón de La Vuelta na edición de 2007.

Vuelta a España
Nome llocal Vuelta a España
Rexón España y países cercanos
Fecha Setiembre (desde 1995)
Direutor Xeneral Javier Guillén
Hestoria
Primera edición 1935
Númeru d'ediciones 65 (2010)
Primer vencedor Flag of Belgium.svg Gustaaf Deloor
Más victories Flag of Switzerland.svg Tony Rominger (3)

Flag of Spain.svg Roberto Heras (3)

Últimu vencedor Flag of the United States.svg Chris Horner
Más díes como líder Flag of Switzerland.svg Alex Zülle (45)
Más triunfos d'etapa Flag of Spain.svg Delio Rodríguez (39)

La Vuelta a España, Vuelta Ciclista a España o simplemente La Vuelta, ye una competición ciclista por etapes que se disputa principalmente por carreteres d'España anque, en delles ediciones, amplió'l so percorríu per tierres de Francia, Andorra, Portugal, Países Baxos y Bélxica.

La Vuelta entamó la so andadura en 1935. Tien una duración típica de tres selmanes, lo que la fai formar parte, xunto col Tour de Francia y el Giro d'Italia, del grupu de carreres conocíes como Grandes Vueltes. Al contrario qu'eses dos carreres La Vuelta nun caltuvo una fecha única nel calendariu que foi variando dependiendo de la conveniencia de la sociedá que la entama.

Palmarés[editar | editar la fonte]

Wikidata-logo S.svgAñuGanadorSegunduTerceru
1935BEL Gustaaf DeloorESP Mariano CañardoBEL Antoine Dignef
1936BEL Gustaaf DeloorBEL Alfons DeloorITA Antonio Bertola
1937-1940 ediciones suspendíes pola Guerra Civil Española
1941ESP Julián BerrenderoESP Fermín TruebaESP José Jabardo
1942ESP Julián BerrenderoESP Diego ChaferESP Francisco Antonio Andrés Sancho
1943-1944 ediciones suspendíes pola Segunda Guerra Mundial
1945ESP Delio RodríguezESP Julián BerrenderoESP Juan Gimeno
1946ESP Dalmacio LangaricaESP Julián BerrenderoNED Jan Lambrichs
1947BEL Edward Van DijckESP Manuel CostaESP Delio Rodríguez
1948ESP Bernardo RuizESP Emilio RodríguezESP Bernardo Capó
1949 edición suspendida
1950ESP Emilio RodríguezESP Manuel Rodríguez BarrosESP José Serra Gil
1951-1954 ediciones suspendíes
1955FRA Jean DottoESP Antonio Jiménez QuilesFRA Raphaël Géminiani
1956ITA Angelo ConternoESP Jesús LoroñoBEL Raymond Impanis
1957ESP Jesús LoroñoESP Federico Martín BahamontesESP Bernardo Ruiz
1958FRA Jean StablinskiITA Pasquale FornaraESP Fernando Manzaneque
1959ESP Antonio Suárez VázquezESP José SegúBEL Rik Van Looy
1960BEL Frans De MulderBEL Armand DesmetESP Miguel Pacheco
1961ESP Angelino SolerFRA François MahéESP José Pérez-Francés
1962FRG Rudi AltigESP José Pérez-FrancésIRL Seamus Elliott
1963FRA Jacques AnquetilESP José Martín ColmenarejoESP Miguel Pacheco
1964FRA Raymond PoulidorESP Luís OtañoESP José Pérez-Francés
1965GER Rolf WolfshohlFRA Raymond PoulidorBEL Rik Van Looy
1966ESP Francisco GabicaESP Eusebio VélezESP Carlos Echeverría
1967NED Jan JanssenFRA Jean-Pierre DucasseESP Aurelio González Ponte
1968ITA Felice GimondiESP José Pérez-FrancésESP Eusebio Vélez
1969FRA Roger PingeonESP Luis OcañaNED Marinus Wagtmans
1970ESP Luis OcañaESP Agustín TamamesBEL Herman Van Springel
1971BEL Ferdinand BrackeBEL Wilfried DavidESP Luis Ocaña
1972ESP José Manuel FuenteESP Miguel María LasaESP Agustín Tamames
1973BEL Eddy MerckxESP Luis OcañaFRA Bernard Thévenet
1974ESP José Manuel FuentePOR Joaquim AgostinhoESP Miguel María Lasa
1975ESP Agustín TamamesESP Txomin PerurenaESP Miguel María Lasa
1976ESP José PesarrodonaESP Luis OcañaESP José Nazabal
1977BEL Freddy MaertensESP Miguel María LasaGDR Klaus-Peter Thaler
1978FRA Bernard HinaultESP José PesarrodonaFRA Jean-René Bernaudeau
1979NED Joop ZoetemelkESP Francisco GaldósBEL Michel Pollentier
1980ESP Faustino RupérezESP Pedro Torres CruciesBEL Claude Criquielion
1981ITA Giovanni BattaglinESP Pedro Muñoz MachínESP Vicente Belda
1982ESP Marino LejarretaBEL Michel PollentierSWE Sven-Åke Nilsson
1983FRA Bernard HinaultESP Marino LejarretaESP Alberto Fernández Blanco
1984FRA Éric CaritouxESP Alberto Fernández BlancoGER Reimund Dietzen
1985ESP Pedro DelgadoGBR Robert MillarCOL Francisco Rodríguez
1986ESP Álvaro PinoGBR Robert MillarIRL Sían Kelly
1987COL Llucho HerreraGER Reimund DietzenFRA Laurent Fignon
1988IRL Sían KellyGER Reimund DietzenESP Anselmo Fuerte
1989ESP Pedro DelgadoCOL Fabio ParraCOL Óscar Vargas
1990ITA Marco GiovannettiESP Pedro DelgadoESP Anselmo Fuerte
1991ESP Melcior MauriESP Miguel InduráinESP Marino Lejarreta
1992SUI Tony RomingerESP Jesús MontoyaESP Pedro Delgado
1993SUI Tony RomingerSUI Alex ZülleESP Laudelino Cubino
1994SUI Tony RomingerESP Mikel ZarrabeitiaESP Pedro Delgado
1995FRA Laurent JalabertESP Abraham OlanoBEL Johan Bruyneel
1996SUI Alex ZülleSUI Laurent DufauxSUI Tony Rominger
1997SUI Alex ZülleESP Fernando EscartínSUI Laurent Dufaux
1998ESP Abraham OlanoESP Fernando EscartínESP José María Jiménez
1999GER Jan UllrichESP Igor González de GaldeanoESP Roberto Heras
2000ESP Roberto HerasESP Ángel CaseroRUS Pavel Tonkov
2001ESP Ángel CaseroESP Óscar SevillaDeclaráu desiertu
2002ESP Aitor GonzálezESP Roberto HerasESP Joseba Beloki
2003ESP Roberto HerasESP Isidro NozalESP Alejandro Valverde
2004ESP Roberto HerasESP Santiago PérezESP Paco Mancebu
2005ESP Roberto HerasRUS Denís MenshovESP Carlos Xastre
2006KAZ Alexandre VinokourovESP Alejandro ValverdeKAZ Andrey Kashechkin
2007RUS Denís MenshovESP Carlos XastreESP Samuel Sánchez
2008ESP Alberto ContadorUSA Levi LeipheimerESP Carlos Xastre
2009ESP Alejandro ValverdeESP Samuel SánchezAUS Cadel Evans
2010ITA Vincenzo NibaliESP Ezequiel MosqueraSVK Peter Velits
2011ESP Juan José CoboGBR Chris FroomeGBR Bradley Wiggins
2012ESP Alberto ContadorESP Alejandro ValverdeESP Joaquim Rodríguez
2013USA Christopher HornerITA Vincenzo NibaliESP Alejandro Valverde
2014ESP Alberto ContadorGBR Chris FroomeESP Alejandro Valverde
2015ITA Fabio AruESP Joaquim RodríguezPOL Rafał Majka
2016COL Nairo QuintanaGBR Chris FroomeCOL Esteban Chaves
2017GBR Chris FroomeITA Vincenzo NibaliRUS Ilnur Zakarin
2018GBR Simon YatesESP Enric MasCOL Miguel Ángel López
2019

Palmarés por países[editar | editar la fonte]

País Victories 2º llugar 3º llugar Total
Flag of Spain.svg España 33 49 39 121
Flag of France.svg Francia 9 3 4 16
Flag of Belgium.svg Bélxica 7 4 8 19
Flag of Italy.svg Italia 6 3 1 10
Flag of Switzerland.svg Suiza 5 2 2 9
Flag of Germany.svg Alemaña 3 2 2 7
Flag of Colombia.svg Colombia 2 1 3 6
Flag of the Netherlands.svg Países Baxos 2 0 2 4
Bandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu 1 5 1 7
Flag of Russia.svg Rusia 1 1 2 4
Flag of the United States.svg Estaos Xuníos d'América 1 1 0 2
Flag of Ireland.svg Irlanda 1 0 2 3
Flag of Kazakhstan.svg Kazakstán 1 0 1 2
Flag of Portugal.svg Portugal 0 1 0 1
Flag of Slovakia.svg Eslovaquia 0 0 1 1
Bandera de Australia Australia 0 0 1 1
Flag of Sweden.svg Suecia 0 0 1 1
Flag of Poland.svg Polonia 0 0 1 1

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]