Partíu Socialista d'Euskadi-Euskadiko Ezkerra

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Partíu Socialista d'Euskadi-Euskadiko Ezkerra
Secretaría xeneral Idoia Mendia Traducir
Voceru/a José Antonio Pastor
(nel Parllamentu Vascu)
Fundación 1977
See C/ Alamea de Rekalde, 27
48009 Bilbao
Estáu Bandera d'España España
Ideoloxía política Socialdemocracia
Progresismu
Constitucionalismo
Vasquismu
Páxina web www.socialistasvascos.com
Cambiar los datos en Wikidata

El Partíu Socialista d'Euskadi-Euskadiko Ezkerra (PSE-EE (PSOE); eusquera: Euskadiko Alderdi Sozialista-Euskadiko Ezkerra) ye la federación del País Vascu del Partíu Socialista Obreru Español (PSOE). Surdió en 1993 tres la fusión del Partíu Socialista d'Euskadi (PSE-PSOE) y el partíu Euskadiko Ezkerra (EE).

Denominación[editar | editar la fonte]

El Partíu Socialista d'Euskadi adopta na so denominación el términu Euskadi, acuñáu pol nacionalismu vasco y ayenu a la tradición del PSOE hasta la Guerra Civil de 1936. Amás, foi'l socialista Santiago Aznar, conseyeru del primer Gobiernu Vascu, quien propunxo como una de les primeres midíes l'adopción de la ikurriña como enseña oficial vasca, bandera que tamién venía de la tradición nacionalista.

Anque la denominación habitual de los sos militantes ye la de socialistes vascos (o euskal sozialistak, en euskera), nun hai que confundir al Partíu Socialista d'Euskadi col Partíu Socialista Vascu, un pequeñu partíu integrante de la esquierda abertzale, de finales de los años setenta y principios de los ochenta.

Historia[editar | editar la fonte]

Perezagua y la primer fundación socialista vasca[editar | editar la fonte]

L'hestóricu socialista vascu Tomás Meabe en 1910.

El socialismu vasco, surdió nes últimes décades del sieglu XIX, na etapa de la Restauración monárquica y tuvo nos sos empiezos dos etapes estremaes, encarnaes respectivametne polos sos líderes más significativos: Facundo Perezagua y Indalecio Prieto. Facundo Perezagua fundó la primer organización socialista vasca en 1886: l'Agrupación Socialista de Bilbao constituyóse'l 11 de xunetu de 1886 con alredor de 20 militantes. Rápido'l PSOE foi espandiéndose pola cuenca minera de Les Encartaciones y la Marxe Esquierda del Nervión y nel añu 1900, la Federación Socialista de Vizcaya cuntaba con 10 agrupaciones.

El lideralgu de Perezagua supunxo una actitú política basada nel radicalismu, que tuvo la so máxima espresión na fuelga de mayu de 1890 na que 30.000 trabayadores de la marxe esquierda fueron a la fuelga mientres una selmana, consiguiendo les sos reivindicaciones, lo que convirtió al PSOE na referencia político y sindical de miles de trabayadores industriales de Vizcaya, espandiéndose bien llueu'l movimientu obreru escontra les zones industriales de Guipúzcoa: Éibar, Tolosa, San Sebastián, Irún, etc. En 1896 xunir al PSOE de Madrid, yá creáu en 1879.

Mientres esta dómina, l'organismu d'espresión de los socialistes vascos foi'l selmanariu La Llucha de Clases, nel cual escribíen importantes intelectuales de la sociedá vizcaina como Miguel de Unamuno, que foi militante de la Agrupación Socialista de Bilbao. En 1904, un mozu d'una familia d'orixe nacionalista vasca, Tomás Meabe, fundaba en Bilbao les Mocedaes Socialistes d'España.

La dómina de Indalecio Prieto[editar | editar la fonte]

El lideralgu de Perezagua caltener hasta 1910, al variar el PSOE la so estratexa política aliándose colos republicanos, gracies a lo cual consiguió'l so primer diputáu nes Cortes Xenerales na persona de Pablo Iglesias. En 1911, el fracasu de la fuelga convocada pa esi añu, acabó col lideralgu de Perezagua. El líder del sector moderáu del partíu, Indalecio Prieto, convertir en diputáu provincial de Vizcaya pola Conxunción Republicanu-Socialista.

L'enfrentamientu ente dambos sectores duró hasta 1915 cola espulsión de Perezagua del partíu y l'ascensu de Prieto al lideralgu, imponiendo un fuerte antinacionalismu vascu, un enclín lliberal y rexeneracionista, que se sustanciaba na so alianza colos republicanos. El movimientu obreru socialista espandir de manera importante mientres los años del lideralgu de Prieto, cola fundación de la seición minera y metalúrxica na puxante Unión Xeneral de Trabayadores de Vizcaya.

Sicasí, l'alderique abiertu nel senu del PSOE en redol a la Revolución rusa de 1917, fai que Prieto s'asitie en contra de l'adhesión de los socialistes españoles a la Tercera Internacional. Esta situación, provocó qu'en 1922, la mayoría del sector mineru del partíu y l'UXT diera'l saltu al comunismu fundando l'incipiente Partíu Comunista d'España, que consiguió dalgún respaldu na marxe esquierda, anque la mayoría de les agrupaciones del PSOE caltuvieren fieles al partíu. En 1920, Rufino Laiseca convertir nel primer alcalde de Bilbao del PSOE.

El socialismu n'Álava y Guipúzcoa[editar | editar la fonte]

La primer estructura socialista en Guipúzcoa foi l'Agrupación Socialista de Éibar fundada en 1897. En 1901 creáronse les agrupaciones de Irún y Placencia de les Armes y más tarde, les de Pasaxes, Rentería, Beasáin, Vergara y otres llocalidaes.

L'Agrupación Socialista de Éibar convertir nel referente del movimientu obreru guipuzcoanu cuntando con una afiliación importante, y col so propiu órganu d'espresión na revista ¡Alantre!. El socialismu eibarrés actuó de manera más moderada que'l socialismu vizcaino, defendiendo la industria local y amosando una facultá más negociadora colos patronos industriales. Per otra parte, l'actitú del socialismu guipuzcoano amosóse menos antinacionalista que la del socialismu vizcaino, una y bones el nacionalismu en Guipúzcoa apenes tuviera implantación na provincia nesa dómina, amosando estos una actitú más decantada al vasquismu, que se sustanciaba nel usu intensivu del euskera, nos intentos d'estender l'acción política pel mediu rural, na defensa de la reintegración foral dende'l Conceyu, etc. Nesi sentíu tuvo una gran inflúi'l militante Toribio Echevarría.

En Álava, la implantación del socialismu foi más dificultosa, habida cuenta de la escasa industrialización de la provincia, anque esta situación va dir evolucionando escontra una implantación mayor escontra la II República, sol lideralgu de Antonio Amat.

La II República: los socialistes vascos y l'autonomía[editar | editar la fonte]

El líder de los socialistes vascos, Indalecio Prieto, participó'l 17 d'agostu de 1930 nel Pactu de San Sebastián, que peracababa una alianza ente fuerces republicanes y catalanistes pa forzar la implantación d'un réxime republicano y autonómico n'España, consiguiendo atraer esti a la mayoría de la executiva del PSOE escontra'l republicanismu. Nes eleiciones municipales de 1931, que supunxeron la victoria republicana nes grandes urbes y por tantu la cayida de la monarquía de Alfonsu XIII, la primer llocalidá española en proclamar la II República foi Éibar, por cuenta de que la opción del Bloque Antimonárquicu trunfara na mayoría de les grandes árees urbanes de Vizcaya y Guipúzcoa.

Al igual qu'en Cataluña, nel País Vascu llueu s'empecipiaron los intentos por consiguir l'autonomía. Anque esta nun fuera una prioridá pal socialismu vasco, el lideralgu de Prieto llevó al partíu a intentar buscar alcuerdos col Partíu Nacionalista Vascu (PNV). Y sobremanera, dempués del fracasu de la intentona autonomista del Estatutu de Estella, alianza ente carlistes y PNV, tres la cual esti postreru partíu decidió aliase coles esquierdes pa llevar a efeutu'l llamáu Estatutu de los Xestores, que fracasó pola victoria de la VENZA nes eleiciones xenerales de 1933. La victoria del Frente Popular en 1936, fixo posible un alcuerdu ente'l líder nacionalista José Antonio Aguirre y el líder socialista, Indalecio Prieto, pa llevar a efeutu un Estatutu más simplificáu que punxera en marcha l'autonomía vasca. Esti pactu col Frente Popular dotaba cola mayoría parllamentaria abonda nes Cortes, siendo aprobáu'l Estatutu d'Autonomía del País Vascu de 1936 empezada yá la Guerra civil Española. Esti Estatutu, el primeru n'entrar a valir na hestoria vasca, sirvió pa poner en marcha'l primera Gobiernu Vascu en coalición ente'l PNV y el Frente Popular, presidíu por José Antonio Aguirre. Esti executivu cuntó con destacaos socialistes vascos como Santiago Aznar, Conseyeru d'Industria; Juan de los Toyos, Conseyeru de Trabayu, Previsión y Comunicación y Juan Gracia, Conseyeru d'Asistencia Social.

Los socialistes vascos mientres el franquismu[editar | editar la fonte]

Mientres la dictadura de Franco, los socialistes vascos nel interior del país intentaron reorganizar el partíu pa fomentar la oposición al réxime, lideraos fundamentalmente por Ramón Rubial, Antonio Amat y Eduardo López Albizu, sufriendo condenes y cárcel. Mientres nel esterior, los socialistes intentaron caltener la cohesión del Gobiernu Vascu nel esiliu hasta los años sesenta, nos cualos el modelu autonómicu nel esiliu entró en fonda crisis.

La democracia[editar | editar la fonte]

Estatua a Ramón Rubial en Bilbao.

El Partíu Socialista d'Euskadi (PSE-PSOE), como empezó a denominase, participó viviegamente nel procesu de recuperación democrática y autonómica.

La postura del PSE-PSOE sobre Navarra foi camudando mientres la transición política. Nun principiu, los socialistes navarros integrar nel Partíu Socialista d'Euskadi y yeren partidarios d'una autonomía cuatriprovincial. Asina, el PSOE robló'l Compromisu Autonómicu» en mayu de 1977 y tres les eleiciones de 1979, los dos representantes socialistes (Gabriel Urralburu y Julio García Pérez) integrar na Asamblea de Parllamentarios Vascos. Xuníos na so estratexa política cola Unión Xeneral de Tabajadores (estes organizaciones taben intrínsecamente xuníes hasta los años 80, de forma que l'afiliación yera simultánea en dambes) con una posición favorable a la unión nuna autonomía de los cuatro provincies y ante l'ausencia de Navarra de les instancies preautonómicas, nel congresu de la UXT de 1978 espresaron les siguientes conclusiones:

ye'l mesmu pueblu navarru, que les sos relaciones históriques col restu del pueblu vascu son evidentes, el que tien de decidir por aciu referendu, con plenes garantíes democrátiques, les formes de vinculación al conxuntu de Euzkadi.[1]

Y en el mesmu congresu faciendo referencia a la reclamación del derechu d'autodeterminación de los pueblos:

[consideramos] el derechu a l'autodeterminación, entendiéndolo como la capacidá de Euzkadi pa decidir el so propiu destín, incluyida la posibilidá de crear un Estáu propiu, como la meyor base pa la unidá de la clase obrera del Estáu español.[1]

El 4 de xineru de 1978 publicóse'l decretu pol cual constituyíase'l Conseyu Xeneral Vascu so la presidencia del socialista Ramón Rubial, que s'impunxo tres delles votaciones al candidatu nacionalista Juan de Ajuriaguerra. Por esti motivu, los socialistes vascos consideraron a Ramón Rubial el primera Lehendakari (presidente del Gobiernu) socialista vascu. Esti organismu tenía por fin buscar l'alcuerdu pa llevar l'autonomía de nuevu al País Vascu, que llegaría'l 25 d'ochobre de 1979 col Estatutu de Guernica.

Hasta 1982, el PSE-PSOE incluyía non yá a les agrupaciones provinciales de Vizcaya, Guipúzcoa y Álava, sinón tamién a l'Agrupación Socialista de Navarra qu'en xunu de 1982 dixebrar pa conformar el Partíu Socialista de Navarra, PSN-PSOE. Asina, el navarru Carlos Solchaga, foi miembru del órganu preautonómico vascu Conseyu Xeneral Vascu en representación d'Álava mientres tola etapa de la transición democrática.

Nes eleiciones al Parllamentu Vascu de 1986 el PSE-PSOE ganó les eleiciones sol lideralgu de Txiki Benegas, convirtiéndose na primer fuerza político del País Vascu en númberu d'escaños (non asina en votos) ante la división del eleutoráu peneuvista ente la PNV y la fuerza que se biforcara d'aquel, Eusko Alkartasuna. A pesar d'ello, el PSE volvió asumir responsabilidaes de Gobiernu nel País Vascu en coalición col PNV, dexando la presidencia del Gobiernu Vascu al nacionalista José Antonio Ardanza. El principal oxetivu del gobiernu de coalición PNV-PSE foi'l d'acabar cola actividá terrorista de ETA, que se sustanció en 1988 nel Pactu de Ajuria-Enea, un alcuerdu de collaboración ente toles fuerces polítiques vasques, nacionalistes o non, pa llevar a cabu'l fin de la violencia.

La nacencia del PSE-EE[editar | editar la fonte]

Mientres esta dómina, el socialismu vasco buscó la fusión de la esquierda vasca en redol a les sos sigles, lo que provocó la integración nel PSE-PSOE del Partíu de los Trabayadores d'Euskadi, la caña vasca de los siguidores de Santiago Carrillo, en 1991 y con posterioridá, en marzu de 1993, cola converxencia ente'l Partíu Socialista d'Euskadi y Euskadiko Ezkerra. La fusión PSE-EE pretendía crear un nuevu partíu socialista vascu qu'apigurara nuna única formación política a xentes provenientes de tradiciones nacionalistes y obreres, superando les sos diferencies y quedando xuníes por un ideariu autonomista, vasquista y socialdemócrata. El modelu que quería recrease yera'l del Partíu de los Socialistes de Cataluña (PSC). Una de les figures más prominentes de Euskadiko Ezkerra que favorecieron esta unión foi Mario Onaindia.

Sicasí, previa a la fusión, una dixebra interna de Euskadiko Ezkerra fundó Euskal Ezkerra, que tuvo una curtia trayeutoria d'acercamientu a Eusko Alkartasuna. Pa dalgunos la fusión de dambos partíos foi na práutica una absorción de EE per parte del PSE.[2] Otros consideren que de EE queda daqué más que les sigles y que la so ideoloxía foi papando y contribuyendo a l'ampliación del ideariu socialista y del so espectru políticu. Antiguos militantes de dicha formación ocupen puestos relevantes tantu de calter orgánicu como públicu.

N'ochobre de 1997 celebróse l'III Congresu del PSE-EE nel que Ramón Jáuregui foi sustituyíu por Nicolás Redondo Terreros al frente del partíu. Redondo Terreros cuntaba col sofitu de los sectores mayoritarios de Vizcaya y Guipúzcoa, lideráu esti postreru por Jesús Eguiguren.[3] El gobiernu de coalición duró hasta'l 30 de xunu de 1998, cuando Redondo Terreros decidió la salida del partíu del Gobiernu Vascu ante la cercanía cada vez mayor de la PNV a Herri Batasuna. Alderiques como los relativos a Treviño, la política de dispersión de los presos etarres o les seleiciones deportives, evidenciaron la creación d'una mayoría nacionalista vasca (más Ezker Batua) nel Parllamentu, con socialistes, populares y Unidá Alavesa enfrente. El discutiniu sobre l'acatamientu de la Constitución nel reglamentu parllamentariu foi'l detonante de la salida del PSE del Gobiernu.[4]

Tres meses dempués roblábase'l Pactu de Estella per parte de toles fuerces políticu y sindical nacionalistes vasques (más Ezker Batua) y unos díes dempués ETA anunciaba una tregua. Tres el recrudecimiento de la violencia de ETA contra'l PSE-EE y el PP (non nacionalistes) con asesinatos y secuestros a cargos públicos, estes fuerces empecipiaron una política de collaboración que condució a la división de la sociedá vasca ente dos frentes, nacionalistes y non nacionalistes, que tuvo la so culminación nes eleiciones al Parllamentu Vascu de 2001.

La victoria del frente nacionalista lideráu por Juan José Ibarretxe y el varapalo sufiertu pol PSE-EE en 2001 pola so collaboración con el conservadores del PP, supunxeron la dimisión del secretariu xeneral del partíu, Nicolás Redondo Terreros. Constituyóse entós una Comisión Xestora empobinada por Ramón Jáuregui, que xestionó'l partíu hasta que Patxi López foi escoyíu secretariu xeneral nel IV Congresu del PSE-EE, el 22 de marzu de 2002 y reelexíu en 2005.

Casa del Pueblu de L'Arbolea, Valle de Trápaga.

Del PSE nel "Procesu de Paz" hasta l'actualidá[editar | editar la fonte]

Durente les negociaciones entamaes mientres la VIII Llexislatura pol Gobiernu del socialista José Luis Rodríguez Zapatero col fin d'acabar col terrorismu de ETA n'España, cola banda y la so redolada, el PSE xugó un papel destacáu.

El 31 de mayu de 2006 Patxi López anunció que s'axuntaría cola ilegalizada Batasuna dempués de que'l presidente del Gobiernu, José Luis Rodríguez Zapatero, compareciera nel Congresu con calter previu al entamu de los contactos con ETA.[5] Cuidao que ocho dirixentes d'esa formación política ilegalizada comparecíen esos díes na Audiencia Nacional imputaos por integración en banda armada y amenaces terroristes, López pidió a los xueces que tuvieren en cuenta "l'actual situación del País Vascu". Añedió que s'abrir dos escenarios "unu pal diálogu ente'l Gobiernu y ETA pa faer efectivu l'abandonu de les armes y la desapaición del terrorismu; y otru pal diálogu políticu n'Euskadi",[6] lo que dende'l PP tomóse como asumir la propuesta de Anoeta que proponía dos meses de diálogu, una ente'l gobiernu y ETA pa falar del altu'l fueu, y otra ente tolos partíos, incluyendo ente ellos a la illegal Batasuna, pa falar del futuru políticu del País Vascu.[necesita referencies]

El 6 de xunetu de 2006 el so Secretariu Xeneral Patxi López y el dirixente socialista Rodolfo Ares axuntar colos miembros de la ilegalizada Batasuna (acusada de ser parte d'el treme políticu de ETA) Arnaldo Otegi, el so líder, y Rufi Etxeberria y Olatz Dañobeitia[7] col fin de pidir a la redolada de la esquierda abertzale qu'abandonaren vía violenta p'adoptar la política, y asina poder tar dientro de la llegalidá de cara a ser teníu en cuenta en futuros diálogos políticos. Darréu, n'ochobre de 2007, xuntu al Presidente del Gobiernu Vascu, Juan José Ibarretxe, a dambos foi-yos abiertu xuiciu oral pol Tribunal Cimeru de Xusticia del País Vascu, en contra de la opinión del Ministeriu Fiscal, acusaos d'un delitu de desobediencia en virtú de los establecíu nel artículu 556 del Códigu Penal, al habese aconceyáu cola organización illegal Batasuna.[8]

Nuna entrevista al diariu El País concedida'l 6 d'abril de 2008[9] el presidente del PSE-EE Jesús Eguiguren almitió qu'antes de la tregua de ETA de 2006 el PSE-EE yá caltuviera contactos previos cola redolada d'ETA de cara a la futura negociación, que se llevó a cabu ente'l Gobierno d'España presidíu por José Luis Rodríguez Zapatero y la banda ETA.

El 22 de mayu de 2008 el so Secretariu Xeneral Patxi López anunció una propuesta pal futuru del País Vascu alternativa a la Propuesta d'Estatutu Políticu de la Comunidá d'Euskadi (conocida como Plan Ibarretxe) que propunxo'l lehendakari Juan José Ibarretxe en 2003. La propuesta del PSE-EE inclúi'l refugu y la deslegitimación de too tipu de violencia, un pactu políticu ente los partíos vascos y un referendu d'autodeterminación.[10][11] A otru día el Gobierno d'España, presidíu pol PSOE, manifestó'l so respaldu a esta iniciativa.[12]

El Gobiernu Vascu en 2010.

Nes eleiciones al Parllamentu Vascu de 2009, el PSE-EE foi la segunda fuerza en votos y escaños, tres la PNV. Por cuenta de la illegalización de Batasuna y de les formaciones que fueron consideraes como les sos tapadories, los votos a Demokrazia Hiru Milioi cuntáronse como nulos, colo que la llamada esquierda abertzale tradicional quedó ensin representación nel Parllamentu. PSE-EE y Partíu Popular llograron amás bones resultancies especialmente n'Álava, circunscripción que con menos población tien el mesmu númberu de parllamentarios que les demás, de forma que PSE-EE y PP teníen la mayoría, con 36 escaños. López foi investido nuevu lehendakari el 5 de mayu de 2009 gracies a un pactu col Partíu Popular del País Vascu, que cuntó amás col votu del parllamentariu de Unión Progreso y Democracia. Tres el so toma de posesión dos díes depués, constituyóse'l primer Gobiernu autonómicu monocolor del PSE-EE el día 9 de mayu, compuestu por 10 conseyeros, 4 d'ellos independientes, qu'eslleió en 2011.

Nel Congresu Estraordinariu celebráu'l 20 de setiembre de 2014 foi escoyida secretaria xeneral Idoia Mendia.

Organización[editar | editar la fonte]

  • Congresu: ye la máxima autoridá del partíu, formada por delegaos de les agrupaciones locales. Escueye al Secretariu Xeneral y a la Comisión Executiva. Celebráronse seis, el postreru n'ochobre de 2009.
  • Comisión Executiva: ye la dirección liderada pol Secretariu Xeneral.
  • Comité Nacional: ye la máxima autoridá ente Congresos.
  • Agrupaciones provinciales: les de Vizcaya, Guipúzcoa y Álava.
  • Agrupaciones locales: son la delegación del partíu en cada conceyu o barriu y tienen see na Casa del Pueblu (Herriko Etxea).

Secretarios xenerales[editar | editar la fonte]

Titular 1.er Mandatu 2º Mandatu 3.er Mandatu 4º Mandatu
Txiki Benegas 1980-1984 1984-1986 1986-1990
Ramón Jáuregui 1990-1994 1994-1998
Nicolás Redondo Terreros 1998-2001 2001
Comisión Xestora (Ramón Jáuregui) 2001-2002
Patxi López 2002-2005 2005-2009 2009-2013 2013-2014
Idoia Mendia 2014-2017 2017

Evolución eleutoral[editar | editar la fonte]

Patxi López, Lehendakari del gobiernu vascu na IX Llexislatura (2009-2012) y secretariu xeneral del PSE-EE ente 2002 y 2014.
Idoia Mendia, actual secretaria xeneral del PSE-EE.

El PSE-EE ye anguaño la cuarta fuerza político nel Parllamentu Vascu, por detrás del Partíu Nacionalista Vascu (PNV), la coalición Euskal Herria Bildu y Elkarrekin Podemos. Foi nuna ocasión la fuerza con más escaños (nes eleiciones autonómiques de 1986), entá siendo la segunda en votos. Na mayoría de llexislatures foi'l segundu partíu en votos y escaños (por detrás de la PNV), n'otra ocasión la tercera (por detrás de PNV y Partíu Popular), y nuna ocasión (1998) la cuarta por detrás de PNV, Euskal Herritarrok y Partíu Popular.

Eleiciones y fecha
Votos
%
Diputaos
Candidatu
Posición
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 1980 130.221 14,21 9 Ramón Rubial
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 1984 247.786 23,07 19 Txiki Benegas
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 1986 252.233 22,05 19 Txiki Benegas
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 1990 202.736 19,94 16 Ramón Jáuregui
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 1994 174.682 17,13 12 Ramón Jáuregui
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 1998 220.052 16,7 14 Nicolás Redondo Terreros
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 2001 253.195 17,90 13 Nicolás Redondo Terreros
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 2005 274.546 22,68 18 Patxi López
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 2009 318.112 30,7 25 Patxi López
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 2012 212.809 19,14 16 Patxi López
Eleiciones al Parllamentu Vascu de 2016 126.139 11,94 9 Idoia Mendia

Nes eleiciones municipales del 27 de mayu de 2007 foi'l segundu partíu más votáu del País Vascu por detrás de la PNV, siendo'l partíu más votáu nes eleiciones forales de Guipúzcoa y el segundu nes eleiciones forales de Álava con una diferencia de 165 votos sobre'l primeru (PP). Sicasí, foi desbancado pol PNV cola ayuda de Eusko Alkartasuna (HALA) y Ezker Batua-Berdeak (EB) en Guipúzcoa y por PNV, HALA y Aralar en Álava, nos cualos, al igual qu'en Vizcaya, el Diputáu Xeneral foi de la PNV.

Tocantes a conceyales, consiguió 339 conceyales nos conceyos vascos, siendo la segunda fuerza político en númberu de conceyales por detrás de la PNV, con 1.024 conceyales y superando a Acción Nacionalista Vasca por 2 conceyales (ANV llogró 337, al nun cuntase los votos recibíos poles candidatures impugnaes).

Cabo destacar el casu de la llocalidá guipuzcoana de Zarauz, onde nes eleiciones municipales de 2007 empataron en númberu de conceyales 3 partíos (HALA, PNV y PSE-EE) y tres les dures negociaciones pa formar gobiernu, xuniéronse toles formaciones presentes nel Consistoriu formando Eusko Alkartasuna un gobiernu de concentración únicu n'Euskadi- xunto'l PSE-EE, PNV, EB-Aralar cola collaboración del PP. L'alcalde de dicha llocalidá foi d'HALA (Jon Urien Crespo), siendo'l segundu teniente d'alcalde del PSE-EE.

Les eleiciones xenerales del 9 de marzu de 2008 fueron sío les úniques nes qu'el PSE-EE consiguió ser la primer fuerza político de la comunidá autónoma. Nestes eleiciones, los trés provincies taben representaes por 18 diputaos, de los que PSE-EE llogró 9, la PNV 6 y el PP 3. Por provincies, en Vizcaya llogró 4 diputaos de 8, en Guipúzcoa llogró 3 de 6 y en Álava 2 de 4.

Nes eleiciones al Parllamentu Vascu de 2009, el PSE-EE foi la segunda fuerza en votos y escaños, tres la PNV, llogrando'l 30,71% de los votos válidos y 25 escaños. Por cuenta de la illegalización de Batasuna, y de les llistes consideraes como les sos continuadores, los votos a Demokrazia Hiru Milioi fueron cuntaos como nulos. Asina, el partíu llogró 9 diputaos na provincia d'Álava y 8 en Vizcaya y Guipúzcoa, alzándose cola victoria n'Álava y siendo segundu en Guipúzcoa y Vizcaya. Gracies a esta repartida d'escaños, y a un pactu col Partíu Popular del País Vascu, Patxi López foi escoyíu lehendakari y formó gobiernu.

Les eleiciones al Parllamentu Européu de xunu del mesmu añu confirmaron al PSE-EE como segunda fuerza del País Vascu, con 200.249 votos (27,61%), a menos d'un puntu porcentual de la PNV.

Nes eleiciones municipales de 2011, el Partíu Socialista d'Euskadi sufrió una importante perda de votos con al respective de les anteriores de 2007, baxando del 24,37% al 16,34% del total de los votos válidos; Esto traducióse nuna perda de representación institucional tantu nes Xuntes Xenerales de los trés territorios según en munchos consistorios, llegando a perder delles destacaes alcaldíes importantes como la de San Sebastián.[13] Nel casu de les Xuntes Xenerales, destaca'l fechu de qu'en Vizcaya y Álava pasó de ser el principal partíu de la oposición a ser el 3º nel primer casu, y el 4º nel segundu. Nes Xuntes Xenerales de Guipúzcoa pasó de ser el principal partíu de la oposición a ser el 3º, a gran distancia de los dos primeros.[13] Nel ámbitu municipal, perdió gran cantidá de representación na práutica totalidá de los conceyos vascos, y en munchos d'ellos dexó de ser el principal partíu de la oposición.[13] Destaquen los casos de Conceyos realmente relevantes San Sebastián, Rentería, Andoáin y Lasarte-Oria; En Vizcaya perdió feudos tradicionales como Basauri, Sestao o Valle de Trápaga, ente que n'Álava perdió la capital, Vitoria, que pasó a manos del Partíu Popular.[13]

Nes eleiciones al Parllamentu Vascu de 2012 el PSE-EE pasó a ser la tercer fuerza en votos y escaños, tres la PNV y la coalición EH Bildu, llogrando 16 escaños y perdiendo la presidencia del Gobiernu Vascu.

En Guipúzcoa solo foi la fuerza más votada en Lasarte-Oria, Irún y Zumárraga (esta postrera por escasos 100 votos de diferencia). Perdió per primer vegada n'enforma'l primer puestu en Éibar onde se vio superáu pol PNV y a escasos 100 votos de ser superáu tamién pola coalición EH Bildu.

En Vizcaya solamente foi la fuerza más votada en Ermua y Portugalete. Nesti postreru tamién por una escasa estrema sobre'l PNV. Destacar que perdió la so condición de primera fuerza na práutica totalidá de la marxe esquierda, destacando sobremanera Baracaldo onde se vio superáu pol PNV.

En Álava solamente foi la fuerza más votada nel conceyu de Iruña d'Oca por namái una ventena de votos sobre'l PNV.

Representación institucional[editar | editar la fonte]

Casa del Pueblu en San Francisco, Bilbao, atacada con pintura.
Representación institucional PSE-EE
Conceyales 204 de 2.628[14]
Alcaldes 9 de 251[15]
Xuntes Xenerales de Vizcaya 7 de 51
Xuntes Xenerales de Guipúzcoa 9 de 51
Xuntes Xenerales d'Álava 5 de 51
Parllamentu Vascu 9 de 75
Congresu de los Diputaos 3 de 18
Senáu 1 de 15

Nel Parllamentu Vascu, el grupu parllamentariu del PSE-EE adopta la denominación de Socialistes Vascos - Euskal Sozialistak.

Conceyos vascos con alcalde del PSE-EE (9)
       

Militantes relevantes[editar | editar la fonte]

               

Fuentes[editar | editar la fonte]

Bibliografía[editar | editar la fonte]

  • Miralles, Ricardo; El socialismu vasco mientres la II República: organización, ideoloxía política y eleiciones 1931-1936, UPV-EHU, Bilbao, 1988.
  • Rivera, Antonio; Señes d'Identidá:Esquierda obrera y nación nel País Vascu, 1880-1923, Biblioteca Nueva, Madrid, 2003.
  • Eguiguren, Jesús; El PSOE nel País Vascu, 1886-1986.
  • Eguiguren, Jesús; Euskadi, tiempu de conciliación.
  • Eguiguren, Jesús; El socialismu vasco y l'esquierda vasca, 1886-1994.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 Enciclopedia Xeneral Ilustrada del País Vascu "Auñamendi"
  2. Nel PSE, de Euskadiko Ezkerra solo queden les sigles, El Diariu, 12 de mayu de 2013.
  3. Redondo Terreros, primer líder del PSOE que fai autocrítica pública sobre la guerra puerca», El Mundo, 6 d'ochobre de 1997.
  4. Antonio Elorza; José María Garmendia, Gurutz Jáuregui, Florencio Domínguez. «XII. L'heriedu de la crisis de Bidart», Historia d'ETA, 3ª, Temes de güei, 411. ISBN 84-8460-004-1.
  5. Patxi López anuncia una xunta PSE-Batasuna tres el plenu del Congresu sobre la negociación con ETA, en diariu El Mundo
  6. Patxi López anuncia qu'el PSE va axuntase llueu con representantes de Batasuna, en diariu El País
  7. Patxi López esixe a Otegi que Batasuna sía llegal si quier axuntase de nuevu col PSE
  8. El TS del País Vascu abre xuiciu contra Ibarretxe, Patxi López y Ares poles sos xuntes con Batasuna, El País, 30 d'ochobre de 2007
  9. "ETA abandonó'l procesu porque creyó que yera una rindición a baxu costu"
  10. El PSE propón un pactu políticu y un referendu
  11. consecuencies-dientro-llei-previu-alcuerdu-tresversal-partíos-20080522142014.html http://www.europapress.es/euskadi/noticia-lopez-aboga-referendu-toes consecuencies-dientro-llei-previu-alcuerdu-tresversal-partíos-20080522142014.html
  12. El Gobiernu sofita'l "referendu con toles consecuencies" de Patxi López
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 Ministeriu del interior (ed.): «Resultáu eleiciones municipales 2011 País Vascu». Consultáu'l 10 de xunetu de 2011.
  14. http://www.euskadi.net/q93TodoWar/eleicionesJSP/q93Contenedor.jsp?menu=li_2_1_1&opcion=a&idioma=c Resultaos de les eleiciones municipales de 2015 na Comunidá Autónoma del País Vascu]
  15. http://www.noticiasdegipuzkoa.com/2015/06/14/politica/pnv-y-pse-blinden-el so-pactu-de-estabilidá-a-pesar-de-la rotura-en-andoain-y-gasteiz PNV y PSE blinden el so pactu d'estabilidá a pesar de la rotura en Andoain y Gasteiz]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]



Partido Socialista de Euskadi-Euskadiko Ezkerra