The Pirate Bay

De Wikipedia
The Pirate Bay
Información xeneral
URL https://thepiratebay.org
Tipu de sitiu Direutoriu de BitTorrent (torrents)
Rexistru 15 setiembre 2003
Idioma(es) disponibles inglés, suecu, Nynorsk, Bokmål, danés, finlandés, Islandés, alemán, neerlandés, italianu, castellanu, portugués, francés, portugués brasilanu, polacu, húngaru, griegu, turcu, rusu, eslovacu, catalán, hebréu, xaponés, búlgaru, estonianu, árabe, Serbiu, chinu, checu, eslovenu, ucraín, malayu, bengalín, albanés y croata
Propietariu PRQ.se
Creador Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij y Peter Sunde
Llanzamientu 2004
Ranking Alexa 232 (abril de 2016)[1]
Estáu actual En llinia español = Sí
[editar datos en Wikidata]

The Pirate Bay (traducíu lliteralmente al asturianu como La badea pirata; comúnmente embrivíu poles sigles TPB) ye un motor de busca y rastrexu de ficheros BitTorrent (.torrent) nel que ye posible realizar busques de too tipu de material multimedia.

Fundada pola organización contra'l copyright Piratbyrån a principios de 2003 en Suecia y entamada dende ochobre d'esi mesmu añu por otres persones. Ye'l mayor tracker de BitTorrent a nivel mundial.

El 1 de xunu de 2005, The Pirate Bay foi actualizada nun intentu d'amenorgar el so consumu d'anchu de banda, al llegar a les 2000 pidimientos HTTP per segundu en cada unu de los cuatro sirvidores que lu agospien, actualizando tamién a una interfaz muncho más amigable.

El sirvidor, qu'utilizaba'l software de tracking opentracker,[2] taba asitiáu en Estocolmu, Suecia pasando a ser agospiáu en Perú tres la estradición de Gottfrid Svartholm (coofundador de "The pirate Bay") que caltenía'l so asilu políticu en Suecia; siendo suspendíu en tiempu récor pol Estáu Peruanu por ser una páxina web qu'en distintos países del mundu cometió infracciones a los derechos d'autor. 

El buscador de torrents viose obligáu a treslladase a un dominiu de Guyana, per delles hores, pa depués tornar a un dominiu suecu.

El 9 d'avientu de 2014, The Pirate Bay foi allanada pola Policía Nacional de Suecia, que prindó sirvidores, ordenadores y otros equipos.[3][4][5][6][7][8]

Problemes llegales[editar | editar la fonte]

Redada policial de 2005[editar | editar la fonte]

Cerca de les 11 de la mañana del 31 de mayu de 2005, aproximao 50 miembros de la Policía Nacional Criminal Sueca fixeron una redada nun centru de datos de Rix|Port80, ente otros, qu'agospiaben los sirvidores de "The Pirate Bay". Ellí, confiscaron tolos sos sirvidores alegando qu'almacenaben conteníos illegales. Trés persones de 22, 24 y 28 años fueron arrestaes na redada; al paecer, los trés alministradores de "The Pirate Bay" fueron lliberaos esa mesma tarde.

Dellos sirvidores ensin rellacionar con The Pirate Bay -pero sí con Piratbyrån y otru sitiu compañeru de compartición de ficheros denomináu Swebits- tamién fueron confiscados pola policía. Hubo quexes d'otros veceros que los sos sirvidores tamién fueron confiscados, presuntamente ensin razón dalguna.

En protesta pola confiscación, 600 persones manifestar en respuesta a la llamada de les organizaciones pro-P2P sueques nes cais d'Estocolmu y Goteborg. Estes manifestaciones fueron nel so momentu les más grandes marches en defensa del P2P.

Nun ta claro'l porqué d'esta redada. Sicasí la televisión sueca comentó que podría habese por cuenta de presiones del gobiernu estauxunidense. Sía que non, unu de los efeutos d'esta operación foi aumentar l'afiliación del Partíu Pirata, que s'asitió firmemente contra la mesma.

Tres el zarru, The Pirate Bay amosó un mensaxe avisando sobre los problemes llegales que tán sufriendo y ufiertando información a la comunidá. Nél confirmábase que la policía, en posesión d'ordes xudiciales, confiscó los sirvidores alegando un delitu contra la Llei de Propiedá Intelectual. La páxina web tamién se quexaba de la confiscación del sitiu web non comercial y yá ensin afiliación dalguna con "The Pirate Bay" de Piratbyrån. El 2 de xunu, dempués de faer una copia de tolos sos discos duros pa la so posterior investigación, la web volvió ser accesible.

Xuiciu[editar | editar la fonte]

El 2 de marzu la fiscalía sueca pidió un añu de cárcel pa los cuatro dueños de la web. Los arreyaos, acusaos de piratería y violación de los derechos d'autor, llograríen ganancies equivalentes a 8 millones de dólares.[ensin referencies]

Manifestación n'Estocolmu contra la confiscación de los sirvidores, el 3 de xunu de 2006.

El 17 d'abril de 2009, celebróse un xuiciu contra los cuatro responsables de The Pirate Bay, nel cual declaróse-yos culpables y impúnxose-yos un añu de cárcel y una multa de $905,000 a cada unu ($3,620,000 en total).

El casu de Gottfrid Svartholm tien rellación direuta con The Pirate Bay. Svartholm xunto a los sos trés compañeros fundadores de la famosa páxina fueron condergaos a un añu de prisión nel 2009 y al pagu de 3,6 millones de dólares a delles compañíes de la industria del entretenimientu por violación de los derechos d'autor.

Sicasí, el 23 d'abril de 2009 manifestóse que'l xuiciu podría ser declaráu nulu al considerase inxustu, parcial y non independiente pa The Pirate Bay, yá que el xuez pertenez a delles asociaciones y organizaciones pro derechos d'autor como l'Asociación Sueca de Derechos d'Autor (SFU).[9]

En setiembre de 2012 Gottfrid Svartholm, de 27 años, unu de los fundadores de The Pirate Bay, según informa la policía sueca, va ser deportáu a Suecia onde se va enfrentar a penes de cárcel.

va dase lluz verde a l'aición asina'l ministru de Rellaciones Esteriores del país apruebe la midida. La detención tuvo llugar tres el pidimientu de les autoridaes de Suecia a les autoridaes en Camboya.

Gottfrid Svartholm foi deteníu'l xueves 30 d'agostu de 2012 na casa qu'arrendaba en Phnom Penh.

Según Kirth Chanharith, voceru de la policía: "va deportáse-y sobre la base de la nuesa llei d'inmigración. Lo único que sabemos agora mesmu ye que va ser deportáu a Suecia."

Gottfrid Svartholm alegaría problemes de salú apelando'l veredictu, anque dexaría Suecia antes del so resolución. Finalmente, el gobiernu suecu emitió una orde d'arrestu internacional sobre Svartholm en xineru. Güei y tres más de seis meses, el futuru d'unu de los fundadores de The Pirate Bay paez destináu a cumplir l'añu de prisión y los 1,1 millones de dólares de multa que recayen sobre él.[10]

Otros[editar | editar la fonte]

El día 17 de mayu de 2010, un xuez alemán ordenó al provisor d'accesu cortar el serviciu al portal d'intercambiu d'archivos, siendo a partir d'entós inaccesible, por cuenta de que les empreses Disney Enterprises, Paramount Pictures, Sony Pictures, Twentieth Century Fox, Universal Studios y Warner Bros empezaron a amenaciar a CB3ROB LTD, y el so subsidiaria qu'aprove servicios de ISP, CyberBunker, por que dexara d'agospiar a The Pirate Bay o tomaríen aiciones llegales. La corte rexonal de Hamburgu dio un primer fallu en favor de los distribuidores de cine diciendo que CB3ROB tien prohibíu coneutar a TPB y los sos sirvidores, a Internet. Sven Olaf Kamphuis, CEO de CB3ROB, decidió cerrar el fluxu a The Pirate Bay no que los sos abogaos víen la tema con aselu.[11][12] a otru día el sitiu camudó de ISP y volvió tar disponible, situación que se caltién hasta güei.[ensin referencies]

El 18 d'avientu de 2013, l'Institutu Nacional de Defensa de la Competencia y de la Proteición de la Propiedá Intelectual (Indecopi)  ordena a la Rede Científica Peruana suspender el dominiu thepiratebay.pe so apercibimientu d'impone-y -y una multa d'hasta 180 UIT (666 mil soles) si ye que nun lo fai.

El día 24 d'agostu de 2009, les autoridaes sueques obligaron al ISP Black Internet a desconectar The Pirate Bay, sicasí'l sitiu camudó de sirvidor y siguió en llinia.[13]

Bloqueos[editar | editar la fonte]

Irlanda[editar | editar la fonte]

En xineru de 2009, Eircom, el mayor ISP d'Irlanda, foi lleváu a xuiciu polos cuatro grandes sellos discográficos, EMI, Sony, Universal Music Group y Warner Music Group por que monitorizase y detectara actividá illegal al compartir ficheros.[14] Tres ocho díes de xuiciu, les partes llegaron a un alcuerdu pa introducir una política de "3 avisos" pa desconectar a los veceros arreyaos n'infracciones de copyright.[15] La Irish Recorded Music Association siguió axustando con otros ISPs pa llegar a un alcuerdu similar.[16] El 21 de febreru de 2009, Eircom declaró que l'accesu a The Pirate Bay sería bloquiáu por completu llueu,[17] pero rectificó diches declaraciones el 24 de febreru de 2009 diciendo que nun bloquiaríen l'accesu a The Pirate Bay ensin una orde xudicial.[14] Tres una demanda xudicial na que Eircom nun se defendió, un xulgáu ordenó'l bloquéu a The Pirate Bay, qu'entró a valir el 1 de setiembre de 2009. Otros ISP irlandeses, como UPC y BT, nun vencieron a les demandes de les discográfiques.[18]

Alemaña[editar | editar la fonte]

El 13 de mayu de 2010 según un comunicáu de la Motion Picture Association (MPA), la corte del distritu de Hamburgu ordenó'l bloquéu de la páxina The Pirate Bay, cortando l'accesu a Internet a les empreses CB3Rob Ltd & Co KG (Cyberbunker), y al so operador Sven Olaf Kamphuis.[19] En casu de nun cumplir la orde seríen sancionaos con una multa d'hasta 250.000€ per cada violación ya inclusive 2 años de cárcel pa los operadores de Cyberbunker.[19] La demanda foi presentada poles empreses afiliaes a la MPA.

Dinamarca[editar | editar la fonte]

El 26 de payares de 2008 l'altu tribunal de Dinamarca confirmó la condena apelada'l 29 de xineru de 2008 pol ISP Telenor (Sonofon A/S), pol cual bloquióse l'accesu al sirvidor The Pirate Bay.[ensin referencies]

Por causa de la evidencia de la Corte Cimera del Distritu Oriental otros ISP Daneses como Fullrate decidieron tamién bloquiar de manera cautelar l'accesu.[ensin referencies]

Suecia[editar | editar la fonte]

El 9 d'avientu de 2014 los sirvidores volvieron ser retiraos nuna redada protagonizada pola unidá de delitos contra la propiedá intelectual de la policía sueca. Dicha aición perpetar contra la organización, dexando cayida a nivel mundial la páxina www.thepiratebay.la.[4]

El 1 de febreru de 2015 el sitiu vuelve tar funcional y en llinia. Informar de que la perda d'información foi mínima, por cuenta de que los torrents más recién pertenencen a la fecha 9 d'avientu de 2014, mesma fecha na que'l sitiu foi dau de baxa.[20]

España[editar | editar la fonte]

El vienres 27 de marzu de 2015, el Xulgáu Central de lo Contencioso-Alministrativu nº 5 de Madrid (España) ordenó a los provisores de servicios d'accesu a la rede la suspensión y bloquió de ThePirateBay n'España nun plazu de 72 hores. Enantes, tres una redada policial nel mes d'avientu quedó inaccesible. La rede volvió emprestar los sos servicios a principios de 2015.

En xunu de 2014 empecipióse un procedimientu contra esti sitiu por aciu l'establecimientu d'un plazu de 2 díes pa la retirada de los conteníos suxetos a derechos d'autor o a la inhabilitación de los mesmos. ThePirateBay incumplió'l plazu, teniendo de resultes la suspensión del accesu al sitiu web por aciu los provisores d'Internet españoles, midida qu'afecta a los buscadores.

ThePirateBay foi oficialmente'l primera sitiu web cerráu n'España por consecuencia de la Llei Sinde.

Anguaño namái puede aportase a ThePirateBay dende España al traviés de proxys o VPNs.


Nos medios[editar | editar la fonte]

El documental Steal This Film (2006) menta a The Pirate Bay. El documental trata sobre sociedá y compartición d'archivos, y foi producíu por The League of Noble Peers.

Tamién lo nomen nel documental danés Good Copy Bad Copy, que trata los problemes qu'arrodien a los archivos con copyright.

A lo último, en 2013 estrenóse'l documental TPB AFK (The Pirate Bay Away From Keyboard), que ta dedicáu íntegramente a la hestoria de The Pirate Bay y trata especialmente la tema xudicial.

The Pirate Bay foi una tema d'alderique nel programa selmanal de radiu On the Media emitíu al traviés de NPR n'Estaos Xuníos.[21][22]

Björn Ulvaeus, antiguu miembru del grupu suecu de música pop ABBA, calificó a los simpatizantes de The Pirate Bay como "folgazanes y mezquinos".[23][24] Sicasí, escritores como'l brasilanu Paulo Coelho sofiten públicamente l'intercambiu d'archivos. Coelho sofita The Pirate Bay y ufiertóse como testigu pal xuiciu de 2009. Xustifica la medría de les sos ventes a la so obra compartida n'Internet y afirmó que "quien nun comparte nun ye solo egoísta, sinón amarguríu y solitariu."[25][26][27][28]

Venta Fallida a GGF[editar | editar la fonte]

El 30 de xunu de 2009 foi anunciada la compra del sitiu The Pirate Bay por 5,54 millones d'euros pola compañía Global Gaming Factory (GGF).[29][30] Anque depués súpose qu'esto foi otru intentu fallíu de compra.

Iniciatives[editar | editar la fonte]

Enllaces magnéticos[editar | editar la fonte]

P'aforrar espaciu y evitar problemes llegales, dende'l 29 de febreru de 2012, The Pirate Bay quitó'l so tracker para .torrent y adoptó los enllaces magnéticos como nueva forma d'enllaz a ficheros de conteníu dixital.

Sirvidores na nube[editar | editar la fonte]

Dende'l 17 d'ochobre de 2012 los servicios de The Pirate Bay funcionen agospiaos na nube, de manera descentralizada y partida ente munchos sirvidores en distintos allugamientos.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. «Site Overview». Alexa Internet. Consultáu'l 2 d'abril de 2016.
  2. Stories from an Opentracker
  3. Zetter, Kim (9 d'avientu de 2014). «Pirate Bay Has Been Raided and Taken Down: Here’s What We Know». Wired. http://www.wired.com/2014/12/pirate-bay-raided-taken-down/. Consultáu'l 9 d'avientu de 2014. 
  4. 4,0 4,1 Andy (9 d'avientu de 2014). «Swedish Police Raid The Pirate Bay, Site Offline». TorrentFreak. Consultáu'l 9 d'avientu de 2014.
  5. Aguilar, Mario (9 d'avientu de 2014). «The Pirate Bay Raided By Police, Site Down». Gizmodo. Consultáu'l 10 d'avientu de 2014.
  6. McCormick, Rich (10 d'avientu de 2014). «The Pirate Bay goes offline after police raid server room - File-sharing site's homepage is mirrored at Costa Rica URL». The Verge. Consultáu'l 10 d'avientu de 2014.
  7. Barber, Elizabeth (10 d'avientu de 2014). «Pirate Bay Goes Offline After a Raid in Sweden». Time. Consultáu'l 10 d'avientu de 2014.
  8. Mazumdar, Tarun (10 d'avientu de 2014). «The Pirate Bay Is Down Worldwide: Swedish Police Seize TPB’s Computers And Servers Plus Peter Sunde Speaks Out». International Business Times. Archiváu dende l'orixinal, el 29 de payares de 2015. Consultáu'l 10 d'avientu de 2014.
  9. El xuez del casu contra ‘The Pirate Bay’, acusáu de pertenecer a grupo pro derechos d'autor Público
  10. http://alt1040.com/2012/09/el-co-fundador-de-the-pirate-bay-sera-deportáu-a-suecia
  11. http://www.fayerwayer.com/2010/05/the-pirate-bay-caise-y-ye-culpa-de-la-mpaa/
  12. https://www.elpais.com/articulo/tecnologia/The/Pirate/Bay/bloquiáu/elpeputec/20100517elpeputec_4/Tes The Pirate Bay, bloquiáu
  13. The Pirate Bay aguantar al zarru: LaNación.com.ar tribunal de Hamburgo ordenó al provisor d'accesu CB3ROB, qu'agospia CyberBunker, cortar el serviciu a The Pirate Bay.[1]
  14. 14,0 14,1 Kirk, Jeremy (24 de febreru de 2009). «Irish ISP: We Won't Block The Pirate Bay». IDGPC World. Consultáu'l 3 de marzu de 2009.
  15. Collins, John (29 de xineru de 2009). Internet users face shutdown over illegal music downloads. The Irish Times. http://www.irishtimes.com/newspaper/frontpage/2009/0129/1232923373331.html. Consultáu'l 27 d'abril de 2009. 
  16. O'Brien, Ciara (18 d'abril de 2009). Pirate Bay may be dented but its ship sails on for more battle. The Irish Times. http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2009/0418/1224244974327.html. Consultáu'l 27 d'abril de 2009. 
  17. Adrian Weckler (22 de febreru de 2009). «Music-swapping sites to be blocked by internet providers». The Sunday Business Post Online. Archiváu dende l'orixinal, el 29 de payares de 2015. Consultáu'l 3 de marzu de 2009.
  18. enigmax (1 de setiembre de 2009). TorrentFreak (ed.): «Eircom Pirate Bay Blockade Takes Effect» (inglés).
  19. 19,0 19,1 «Cyberbunker prohibited from providing Internet access to the Pirate Bay» (inglés). Motion Picture Association (13 de mayu de 2010). Consultáu'l 30 de xineru de 2011.
  20. «The Pirate Bay is back online!». Consultáu'l 31 de xineru de 2015.
  21. Garfield, Bob (17 April 2009). «The Other Pirates». Archiváu dende l'orixinal, el 15 d'abril de 2013.. On the Media, NPR. Interview with Mats Lewan.
  22. Garfield, Bob (2 February 2008). «Guarding Piracy». Archiváu dende l'orixinal, el 15 d'abril de 2013.". On the Media, NPR. Interview with Daniel Roth.
  23. http://www.time.com/time/business/article/0,8599,1880981-2,00.html (enllaz rotu disponible n'Internet Archive; ver l'historial y la última versión).
  24. Una empresa sueca compra The Pirate Bay por más de 5,5 millones d'euros, 30-06-2009, El Mundo
  25. «Global Gaming Factory X - press release». Cision Wire. Archiváu dende l'orixinal, el 29 de payares de 2015. Consultáu'l 30 de xunu de 2009.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]

Plantía:Web España