Copa Mundial de Fútbol de 1970

De Wikipedia
Copa Mundial de Fútbol de 1970
Xeneral
Deporte fútbol
Sedes Estadio Cuauhtémoc (es) Traducir, Estadio Nemesio Díez (es) Traducir, Estadio Jalisco (es) Traducir, Estadiu Azteca y Estadio León (es) Traducir
Estáu Méxicu
Data de principiu 31 de mayu de 1970
Data de fin 21 de xunu de 1970
Edición 9
Organizador FIFA
Ganador seleición masculina de fútbol de Brasil
Eventu final Final de la Copa Mundial de Fútbol de 1970 (es) Traducir
Estadístiques
Participantes 16
Partíos disputaos 32
Asistencia total 1 603 975
Cronoloxía
Copa Mundial de Fútbol de 1966 Copa Mundial de Fútbol de 1970 Copa Mundial de Fútbol de 1974
Cambiar los datos en Wikidata
Mapa según los resultaos de 1970
Reproducción de "Juanito", la mascota del Mundial de Fútbol de 1970

La IX Copa Mundial de Fútbol celebrar en Méxicu, ente'l 31 de mayu y el 21 de xunu de 1970. 16 seleiciones nacionales participaron na ronda final, siendo axuntaes en 4 grupos de 4 equipos, depués los 2 primeros de cada grupu avanzaron a la ronda de cuartos de final, a partir de la cual diéronse duelos d'eliminación direuta.

Esti tornéu ye consideráu por diversu espertos[1] como unu de los meyores na historia del fútbol, debíu tanto al so xuegu llimpiu (nun hubo espulsaos en tol so desenvolvimientu) como a los diversos planteles qu'asistieron con dalgunos de los meyores xugadores d'esti deporte, como Pelé y Franz Beckenbauer.

Los escoyíos de Alemaña Federal, Brasil, Italia y Uruguái, tou campeones de torneos previos, llegaron a les semifinales. Amás, Brasil, Italia y Uruguái llograren enantes dos veces la copa, polo que yeren candidatos a llograla en propiedá en casu de coronase campeones. Mientres Brasil ganó a los charrúas (Uruguái) por 3:1 nel Estadiu Jalisco, les escuadres europees enfrentar nel Estadiu Azteca n'unu de los partíos más memorables y, quiciabes, el meyor de la historia. Depués de noventa minuto, dambos equipos empataron a 1 gol, polo que se realizó una prórroga bien apostada y que terminó cola victoria italiana por 4:3. Esti xuegu ye conocíu como'l Partíu del Sieglu.

Na final, Brasil ganó a Italia por 4:1, lo que dexó al escoyíu suramericanu coronase, per tercer vegada, como campeón del mundu, axudicándose definitivamente la Copa Jules Rimet.

Antecedentes[editar | editar la fonte]

D'alcuerdu a los criterios de rotación continental, el tornéu a celebrase en 1970 tenía de ser entamáu per un país americanu, entós qu'en 1966 fora realizáu n'Inglaterra. Per primer vegada, Méxicu presentó una candidatura mientres Arxentina facer por cuarta vegada (primeramente intentara entamar los eventos de 1934, 1942 y 1962). Un gran discutiniu desamarrárase mientres el procesu de la candidatura por cuenta de que Méxicu yá fuera electu en 1963 sede de los Xuegos Olímpicos de 1968. La FIFA xunto col Comité Olímpicu Internacional analizaron si entamar dos eventos de dicha magnitú nun ralu de dos años nun sería perxudicial pa la organización de les sos respeutives xustes. Sicasí'l máximu organismu del fútbol llegó a la conclusión de que la infraestructura qu'heredaría la XIX Olimpiada diba ser benéfica pa la organización del eventu, esti fechu auníu a que'l comité organizador presentó la maqueta del Estadiu Azteca, que xunto cola mayor estabilidá política de la nación nesi momentu inclinaron la balanza al so favor.

Balón oficial Adidas Telstar.

Inda cuando los suramericanos teníen una trayeutoria futbolística mayor que los mexicanos. Asina, Méxicu llogró 56 votos contra 32 de los platenses na eleición realizada en Tokiu, el 8 d'ochobre de 1964. Colo que Méxicu se convirtió nel primer país n'entamar unos Xuegos Olímpicos y una Copa Mundial de Fútbol de forma consecutiva.

75 equipos inscribir pa les clasificatorias continentales, pero cinco retiráronse. Descontando los clasificaos automáticos (Méxicu ya Inglaterra, organizador y campeón defensor, respeutivamente), 68 equipos participaron, apostando 170 partíos y anotando 542 goles. A diferencia del tornéu anterior, los equipos africanos recibieron per primer vegada un cupu direutu (Exiptu clasificara en 1934 debíu al retiru de los sos contrincantes), el que foi algamáu por Marruecos. Otramiente, una plaza foi apurrida al ganador de la clasificatoria d'Asia y Oceanía, na que participó de manera estraordinaria Rhodesia, escluyida de la CAF. Finalmente, Israel clasificó en venciendo a Australia. N'Europa, Checoslovaquia esanició a nun partíu definitoriu a Hungría, campeón olímpicu, ente que Arxentina nun se clasificó depués d'una importante derrota en La Paz ante Bolivia, más otra derrota en Lima ante Perú y un empate nel postreru partíu contra Perú xugáu en Buenos Aires, dexando'l pase de los peruanos a la fase final, foi una páxina amargosa de la historia del fútbol arxentino (siendo esta la so única ausencia dempués de fallar nes eliminatories).[2]

Alliniación de Brasil, enriba, Carlos Alberto Torres, Brito, Piazza, Félix, Clodoaldo y Everaldo; embaxo; Jairzinho, Gérson, Tostão, Pelé y Rivelino.

Sicasí, quiciabes el fechu más recordáu d'estes clasificatorias foi la llamada Guerra del Fútbol. Hondures y El Salvador llevaben meses de tensión por cuenta de diversu disputes de calter económicu, políticu, fronterizu y migratoriu. Mientres la segunda fase de la clasificatoria de la CONCACAF dambos países teníen d'enfrentase en partíos d'ida y vuelta pa definir qué equipu pasaba a la tercer fase. Nel primer partíu apostáu en Tegucigalpa el 8 de xunu de 1969, el combináu local venció por 1:0, pero en San Salvador, los salvadoreños llograron una victoria por 3:0, provocando'l descontrol na enchida, el día 15 de xunu. Dolce enches hondureños seríen asesinaos pol ensame local, mientres n'Hondures los inmigrantes salvadoreños son atacaos. Les fronteres son cerraes y la tensión llegaría a niveles llendes, mientres l'asociación de fútbol d'Hondures presenta reclamos a la FIFA acusando amenaces de muerte escontra los sos xugadores. Un tercer partíu apostáu en Ciudá de Méxicu el día 26, nel Estadiu Azteca, confirmaría la supremacía salvadoriana con una victoria por 3:2, pasando a la fase final ante Haití, onde llograríen el pase a la fase final de la Copa Mundial.[3] Sicasí, la tensión ente dambos países crecería col correr de los díes, provocando la invasión del exércitu salvadoreñu a Hondures el 14 de xunetu de 1969. Siquier 2000 persones finaron mientres el conflictu bélicu, que terminó seis díes dempués gracies a la mediación de la Organización d'Estaos Americanos.

Nel terrén deportivu, Brasil yera dirixíu pol entrenador João Saldanha. La so particular personalidá y la so conocida militancia comunista mientres la dictadura militar en que s'atopaba'l so país, provocaron diversos discutinios en redol a la so figura, destacar la qu'enfrentó con Pelé. Saldanha publicó nel periódicu O Globo que Pelé sufría de miopía y una mancadura al cadril, provocando la molestia del xugador y el posterior desmentíu. Saldanha finalmente anunció que nun convocaría al delanteru pal tornéu, pero l'entrenador foi releváu del so puestu siendo reemplazáu por Mario Zagallo que repunxo a Pelé na nómina de xugadores.

Per primer vegada, el tornéu foi tresmitíu por televisión a color pa delles cadenes que disponíen de dicha teunoloxía, mientres Adidas convertir en auspiciador oficial y provisor del primer balón diseñáu especialmente pal eventu: la Telstar, balón compuestu por 20 hexágonos blancos y 12 pentágonos negros, reemplazando a los tradicionales balones marrones de 18 gayos. La Telstar sería la base de la imaxe tradicional actual d'una pelota de fútbol.

Siguiendo la tradición impuesta nel mundial anterior, foi creada una mascota. Esta vegada foi un neñu vistíu con traxes tradicionales llamáu Juanito y una águila llamada Picu.

Sedes[editar | editar la fonte]

Ciudá de Méxicu
Copa Mundial de Fútbol de 1970 alcuéntrase en Méxicu
Copa Mundial de Fútbol de 1970 (Méxicu)
Guadalajara
Estadiu Azteca Estadiu Jalisco
Capacidá: 110 000 Capacidá: 56 000
Puebla León Toluca
Estadiu Cuauhtémoc Estadiu Nou Camp Estadiu Luis Gutiérrez Dosal
Capacidá: 36 000 Capacidá: 30 000 Capacidá: 30 000

Países participantes[editar | editar la fonte]

En cursiva, los debutantes na Copa Mundial de Fútbol. El procesu clasificatorio ta disponible en Clasificación pa la Copa Mundial de Fútbol de 1970.

Países participantes
Bandera d'Alemaña Alemaña Federal  Checoslovaquia Bandera d'Italia Italia Bandera de Rumanía Rumanía
Bandera de Bélxica Bélxica Bandera d'El Salvador El Salvador  Marruecos Bandera de Suecia Suecia
Bandera de Brasil Brasil Bandera de Inglaterra Inglaterra Bandera de Méxicu Méxicu Bandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética
Bandera de Bulgaria Bulgaria Bandera de Israel Israel Bandera del Perú Perú Bandera de Uruguái Uruguái

Sortéu[editar | editar la fonte]

Bombu 1: Europa I Bombu 2: América Bombu 3: Europa II Bombu 4: Restu del Mundu

Bandera de Inglaterra Inglaterra (Campeón defensor)
Bandera d'Alemaña Alemaña Federal
Bandera d'Italia Italia
Bandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética

Bandera de Brasil Brasil
Bandera de Méxicu Méxicu (Anfitrión)
Bandera del Perú Perú
Bandera de Uruguái Uruguái

Bandera de Bélxica Bélxica
Bandera de Bulgaria Bulgaria
 Checoslovaquia
Bandera de Suecia Suecia

Bandera d'El Salvador El Salvador
Bandera de Israel Israel
 Marruecos
Bandera de Rumanía Rumanía

Resultaos[editar | editar la fonte]

Primer fase[editar | editar la fonte]

Grupo 1[editar | editar la fonte]

Seleición Pts. PX PG PE !width=5% PP GF GC Dif.
Bandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética 5 3 2 1 0 6 1 5
Bandera de Méxicu Méxicu 5 3 2 1 0 5 0 5
Bandera de Bélxica Bélxica 2 3 1 0 2 4 5 -1
Bandera d'El Salvador El Salvador 0 3 0 0 3 0 9 -9


31 de mayu de 1970, 12:00 Llocal

0:0

Bandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Asistencia: 107.160 espectadores
Árbitru: Bandera d'Alemaña Kurt Tschenscher
3 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

3:0 (1:0)

Bandera d'El Salvador El Salvador Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Asistencia: 92.205 espectadores
Árbitru: Bandera de Rumanía Andrei Radulescu


6 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

4:1 (1:0)

Bandera de Bélxica Bélxica Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Lambert Gol marcáu nel minutu 86' 86' Asistencia: 95.261 espectadores
Árbitru: Ruedi Scheurer
7 de xunu de 1970, 12:00 Llocal

4:0 (1:0)

Bandera d'El Salvador El Salvador Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Asistencia: 103.058 espectadores
Árbitru: Bandera de Exiptu Aly Hussein Kandil


10 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

2:0 (0:0)

Bandera d'El Salvador El Salvador Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Asistencia: 89.979 espectadores
Árbitru: Bandera de Chile Rafael Hormazábal Díaz
11 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

1:0 (1:0)

Bandera de Bélxica Bélxica Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Asistencia: 108.192 espectadores
Árbitru: Bandera d'Arxentina Ángel Norberto Coerezza

Grupu 2[editar | editar la fonte]

Seleición Pts. PX PG PE !width=5% PP GF GC Dif.
Bandera d'Italia Italia 4 3 1 2 0 1 0 1
Bandera de Uruguái Uruguái 3 3 1 1 1 2 1 1
Bandera de Suecia Suecia 3 3 1 1 1 2 2 0
Bandera de Israel Israel 2 3 0 2 1 1 3 -2


2 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

2:0 (1:0)

Bandera de Israel Israel Estadiu Cuauhtémoc, Puebla
Informe Asistencia: 20.654 espectadores
Árbitru: Bandera d'Escocia Robert Davidson
3 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

1:0 (1:0)

Bandera de Suecia Suecia Estadiu Luis Dosal, Toluca
Informe Asistencia: 13.433 espectadores
Árbitru: Bandera de Inglaterra John Taylor


6 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

0:0

Bandera d'Italia Italia Estadiu Cuauhtémoc, Puebla
Informe Asistencia: 29.968 espectadores
Árbitru: Bandera d'Alemaña Rudi Glöckner
7 de xunu de 1970, 12:00 Llocal

1:1 (0:0)

Bandera de Israel Israel Estadiu Luis Dosal, Toluca
Informe Spielger Gol marcáu nel minutu 56' 56' Asistencia: 9.624 espectadores
Árbitru: Bandera d'Etiopía Seyoum Tarekegn


10 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

1:0 (0:0)

Bandera de Uruguái Uruguái Estadiu Cuauhtémoc, Puebla
Informe Asistencia: 18.163 espectadores
Árbitru: Bandera de Estaos Xuníos d'América Henry Landauer
11 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

0:0

Bandera de Israel Israel Estadiu Luis Dosal, Toluca
Informe Asistencia: 9.890 espectadores
Árbitru: Bandera de Brasil Ayrton Vieira De Moraes

Grupu 3[editar | editar la fonte]

Seleición Pts. PX PG PE !width=5% PP GF GC Dif.
Bandera de Brasil Brasil 6 3 3 0 0 8 3 5
Bandera de Inglaterra Inglaterra 4 3 2 0 1 2 1 1
Bandera de Rumanía Rumanía 2 3 1 0 2 4 5 -1
 Checoslovaquia 0 3 0 0 3 2 7 -5


2 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

1:0 (0:0)

Bandera de Rumanía Rumanía Estadiu Jalisco, Guadalajara
Informe Asistencia: 95.261 espectadores
Árbitru: Bandera de Bélxica Vital Loraux
3 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

vs.

Checoslovaquia Estadiu Jalisco, Guadalajara
Informe Petras Gol marcáu nel minutu 11' 11' Asistencia: 95.261 espectadores
Árbitru: Bandera de Uruguái Ramón Barreto


6 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

vs.

Checoslovaquia Estadiu Jalisco, Guadalajara
Informe Petras Gol marcáu nel minutu 5' 5' Asistencia: 56.818 espectadores
Árbitru: Bandera de Méxicu Diego de Leo
7 de xunu de 1970, 12:00 Llocal

vs.

Bandera de Inglaterra Inglaterra Estadiu Jalisco, Guadalajara
Informe Asistencia: 66.834 espectadores
Árbitru: Bandera de Israel Abraham Klein


10 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

vs.

Bandera de Rumanía Rumanía Estadiu Jalisco, Guadalajara
Informe Dumitrache Gol marcáu nel minutu 34' 34'
Dembrowski Gol marcáu nel minutu 84' 84'
Asistencia: 50.804 espectadores
Árbitru: Bandera de Austria Ferdinand Marschall
11 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

1:0 (0:0)

Checoslovaquia Estadiu Jalisco, Guadalajara
Informe Asistencia: 49.292 espectadores
Árbitru: Bandera de Francia Roger Manchin

Grupu 4[editar | editar la fonte]

Seleición Pts. PX PG PE !width=5% PP GF GC Dif.
Bandera d'Alemaña Alemaña Federal 6 3 3 0 0 10 4 6
Bandera del Perú Perú 4 3 2 0 1 7 5 2
Bandera de Bulgaria Bulgaria 1 3 0 1 2 5 9 -4
 Marruecos 1 3 0 1 2 2 6 -4


2 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

3:2 (0:1)

Bandera de Bulgaria Bulgaria Estadiu Nou Camp, León
Informe Dermendzhiev Gol marcáu nel minutu 13' 13'
Bonev Gol marcáu nel minutu 49' 49'
Asistencia: 13.765 espectadores
Árbitru: Bandera d'Italia Antonio Sbardella
3 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

vs.

Marruecos Estadiu Nou Camp, León
Informe Jarir Gol marcáu nel minutu 21' 21' Asistencia: 12.942 espectadores
Árbitru: Bandera de Países Baxos Laurens van Ravens


6 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

3:0 (0:0)

Marruecos Estadiu Nou Camp, León
Informe Asistencia: 13.537 espectadores
Árbitru: Bandera de la Xunión Soviética Tofik Bakhramov
7 de xunu de 1970, 12:00 Llocal

vs.

Bandera de Bulgaria Bulgaria Estadiu Nou Camp, León
Informe Nikodimov Gol marcáu nel minutu 12' 12'
Kolev Gol marcáu nel minutu 89' 89'
Asistencia: 12.710 espectadores
Árbitru: José María Ortiz


10 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

vs.

Bandera del Perú Perú Estadiu Nou Camp, León
Informe Cubillas Gol marcáu nel minutu 44' 44' Asistencia: 17.875 espectadores
Árbitru: Bandera de Méxicu Abel Aguilar Elizalde
11 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

vs.

Marruecos Estadiu Nou Camp, León
Informe Ghazouani Gol marcáu nel minutu 61' 61' Asistencia: 12.299 espectadores
Árbitru: Bandera de Portugal Antonio Saldanha

Segunda Fase[editar | editar la fonte]

Plantía:Copa 8 y Bronce

Cuartos de final[editar | editar la fonte]

14 de xunu de 1970, 12:00 Llocal

1:0 (pro)

Bandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Asistencia: 26.086 espectadores
Árbitru: Bandera de Países Baxos Laurens van Ravens
14 de xunu de 1970, 12:00 Llocal

vs.

Bandera del Perú Perú Estadiu Jalisco, Guadalajara
Informe Gallardo Gol marcáu nel minutu 28' 28'
Cubillas Gol marcáu nel minutu 70' 70'
Asistencia: 54.233 espectadores
Árbitru: Bandera de Bélxica Vital Loraux


14 de xunu de 1970, 12:00 Llocal

vs. (pro)

Bandera de Inglaterra Inglaterra Estadiu Nou Camp, León
Informe Mullery Gol marcáu nel minutu 31' 31'
Peters Gol marcáu nel minutu 49' 49'
Asistencia: 23.357 espectadores
Árbitru: Bandera d'Arxentina Ángel Norberto Coerezza
14 de xunu de 1970, 12:00 Llocal

4:1 (1:1)

Bandera de Méxicu Méxicu Estadiu Luis Dosal, Toluca
Informe González Gol marcáu nel minutu 13' 13' Asistencia: 26.851 espectadores
Árbitru: Ruedi Scheurer

Semifinales[editar | editar la fonte]

17 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

vs.

Bandera de Uruguái Uruguái Estadiu Jalisco, Guadalajara
Informe Cubilla Gol marcáu nel minutu 19' 19' Asistencia: 51.261 espectadores
Árbitru: José María Ortiz
17 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

4:3 (1:1, 1:0) (pro)

Bandera d'Alemaña Alemaña Federal Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Schnellinger Gol marcáu nel minutu 90' 90'
Müller Gol marcáu nel minutu 94' 94'
Asistencia: 102.444 espectadores
Árbitru: Bandera del Perú Arturo Yamasaki

Tercer llugar[editar | editar la fonte]

20 de xunu de 1970, 16:00 Llocal

vs.

Bandera de Uruguái Uruguái Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Asistencia: 104.403 espectadores
Árbitru: Bandera d'Italia Antonio Sbardella


ALEMAÑA FEDERAL Uruguái
  22 Horst Wolter   1 Ladislao Mazurkiewicz
  3 Karl-Heinz Schnellinger   2 Atilio Ancheta
  6 Wolfgang Weber   3 Roberto Matosas
  7 Berti Vogts   5 Julio Montero Castillo
  11 Klaus Fichtel   6 Juan Mugica
  15 Bernd Patzke   4 Luis Ubiña
  12 Wolfgang Overath   10 Ildo Maneiro
  9 Uwe Seeler   20 Julio César Cortés
  10 Sigfried Held   7 Luis Cubilla
  13 Gerd Müller   11 Julio César Morales
  14 Reinhard Libuda   15 Dagoberto Fontes
DT Helmut Schön DT Juan Y. Hohberg
Cambeos
Max Lorenz (Karl-Heinz Schnellinger, 45')  
Hannes Löhr (Reinhard Libuda, 73')
Cambeos
Víctor Espárrago (Dagoberto Fontes, 45')  
Rodolfo Sandoval (Ildo Maneiro, 68')
Amonestados
Hannes Löhr
Amonestados
Julio Montero Castillo
Luis Ubiña
Dagoberto Fontes

Final[editar | editar la fonte]

21 de xunu de 1970, 12:00 Llocal

vs.

Bandera d'Italia Italia Estadiu Azteca, Ciudá de Méxicu
Informe Boninsegna Gol marcáu nel minutu 37' 37' Asistencia: 107.412 espectadores
Árbitru: Bandera d'Alemaña Rudi Glöckner


Brasil
Campeón
Brasil
3ᵉʳ títulu


Dibuxu tácticu del campeón[editar | editar la fonte]

{{{text}}}
Brito
Piazza
{{{text}}}
Clodoaldo
Everaldo
Jairzinho
Gerson
Rivelino
Pelé
Tostao

Goliadores[editar | editar la fonte]

Xugador Seleición Goles
Gerd Müller Bandera d'Alemaña Alemaña Federal 10
Jairzinho Bandera de Brasil Brasil 7
Teófilo Cubillas Bandera del Perú Perú 5
Anatoly Bishovets Bandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética 4
Pelé Bandera de Brasil Brasil 4
Rivelino Bandera de Brasil Brasil 3
Luigi Riva Bandera d'Italia Italia 3
Uwe Seeler Bandera d'Alemaña Alemaña Federal 3

Estadístiques finales[editar | editar la fonte]

Equipu Pts PX PG PE !width=5%|PP GF GC Dif Rend
1 Bandera de Brasil Brasil 12 6 6 0 0 19 7 +12 100,0%
2 Bandera d'Italia Italia 8 6 3 2 1 10 8 +2 66,7%
3 Bandera d'Alemaña Alemaña Federal 10 6 5 0 1 17 10 +7 83,3%
4 Bandera de Uruguái Uruguái 5 6 2 1 3 4 5 -1 50,0%
5 Bandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética 5 4 2 1 1 6 2 +4 62,5%
6 Bandera de Méxicu Méxicu 5 4 2 1 1 6 4 +2 62,5%
7 Bandera del Perú Perú 4 4 2 0 2 9 9 0 50,0%
8 Bandera de Inglaterra Inglaterra 4 4 2 0 2 4 4 0 50,0%
9 Bandera de Suecia Suecia 3 3 1 1 1 2 2 0 50,0%
10 Bandera de Bélxica Bélxica 2 3 1 0 2 4 5 -1 33,3%
10 Bandera de Rumanía Rumanía 2 3 1 0 2 4 5 -1 33,3%
12 Bandera de Israel Israel 2 3 0 2 1 1 3 -2 33,3%
13 Bandera de Bulgaria Bulgaria 1 3 0 1 2 5 9 -4 16,6%
14  Marruecos 1 3 0 1 2 2 6 -4 16,6%
15  Checoslovaquia 0 3 0 0 3 2 7 -5 0,0%
16 Bandera d'El Salvador El Salvador 0 3 0 0 3 0 9 -9 0,0%

Ver tamién[editar | editar la fonte]


Referencies[editar | editar la fonte]

  1. La Nación (ed.): «Mundial Méxicu 1970: El fin de la 'yera' del rei 'Pelé'». Consultáu'l 27 de xunu de 2014.
  2. Historia de los Mundiales de fútbol (1970-2006) ISBN 978-612-4051-13-5
  3. Murillo Vega, José (payares de 1991). La Copa del Mundu: 60 años d'historia 1930-1990, Primer Edición, páx. 90-91. ISBN 968-6707-01-8.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]


Predecesor:
Bandera de Inglaterra Inglaterra 1966
Copa Mundial de Fútbol
IX edición
Socesor:
Bandera d'Alemaña Alemaña 1974