Pogostemon cablin

De Wikipedia
Saltar a: navegación, buscar
Pogostemon cablin
Commons-emblem-notice.svg
 
Pachuli
Pogostemon cablin 001.jpg
Clasificación científica
Reinu: Plantae
Subreinu: Tracheobionta
División: Magnoliophyta
Clas: Magnoliopsida
Subclas: Asteridae
Orde: Lamiales
Familia: Lamiaceae
Subfamilia: Lamioideae
Tribu: Pogostemoneae
Xéneru: Pogostemon
Especie: P. cablin
Benth.
[editar datos en Wikidata]

Ye la planta conocida comúnmente como pachulí o pachuli (dacuando escribir incorrectamente "patchouli"; pero esta grafía ye un galicismu) ye una planta y aceite esencial llográu de les fueyes de la planta del mesmu nome. La esencia de pachulí ye fuerte ya intensa. usar mientres cientos d'años en arumes, y crez nel oeste y este de la India. El nome deriva del tamil patchai பச்சை (verde), ellai இலை (fueya).

Hestoria[editar | editar la fonte]

Anque conocíu n'Occidente nos sieglos XVIII y XIX, el aceite esencial y el inciensu de pachulí fixéronse más populares nes décaes de 1960 y 70 cuando'l so usu estender ente los amantes del amor llibre y los hippies por cuenta de que nel so particular estilu de vida, el pachulí col so golor caltriante amazcaraba'l golor del cannabis (mariguana).

Mientres la guerra de Vietnam los soldaos estaunidenses usaben el pachulí p'amazcarar el golor de les tumbes de los soldaos enemigos, muertos en combate. De la mesma los protestantes anti-guerra d'aquel entós usar pa demostrar "somos una sola raza; somos como los soldaos enemigos".

El movimientu Hare Krishna tuvo parte tamién nel resurdimientu y la permanencia del pachuli, yá que mientres años vendieron sahumerios d'esi arume en munches ciudaes del mundu. En adición, úsase como acondicionador del pelo pa les rastas.

A pesar de la so común asociación con un estilu de vida alternativu, el pachuli atopa la so amplia aplicación na industria moderno. Ye un componente presente na gran mayoría d'arumes modernos y actuales pa home. Tamién ye usáu con frecuencia nos polvos fumigarorios, na industria papelero, deterxentes pa llavandería, aromatizantes ambientales.

L'aceite esencial ye llográu por destilación con vapor de les fueyes seques de la planta, un procesu qu'aprove un altu porcentaxe d'aceite. El principal componente del aceite esencial ye'l pachulol.

Mientres l'antigüedá los mercaderes de seda chinu viaxaba escontra l'este empacando les sos teles de seda con fueyes de pachuli seques pa prevenir l'ataque de les polilles que depositaben les sos huevecillos nos texíos. Munchu historiadores especulen que naquella era, l'asociación del arume colos dioses del este yera un símbolu de opulencia. D'ende que los europeos clasificar como un arume de luxu. Esti antecedente caltener hasta l'actualidá de la perfumería moderna.

Descripción[editar | editar la fonte]

El pachulí ye una yerba arbustífera qu'algama los 60 o 90 cm. d'altor, la planta crez bien en climes templaos y húmedos. Yá que crez afechiscamente n'ambientes húmedos, nun tolera la lluz directo del sol. Les flores y brotos con granes son bien fragantes y florien pela tarde. Les granes pueden collechase pa semase darréu, pero son bien delicaes y pueden rompese, Los fraes cortaes de llantar madre pueden semase o asitiase n'agua favoreciendo la xeneración d'una nueva planta.

Propiedaes[editar | editar la fonte]

Principios activos: Les fueyes desecaes dan del 1,5 al 2,5 per cientu de aceite esencial ricu en sesquiterpenos: alcohol de pachulí (30-40 %), norpachulenol, etc.[1]

Indicaciones: ye usáu como antisépticu. Úsense les fueyes.[1]

Otros usos: utilizáu en perfumería, cosmética, jabonería.[1]

Referencies na cultura popular[editar | editar la fonte]

  • La palabra pachouli mentar nel famosu cantar "The Year of The Cat" (L'añu del gatu) de Al Stewart.
  • Joaquín Sabina tamién la emplega na so tema "Negra Nueche".
  • Accidente Total mentar nel cantar "Más val ser punky que maruxu de sableres".
  • Estopa tamién utiliza esti términu na so tema "Bossanova".
  • Patchouli Knowledge una anémica y asmática, pero bien poderosa bruxa de la saga de xuegos Touhou Project.
  • Dora María mentar nel so cantar tituláu "El pachulí"
  • En Les Heras (Provincia de Bonos Aires, Arxentina) alcuéntrase un Bar llamáu "PACHULI".
  • La compañía Mattel, usó aceite de pachuli na Figura d'Acción Stinkor, de la colección Masters of the Universe (Amos del Universu), de los años ochenta. Munchos coleccionistes, ratifiquen qu'entá güei, les figures caltienen el so característicu golor.
  • Na película People Like Us, citen el característicu golor que despide esti arume.
  • La banda de música arxentina Babasónicos, na so tema Aduana de palabres, menta la palabra pachuli nel fragmentu siguiente: "Mírame de llueñe y veres como'l to dios colapsa dientro mio So esti cielu de papel mache Ente'l fumu de sahumerios y pachuli Estes a piques de que toa te esnidia Y yo a puntu de dicir lo que nun soi."...
  • Na tradición peruana "Don Dimas de la Tijereta" obra del escritor Ricardo Palma: "Tijereta dio a la vieyera, dómina en qu'homes y muyeres güelen, non a patchouli, sinón a cera de bien morrer..."

Sinonimia[editar | editar la fonte]

  • Mentha cablin Blanco, Fl. Filip.: 473 (1837).
  • Pogostemon mollis Hassk., Tijdschr. Natuurl. Gesch. Physiol. 10: 126 (1843).
  • Pogostemon tomentosus Hassk., Cat. Hort. Bot. Bogor.: 131 (1844).
  • Mentha auricularia Blanco, Fl. Filip., ed. 2: 329 (1845).
  • Pogostemon patchouly Pellet., Mém. Soc. Sci. Phys. Orléans 5: 277 (1845).
  • Pogostemon comosus Miq., Fl. Ned. Ind. 2: 963 (1859).
  • Pogostemon battakianus Ridl., J. Malayan Branch Roy. Asiat. Soc. 1: 85 (1923).
  • Pogostemon javanicus Backer ex Adelb., Reinwardtia 3: 150 (1954).[2]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Pogostemon cablin». Plantes útiles: Linneo. Consultáu'l 14 de xineru de 2010.
  2. «Pogostemon cablin». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. Consultáu'l 14 de xineru de 2010.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]