Llista de Gardiner (O)

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta

El Grupu O de la llista de Gardiner ye un de los 26 subgrupos de xeroglíficos exipcios que l'exiptólogu británicu Alan Gardiner realizó nel so llibru Egyptian Grammar: Being an Introduction to the Study of Hieroglyphs. Nesti grupu hai 51 xeroglíficos sobre edificios y partes d'edificios.

Tabla de xeroglíficos[editar | editar la fonte]

Xeroglíficu Códigu

Gardiner

Unicode Treslliteración Oxetu representáu Descripción
O1
O1 U+13250
𓉐
pr Casa (entamu) Determinante ya ideograma de casa, vivienda, ciudá, plaza, santuariu y horizonte.
Fonograma del soníu pr; tamién reemplaza al soníu P, dende l'Imperiu Mediu.
O1A
O1A U+13252
𓉑
Combinación de casa y correa de sandalia
O2
O2 U+13252
𓉒
pr-ḥḏ Casa con una maza (combina O1 y T3) Abreviatura d'ayalga.
O3
O3 U+13253
𓉓
pr-ḫw Casa con pan, una maza y una xarra de cerveza (combina O1, X3, P8 y W22) Abreviatura d'ufrienda invocada.
O4
O4 U+13254
𓉔
h Abellugu de cañes. Muriu d'entrada. Ideograma de vivienda y granxa.
Fonograma del soníu H.
O5
O5 mrrt,
mr, nm
Muriu d'entrada Determinante de camín.
Determinante fonéticu de los soníos mr i nm.
O6
O6 ḥwt,
ḥtt
Gran edificiu Ideograma de construcción (grande).
O7
O7 Gran edificiu con un pan
(combina O6 y X1)
O8
O8 ḥwt-ˁȝt Gran edificiu con un pan y una columna horitzontal
(combina O7 y O29)
Abreviatura de gran edificiu.
O9
O9 nbt-ḥwt Gran edificiu con un pan y un cestu penriba (combina O7 y V30) Abreviatura de la diosa Neftis.
O10
O10 ḥwt-ḥr Ferre nun gran edificiu
(combina O6 y G5)
Abreviatura de la diosa Hathor.
O11
O11 ˁḥ Palaciu Ideograma de palaciu.
O12
O12 Palaciu tres un brazu
(combina O11 y D36)
O13
O13 sbḫt Abellugu de cañes Determinante d'abellugu.
O14
O14 Parte d'un abellugu
O15
O15 wsḫt Abellugu de cañes con un vasu y pan (combina O4, W10 y X1) Ideograma de gran sala.
O16
O16 tȝyt Dintel con Uraeus Determinante ya ideograma de cortina.
O17
O17
O18
O18 kȝr Naos, capiella Determinante ya ideograma de naos y capiella.
O19
O19 pr-wr, ỉtrt Santuariu Determinante de Santuariu nacional del Altu Exiptu y de capiella.
O20
O20 Determinante de Santuariu nacional del Baxu Exiptu, capiella y santuariu.
O21
O21 sḥ Naos, capiella (fachada) Determinante ya ideograma de facer (en sḥ-nṯr).
O22
O22 sḥ,
ḥȝb
Pabellón Determinante ya ideograma de pabellón.
Determinante fonéticu del soníu jab.
Fonograma del soníu hab.
O23
O23 ḥb-sd Pabellón con trons Determinante ya ideograma de la Festividá Sed (Heb Sed).
O24
O24 mr,
mn-nfr
Pirámide Determinante de pirámide y de Menfis(mn-nfr).
O25
O25 tḫn Obeliscu Determinante ya ideograma d'obeliscu.
O26
O26 wḏ, ˁḥˁw Estela Determinante ya ideograma d'estela.
O27
O27 ḫȝ Sala con pilares Determinante de sala con pilares.
O28
O28 ỉwn, ỉwnw Pilar Ideograma de pilar y d'Heliópolis (iunu).
Fonograma del soníu iun.
O29oO29V
O29(V) ˁȝ Columna de madera Ideograma de columna.
Fonograma del soníu aa.
O30
O30 sḫnt Tenedor Determinante ya ideograma de moderación.
O31
O31 ˁȝ Puerta, tapa Determinante ya ideograma de puerta y abrir.
Fonograma del soníu aa.
O32
O32 sbȝ Puerta Determinante de puerta y de puerta falsa.
Abreviatura de sba.
O33
O33 srḫ Fachada de palaciu Determinante de serekh.
O34
O34 s Pestiellu Fonograma del soníu S.
O35
O35 sb Pestiellu caminando sobre piernes (combina O34 y D54) Determinante fonéticu del soníu S en pallabres qu'impliquen movimientu.
Abreviatura de sb.
O36
O36 ỉnb, sbty Muriu Determinante ya ideograma de muriu y muralla.
O37
O37 whn, sẖnn, gsȝ Muriu cayíu, muruecu Determinante de naufraxu, próstata y tar equivocáu.
O38
O38 ḳnbt, ˁrrt Muriu n'ángulu Determinante de esquina y portal.
Abreviatura de tm en jry n tm.
O39
O39 ỉnr Bloque de piedra Determinante de piedra.
O40
O40 rwd Pasos, graes. Determinante de pasu y grada.
O41
O41 ỉˁr Pasos dobles Determinante d'escalera y xubir.
O42
O42 šsp,
sšp
Valla Fonograma de los soníos shsp i sshp.
Determinante de la unidá de midida palmu .[nota 1]
O43
O43
O44
O44 ỉȝt Emblema del templu de Min Determinante ya ideograma d'ocupación y cargu.
O45
O45 ỉpȝt Edificiu abovedáu Determinante ya ideograma de Ca Khekeret y harén.
O46
O46
O47
O47 nḫn Fortaleza Ideograma de la ciudá d'Hieracómpolis (Nekhen).
O48
O48
O49
O49 nỉwt, wȝst, kmt Cruz, interseición de cais Determinante ya ideograma de ciudá, pueblu, rexón poblada, Tebas y Exiptu.
O50
O50 sp Era con grana Determinante d'era.
Fonograma del soníu sp.
O51
O51 šnwt Graneru Determinante ya ideograma de graneru.

Notes[editar | editar la fonte]


Bibliografía[editar | editar la fonte]

  • Collier. How to Read Egyptian Hieroglyphs llingua=inglés. The British Museum Press. ISBN 978-0520239494.
  • Gardiner, Alan. Egyptian Grammar. Griffith Institute, páx. 682. ISBN 0900416351.
  • Faulkner. A concise dictionary of Middle Egyptian. Griffith Institute, páx. 334. ISBN 0900416327.
  • Wallis Budge. An Egyptian Hieroglyphic Dictionary (vol 1). Dover Publications, páx. 748. ISBN 978-0486236155.
  • Wallis Budge. An Egyptian Hieroglyphic Dictionary (vol 2). Dover Publications, páx. 722. ISBN 978-0486236162.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]


Error de cita: Esisten etiquetes <ref> pa un grupu llamáu "nota", pero nun s'alcontró la etiqueta <references group="nota"/> correspondiente