Exércitu de la República d'Azerbaixán

De Wikipedia
Exércitu de la República d'Azerbaixán
País Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán
Acuartelamiento Bakú

L'Exércitu de la República d'Azerbaixán (azerbaixanu: Azərbaycan Silahlı Qüvvələri Quru Qoşunları) referir a les fuercies terrestres dientro de les Fuercies Armaes d'Azerbaixán. Dende la cayida de la Xunión Soviética, Azerbaixán tuvo tratando de desenvolver y ameyorar les sos FFAA y convertiles nunes fuercies profesionales, bien entrenaes y con alta movilidá. Según estadístiques de 2013, el país cunta con unes fuercies terrestres de 56 850 efectivos, a los que se-yos hai de sumar unes fuercies paramilitares censaes nunes 15 000 soldaos. Amás, hai 300 000 habitantes que realizaron el serviciu militar nos postreros 15 años y que pueden ser convocaos n'estaos d'esceición.

Según les lleis de defensa azerbaixanas, en tiempos de guerra l'exércitu puede convocar, amás d'a los paramilitares y a los ciudadanos que realizaron el serviciu militar, a la Guardia Nacional, el cuerpu de seguridá internu del país, y a al Serviciu Estatal de fronteres. La estructur de la comandancia en tiempos de guerra nun ta del tou clara.

Historia[editar | editar la fonte]

Mientres el periodu soviéticu, Azerbaixán yera parte del distritu militar Transcaucásico, que les sos fuercies na república fueron comandadas pol 4to exércitu. El 4to exércitu consistió en tres divisiones de rifle motorizadas (la 23ra división del rifle motorizada (MRD) en Ganja, la 60a división del rifle motorizada en Lankaran, y la 295a división del rifle motorizada en Bakú) y les tropes del exércitu qu'incluyeron les brigaes balístiques y de defensa aérea y artillería, amás de reximientos de cohetes. Azerbaixán acoyó tamién el 49º Arsenal de l'Axencia Principal de Misiles y Artillería del Ministeriu de Defensa de la Federación de Rusia, que contenía más de 7.000 cartuchos de municiones de tren-coche (más d'un millardo d'unidaes). Amás, la 75ª División de Rifles Motorizados, parte del 7º exércitu de Guardias, taba na República Autónoma de Naxçıvan.

Nel branu de 1992, el Ministeriu de Defensa d'Azerbaixán, tres un resolución del presidente d'Azerbaixán sobre la privatización d'unidaes y formaciones en territoriu azerbaiyano, unvió un ultimátum esixendo'l control de los vehículos y armamentos de los 135º y 139º reximientos motorizados de la División 295º de Rifles Motorizada. La tresferencia de la propiedá del 4º exércitu (sacante por más de la metá del equipu del 366º Reximientu de Rifles de la Guardia Civil de la 23ª División prindáu poles fuercies armenies en 1992 mientres el retiru del reximientu de Stepanakert) y el 49º Arsenal completar en 1992. Asina, a fines de 1992, el Gobiernu d'Azerbaixán recibió armes y material militar suficientes p'aprosimao tres divisiones de fusiles motorizados con unidaes del exércitu prescritu. Los almacenes y l'equipu de la 75ª División fueron apurríos al gobiernu de Naxçıvan. Les divisiones anteriores de la División pueden contribuyir a la formación del cuartel xeneral del Cuerpu.

Azerbaixán tamién implementó un nuevu estilu d'organización pa modernizar el so exércitu. Nos postreros 15 años, Azerbaixán tuvo preparando a los sos militares pa posibles aiciones contra les fuercies armenies en Nagorno-Karabakh. Sicasí, Azerbaixán declaró de cutio que ta interesáu nuna solución diplomático y pacífico.

Azerbaixán contrató a Turquía pal entrenamientu de tropes pa fortalecer les sos fuercies armaes. Esto ye necesariu en vista de los defectos que los Exércitos Mundiales de Jane dixeron en 2004 incluyeron enormes problemes nel entrenamientu, equipamientu y motivación de los sos soldaos; corrupción nes sos files; Y un cuerpu d'oficiales altamente politizáu. La tradición del exércitu soviéticu de dedovshchina, novatada institucionalizada, paez siguir nes fuercies armaes a partir de 2008. La calidá y la disposición de gran parte del equipu del exércitu, dixo Jane, tamién ye un problema, una y bones una década de mal caltenimientu y escasez crónica de pieces de repuestu significa que munchos sistemes nun son operacionales, o que se desmontaron p'aprovechar les partes. Azerbaixán tien el segundu gastu militar más altu na CEI, tan solo ta per delantre so la Federación Rusa.

Estructura[editar | editar la fonte]

Organigrama del Exércitu d'Azerbaixán en 2007/08.

Frente a les fuercies armenies, l'exércitu azerbaixanu viose obligáu a tornar de Nagorno-Karabakh y reorganizóse significativamente a mediaos de los años noventa predominantemente alredor de les brigaes, anque siquier una división informóse yá en 2000. Les maniobres formatives caltuviéronse p'alredor de venti brigaes y reximientos dende 1995, anque esto aumentó amodo apocayá. Mientres el deceniu de 1990, estes brigaes pudieron incluyir la 701ª Brigada de Rifle Motororizada (мсбр) (1er Cuerpu d'Exércitu), la 708ª Brigada de Rifle Motorizada (1er Cuerpu d'Exércitu), 130ª Brigada de Rifle Motorizada (1er Cuerpu d'Exércitu), 161 мсбр (2 АК) , 709 мсбр Быв. 23 мсд, y la 112a Brigada de Rifle Motorizada.

Ente 2002 y 2004 el Balance Militar de IISS informó que la fuercia del personal menguó ente que les formaciones totales de maniobra aumentaron n'unu. El Balance Militar 2003/04 informó d'una fuercia del exércitu de 56.000 efectivos, con cuatro cuarteles xenerales del cuerpu y ventitrés brigaes de rifles motorizadas, comparáu a la edición del añu anterior qu'amosaba 62.000 efectivos y ventidós brigaes. Les unidaes d'artillería y antitanque inclúin dos brigaes y un reximientu. El primer Cuerpu del Exércitu tien la so sede en Yevlakh según infórmase con seis brigaes en 1999. (Brinkster.net informó de les brigaes 1, 3, 9, 10, 15, 17 Brigaes de Rifle Motirzadas en 1999). El 2º Cuerpu d'Exércitu en Pirəkəşkül tenía siete brigaes axuntes en 1999 (Brinkster.net nomaba a estes brigaes como les 2, 4, 6, 8, 13, 14, y 18ma Brigaes de Riflea Motorizadas), ente que el 3er Cuerpu d'Exércitu, tamién con seis brigaes axuntes, tenía la so xefatura en Shamkir (Brinkster.net nomó a estes formaciones como les 7, 11, 12, 16, 19, 20 Brigaes de Rifle Motorizadas en 1999). El 4º Cuerpu d'Exércitu taba nel enclave aislláu de Nakicheván. Ésta ye una división de Rifle Motorizada con tres regimiento axuntos (1999).

El IISS envaloró en 2007 que l'exércitu regular d'Azerbaixán yera de 56.840 efectivos, probablemente basando esta figura en datos convencionales de les Fuercies n'Europa. Atribúi al exércitu cinco cuarteles xenerales del cuerpu, 23 brigaes del rifle motorizadas, una brigada d'artillería, una brigada de llanzador de cohetes múltiple, y un reximientu anti-tanque. De los cinco cuerpos d'exércitu, el 1º, 2º, y el 3er Cuerpu d'Exércitu concentrar contra NK; Parte del 2º Cuerpu d'Exércitu esplegar na frontera ente Azerbaixán ya Irán; El 4º Cuerpu d'Exércitu cubre la capital y la mariña y el 5º Cuerpu d'Exércitu esplegar en Naxçıvan.

Escalafón militar[editar | editar la fonte]

Los rangos del Exércitu d'Azerbaixán son los siguientes:

Oficiales[editar | editar la fonte]

  • Coronel Xeneral (Xeneral de Brigada)
  • Teniente Xeneral
  • Mayor Xeneral
  • Coronel
  • Teniente-Coronel
  • Mayor
  • Capitán
  • Teniente Senior (Teniente/Teniente Primeru)
  • Teniente (Teniente Segundu)
  • Teniente Junior (Teniente Terceru)

Suboficiales[editar | editar la fonte]

  • Oficial en Xefe Oficial

NCOs y alistaos[editar | editar la fonte]

  • Sarxentu Mayor
  • Sarxentu Primeru
  • Sarxentu
  • Cabu
  • Soldáu de primera
  • Soldáu

Material bélico[editar | editar la fonte]

Armes[editar | editar la fonte]

Nome Tipu Imaxe Fabricante Notes
Pistoles y SMGs
Makarov PM Pistola Bandera de la Xunión Soviética XRSS Pistola estandar del exércitu. Va Ser reemplazada por pistoles autóctones.
Pistola automática Stechkin Pistola Bandera de la Xunión Soviética XRSS Pistola automática.
Heckler & Koch MP5 Subfusil Bandera d'Alemaña Alemaña Usada pola xendarmería y les Fuercies especiales. Producíes nel país so llicencia.
IMI Uzi Subfusil Bandera de Israel Israel
AKS-74O Carabina Bandera de la Xunión Soviética XRSS Carabina estándar del exércitu.
Rifles/Fusiles d'Asaltu
AK-74M Fusil d'asaltu Bandera de Rusia Rusia/Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán Producíu so llicencia nel país.
AK-74 Fusil d'asaltu Bandera de la Xunión Soviética XRSS Rifle d'asaltu estándar nel exércitu.
AKM Rifle d'Asaltu Bandera de la Xunión Soviética XRSS Rifle d'asaltu estándar nel exércitu.
IMI Tavor TAR-21 Rifle d'Asaltu Bandera de Israel Israel Usáu poles Fuercies Especiales d'Azerbaixán y equipos de policía.
Ametralladores
RPK-74 Ametralladora llixera Bandera de la Xunión Soviética XRSS Arma estñandar de los quipos d'armes automátiques del exércitu. Cartuchos de ntre 30 y 45 por ronda, basada nel AK-74.
Ametralladora PK Ametralladora Bandera de la Xunión Soviética XRSS/Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán Ametralladora estándar del exércitu. Incluyendo variantes del azerbaixanu PKM.
DShK Ametralladora pesada Bandera de la Xunión Soviética XRSS Ametralladora pesada del exércitu. Categoría estándar nel calibre 12,7 × 108 mm.
Ametralladora Kord 12,7 Ametralladora pesada Bandera de la Xunión Soviética XRSS Ametralladora pesada del exércitu. Categoría estándar nel calibre 12,7 × 108 mm.
Bayonetes
6H4 Bayoneta Bandera de la Xunión Soviética XRSS Bayoneta estándar.
Rifles de francotirador
Fusil de francotirador Dragunov Rifle de francotirador Bandera de la Xunión Soviética XRSS Tamañu estándar, va ser reemplazáu por rifles de francotirador autóctonos.
Remington 700 Rifle de francotirador Bandera de Estaos Xuníos d'América EEXX Rifle de francotirador estándar de les Fuercies Especiales.
Fusil de francotirador Yalguzag Rifle de francotirador Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán Producíu nel país.
KNT-308 Rifle de francotirador Bandera de Turquía Turquía Producíu so llicencia nel país.
JNG-90 Rifle de francotirador Bandera de Turquía Turquía Usáu pola Guardia fronteriza y la xendarmería.
Fusil de francotirador PSL Rifle de francotirador Bandera de Rumanía Rumanía
Sako TRG Rifle de francotirador Bandera de Finlandia Finlandia
Fusil anti-material Istiglal Rifle anti-material Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán Rifle anti-material estándar del exércitu con 14,5 × 114 mm y 12,7 × 108mm cartuchos
OSV-96 Rifle anti-material Bandera de Rusia Rusia Rifle anti-material de 12,7 × 108 mm.
Llanzadores de granaes
AGS-30 Llanzador automáticu de granaes Bandera de Rusia Rusia/Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán
AGS-17 Llanzador automáticu de granaes Bandera de la Xunión Soviética XRSS
Misiles anti-tanque
RPG-7 Granada propulsada por cohete Bandera de la Xunión Soviética XRSS Llanzador reutilizable con variedá antipersonal y antitanque. Tamañu estándar.
B-300 Misil antitanque Bandera de Israel Israel Llanzador reutilizable
9K111 Fagó Misil antitanque Bandera de la Xunión Soviética XRSS Tamién conocíu como "TƏDIR" (Tank əleyhinə idarəolunan raket kompleksi).
9M113 Konkurs Misil antitanque Bandera de la Xunión Soviética XRSS
Spike (misil) Misil antitanque Bandera de Israel Israel 100 sistemes usaos en vehículos.
MILAN Misil antitanque Bandera de Francia Francia
9M133 Kornet Misil antitanque Bandera de Rusia Rusia ~100 misiles
Galería d'imáxenes

Vehículos[editar | editar la fonte]

Nome Fabricante Imaxe Cantidá Notes
Carros de Combate (MBT)
T-90 Bandera de Rusia Rusia 94-100 94 en serviciu
Carru de combate modernu nel exércitu azerbaixanu.
T-72 SIM2 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 120 activos
~300 almacenaos (en reserva).
Ameyoraos pol sistema SIM-2, conocíos como T-72 "Aslan". Tanque forníu con navegación GPS/INS, sistema de control de disparu modernu, armadura reactiva modular, material electrónico modernu y otros sistemes.
T-55 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 100 Usaos n'ocasiones como oxetivos na práutica de tiru del restu de tanques.
Vehículos de Combate d'Infantería (VCI/IFV)
BMP-3 Bandera de Rusia Rusia 104 La versión BMP-3M tien el sistema de visión térmica Vesna-K
Principal VCI/IFV del exércitu azerbaixanu.
BMP-2 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 41 La versión BMP-2M ta modernizada col sistema Elbit israelín
~40 en serviciu activu, más n'almacenamientu.
BMP-1/BMP-1K
BRM-1
Bandera de la Xunión Soviética XRSS 44
21 más n'almacenamientu.
BMD-1 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 20
Tresporte blindáu de personal (TBP/APC)
BTR-80 Bandera de Rusia Rusia 101+ Usáu principalmente pol Exércitu de Tierra.
BTR-70 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 53 Modernizaos pol Ministeriu de Defensa d'Azerbaixán. Vehículu forníu con una torreta moderna "Shimshek", sistema de control de fueu y visión térmica.
Más n'almacenamientu (ensin modernizar).
BTR-60 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 53 Más n'almacenamientu
BTR-3 Bandera de Ucraína Ucraína 3
BTR-D Bandera de la Xunión Soviética XRSS 11
BRDM-2 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 88 23 vehículos fueron modernizaos pol Ministeriu de Defensa d'Azerbaixán. Llámase-yos "ZKDM".
MT-LB Bandera de la Xunión Soviética XRSS 393
Vehículos blindaos llixeros
Vehículu de patrulla Gyurza Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán 15+ Llicenciáu.
Mercedes-Benz Clase G Bandera d'Alemaña Alemaña 43 Usáu pol Serviciu Estatal de Fronteres.
Tarpan Honker Bandera de Polonia Polonia 3 Usáu polos zapadores.
Renault Sherpa 2 Bandera de Francia Francia Desconocida
Humvee Bandera de Estaos Xuníos d'América EEXX 60 Usada poles fuercies del orde y les fuercies de paz.
Land Rover Defender Bandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu 110
AIL Storm Bandera de Israel Israel 80
AIL Abir Bandera de Israel Israel 30
Plasan Caracal Bandera de Israel Israel 5
Otokar Cobra Bandera de Turquía Turquía 350
Otokar ZPT Bandera de Turquía Turquía 200
Marauder Bandera de Sudáfrica Sudáfrica/Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán 85 Producíu nel país.
Matador (mine protected vehicle) Bandera de Sudáfrica Sudáfrica/Bandera d'Azerbaixán Azerbaixán 60 Producíu n'Azerbaixán.
Cougar Bandera de Estaos Xuníos d'América EEXX 4 Usáu poles fuercies de paz.

Artillería[editar | editar la fonte]

Nome Fabricante Fotografía Cantidá Notes
Misiles Balísticos Tácticos
OTR-21 Tochka Bandera de la Xunión Soviética XRSS 3 Rangu: 120 km
Sistemes de llanzamientu múltiple de misiles
TOS-1 Bandera de Rusia Rusia 18
BM-30 Smerch Bandera de Rusia Rusia
T-300 Kesırga Bandera de la República Popular China China
Bandera de Turquía Turquía
Desconocíu
T-122 Sakarya Bandera de la República Popular China China
Bandera de Turquía Turquía
44
Lynx Bandera de Israel Israel 30
BM-21 Grad Bandera de la Xunión Soviética XRSS 53
Sistema d'Artillería Autopropulsada
T-155 Fırtına Bandera de Turquía Turquía 36
ATMOS 2000 Bandera de Israel Israel 5
2S19 Msta Bandera de la Xunión Soviética XRSS 18
2S7 Pion Bandera de la Xunión Soviética XRSS 12
2S3 Akatsiya Bandera de la Xunión Soviética XRSS Desconocíu
2S1 Gvozdika Bandera de la Xunión Soviética XRSS Desconocíu
Cañones arremolcaos
D-30 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 195
D-20 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 30
2A36 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 32
M-46 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 36
D-44 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 72
Morteros
2S31 Vena Bandera de Rusia Rusia 18
2S9 Nona Bandera de la Xunión Soviética XRSS 27
MO-120-RT-61 Bandera de Francia Francia 19 Producíos so llicencia por MODIAR
2B14 Podnos Bandera de la Xunión Soviética XRSS 400
2B11 Sani Bandera de la Xunión Soviética XRSS 600
RM-38 Bandera de la Xunión Soviética XRSS 30

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]