Aniba rosaeodora

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Commons-emblem-notice.svg
 

Infobox plantae.png

Palorrosa
Pau rosa.jpg
Estáu de caltenimientu
En peligru (EN)
En peligru (UICN)
Clasificación científica
Reinu: Plantae
División: Magnoliophyta
Clas: Magnoliopsida
Orde: Laurales
Familia: Lauraceae
Xéneru: Aniba
Especie: A. rosaeodora
Ducke 1930
[editar datos en Wikidata]

El palu de rosa (Aniba rosaeodora) ye una especie botánica de planta con flor de la familia de les Lauraceae.

Descripción[editar | editar la fonte]

Nel llibru "Árboles, xentes y costumes" d'Enrique Acero rexístrase la siguiente información. Nel árbol de palu de rosa puede analizase el casu de como puede escastase un recursu forestal ensin da-y la oportunidá de recuperase. Col propósitu de llograr el so aceite esencial (esencia p'arumes, xabones y otros cosméticos), ente la década de 1950 y 1960, sieglu XX, foi "peñada" la selva amazónica d'Ecuador, Perú, Brasil y Colombia, en busca de "El Dorado" en forma d'árbol.

Los árboles de palu de rosa baltábense, amenorgar a cachos pequeños, depués a forgaxa, darréu a serrín, sometíase esti a destilación y estrayíase-y hasta la última gota en forma d'aceite.

Les principales destileríes taben allugaes en Iquitos y Pucallpa (Peru); pol solu puertu de Iquitos en 1960 y envasáu en tambores de 42 galones, esportáronse 247.200 llibres d'aceite de palu de rosa por un preciu de 10.105.554 soles.

El tambor de 42 galones d'esti aceite algamó en 1960 un preciu de 50.000 soles peruanos.

Distribución y hábitat[editar | editar la fonte]

Ye endémica de Brasil, Guyana Colombia, Ecuador, Guyana Francesa, Perú, Surinam y Venezuela. Ta amenazada por perda d'hábitat, en Colombia en peligru críticu (CR A2cd), por cuenta de que solamente conozse de tres llocalidaes nes cualos rexistróse un intensu procesu d'estracción, y poro, de emprobecimientu de les poblaciones naturales.[1]

Usos[editar | editar la fonte]

Estrayi'l "aceite de palu de rosa", a partir del so madera. Esi aceite tien una gran concentración de lináloe, bien usáu na industria d'arumes y de xabones. Afortunadamente, el lináloe sintéticu y otres fontes naturales d'estracción son agora más usaos que l'aceite de palu de rosa. Perú, Colombia y Guayana fueron tradicionales esportadores de tal aceite, pero Brasil ye l'únicu esportador en 2007. La madera esplótase comercialmente pa muebles, tornería, barcos, pisos, luthiers, ferramientes de l'agricultura

Principios activos: contién aceite esencial con 75-95% de linalol y 3-6% d'alfa-terpineol.[2]

Taxonomía[editar | editar la fonte]

Aniba rosaeodora describióse por Adolpho Ducke y espublizóse en Archivo do Jardim Botânico do Rio de Janeiro 5: 109. 1930.[3]

Sinonimia
  • Aniba duckei Kosterm.
  • Aniba rosaeodora var. amazonica Ducke[4]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Bibliografía[editar | editar la fonte]

  • Aceru Duarte, Luis Enrique. 2000. Árboles, Xentes y Costumes. Plaza & Janés editores. Colombia S.A. Universidá Distrital Francisco José de Caldas. Bogotá.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]