Walter Brennan

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Walter Brennan
Walter Brennan
Walter Brennan in Meet John Doe trailer.jpg
Vida
Nacimientu Lynn25  de xunetu de 1894
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Fallecimientu

Oxnard Traducir21  de setiembre de 1974

(80 años)
Sepultura San Fernando Mission Cemetery Traducir
Causa de la muerte enfisema pulmonar Traducir
Estudios
Estudios Cambridge Rindge and Latin School Traducir
Oficiu
Oficiu actor, actor de xéneru, actor de cine, actor de televisión, compositor de cantares y cantante
Premios
Nominaciones
Discográfica Dot Records
Serviciu militar
Cuerpu militar Exércitu de los Estaos Xuníos
Creencies
Partíu políticu Partíu Republicanu de los Estaos Xuníos
IMDb nm0000974
Cambiar los datos en Wikidata

Walter Brennan (25  de xunetu de 1894Lynn - 21  de setiembre de 1974Oxnard Traducir), foi un actor, actor de xéneru, actor de cine, actor de televisión, compositor de cantares y cantante estauxunidense. Ye unu de los trés únicos homes (xuntu con Jack Nicholson y Daniel Day-Lewis) ganadores de trés óscar interpretativos.

Biografía[editar | editar la fonte]

Brennan nació en Lynn (Massachusetts). Foi'l segundu de los trés fíos d'una familia d'inmigrantes irlandeses. Estudió inxeniería na Escuela Secundaria Técnica Rindge en Cambridge, Massachusetts. Dempués de permanecer nel frente n'Europa mientres la Primer Guerra Mundial, nel añu 1923 llogra'l so primer papel como extra. Mientres la década de los años 20 fixo fortuna nel sector inmobiliariu pero perdió la mayoría de los sos aforros por cuenta de la Gran Depresión.

Yá na década de los 30 lléguen-y el so primeros papeles importantes que lo llevaríen a pertenecer a los inmortales del cine. Con frecuencia los sos papeles supóníen la interpretación de personaxes de mayor edá yá que por cuenta de un accidente en 1932 perdió la mayoría de los dientes (por eso llevaba dentame postiza como puede apreciase en Ríu Bravo), según la perdida del pelo y la so delgadez convidaben a pensar que yera mayor de lo que realmente yera. Los sos premios Óscar recibir poles películes Rivales” (1936) dirixida por Howard Hawks; “Kentucky” (1938) dirixida por David Butler y “El Foresteru” (1940) dirixida por William Wyler. Estos trés premios convirtiéron-y nel primer actor en ganar tres premios de l'Academia. Tuvo nomáu n'otra ocasión, por "El sarxentu York" (1942). Amás la carrera de Walter Brennan nun llegó a entrar en cayente en nengún momentu y lo que ye más, nos años 50 y 60 participó na televisión. La so aportación al cine y a la televisión supón l'apaición de más de 240 papeles a lo llargo de casi cinco décades.

Foi l'eternu compañeru del héroe, como nos casos de Gary Cooper, John Wayne o Humphrey Bogart ente otros. Casóse cola actriz Ruth Wells (08/12/1897 - 12/01/1997), matrimoniu que duraría hasta'l fin de los sos díes, tuvieron tres fíos, una neña (Ruth Brennan) y dos neños (Andrew y Arthur Brennan). Los críticos de cine dicen que la so gran actuación foi na película “Ríu Bravo” (1959) de Howard Hawks na qu'interpretó a un vieyu tullíu compañeru de John Wayne y Dean Martin.

Walter Brennan finó por causa de un enfisema pulmonar a la edá d'ochenta años. Los sos restos fuelguen nel campusantu San Fernando Mission, Los Angeles. Pola so contribución a la industria de la televisión, Walter Brennan tien una estrella nel Paséu de la fama nel 6501 de Hollywood Boulevard.

Brennan (izq.) xunto a Dean Martin (der.) en Ríu Bravo (1958).

Filmografía[editar | editar la fonte]

Filmografia Walter Brennan
Añu Títulu Direutor
1928 La horda Lewis Milestone
1933 L'home invisible James Whale
1935 La ciudá ensin llei Howard Hawks
1936 Roxura Fritz Lang
1936 Trés desalmaos Richard Boleslawski
1936 Banjo on my knee John Cromwell
1936 Rivales Howard Hawks, William Wyler
1938 Corsarios en Florida Cecil B. DeMille
1938 El vaqueru y la dama H. C. Potter
1938 Dos hermanes rebeldes Rowland V. Lee
1938 Kentucky David Butler
1938 The Texan James P.

Hogan

1938 Les aventures de Tom Sawyer Norman Taurog
1939 Rapsodia de mocedá Archie Mayu
1939 L'esplorador perdíu Henry King, Otto Brower
1939 Joe and Ethel Turp Call on the President Robert B. Sinclair
1939 La hestoria d'Irene Castle H.C. Potter
1940 El foresteru William Wyler
1940 Pasu al noroeste King Vidor
1941 Juan Naide Frank Capra
1941 Agües pantanoses Jean Renoir
1941 Muyerines William A. Seiter
1941 El sarxentu York Howard Hawks
1941 El rei de los mares Frank Lloyd
1941 L'arguyu de los Yanquis Sam Wood
1942 Stand by for Action Robert Z. Leonard
1943 La estrella del norte Lewis Milestone
1943 Los verdugos tamién muerren Fritz Lang
1944 La princesa y el pirata David Butler
1944 Home in Indiana Henry Hathaway
1944 Tener y nun tener Howard Hawks
1945 Dakota (Incidente en Dakota) Joseph Kane
1946 Centennial Summer Otto Preminger
1946 Pasión de los fuertes John Ford
1946 Una vida robada Curtis Bernhardt
1947 Driftwood Allan Dwan
1948 Scudda Hoo! Scudda Hai! F. Hugh Herbert
1948 Sangre na lluna Robert Wise
1948 Rio Coloráu Howard Hawks
1949 La promesa verde William D. Russell
1949 Ponte del mandu Delmer Daves
1950 Singing Guns R.G. Springsteen
1950 Billete a Tomahawk Richard Sale
1951 Nube nel Pacíficu Allan Dwan
1951 El meyor de los malvaos William D. Russell
1951 Camín de la forca Raoul Walsh
1952 Un berru nel banzáu Jean Negulesco
1954 Ente'l valor y el dineru Richard Carlson
1954 Tambores fraternos Nathan Xuren
1954 Tierres alloñaes Anthony Mann
1955 Combalechadura de silenciu John Sturges
1955 Asina muerren los valientes Alfred L. Werker
1956 El neñu y el perru William A. Wellman
1956 Tierra de violencia Robert D. Webb
1957 Tammy, la rapaza valiente Joseph Pevney
1959 Rio Bravo Howard Hawks
1962 La conquista del Oeste Henry Hathaway, George Marshall, John Ford, Richard Thorpe
1966 L'Óscar Russell Rouse
1967 Rififí a l'americana Howard Morris
1967 El güelu ta llocu Robert Stevenson
1968 Tamién un sheriff precisa ayuda Burt Kennedy
1969 Una banda invencible (TV) Jean Yarbrough
1970 El regresu de la banda invencible (TV) George McCowan

Premios[editar | editar la fonte]

Óscar[editar | editar la fonte]

Añu Categoría Película Resultancia
1942 Meyor Actor de Repartu Sargento York Candidatu
1940 Meyor Actor de Repartu El Foresteru Ganador
1938 Meyor Actor de Repartu Kentucky Ganador
1936 Meyor Actor de Repartu Rivales Ganador

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]