Primer Crisis del Estrechu de Taiwán

De Wikipedia
Primer Crisis del Estrechu de Taiwán
Parte de Guerra civil china
Fecha 3 setiembre 1954 → 1r mayu 1955
Llugar Estrechu de Taiwán
Causes Ataque del EPL a una isla de la Rep. de China.
Resultáu La R.P. de China retírase.
Status quo ante bellum
Belixerantes
Bandera de la República Popular China China Bandera de Taiwán Taiwán
 Estaos Xuníos d'América
Comandantes
Bandera de la República Popular China Peng Dehuai
Bandera de la República Popular China Xu Xiangqian
Bandera de Taiwán Liu Yuzhang
Bandera de Estaos Xuníos d'América Dwight D. Eisenhower
[editar datos en Wikidata]

La Crisis del Estrechu de Taiwán (tamién conocida o llamada como la Crisis del 54-55 o Crisis de Formosa) más tarde llamada Primer Crisis del Estrechu de Taiwán debíu al españíu de dos crisis posteriores nel mesmu estrechu, foi un periodu bélicu vivíu mientres un curtiu tiempu ente la República de China y la República Popular de China.

La crisis foi xenerada por cuenta de que tres el fin de la guerra Civil China, el gobiernu nacionalista de Chiang Kai Shek se exilió de la China continental p'asitiar el so gobiernu na isla de Taiwán (tamién conocida como Formosa), quedando entós l'Estrechu de Taiwán como frontera ente la china nacionalista y la china comunista. Estaos Xuníos dixo nun querer arreyase nesa disputa, pero tres la guerra de Corea propunxo la neutralización del Estrechu, lo que significaba desmilitarizarla pa prevenir conflictos, yá que víen imposible la recuperación de la China continental (la comunista) per parte de les tropes de Chiang Kai Shek.

El Conflictu[editar | editar la fonte]

El conflictu empezó cuando tropes del Exércitu Popular de Lliberación (l'Exércitu de la China comunista) atacaron les islles de Quemoy, territoriu de la República de China. Asina empezó'l conflictu que duraría 7 meses y 3 selmanes, primero que la R.P. de China retirar al ver que los sos esfuercios yeren inútiles debíu al sofitu d'Estaos Xuníos a los últimos territorios de la China insular.

Bibliografía[editar | editar la fonte]

  • Copper, J. (2006). Xugando con fueu: La guerra averar con China sobre Taiwán (n'inglés). ISBN 0-275-98888-0.

Referencies[editar | editar la fonte]