Gloucester

Coordenaes: 51°51′52″N 2°14′40″W / 51.8644°N 2.2444°O / 51.8644; -2.2444
De Wikipedia
Gloucester
Alministración
PaísBandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Nación constitutivaBandera de Inglaterra Inglaterra
Rexón Suroeste d'Inglaterra
Condáu ceremonial Gloucestershire
Condado no metropolitano (es) Traducir Gloucestershire (en) Traducir
Distritu non metropolitanu Gloucester (en) Traducir
Tipu d'entidá ciudá
Xeografía
Coordenaes 51°51′52″N 2°14′40″W / 51.8644°N 2.2444°O / 51.8644; -2.2444
Gloucester alcuéntrase en Reinu Xuníu
Gloucester
Gloucester
Gloucester (Reinu Xuníu)
Superficie 34.5 km²
Demografía
Población 145 563 hab. (2016)
Porcentaxe 100% de Gloucester (en) Traducir
100% de Gloucestershire (en) Traducir
15.68% de Gloucestershire
0% de Suroeste d'Inglaterra
0% de Inglaterra
0.22% de Reinu Xuníu
Densidá 4219,22 hab/km²
Más información
Prefixu telefónicu 01452
Estaya horaria UTC±00:00
Llocalidaes hermaniaes Metz, Tréveris, Gouda y Saint Ann's Bay
gloucester.gov.uk
Cambiar los datos en Wikidata

Gloucester (Tocante a esti soníu /ˈglɒstər/ ) ye una ciudá y distritu nel suroeste d'Inglaterra, cerca de la frontera con Gales. Ye la capital del condáu de Gloucestershire. Tien una población de 110.800 habitantes, anque l'área metropolitana llega a 136 203 (datu de 2001).

Ta asitiada na marxe derecha (esti) del ríu Severn, a 180 quilómetros al oeste-noroeste de Londres. Una canal xune'l puertu de la ciudá col estuariu del ríu. Los almacenes y cais de dambes veres dexaron de ser usaes hasta los años ochenta, dexándolos en mala traza. A partir d'esta fecha, y gracies a una fonda renovación, convirtiéronse en llugares abiertos al públicu, allugando museos marítimos, apartamentos de luxu y zona d'ociu.

Atopar nuna zona montiego y montascoso: los Cotswolds al este, el monte de Dean al oeste, y la cadena montascosa de Malvern Hills al noroeste.

Probablemente, el so nome significa "fuerte (del antiguu anglosaxón: "ceaster") que relluma ("glow") nel ríu".

Historia[editar | editar la fonte]

La esistencia de la ciudá remontar a la dómina romana, na que yera conocida como Colonia Nervia Glevensium, o Glevum, mientres el reináu de Nerva. Entá puede estremase parte de l'antigua muralla, y afayáronse numberosos restos o monedes, anque con poques inscripciones. Tres el fin de la Britania Romana, sábese que la zona siguió siendo poblada. Ye mentada en Historia Brittonum, na que se cunta que'l güelu de Vortigern gobernó nella, y que tres la batalla de Deorham, en 577, pasó a formar parte del reinu de Wessex hasta 584 cuando quedó so control de Mercia dientro del subreinu d'Hwicce.

Gracies a tar asitiada xunto a un ríu navegable y a la construcción en 681 d'una abadía, la ciudá creció rápido. Antes de la conquista normanda, la ciudá constaba de castiellu (usáu frecuentemente como residencia real) y de una ceca.

El primer señor feudal foi'l earl Godwine. En 1107 el conde Robert de Gloucester fíxose cargu d'ella. En 1155, el rei Enrique II, según una carta (similar al fueru español), confirmada en 1194 por Ricardu I, concedía a los sos habitantes les mesmes llibertaes que teníen los ciudadanos de Londres y Winchester. Una segunda carta concedía-yos llibertá de camín sobre'l ríu Severn. Yá en 1200, otra carta del rei Xuan I dexó a la ciudá ampliar considerablemente los sos privilexos, dando a les sos habitantes llibertá de movimientu per tol reinu. En 1483, gracies a Ricardu III, Gloucester convertir en condáu.

El sitiu de Gloucester (1643) foi una importante batalla de la guerra civil inglesa, ganada polos parllamentarios sitiaos.

Hasta la construcción de la ponte Severn en 1966, Gloucester tenía la ponte más cercana a la desaguada, y por tanto, convirtióse nuna importante zona comercial ente Londres y Gales del Sur.

El 31 d'agostu de 1940 foi atacada polos alemanes mientres la Segunda Guerra Mundial.

Tamién ye conocida por ser la ciudá natal del cantante Nathan Sykes, miembru de la banda The Wanted.

Deportes[editar | editar la fonte]

La ciudá ye sede del club de rugbi Gloucester Rugby, que fai de llocal nel Kingsholm Stadium.

Llugares d'interés[editar | editar la fonte]

L'abadía de San Pedro, construyida en 681, y anguaño catedral, asitiada al norte de la ciudá cerca del ríu, ye'l llugar d'enterramientu del rei Eduardu II y el noble normandu Walter de Lacy. Últimamente foi usada pal rodaxe de delles escenes de les películes de Harry Potter. Al llau del so deanato atópase la capiya del prior normandu.

Catedral de Gloucester

Amás de la catedral, na ciudá esiste un gran númberu d'ilesies. Tanto ye asina, qu'un antiguu proverbiu dicía "tan seguro como que Dios ta en Gloucester". La primera escuela dominical d'Inglaterra abrir nesta ciudá nel añu 1780.

Caltiénense delles cases de l'antigüedá. Nel encruz de los cuatro calles principales atopábase l'antiguu conceyu, sustituyíu en 1894 por un edificiu modernu. Ente toles ilesies de la llocalidá, cabo destacar cuatro d'elles:

  • St Mary de Lode, con una torre y ábside normanda, y un monumentu al Obispu Hooper, quien en 1555 sufrió martiriu na plaza de la catedral. Ta construyida no qu'enantes foi un templu romanu, que más tarde se convertiría na primer ilesia cristiana del país.
  • La Ilesia de St Michael, supuestamente coneutada cola antigua abadía de San Pedro.
  • La ilesia de St Nicholas, d'orixe normandu.
  • St Mary de Crypt, del sieglu XII, con una alta torre.

Pela redolada d'esta postrera pueden vese restos de dos antiguos monesterios y de la muralla de la ciudá.

Ente los edificios modernos destaquen el muséu y escuela d'arte y ciencia, la cárcel del condáu y la ilesia de Whitefield.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]