Calophyllum inophyllum

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Calophyllum inophyllum
Commons-emblem-notice.svg
 

Infobox plantae.png

Calophyllum inophyllum
Starr 010309-0546 Calophyllum inophyllum.jpg
Calophyllum inophyllum flower
Estáu de caltenimientu
Preocupación menor (LR/LC)
Preocupación menor (IUCN 2.3)[1]
Clasificación científica
Reinu: Plantae
División: Magnoliophyta
Clas: Magnoliopsida
Orde: Malpighiales
Familia: Calophyllaceae
Xéneru: Calophyllum
Especie: C. inophyllum
L.
[editar datos en Wikidata]

Calophyllum inophyllum ye un gran árbol de fueya perenne. Orixinaria d'África Oriental, India, la mariña sur de Malasia y Australia.

Vista del árbol

Distribución[editar | editar la fonte]

Anguaño ye llargamente cultivada en toles rexones tropicales del mundu, incluyendo delles islles del Pacíficu. Por cuenta de les sos fueyes decoratives, flores fragantes y de la corona espandida, ye meyor conocida como planta ornamental.

Ilustración
Frutos

Descripción[editar | editar la fonte]

Trátase d'un árbol de crecedera lenta, con una corona amplia ya irregular. Polo xeneral, algama de 8 a 20 metros d'altor. La flor ye de 25 milímetros d'anchu y produzse en recímanos o panícules n'inflorescencies con 4 a 15 flores. El floriamientu puede asoceder mientres tol añu, pero polo xeneral reparar dos periodos distintos de floriamientu, a finales de primavera y na seronda. El frutu ye una drupa verde de 2 a 4 centímetros de diámetru y con una sola grana grande. Cuando madura, la fruta ta engurriada y el so color varia del mariellu en candia escuro.

Esti árbol crez de cutiu nes rexones costeres, según los montes cercanos de tierres baxes. Sicasí, tamién se cultivó con ésitu nes zones interiores a altitúes moderaes. Tolera variaos tipos de suelos, arena costera, magre o inclusive suelos degradaos.

Usos[editar | editar la fonte]

Amás de ser una planta ornamental popular, la so madera ye dura y fuerte y utilizóse na construcción o la construcción naval. Nes islles del Pacíficu la so madera ye utilizada pa la construcción de la quilla de les sos canoes ente que los barcos facer con madera del árbol del pan (Artocarpus altilis). Les granes producen un trupu aceite de color verde escuru pal usu melecinal o como grasa pal pelo. Los ingredientes activos nel aceite créese que refai'l texíu, polo que ye buscáu polos fabricantes de cosméticos, como ingrediente de les cremes pa la piel.

Principios activos: El frutu ye ricu nun aceite que produz una masa pastoso (mal llamada bálsamu) rica en triglicéridos y que contién derivaos de tipu 4-arilcumarínico: calofilólido, inofilólido, cis-dihidroinofilólido, etc.[2]

Indicaciones: Reputáu cicatrizante y antiulceroso. Analxésicu en casos de quemadures. En 1992, la demostración de les propiedaes antivirales de los calanólidos, amenó l'interés por esti xéneru de plantes, por cuenta de la so aición inhibidora sobre'l VIH-1, incluyendo cepes resistentes al AZT.[2]

Otros usos: L'aceite de tamanu usar en cosmética, sobremanera en cosmética natural.[2]

Taxonomía[editar | editar la fonte]

Calophyllum inophyllum describióse por Carlos Linneo y espublizóse en Species Plantarum 1: 513–514. 1753.[3]

Etimoloxía

Calophyllum: nome xenéricu que remanez del griegu kalos, "bellu", y phyllon, "fueya" y que significa "fueya bella",

inophyllum: epítetu compuestu de inops = débil, indefensu y phyllum" fueya.

Sinonimia:
  • Balsamaria inophyllum Lour.
  • Calophyllum apetalum Blanco
  • Calophyllum bingator Roxb.
  • Calophyllum blumei Wight
  • Calophyllum ovatifolium Noronha
  • Calophyllum spurium Choisy
  • Calophyllum wakamatsui Kaneh.[4]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Stevens (1998). Calophyllum inophyllum. 2006 Llista Roxa d'Especies Amenazaes IUCN. IUCN 2006. Consultáu'l 12 May 2006.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Calophyllum inophyllum». Plantes útiles: Linneo. Consultáu'l 17 de payares de 2009.
  3. «Calophyllum inophyllum». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. Consultáu'l 22 de mayu de 2013.
  4. Calophyllum inophyllum en PlantList

Bibliografía[editar | editar la fonte]

  1. Correa A., M.D., C. Galdames & M. Stapf. 2004. Cat. Pl. Vasc. Panamá 1–599. Smithsonian Tropical Research Institute, Panama.
  2. Flora of China Editorial Committee. 2007. Flora of China (Clusiaceae through Araliaceae). 13: 1–548. In C. Y. Wu, P. H. Raven & D. Y. Hong (eds.) Fl. China. Science Press & Missouri Botanical Garden Press, Beijing & St. Louis.
  3. Hammel, B. Y. 2010. Clusiaceae. En: Manual de Plantes de Costa Rica. Vol. 5. B.Y. Hammel, M.H. Grayum, C. Herrera & N. Zamora (eds.). Monogr. Syst. Bot. Missouri Bot. Gard. 119: 1–54.
  4. Turner, I. M. 2013. Robinson a century on: the nomenclatural relevance of Roxburgh's Hortus Bengalensis. Taxon 62(1): 152–172.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]

  1. Prospects and potential of fatty acid methyl esters of some non-traditional seed oils for use as biodiesel in India