Joensuu

Coordenaes: 62°36′00″N 29°45′50″E / 62.6°N 29.7639°E / 62.6; 29.7639
De Wikipedia
Joensuu
coat of arms of Joensuu (en) Traducir
Alministración
PaísBandera de Finlandia Finlandia
Axencia alministrativa Regional State Administrative Agency for Eastern Finland (en) Traducir
Rexones Carelia del Norte
Tipu d'entidá ciudá
Nome oficial Joensuun kaupunki (fi)
Nome llocal Joensuu (fi)
Códigu postal 80100–80199 y 80200–80299
Xeografía
Coordenaes 62°36′00″N 29°45′50″E / 62.6°N 29.7639°E / 62.6; 29.7639
Joensuu alcuéntrase en Finlandia
Joensuu
Joensuu
Joensuu (Finlandia)
Superficie 2381.79 km²
Llenda con
Demografía
Población 78 175 hab. (29 febreru 2024)
Porcentaxe 47.79% de Carelia del Norte
100% de Regional State Administrative Agency for Eastern Finland (en) Traducir
1.39% de Finlandia
Densidá 32,82 hab/km²
Más información
Fundación 1848
Estaya horaria UTC+02:00 (horariu estándar)
UTC+03:00 (horariu de branu)
Llocalidaes hermaniaes Linköpings, Hof, Vilnius, Ísafjörður, Petrozavodsk y Tønsberg
joensuu.fi
Cambiar los datos en Wikidata

Joensuu (lliteralmente la desaguada del ríu) ye una ciudá finlandesa que s'atopa na rexón de Carelia del Norte, n'antigua provincia de Finlandia Oriental. Fundada en 1848.

Joensuu ye una ciudá universitaria, con más de 15.000 estudiantes na Universidá de Finlandia Oriental y 4.000 más na Universidá de Ciencies Aplicaes de Carelia. Tamién ye sede del Institutu Forestal Européu, lo que-y da un calter européu y multicultural.

Historia[editar | editar la fonte]

La ciudá de Joensuu, fundar el Zar Nicolás I de Rusia en 1848, ye'l centru de la rexón y la capital de Carelia del Norte. El nome "Joensuu" significa en finés lliteralmente "la boca del ríu". La ciudá de Joensuu foi conocida enantes como sitiu de mercáu. Mientres el sieglu XIX Joensuu foi ciudá manufacturera y de comerciu. Cuando en 1860 la ciudá recibió derechos especiales de comerciu y restricciones contra esta industria fueron desmantelaes, los aserraderos locales empezaron a espolletar. El comerciu al traviés de les víes fluviales ameyorar cola construcción de la Canal Saimaa. Esto avivó'l comerciu ente les rexones de Carelia del Norte, San Petersburgu y Centroeuropa fíxose posible. Al rematar el sieglu XIX Joensuu yera una de les mayores ciudaes portuaries de Finlandia.

La principal ilesia Luterana de Joensuu conocida poles sos afilaes torres, nesta imaxe coloriaes pol sol de medianueche teniendo la lluna detrás.

A lo llargo de los sieglos los comerciantes de Carelia viaxaron al traviés del ríu Pielisjoki. El ríu ye anguaño'l corazón vivu de la ciudá. Les canales que fueron completaos a finales de 1870, amontaron el tráficu fluvial. Miles de gabarres, y barcos madereros derrompieron el ríu mientres la dómina dorada del tráficu fluvial. El ríu Pielisjoki foi tamién una bona vía pal tresporte de los tueros d'árboles qu'alimenten los sos aserraderos y nutren la industria de los derivaos de la madera.

Mientres les últimes décades, la una vegada pequeña ciudá agrícola desenvolvióse hasta ser el centru vital de la provincia. La so designación como capital de la provincia de Carelia, y les inversiones n'educación fueron los fechos más determinantes del so desenvolvimientu. La Universidá de Finlandia Oriental tien un campus en Joensuu. La universidá foi fundada en 2010 tres la fusión de la Universidá de Joensuu y la de Kuopio. El campus de Joensuu cunta con unos 15000 estudiantes. La universidá ye unu de los secretos de la vitalidá de Joensuu y de toa Carelia del Norte. Diversificando la cooperación internacional en ciencia, industria y comerciu, con beneficios pa tola rexón.

La so proximidá a la frontera del este, foi unu de los factores determinantes na historia de la ciudá. La República de Carelia foi una importante zona pa la cooperación coles rexones próximes de la vecina Rusia. Les compañíes esportadores de Joensuu siguen les tradiciones de comerciu esterior del sieglu XIX. La ciudá en sí mesma brinda numberoses posibilidaes pa toa clase d'actividaes. Un nivel d'actividaes culturales altu y una naturaleza llimpio y cuidao, amonten los curiosos de la ciudá.

Joensuu ye conocida como la 'Capital Forestal d'Europa', primordialmente por ser la sede del Institutu Forestal Européu, amás de los recursos forestales de la rexón, y de les inversiones n'investigaciones forestales y sofitos educativos nesti campu. Equí atópase tamién el Xardín Botánicu de la Universidá de Joensuu que s'atopa en plena espansión.

Conceyu de Joensuu.

Economía[editar | editar la fonte]

Joensuu ye una ciudá universitaria bien activa con unos 15000 estudiantes na Universidá de Joensuu y 3500 nel Politéunicu de Carelia del Norte.

El mayor suministrador d'empléu de la zona de la ciudá de Joensuu, ye l'hospital de distritu de la federación de conceyos de Carelia del Norte, Abloy y UPM-Kymmene. Una de les empreses más grandes de la ciudá Perlos cuetu les sos actividaes en Joensuu nel 2007 que causo la despidida casi de mil persones.

L'Institutu Européu de los montes, la Universidá y otres instituciones y empreses d'esportación tales como Abloy y Timberjack dan-y a Joensuu un aspeutu internacional.

Estadístiques[editar | editar la fonte]

  • Tasa de desemplegu (a la fecha de 28 de marzu de 2002): 17,5%
  • Tasa d'espaciu per habitante: 81,9
  • Tasa d'impuestu: 19,5 %
  • Aeropuertu más cercanu con serviciu regular de vuelos: aeropuertu de Joensuu Liperi a 11 km.
  • Puertu interior más próximu: Joensuu

Deportes[editar | editar la fonte]

La ciudá ye conocida pol so club de baloncestu Kataja, que xuega na lliga finlandesa de primer nivel Korisliiga. Otros clubes de nivel de campeonatu de Joensuu inclúi Josba (floorball), Mutalan Riento (voleibol), el líder mundial club d'orientación Kalevan Rasti (orientación) y Joensuun Prihat (voleibol femenín). L'equipu de ḥoquei sobre xelu xuega Jokipojat na segunda división de la lliga Mestis de Finlandia, y el so sable caseru ye la Mehtimäki Ice Hall. El club de fútbol llocal Jippo xuega na Primer División de Finlandia. Béisbol finlandés gocia de popularidá, asina y l'equipu llocal, Joensuun Maila, xuega na primer división Superpesis.

Joensuu produció munchos atletes de clase mundial, incluyendo Jukka Keskisalo, el campeón d'Europa en 2006 en San 3000m, y Aki Parviainen, el campeón del mundu de llanzamientu de xavalina en 1999.

Joensuu ye'l llar de biatleta Kaisa Mäkäräinen, quien ganó'l títulu xeneral de la Copa del Mundu na temporada 2010-11 de la Copa del Mundu de biatlón.

Distancies[editar | editar la fonte]

Distancies a otres ciudaes finlandeses:

Ciudá Distancia Direición
Ḥélsinki 437 km SO
Jyväskylä 245 km O
Kuopio 136 km NON
Lappeenranta 235 km SO
Oulu 393 km NON
Savonlinna 133 km SO
Tampere 393 km SO
Turku 542 km SO
Vaasa 492 km O


Ciudaes hermaniaes[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]