Serge Telle

De Wikipedia
Serge Telle
23. Ministru d'Estáu de Mónacu

1r febreru 2016 - 31 agostu 2020
Gilles Tonelli - Pierre Dartout
ambassador of France to Monaco (en) Traducir

2006 - 2007 - Éric Danon
Vida
Nacimientu Nantes5 de mayu de 1955[1] (68 años)
Nacionalidá Bandera de Francia Francia
Familia
Casáu con Guilaine Chenu
Estudios
Estudios Institut National des Langues et Civilisations Orientales (es) Traducir
Institutu d'Estudios Políticos de París
Llingües falaes francés
Oficiu diplomáticu, políticupolitólogu
Llugares de trabayu Mónacu
Emplegadores Organización de les Naciones Xuníes
Creencies
Partíu políticu políticu independiente
Cambiar los datos en Wikidata

Serge Telle (5 de mayu de 1955Nantes) ye un políticu y diplomáticu francés. Empezó la so carrera diplomática nel Ministeriu d'Asuntos Esteriores Francés y mientres estos años trabayó nes Misiones diplomátiques de Francia n'embaxaes, na Organización de les Naciones Xuníes (ONX), nel Ministeriu de Sanidá y Aición Humanitaria, na Mancomunidá de Naciones (Commonwealth of Nations), nel gabinete del Primer Ministru Lionel Robert Jospin y na organización Unión pal Mediterraneu (UpM). Tres l'arrenunciu de Michel Roger, ocupa dende'l día 1 de febreru de 2016 el cargu de Ministru d'Estáu de Mónacu.[2]

Biografía[editar | editar la fonte]

Nacíu na ciudá francesa de Nantes el día 5 de mayu de 1955. Ye llicenciáu en Ciencies polítiques pol Institutu d'Estudios Políticos de París y amás estudió'l Idioma suaḥili nel Institut National des Langues et Civilisations Orientales de la mesma ciudá. Tamién estudió en fondura'l Derechu comuñal ("conocíu como Derechu de la Unión Europea").

Tas rematar los sos estudios cimeros integróse como funcionariu del Ministeriu d'Asuntos Esteriores de Francia. Años más tarde en 1982 empezó la so carrera diplomática na Embaxada Francesa en Dar es Salaam (Tanzania). De siguío en 1984 foi unviáu a la Misión Permanente de Francia ante la Organización de les Naciones Xuníes (ONX), onde foi responsable de los rexistros rellacionaos colos derechos humanos y les cuestiones humanitaries. Darréu dende 1988 a 1992 foi nomáu Conseyeru Diplomáticu del Ministeriu de Salú y Aición humanitaria dirixíu pol entós ministru Bernard Kouchner.

Un añu más tarde en 1993 foi adscritu a la Oficina de Rellaciones Esteriores de la Mancomunidá de Naciones (Commonwealth of Nations) de Londres, na que foi encargáu de les cuestiones de la Península balcánica que tienen que ser puestos a disposición de les Naciones Xuníes na ciudá de Xinebra, según responsable de la coordinación de les operaciones humanitaries. Depués en 1997 foi llamáu pol Primer Ministru, Lionel Robert Jospin pa ser asesor diplomáticu del so gabinete.

En ochobre de 2002, foi nomáu Cónsul xeneral de Francia en Mónacu y el 1 de xineru de 2006 arriendes de un nuevu conveniu robláu ente los dos países, el consuláu alzar al rangu d'embaxada, convirtiéndose nel primer embaxador francés nel país.

Darréu en mayu de 2007, foi llamáu pol ministru Bernard Kouchner pa ser Direutor adxuntu del so gabinete nel Ministeriu d'Asuntos Esteriores, siendo la segunda vegada que trabaya pal. En 2008 foi Nomáu Embaxador na organización intergubernamental Unión pal Mediterraneu (UpM), de la qu'en xineru de 2013 convertir en Xefe de la Delegación Interministerial.

Anguaño foi designáu pa ser el nuevu Ministru d'Estáu de Mónacu,[3] en socesión de Michel Roger quien arrenuncia al cargu por motivos d'edá. El so nomamientu y invistidura entró a valir a partir del día 1 de febreru de 2016.

Condecoraciones[editar | editar la fonte]

Distinción Periodu |!width="95"|Dau por Llugar
Comendador de la Orde de San Carlos 2007 Príncipe Alberto II de Mónacu Bandera de Mónacu Principáu de Mónacu

Vida privada[editar | editar la fonte]

Serge Telle ta casáu cola famosa periodista francu-nixeriana Guilaine Chenu (n. Lagos, Nixeria, 17 d'agostu de 1960), qu'anguaño trabaya na canal France 2 (del grupu "France Télévisions") como presentadora del programa "Envoyé spécial".

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]


Predecesor:
Primer titular

Embaxador de Francia en Mónacu

2006-2007
Socesor:
Éric Danon
Predecesor:
Michel Roger

Ministru d'Estáu de Mónacu

2016-presente
Socesor:
Nel cargu