Mari El

Coordenaes: 56°42′N 47°52′E / 56.7°N 47.87°E / 56.7; 47.87
De Wikipedia
(Redirixío dende República de Mari-El)
Mari El
Bandera de Mari-El (es) Traducir Escudo de Mari-El (es) Traducir
Alministración
PaísBandera de Rusia Rusia
ISO 3166-2 RU-ME
Tipu d'entidá república de Rusia
Capital Yoshkar-Olá
Head of the Mari El Republic (en) Traducir Yuriy Zaytsev (en) Traducir
Nome oficial Марий Эл (ru)
Nome llocal Марий Эл Республик (mhr)
Мары Эл Республик (mrj)
Llingües oficiales rusu
Idioma mari
mari de las colinas (es) Traducir
División
Xeografía
Coordenaes 56°42′N 47°52′E / 56.7°N 47.87°E / 56.7; 47.87
Superficie 23200 km²
Llenda con Óblast de Nizhni Nóvgorod, Óblast de Kírov, Tatarstan y República de Chuvasia
Demografía
Población 675 332 hab. (1r xineru 2021)
Densidá 29,11 hab/km²
Más información
Estaya horaria Hora de Moscú, UTC+03:00 y Europa/Moscú
Fundación 12 xineru 1993
mari-el.gov.ru
Cambiar los datos en Wikidata

Mari-El o Cheremia[1] (en rusu: Республика Марий Эл, tr.Respúblika Marij El; en mari: Марий Эл Республика, tr. Maríi El Respúblika) ye una de les ventiún repúbliques que, xunto colos cuarenta y siete óblast, nueve krais, cuatro distritos autónomos y dos ciudaes federales, conformen los ochenta y tres suxetos federales de Rusia. La so capital ye Yoshkar-Olá. Ta allugada nel distritu Volga llindando al norte Kírov, al este con Tatarstan, al sur col Volga que la dixebra de Chuvasia, y al oeste y noroeste con Nizhni Nóvgorod.

L'actual República de Mari-El formó'l 22 d'avientu de 1990.

Historia[editar | editar la fonte]

Mapa en rusu del Volga, que forma parte de la frontera sur de Mari-El con Chuvasia
Mapa de Mari-El

Los descubrimientos arqueolóxicos nel territoriu demuestren que taba pobláu siquier dende'l sieglu I e. C. Sicasí, como les antigües tribus mari desconocíen la escritura, los primeros testimonios sobre elles deben a fontes ruses. Les primeres menciones fiables daten del sieglu XII: sábese que daquella taben sometíes al Estáu conocíu como Bulgaria del Volga, nel actual Tatarstan. Cuando esti Estáu foi sometíu por Batu Khan, créese que los mari aliar col Estáu mongol de la Horda d'Oru. Na década de 1440, el so territoriu foi incorporáu al Kanatu de Kazán. Nel sieglu siguiente, l'exércitu d'Iván el Tarrecible apoderar de Kazán en 1552, ente que les tierres de los mari yá cayeren en poder de los rusos dalgunos años antes (1546).

De magar, les tribus mari convertir en tributaries de Moscú, de la que s'empecipiaba la colonización rusa del territoriu. En 1557 fundóse Cheboksary, en 1583, Kozmodemyansk y en 1584, Tsaryovokokshaysk (actual Yoshkar-Olá). Los mari tuvieron qu'abelugase nos montes.

Mientres el reináu de Pedro'l Grande, los mari empezaron a ser reclutados pol exércitu rusu, de la que s'empecipiaba la investigación científica nel territoriu. De finales del sieglu XVIII data la primer gramática del idioma mari, obra de Pucek-Grigorowicz (1792).

Los mari sofitaron la insurrección de Yemelián Pugachov de 1773.

Dempués de la Revolución rusa de 1917, establecióse'l Óblast Autónomu de Mari el 4 de payares de 1920, que se tresformó na República Socialista Soviética Autónoma de Mari el 5 d'avientu de 1936. Na so forma actual, la República de Mari-El quedó establecida'l 22 d'avientu de 1990.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]

Wikipedia
Wikipedia
La Wikipedia en mari de les praderíes ye una versión de Wikipedia nun idioma que se fala nesta república rusa. Puedes visitala y contribuyir nella.
Wikipedia
Wikipedia
La Wikipedia en mari de les llombes ye una versión de Wikipedia nun idioma que se fala nesta república rusa. Puedes visitala y contribuyir nella.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Vease'l


Diccionario panhispánico de dudas.