Partíu Nacionalista Vascu

De Wikipedia
(Redirixío dende Partido Nacionalista Vasco)
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Partíu Nacionalista Vascu
Fundador/a/es Sabino Arana Goiri
Presidente Andoni Ortuzar
Fundación 1895
Sede Sabin Etxea
Estáu Flag of Spain.svg España
Afiliaos 32 000
Ideoloxía política Nacionalismu vascu, rexonalismu, europeísmu y Democracia cristiana
Posición nel espectru centrismu
Organización de mocedá Euzko Gaztedi
Páxina web eaj-pnv.eus
Cambiar los datos en Wikidata

El Partido Nacionalista Vasco (PNV) o Eusko Alderdi Jeltzalea (EAJ) ye un partíu políticu nacionalista vascu fundáu en 1895 por Sabino Arana, influenciau pol su hermanu Luis Arana. Ye'l tercer partíu políticu español más vieyu de los que tan n'activu (depués del Partíu Carlista y el Partíu Socialista Obreru Español) y el más vieyu representante del nacionalismu vascu.

Historia[editar | editar la fonte]

Arana yá anunció la creación d'esti partíu, no que se considera la so primer intervención política, col llamáu "Xuramentu de Larrazabal" de 1893, y el PNV foi constituyíu oficialmente'l 31 de xunetu de 1895, escoyéndose al so fundador Sabino Arana Goiri como primer presidente (cargu qu'ostentó hasta la so dimisión por motivos de salú en 1903, añu nel que finaría).[1]

Nun principiu'l partíu namás tendría implantación en Bilbao,[2] onde s'editaba'l so periódicu oficial: Bizkaitarra.

El PNV recibi'l so principal impulsu tres ocupar Ramón de la Sota'l cargu de Fidel Sagarmínaga nel partíu de los "euskalerriakos", movimientu de corte fuerista lliberal.

Batzoki vieyu de Barakaldo.

Los "euskalerriakos", d'ideoloxía burguesa fuerista, foron llideraos de primeres por Fidel Sagarminaga y a la so muerte en 1894 por Ramón de la Sota, industrial navieru, fundador d'Estelleros Euskalduna, que foi nomáu en 1921 "Sir" pol Gobiernu Británicu y yera una de les mayores fortunes de la dómina.[3][4]

En 1898, Sabino Arana ye escoyíu Diputáu de Bizkaia pol distritu de Bilbao; en 1899, nes eleiciones municipales el PNV llogra 5 conceyales en Bilbao y el so primer alcalde na llocalidá de Mundaca.

Nes eleiciones provinciales de 1903 Pedro Chalbaud sería escoyíu Diputáu per Bizkaia. Nesi añu'l PNV tenía organización solamente en 20 llocalidaes bizcaines y 5 guipuzcoanes.

El nacionalista Engracio de Arantzadi «Kizkitza», llegaría a reconocer nes sos memories que trés la muerte de Sabino Arana en 1903, creíen que'l nacionalismu vascu taba condergáu a sumir por escarecer de medios abondos y porque yera odiáu por bona parte de la sociedá. Sicasí, el fechu de que'l lliberal alfonsino Rafael Picavea ufiertára-yos la tribuna del so periódicu El Pueblo Vasco —amás d'una cuantiosa ayuda económica—, supunxo la salvación del Partíu Nacionalista Vascu, pos, en pallabres d'Arantzadi, precisaben «del aire de la prensa diaria pa vivir». Según «Kizkitza», el mesmu Picavea reconoceríalu nuna ocasión «Si me gatuñen, veríase que soi nacionalista per dientro, pero nun me convien declaralo». Arantzadi envaloraría l'ayuda esencial de Picavea al nacionalismu nestos términos:[5]

Ideoloxía[editar | editar la fonte]

Nos sos estatutos, el PNV defínese a sí mesmu como un partíu «vascu, democráticu, aconfesional y humanista, abiertu al progresu y a tolos movimientos de meyora de la civilización que redunden en beneficiu del ser humanu». Trátase d'un partíu democristianu y nacionalista. Mayoritariamente, el PNV foi definíu polos politólogos y medios como un partíu de centrodrecha, anque dalgunos como la Encuesta Social Europea lo asitien nel centru dientro del espectru izquierda-drecha.[6]

Nos sos entamos basaba los sos plantegamientos nos principios tradicionales del nacionalismu románticu del sieglu XIX (llingua, relixón, raza, etc.) y alliniábase colos principios de la doctrina social de la Ilesia. Anguaño reivindica principalmente'l derechu a l'autodeterminación pa los territorios hestóricos vascos, denominaos como Euskal Herria.

Como nacionalistes vascos trabayaremos por articular políticamente los territorios vascos, pero calteniendo en tou momentu que nin la hestoria nin la xeografía según esquemes pasaos son realidaes determinantes a futuru. Na cultura política democrática que profesamos, los proyeutos políticos se llexitimen pol consentimientu esplícitu de la ciudadanía. El futuru común de los vascos ha de configurase en redol a un proyeutu llibre y democráticamente compartíu.

Iñigo Urkullu

Sicasí, la so ideoloxía oficial fala de la so "concepción trascendente de la esistencia cola afirmación de la Nación Vasca, que'l so ser políticu hai d'espresase a partir de la recuperación de la so soberanía nacional".[7]

Nuna encuesta fecha pol Gobiernu Vascu nel añu 2012, determinóse que los votantes del PNV lo consideren de centru-izquierda, les resultancies llograes de la encuesta asitiaben al 22% de los votantes del PNV d'izquierdes, tan solo un 8% de dreches, y el 60% restante de centru, la mesma paridá que los votantes socialistes.

Posición al respective d'ETA[editar | editar la fonte]

El PNV condergó cada atentáu d'ETA[8][9] y d'otros grupos terroristes. Foi víctima d'ataques per parte d'ETA y la Izquierda abertzale radical,[10][11] anque nunca foi oxetu d'un atentáu terrorista.

Tres la llegalización del PNV en 1977, cellebróse una asamblea en Pamplona na que'l PNV emitió una declaración condergando la violencia «venga d'onde venga». En setiembre de 1978 el PNV participó na so primer manifestación en Bilbao precisamente en contra del terrorismu, que foi la primera fecha n'España con esti oxetivu por un partíu políticu.

Resultaos eleutorales[editar | editar la fonte]

Eleiciones municipales[editar | editar la fonte]

Eleiciones Votos % Conceyales Notes
1979 354 925 37,75 1082
1983 392 406 39,45 1257
1987 240 293 22,45 816
1991 297 816 30,15 984
1995 310 659 28,36 996
1999 397 580 34,69 1135 En coalición con Eusko Alkartasuna (EA).
2003 498 473 44,54 1602 En coalición con Eusko Alkartasuna (EA).
2007 308 877 31,80 1029
2011 327 100 30,74 882
2015 360 424 33,77 1017
2019 403 784 36,01 1050

Eleiciones al Parllamentu Vascu[editar | editar la fonte]

Eleiciones Cabezaleru Votos % Escaños Notes
1980 Carlos Garaikoetxea 349 102 38,10
25/60
1984 Carlos Garaikoetxea 451 178 42,01
32/75
1986 José Antonio Ardanza 271 208 23,71
17/75
1990 José Antonio Ardanza 289 701 28,49
22/75
1994 José Antonio Ardanza 304 346 29,84
22/75
1998 Juan José Ibarretxe 350 322 28,01
21/75
2001 Juan José Ibarretxe 604 222 42,72
26/75
En coalición con EA, 33 parllamentarios en total (26 del PNV y 7 de EA).
2005 Juan José Ibarretxe 468 117 38,67
22/75
En coalición con EA, 29 parllamentarios en total (22 del PNV y 7 de EA).
2009 Juan José Ibarretxe 399 600 38,14
30/75
2012 Iñigo Urkullu 384 766 34,61
27/75
2016 Iñigo Urkullu 398 168 37,36
28/75

Eleiciones al Parllamentu de Navarra[editar | editar la fonte]

Eleiciones Candidatura Cabezaleru Votos % Escaños Notes
1979 Nacionalistas Vascos Manuel de Irujo 12 845 5,06
3/70
Coalición con EE, ESEI y PTE, que solo se presentó na merindá de Pamplona y obtuvo trés parllamentarios, toos del PNV.
1983 PNV Iñaki Cabasés 18 169 6,88
3/50
1987 PNV Vicente Arocena[12] 2661 0,96
0/50
1991 PNV José Antonio Urbiola[13] 3071 1,13
0/50
1995 Nacionalistas de Navarra José Antonio Urbiola[14] 2943 1,01
0/50
1999 Coalición EA-PNV José Antonio Urbiola[15](númberu 6)
0/50
Coalición con Eusko Alkartasuna (EA), qu'obtuvo 3 parllamentarios.
2003 Coalición EA-PNV José Luis Echegaray[16](númberu 3)
1/50
Coalición con EA, qu'obtuvo cuatro parllamentarios (Unu del PNV).
2007 Nafarroa Bai José Ángel Aguirrebengoa[17](númberu 8)
1/50
Coalición con Aralar, EA, Batzarre ya independientes, qu'obtuvo dolce parllamentarios (unu del PNV).
2011 NaBai-2011 Manuel Ayerdi[18](númberu 4)
1/50
Coalición con Aralar ya independientes, qu'obtuvo ocho escaños (unu del PNV).
2015 Geroa Bai Manuel Ayerdi

(númberu 2)

4/50
Coalición con Zabaltzen, qu'obtuvo nueve escaños (cuatro del PNV).
2019 Geroa Bai Unai Hualde(número 2)
3/50
Coalición con Zabaltzen, qu'obtuvo nueve escaños (trés del PNV: Unai Hualde, Manuel Ayerdi y María Solana).

Eleiciones a les Cortes Xenerales[editar | editar la fonte]

Eleiciones # de votos % de

votos

Diputaos Senadores Notes
1918
7/412
- Primeres eleiciones xenerales a les que se presentó. Lu fizo cola denominación Comunión Nacionalista Vasca.
1919
5/406
-
1920
1/437
-
1923
1/437
-
1931 127 800 1,50
7/470
- Nes candidatures Pro Estatutu Vascu en Bizkaia y Guipúzcoa, Coalición Católico-Fuerista en Navarra y Candidatura Católico-fuerista n'Araba. Ver Coalición católico-fuerista.
1933 183 000 2,14
11/472
-
1936 150 100 1,59
9/473
-
1977 296 193 1,62
8/350
4/248
Frente Autonómicu, pol Senáu.
1979 296 597 1,65
7/350
8/264
1982 395 656 1,88
8/350
7/264
1986 309 610 1,53
6/350
7/264
1989 254 681 1,24
5/350
4/264
1993 291 448 1,24
5/350
3/264
1996 318 951 1,27
5/350
4/264
2000 353 953 1,53
7/350
6/264
2004 420 980 1,63
7/350
6/264
2008 306 128 1,19
6/350
2/264
2011 324 317 1,33
5/350
4/264
2015 302 316 1,20
6/350
6/266
2016 287 014 1,19
5/350
5/266
2019 (I) 395 884 1,51
6/350
Plantía:Ficha de partido políticu/escaños
2019 (II) 379 002 1,57
6/350
9/208

Eleociones al Parllamento Européu[editar | editar la fonte]

Eleiciones Candidatura Votos % Eurodiputaos Notes
1986
2/60
Foron escoyíos de mou proporcional al númberu de parllamentarios (diputaos y senadores)
1987 Unión Europeísta 208 135 (CAV)

2574 (Navarra)

19,58

0,91

0/60
Coalición con otros.
1989 Coalición Nacionalista 201 809 (CAV)

2410 (Navarra)

21,19

1,05

1/60
Llexislatura non completa.
1994 Coalición Nacionalista 233 626 (CAV)

2835 (Navarra)

25,85

1,23

1/64
Coalición con otros. Obtuvo 2 escaños en total, siendo asignáu ún al PNV que nun completó la llexislatura.
1999 Coalición Nacionalista - Europa de los Pueblos 392 800 (CAV)

17 030 (Navarra)

34,53

5,70

1/64
Coalición con otros. Obtuvo dos escaños en total. También concurrió EA, por lo que no es posible hacer una atribución de votos para el PNV. Se ofrece el total.
2004 Galeusca-Pueblos de Europa 249 143 (CAV)

4188 (Navarra)

35,49

2,10

1/54
Coalición con otros. Obtuvo dos escaños en total.
2009 Coalición por Europa 208 432 (CAV)

3691 (Navarra)

28,75

1,82

1/50
Coalición con otros. Obtuvo dos escaños en total.
2014 Coalición por Europa 208 987 (CAV)

5404 (Navarra)

27,96

2,52

1/54
Coalición con otros. Obtuvo trés escaños en total.
2019 Coalición por una Europa Solidaria 380 577 (CAV)

27 202 (Navarra)

34,20

8,00

1/54
Coalición con otros.

Rellación con otres fuercies rexonalistes y nacionalistes[editar | editar la fonte]

El Partido Regionalista de Cantabria (PRC) cuntó primeramente col sofitu del PNV na so busca estatutaria pa Cantabria. Dirixentes de dambos partíos participaron n'actos comunes, como'l realizáu en marzu de 1981 en Vitoria, onde Carlos Garaikoetxea, presidente del Conseyu Xeneral Vascu y futuru lendakari compartió estráu col llíder rexonalista Miguel Ángel Revilla, prometiendo un sofitu incondicional a una futura comunidá autónoma cántabra.[19]

Impulsor de l'autonomía cántabra, la so decisión de nun allegar a les eleiciones xenerales y el so débil sofitu eleutoral fixeron que la so participación nel procesu autonómicu fora minoritaria. Asina, hubo un únicu representante del PRC, Esteban Solana, na Asamblea Mesta de parllamentarios y diputaos provinciales (compuesta por diputaos y senadores escoyíos por Cantabria xuntu colos 27 diputaos provinciales) constituyida'l 10 de setiembre de 1979 (por 22 de la Unión de Centru Democráticu y 11 del PSOE) pa redautar l'estatutu d'Autonomía. L'Asamblea escoyó una ponencia de diez miembros, na que tamién participó Solana, pa ellaborar l'anteproyeutu d'estatutu.[20]El 2 de xunu de 1980 l'Asamblea aprobó'l proyectu d'estatutu col únicu votu a favor de los representantes de la UCD. El representante rexonalista acompañó a los socialistes nel so refugu.[21] Como frutu de la collaboración ente rexonalistes y nacionalistes vascos, foron estos los que, al escarecer el PRC de representación nel Congresu de los Diputaos, fixeron oyer, al traviés del so entós voceru Marcos Vizcaya, como miembru de la ponencia, la voz de los rexonalistes cántabros mientres la tramitación del estatutu nes Cortes españoles.[19]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. De la Granxa Sáinz, José Luis (2009). «Cronoloxía de Sabín Arana (1865-1903)», en Sancho'l sabiu. Revista de cultura ya investigación vasca, ISSN 1131-5350, Nº 31, pp. 285-298.
  2. Ereintza, llantadera de nacionalismu vascu. Editorial MAXTOR, páx. 87.
  3. «[http://www.euskomedia.org/aunamendi/108324?idi=ye SOTA LLANU, Ramón de la :: Auñamendi :: Euskomedia. Cultura Vasca on-line]». Consultáu'l 2009.
  4. http://um.gipuzkoakultura.net/itsasmemoria5/jimenezdeaberasturi.pdf
  5. Ereintza, llantadera de nacionalismu vascu, 1894-1912. Editorial MAXTOR, páx. 163-167. ISBN 84-9761-731-2.
  6. Error de cita: La etiqueta <ref> nun ye válida; nun se conseñó testu pa les referencies nomaes European Social Survey
  7. [1]
  8. [2] Declaraciones del entós presidente de la PNV, J.J.Imaz: "Les práutiques terrorista y mafiosu contra empresarios, profesionales lliberales, trabayadores y los sos familiares esixen una clara condena social (...) Les víctimes d'esta práctica tienen de saber que cunten col sofitu de la inmensa mayoría de la sociedá vasca"
  9. Declaración de la PNV contra'l terrorismu tres l'atentáu d'ETA nel aparcamientu T4 del aeropuertu de Baraxes el 30 d'avientu de 2006, que costó la vida a dos ciudadanos ecuatorianos que s'atopaben nel llugar: "De primeres, queremos espresar dende'l Partíu Nacionalista Vascu nuesa más absoluta condena y repulsa, por esti atentáu que, según tolos nicios, foi obra d'ETA."
  10. Ataques de la redolada d'ETA a la PNV[3] [4] [5] [6] quema-de-la so-autobus-eleutoral-en-gasteiz/
  11. ETA pon nel puntu de mira a miembros de la PNV y del Gobiernu Vascu [7]
  12. http://www.juntaelectoralcentral.es/cs/jec/documentos/NAVARRA_1987_Candidaturas
  13. http://www.juntaelectoralcentral.es/cs/jec/documentos/NAVARRA_1991_Candidaturas
  14. http://www.juntaelectoralcentral.es/cs/jec/documentos/NAVARRA_1995_Candidaturas
  15. http://www.juntaelectoralcentral.es/cs/jec/documentos/NAVARRA_1999_Candidaturas
  16. http://www.juntaelectoralcentral.es/cs/jec/documentos/NAVARRA_2003_Candidaturas
  17. http://www.eaj-pnv.eus/documentos/jose-angel-agirrebengoa-voz-navarra_6547.html
  18. http://gara.naiz.eus/paperezkoa/20110403/257789/es/La-lista-Zabaleta-utiliza-mismo-logo-NaBai
  19. 19,0 19,1 Jesús Laínz, p. 662
  20. Antonio Chigre Cendón, p. 22
  21. Parllamentu de Cantabria. «comunidá-autonoma/procesu-autonomico.aspx Proceso Autonómicu». Archiváu dende l'comunidá-autonoma/procesu-autonomico.aspx orixinal, el 23 de febreru de 2012. Consultáu'l 4 de xineru de 2012.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]