Mar Blancu

Coordenaes: 65°48′N 39°00′E / 65.8°N 39°E / 65.8; 39
De Wikipedia
Mar Blancu
Situación
Tipu Mar marxinal
Parte de Océanu Glacial Árticu
Asitiáu en Mar de Barents
Coordenaes 65°48′N 39°00′E / 65.8°N 39°E / 65.8; 39
Mar Blancu alcuéntrase en Rusia
Mar Blancu
Mar Blancu
Mar Blancu (Rusia)
Datos
Superficie 90 800 km²
Noamáu por blancu
Fondura 330 m
Cambiar los datos en Wikidata

El mar Blancu (en rusu: Бе́лое мо́ре [Biéloye more]; en finés: Vienanmeri) ye un estensu golfu del mar de Barents (nel océanu Glacial Árticu), alcontráu na mariña noroeste de Rusia. Atópase llindáu pola península de Kanín al nordeste, por Karelia al oeste y pola península de Kola al norte. Tien una superficie averada d'unos 95.000 km². La mayor parte del añu ta xeláu.

El mar Blancu tien cuatro grandes golfos o badees nel so interior: na parte más esterior, la badea de Menzen al este; nel tramu interior les otres trés, la badea de Dvina al sureste, el golfu d'Onega al sur y el golfu de Kandalakcha al noroeste. Nel so interior hai bastantes islles, siendo les mayores y más importantes la islla Morzhóvets y les islles Solovetsky, que'l so conxuntu foi declaráu patrimoniu de la Unesco.

El puertu d'Arcánxel, no fondero de la badea de Dvina, ye'l puertu más importante del mar Blancu y amás, mientres gran parte de la historia de Rusia, foi'l so principal centru de comerciu marítimu internacional. Na actualidá ye una base naval y de submarinos.

La canal Mar Blanco-Bálticu coneuta'l mar Blancu col mar Bálticu.

Tol mar Blancu son agües territoriales so soberanía rusa, bañen les sos agües la República de Carelia, l'Óblast d'Arcánxel y l'Óblast de Múrmansk.

Clima[editar | editar la fonte]

El branu dura dende principios de xunu a finales d'agostu, anque na parte más al norte apenes dura un mes y mediu.

La temperatura del mar varia de 0,5 °C a -2 °C pel hibiernu y 12 °C a 15 °C pel branu. El xelu apaez n'ochobre y forma témpanos a partir de mediaos de payares. Dellos animales de les rexones polares lleguen equí buscando abellugu: foques de Groenlandia, perros de mar y foques motudes.

La fusión del xelu empieza n'abril y sume en mayu. Sicasí, por causa de los vientos del norte, pueden atopase témpanos flotantes hasta finales de xunu. Na primavera, so l'acción del vientu y les corrientes al sur, dellos animales son abasnaos nos témpanos de xelu escontra l'océanu, y son cazaos polos riberanos que se mueven en canoes con patinos.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]