Llista de presidentes del Gobiernu d'España

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Distintivu usáu pa señalar la presencia del presidente del Gobiernu, ente otres autoridaes civiles (dende 1981).[1]

Esta ye una llista de los presidentes del Gobiernu d'España.

Mientres la dictadura franquista en 1967 establecióse la separación de la Xefatura del Estáu y la Presidencia del Gobiernu na Llei Orgánica del Estáu (APONDERE), prevista yá en cierta manera na Llei sobre réxime xurídicu de l'Alministración del Estáu (LRJAE) de 1957, magar Franco nun designó al presidente del Gobiernu en 1967, teniendo qu'esperar al nomamientu de Luis Carrero Blanco en 1973.[2] N'APONDERAR prescribir al presidente del Gobiernu como aquel que tendría de representar al Gobiernu de la Nación, dirixir la política xeneral y asegurar la coordinación de tolos órganos de gobiernu y alministración».[3] A partir de la promulgación de la Constitución de 1978, na que s'establez que «el Presidente dirixe l'acción del Gobiernu y coordina les funciones de los demás miembros del mesmu, ensin perxuiciu de la competencia y responsabilidá direuta d'éstos na so xestión», ye nomáu pol rei en llogrando l'enfotu del Congresu de los Diputaos nun procesu llamáu invistidura, axenciando'l investido les mayoríes parllamentaries abondes.[4]

Llista de presidentes del Gobiernu[editar | editar la fonte]

Xefe d'Estáu Llexislatura Gobierno Presidente del Gobiernu !

Nomamientu

Fin de les sos funciones Firma
Francisco Franco X (franquista) Franco I-XII Vinculación a la Xefatura del Estáu |

30 de xineru de 1938[lower-alpha 1]

8 de xunu de 1973[6] Francisco Franco Signature.svg
Carrero Luis Carrero Blanco, 1963b (cropped).jpg Luis Carrero Blanco 9 de xunu de 1973 20 d'avientu de 1973 Firma de Luis Carrero Blanco.svg
Arias I Carlos Arias Navarro 1975b (cropped).jpg Carlos Arias Navarro 31 d'avientu de 1973 1 de xunetu de 1976 Firma de Carlos Arias.svg
Arias II

Arias III
 
Conseyu de Rexencia[lower-alpha 2]
Xuan Carlos I
Suárez I[lower-alpha 3] Adolfo Suárez 1977b (cropped).jpg UCD Adolfo Suárez González Designáu pol rei'l 3 de xunetu de 1976[lower-alpha 4] FirmadeAdolfoSuarez.png
Constituyente
Simple de UCD
Suárez II Confirmáu pol rei'l 17 de xunu de 1977[10]
I
Simple de UCD
Suárez III 31 de marzu de 1979[11] 25 de febreru de 1981[12]
Calvo-Sotelo Leopoldo Calvo-Sotelo 1978 (cropped).jpg UCD Leopoldo Calvo-Sotelo y Bustelo 25 de febreru de 1981[13] 1 d'avientu de 1982[14] Firma de Leopoldo Calvo-Sotelo.svg
II
Absoluta de PSOE
González I Felipe González 1986b (cropped).jpg PSOE Felipe González Márquez 1 d'avientu de 1982[15] 23 de xunu de 1986[16] Firma de Felipe González.svg
III
Absoluta de PSOE
González II 23 de xunetu de 1986[17] 30 d'ochobre de 1989[18]
IV
Simple de PSOE
González III 5 d'avientu de 1989[19] 7 de xunu de 1993[20]
V
Simple de PSOE
González IV 9 de xunetu de 1993[21] 4 de marzu de 1996[22]
VI
Simple de PP
Aznar I Aznar at the Azores, March 17, 2003-2.jpg PP José María Aznar López 4 de mayu de 1996[23] 13 de marzu de 2000[24] José María Aznar Signature 2.svg
VII
Absoluta de PP
Aznar II 26 d'abril de 2000[25] 15 de marzu de 2004[26]
VIII
Simple de PSOE
Zapatero I José Luis Rodríguez Zapatero 2011 (cropped).jpg PSOE |

rowspan=2|José Luis Rodríguez Zapatero

16 d'abril de 2004[27] 10 de marzu de 2008[28] Jose Zapatero Signature.svg
IX
Simple de PSOE
Zapatero II 11 d'abril de 2008[29] 21 de payares de 2011[30]
X
Absoluta de PP
Rajoy I Mariano Rajoy 2015h (cropped).jpg PP Mariano Rajoy Brey 20 d'avientu de 2011[31] 21 d'avientu de 2015[32] Firma de Mariano Rajoy.svg
Felipe VI
XI
Simple de PP
Gobiernu en funciones
XII
Simple de PP
Rajoy II 30 d'ochobre de 2016[33] 2 de xunu de 2018[34]
Sánchez I Pedro Sánchez in 2018.jpg

Pedro Sánchez Pérez-Castejón

2 de xunu de 2018[35]

Firma de Pedro Sánchez.svg

Llinia temporal[editar | editar la fonte]

EasyTimeline 1.90


Timeline generation failed: 3 errors found
Line 3: = top:20 right:20 bottom:25 left:55

- Command '' unknown.


Line 16: = orientation:vertical

- Command '' unknown.


Line 22: PlotData=

- PlotData invalid. No (valid) command 'TimeAxis' specified in previous lines.


Notes[editar | editar la fonte]

  1. El xeneral Franco foi nomáu Xefe del Gobiernu del Estáu por decretu de la Xunta Téunica del Estáu de 30 de setiembre de 1936. Por llei de 30 de xineru de 1938, la Presidencia del Gobiernu quedó venceyada a la Xefatura del Estáu.[5]
  2. El Conseyu de Rexencia formáu por Alejandro Rodríguez de Valcárcel, Pedro Canteru Cuadráu y Ángel Salas Larrazábal asumió la Xefatura del Estáu dende la muerte de Franco'l 20 de payares de 1975 hasta la proclamación de Xuan Carlos I, dos díes depués.[7]
  3. Gabinete del periodu de reformes, primero presidíu por Suárez dende la so designación en 1976 hasta les eleiciones de 1977.
  4. Antes de 1978, cuando la promulgación de la Constitución supunxo la derogación de la Llei Orgánica del Estáu franquista, el presidente del Gobiernu nun yera nomáu por un Parllamentu —anque a partir de 1977 sí esistieren unes Cortes democrátiques—, sinón designáu pol rei: «El Presidente del Gobiernu va haber de ser español y va ser designáu pol Xefe del Estáu a propuesta en terna del Conseyu del Reinu».[8] Xuan Carlos I designó presidente a Suárez el 3 de xunetu de 1976 pol Real Decreto 1561/1976.[9]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Presidencia del Gobierno. «Real Decretu 1511/1977, de 21 de xineru, pol que s'aprueba'l Reglamentu de Banderes y Estandartes, Guiones, Insinies y Distintivos». Boletín Oficial del Estáu núm. 156, de 1 de xunetu de 1977, et. al. (Axencia Estatal Boletín Oficial del Estáu). http://www.boe.es/buscar/pdf/1977/BOE-A-1977-14944-consolidáu.pdf. 
  2. Giménez Martínez, 2014, p. 38.
  3. Giménez Martínez, 2014, p. 40.
  4. Cortes Xenerales (29 d'avientu de 1978). «Constitución Española». Boletín Oficial del Estáu núm. 311, de 29 d'avientu de 1975 páxs. 29313-29424. Axencia Estatal Boletín Oficial del Estáu.. Consultáu'l 24 de setiembre de 2015.
  5. «Llei entamando l'Alministración Central del Tao». Boletín Oficial del Estáu núm. 467, de 31 de xineru de 1938:  p. 5514-5515. 30 de xineru de 1938. https://www.boe.es/datos/pdfs/BOE//1938/467/A05514-05515.pdf. 
  6. «Llei 14/1973, de 8 de xunu, pola que se suspende la vinculación de la Presidencia del Gobiernu a la Xefatura del Tao». Boletín Oficial del Estáu núm. 138, de 9 de xunu de 1973:  p. 11686. 8 de xunu de 1973. http://boe.es/boe/dias/1973/06/09/pdfs/A11686-11686.pdf. 
  7. Madrid, 20 de payares de 1975.- Xunta del Conseyu de Rexencia nel despachu del presidente de les Cortes. 20 de payares de 1975. http://www.efedata.com/semeya/madrid-payares-1975-reunion-consejo-regencia-espacho-presidente/FOTOTECA/8/3808/381964. 
  8. «Llei Orgánica del Estáu, númberu 1/1967, de 10 de xineru». Boletín Oficial del Estáu núm. 9, de 11 de xineru de 1967:  p. 466-477. 10 de xineru de 1967. https://boe.es/boe/dias/1967/01/11/pdfs/A00466-00477.pdf. 
  9. «Real Decretu 1561/1976, de 3 de xunetu, pol que se designa Presidente del Gobiernu a don Adolfo Suárez González». Boletín Oficial del Estáu núm. 160, de 5 de xunetu de 1976:  p. 13129. 3 de xunetu de 1976. https://www.boe.es/boe/dias/1976/07/05/pdfs/A13129-13129.pdf. 
  10. «Suárez, confirmáu pol Rei, va formar nuevu Gobiernu». El País. 18 de xunu de 1977. https://elpais.com/diariu/2003/04/03/portada/1049320835_850215.html. Consultáu 'l 21 de mayu de 2017. 
  11. «Real Decretu 681/1979, de 31 de marzu, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don Adolfo Suárez González». Boletín Oficial del Estáu núm. 79, de 2 d'abril de 1979:  p. 7838. 31 de marzu de 1979. https://www.boe.es/boe/dias/1979/04/02/pdfs/A07838-07838.pdf. 
  12. «Real Decretu 249/1981, de 25 de febreru, pol que se formaliza'l fin de les funciones como Presidente del Gobiernu de don Adolfo Suárez González». Boletín Oficial del Estáu núm. 49, de 26 de febreru de 1981:  p. 4329. 25 de febreru de 1981. https://www.boe.es/boe/dias/1981/02/26/pdfs/A04329-04329.pdf. 
  13. «Real Decretu 250/1981, de 25 de febreru, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don Leopoldo Calvo-Sotelo y Bustelo». Boletín Oficial del Estáu núm. 49, de 26 de febreru de 1981:  p. 4329. 25 de febreru de 1981. https://www.boe.es/boe/dias/1981/02/26/pdfs/A04329-04329.pdf. 
  14. «Real Decretu 3286/1982, de 1 d'avientu, pol que se declara'l fin de les funciones de don Leopoldo Calvo-Sotelo y Bustelo como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu núm. 289, de 2 d'avientu de 1981:  p. 33244. 1 d'avientu de 1982. https://www.boe.es/boe/dias/1982/12/02/pdfs/A33244-33244.pdf. 
  15. «Real Decretu 3285/1982, de 1 d'avientu, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don Felipe González Márquez». Boletín Oficial del Estáu núm. 289, de 2 d'avientu de 1981:  p. 33243. 1 d'avientu de 1982. https://www.boe.es/boe/dias/1982/12/02/pdfs/A33243-33243.pdf. 
  16. «Real Decretu 1193/1986, de 23 de xunu, pol que se declara'l cese de don Felipe González Márquez como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu núm. 150, de 24 de xunu de 1986:  p. 22966. 23 de xunu de 1986. https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-1986-16686. 
  17. «Real Decretu 1514/1986, de 23 de xunetu, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don Felipe González Márquez». Boletín Oficial del Estáu núm. 176, de 24 de xunetu de 1986:  p. 26557. 23 de xunetu de 1986. https://www.boe.es/boe/dias/1986/07/24/pdfs/A26557-26557.pdf. 
  18. «Real Decretu 1300/1989, de 30 d'ochobre, pol que se declara'l cese de don Felipe González Márquez como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu núm. 261, de 31 d'ochobre de 1989:  p. 34256. 30 d'ochobre de 1989. https://www.boe.es/boe/dias/1989/10/31/pdfs/A34256-34256.pdf. 
  19. «Real Decretu 1452/1989, de 5 d'avientu, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don Felipe González Márquez». Boletín Oficial del Estáu núm. 292, de 6 d'avientu de 1989:  p. 38069. 5 d'avientu de 1989. https://www.boe.es/boe/dias/1989/12/06/pdfs/A38069-38069.pdf. 
  20. «Real Decretu 894/1993, de 7 de xunu, pol que se declara'l cese de don Felipe González Márquez como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu núm. 136, de 8 de xunu de 1993:  p. 17167. 7 de xunu de 1993. https://www.boe.es/boe/dias/1993/06/08/pdfs/A17167-17167.pdf. 
  21. «Real Decretu 1106/1993, de 9 de xunetu, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don Felipe González Márquez». Boletín Oficial del Estáu núm. 164, de 10 de xunetu de 1993:  p. 20893. 5 d'avientu de 1989. https://www.boe.es/boe/dias/1993/07/10/pdfs/A20893-20893.pdf. 
  22. «Real Decretu 439/1996, de 4 de marzu, pol que se declara'l cese de don Felipe González Márquez como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu núm. 56, de 5 de marzu de 1996:  p. 8712. 4 de marzu de 1996. https://www.boe.es/boe/dias/1996/03/05/pdfs/A08712-08712.pdf. 
  23. «Real Decretu 757/1996, de 4 de mayu, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don José María Aznar López». Boletín Oficial del Estáu núm. 109, de 5 de mayu de 1996:  p. 15699. 4 de mayu de 1996. https://www.boe.es/boe/dias/1996/05/05/pdfs/A15699-15699.pdf. 
  24. «Real Decretu 373/2000, de 13 de marzu, pol que se declara'l cese de don José María Aznar López como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu núm. 63, de 14 de marzu de 2000:  p. 10377. 13 de marzu de 2000. https://www.boe.es/boe/dias/2000/03/14/pdfs/A10377-10377.pdf. 
  25. «Real Decretu 555/2000, de 26 d'abril, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don José María Aznar López». Boletín Oficial del Estáu núm. 101, de 27 d'abril de 2000:  p. 15699. 26 d'abril de 2000. https://www.boe.es/boe/dias/2000/04/27/pdfs/A16351-16351.pdf. 
  26. «Real Decretu 448/2004, de 15 de marzu, pol que se declara'l cese de don José María Aznar López como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu núm. 65, de 16 de marzu de 2004:  p. 11575. 16 de marzu de 2004. https://www.boe.es/boe/dias/2000/03/14/pdfs/A10377-10377.pdf. 
  27. «Real Decretu 552/2004, de 16 d'abril, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don José Luis Rodríguez Zapatero». Boletín Oficial del Estáu núm. 93, de 17 d'abril de 2004:  p. 15981. 16 d'abril de 2004. https://www.boe.es/boe/dias/2004/04/17/pdfs/A15981-15981.pdf. 
  28. «Real Decretu 380/2008, de 10 de marzu, pol que se declara'l cese de don José Luis Rodríguez Zapatero como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu núm. 61, de 11 de marzu de 2008:  p. 14366. 10 de marzu de 2008. https://www.boe.es/boe/dias/2008/03/11/pdfs/A14366-14366.pdf. 
  29. «Real Decretu 431/2008, de 11 d'abril, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don José Luis Rodríguez Zapatero». Boletín Oficial del Estáu núm. 89, de 12 d'abril de 2008:  p. 19697. 11 d'abril de 2008. https://www.boe.es/boe/dias/2008/04/12/pdfs/A19697-19697.pdf. 
  30. «Real Decretu 1742/2011, de 21 de payares, pol que se declara'l cese de don José Luis Rodríguez Zapatero como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu núm. 281, de 22 de payares de 2011:  p. 123536. 21 de payares de 2011. https://www.boe.es/boe/dias/2011/11/22/pdfs/BOE-A-2011-18322.pdf. 
  31. «Real Decretu 1822/2011, de 20 d'avientu, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don Mariano Rajoy Brey». Boletín Oficial del Estáu núm. 306, de 21 d'avientu de 2011:  p. 139479. 20 d'avientu de 2011. https://www.boe.es/boe/dias/2011/11/22/pdfs/BOE-A-2011-18322.pdf. 
  32. Presidencia del Gobiernu (21 d'avientu de 2015). «Real Decretu 1167/2015, de 21 d'avientu, pol que se declara'l cese de don Mariano Rajoy Brey como Presidente del Gobiernu editorial=Axencia Estatal Boletín Oficial del Estáu». Boletín Oficial del Estáu núm. 305, de 22 d'avientu de 2015. ISSN 0212-033X. https://www.boe.es/boe/dias/2015/12/22/pdfs/BOE-A-2015-13978.pdf. 
  33. Xefatura del Estáu (30 d'ochobre de 2016). «Real Decretu 414/2016, de 30 d'ochobre, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don Mariano Rajoy Brey». Boletín Oficial del Estáu núm. 263, de 31 d'ochobre de 2016 (Axencia Estatal Boletín Oficial del Estáu). ISSN 0212-033X. http://boe.es/boe/dias/2016/10/31/pdfs/BOE-A-2016-9962.pdf. 
  34. «Real Decretu 353/2018, de 1 de xunu, pol que se declara'l cese de don Mariano Rajoy Brey como Presidente del Gobierno». Boletín Oficial del Estáu (núm. 134, de 2 de xunu de 2018):  p. 57659. 2 de xunu de 2018. BOE-A-2018-7402. ISSN 0212-033X. http://boe.es/diariu_boe/txt.php?id=BOE-A-2018-7402. 
  35. «Real Decretu 354/2018, de 1 de xunu, pol que se noma Presidente del Gobiernu a don Pedro Sánchez Pérez-Castejón». Boletín Oficial del Estáu (núm. 134, de 2 de xunu de 2018):  p. 57657. 2 de xunu de 2018. BOE-A-2018-7400. ISSN 0212-033X. http://boe.es/diariu_boe/txt.php?id=BOE-A-2018-7400. 

Bibliografía[editar | editar la fonte]


Anexo:Presidentes del Gobierno de España