La moza de la perlla

De Wikipedia
Obra artísticaLa moza de la perlla
Meisje met de parel
Tipos pintura
Artista Johannes Vermeer
Añu c. 1665
Periodu barrocu
Xéneru Tronie (es) Traducir
Estilu Pintura del Sieglu d'oru neerlandés y barrocu
Material pintura al oleu y Llenzu
Dimensiones 44,5 (Alçada) × 39 (Amplada) cm
Propietariu Magdalena van Ruijven
Jacob Dissius
Arnoldus Andries des Tombe
Mauritshuis
Pieter van Ruijven (es) Traducir
Coleición Mauritshuis (L'Haya)
Història
Data Fet destacat
Leasing
1696venta
1881compra
1882conservación y restauración (es) Traducir
1902legado (es) Traducir
1994conservación y restauración (es) Traducir
Catalogación
Códigu muséu  670
Catálogu Johannes Vermeer catalog raisonné, 1908 (es) Traducir:(44)
Cambiar los datos en Wikidata

La moza de la perlla, tamién conocida como Mochacha con turbante, La Mona Lisa holandesa y La Mona Lisa del norte (n'holandés Het meisje met de parel: La moza cola perlla), ye una de les obres maestres del pintor holandés Johannes Vermeer y, como'l nome implica, utiliza un pendiente de perlla como puntu focal. La pintura atopase nel muséu Mauritshuis de L'Haya.

Orixe[editar | editar la fonte]

Recién escritos sobre Vermeer apunten a que la imaxe yera un tronie, nome que se daba n'Holanda nel sieglu XVII a les efixes peculiares y/o espresives, d'usu decorativu, que nun teníen cuenta de ser una semeya identificable y qu'en munchos casos los pintores producíen pa demostrar el so remangu.

Tres la mayor y más recién restauración del cuadru en 1994, la sutil combinación de los colores y l'íntima mirada fixa de la moza escontra l'espectador realzáronse enforma.[1] Tal resalte debese a un contraste ente un fondu bien escuru y lo que puede vese del cuerpu vistíu de la rapaza; esto ye, hai un tenebrismu que nesti casu resulta casi caravaggiano, anque ensin les actitúes dramátiques del estilu, y caltiénse la típica y cristalina tranquilidá que caracteriza a la mayor parte de les obres de Vermeer de Delft.

Siguiendo los conseyos de Victor de Stuer, quien mientres años intentó prevenir que les rares obres de Vermeer vendierense a grupos d'estranxeros, A.A. des Tombe mercó la obra nuna puya en L'Haya en 1881 por namái dos florinos y trenta céntimos. Nesi momentu, el so estáu de caltenimientu yera bien malu. Des Tombe morrió ensin herederos y donó ésti y otros cuadros al muséu Mauritshuis en 1902.[2]

En 1937, una obra bien similar, que nesi momentu tamién s'atribuyía a Vermeer, foi donada pol coleicionista Andrew W. Mellon a la Galería Nacional d'Arte de Washington, D.C.. Ta llargamente considerada anguaño como falsa. L'espertu en Vermeer, Arthur Wheelock, alegó nun estudiu de 1995 qu'esti otru cuadru ye obra del artista y falsificador del sieglu XX Theo van Wijngaarden, un amigu d'Han van Meegeren.[2]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

  • La moza de la perlla, novela de la escritora d'Estaos Xuníos Tracy Chevalier inspirada por esti cuadru.
  • Girl with a Pearl Earring (traducida como La moza de la perlla n'España y La moza col arete de perlla en Llatinoamérica), película basada na novela.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Wadum, Jørgen; Con la contribución de L. Struik van der Loeff y R. Hoppenbrouwers (1994). “Vermeer illuminated. Conservation, Restoration and Research.” (Vermeer iluminado. Conservación, Restauración e Investigación). La Haya.
  2. 2,0 2,1 Vrij Nederland (revista) (26 de febreru de 1996), p. 35–69.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]