Camellia oleifera

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Camellia oleifera
Commons-emblem-notice.svg
 
Camellia oleifera
Image Number K8235-1.jpg
Clasificación científica
Reinu: Plantae
(ensin clasif.): Eudicots
(ensin clasif.): Asterids
Orde: Ericales
Familia: Theaceae
Tribu: Theeae
Xéneru: Camellia
Especie: C. oleifera
C.Abel
[editar datos en Wikidata]

Camellia oleifera, ye una especie de planta perteneciente a la familia de les teacees. Ye orixinaria de China, destácase como una importante fonte pal llogru d'aceite comestible (conocíu como aceite de té o aceite de camelia) llograos a partir de les sos granes.[1] Ye comúnmente conocíu como l'aceite de granes de camelia, té d'aceite de camelia, o Lu Shan Snow Camellia, anque en menor midida otres especies de camelia utilícense tamién na producción d'aceite.

Descripción[editar | editar la fonte]

Esta especie ye un árbol bien similar a Camellia sasanqua, sacante nel color verde escuru, les fueyes perennes son un pocu más grandes. Les flores blanques, fragantes prodúcense pel iviernu, y esti gran parrotal grande o pequeñu árbol que va algamar los 7 m d'altor. La corona tien formes arrondaes.[2]

Distribución y hábitat[editar | editar la fonte]

Alcuéntrase llargamente distribuyida en China, onde ye cultiváu estensamente. Alcuéntrase en montes, carbaes, veres de regueros y fasteres, n'altores de 500 a 1300 metros.[3]

Usos[editar | editar la fonte]

Les granes de Camellia sinensis y Camellia oleifera puede primise pa llograr aceite de té, un condimento duce y un aceite de cocina que nun tien de confundir se col aceite de árbol de té, un aceite esencial que s'utiliza pa fines médicos y cosmética y aníciase nes fueyes d'una planta distinta. L'aceite de granes pueden utilizase como tratamientu de la tiña. El té d'aceite de camelia tien más de 80% de grasa monoinsaturada. Té d'aceite tamién se conoz como "aceite de grana de té" y viéndese como aceite de cocina nos supermercaos de toa Australia, Nueva Zelanda y los Estaos Xuníos.[4]

Tamién puede utilizase na fabricación de testiles, fabricación de xabón y como una fonte de llume.[3] Aceite de camelia ye tamién usáu tradicionalmente pa protexer en Xapón les ferramientes de carpintería y los cubiertos del escomiu y viéndese anguaño pra tal efeutu[5][6]

  1. Aceite de Camelia ye'l nome dáu al aceite creáu primiendo les granes de Camellia oleifera.
  2. Aceite de árbol de té derivar de Melaleuca alternifolia que ye nativa de Australia y ensin relación cola planta del té tratada equí.
  3. Árbol del té ye un nome que dacuando s'aplica a un númberu de distintes plantes non rellacionaes cola planta del té.[4]

Taxonomía[editar | editar la fonte]

Camellia oleifera describióse por Clarke Abel y espublizóse en Narrative of a Journey in the Interior of China 174, 363. 1818.[7]

Etimoloxía

Camellia: nome xenéricu dau n'honor del botánicu y misioneru xesuita del sieglu XVII, Jiří Josef Camel (tamién conocíu como Camellus), quien tresportó plantes de camelies dende Filipines a Europa. Carlos Linneo nomó a esti xéneru nel so honor.

oleifera: epítetu llatín que significa "d'aceite".

Sinonimia
  • Camellia drupifera fo. biflora (Hayata) S.S.Ying
  • Thea biflora Hayata
  • Thea oleifera (Abel[notes 1]) Rehder & Y.H.Wilson
  • Thea podogyna H.Lév.
  • Thea sasanqua var. loureiroi Pierre[7]
  • Camellia banksiana Lindl. ex Champ.
  • Camellia drupifera Lour.
  • Camellia drupifera f. biflora (Hayata) S.S.Ying
  • Camellia fosca Nakai
  • Camellia oleosa (Lour.) Rehder
  • Camellia podogyna (H.Lév.) Melch.
  • Camellia sasanqua Blanco
  • Drupifera oleosa (Lour.) Raf.
  • Thea drupifera (Lour.) Pierre
  • Theopsis banksiana (Lindl.) Nakai[8]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Notes[editar | editar la fonte]

  1. Analizando la fonte orixinal (Narrative of a Journey in the Interior of China 174, 363. 1818.) ye casi seguro qu'esti "Abel" tien de ser realmente C.Abel, de fechu nel IPNI prescinden del paréntesis

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. The Huntington Botanical Gardens: The Camellia Garden
  2. Camellia oleifera
  3. 3,0 3,1 Plants for a Future
  4. 4,0 4,1 Antioxidant Activity and Bioactive Compounds of Tea Seed (Camellia oleifera Abel.) Oil
  5. Odate, T: "Japanese Woodworking Tools: Their Tradition, Spirit, and Use" page 174. Atiesten Publishing, Reprint edition 1998.
  6. Nakahara, Y; Sato, H.; Nii, P.: "Complete Japanese Joinery: A Handbook of Japanese Tool Use and Woodworking for Joiners and Carpenters" pages 5, 15, 28. Hartley & Marks Publishers, 1998
  7. 7,0 7,1 «Camellia oleifera». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. Consultáu'l 4 d'ochobre de 2013.
  8. Camellia oleifera en PlantList

Enllaz esternos[editar | editar la fonte]