Llista de pallabres indoeuropees

De Uiquipedia
Saltar a: navegación, buscar

Esta ye una llista de les raíces protoindoeuropees más comunes. En xeneral namái se recueye la llingua más representativa de caún de los tueros del indoeuropéu.

Abreviaturas utilizadas[editar | editar la fonte]

Pronomes[editar | editar la fonte]

  • eg- (You) L ego, E I, OE Ic, R ja, G ego
  • me- (mi) L me, E me, Ir mé, R menq
  • wei- (nosotros) E we, D wir, G emeis
  • nes- (a nosotros) L nos, D uns, E us
  • tu- (tu) A du, Al ti, B tu, D du, E thou, G su, H tuk, Ir tú, K tuwe, L tu, R ty, S tvam
  • te- (ti) L te, E thee
  • iuh- (vosotros) E ye, you
  • wos- (vosotros) L vos
  • kwo- (quien) A ov/inch', Al kush, B kas, E who, G tis, H kuish, Ir cía, K kuse, L quis, R kto, S ka-
  • medhyo (ente): С medi-os, L medi-um, E middle, R mejdu, D Mitte, S Madhyah

Numerales[editar | editar la fonte]

  • 1- oino- (ún) Al një, B vienas, E one, G oios, Ir aon, L ūnus, R odin, S eka, We un
  • 1- sem- (ún) A mek, E some, G heis, K sas, Ir samhail, L semel, R sam, S sa-kr.t
  • 2- dwo- (dos) A yerku, Al dy, B dy, E two, G duō, H dā-, Ir dó, K wu, L duo, R dva, S dva, We dau
  • 3- trei- (tres) A yerek', Al tre, B trys, E three, G treis, H tri-, Ir trí, K tre, L trēs, R tri, S tri, We tri
  • 4- kwetwer- (cuatro) A č'ors, Al katër, B keturi, E four, G tessares, Ir ceahair, K śtwar, L quattuor, R četyre, S catur, We pedwar
  • 5- penkwe- (cinco) A hing, Al pesë, B penki, E five, F pinke, G pente, Ir cúig, K päñ, L quinque, R pjat', S pañca, We pump
  • 6- sweks- (seis) A vec', Al gjashtë, B šeši, E six, G heks, Ir sé, K s.äk, L sex, R šest', S s.as., We chwech
  • 7- septm- (siete) A yot', Al shtatë, B septyni, E seven, G hepta, Ir seacht, H shipta-, K s.äk, L septem, R sem', S sapta, We saith
  • 8- oktou- (ocho) A ut', tëte, B aštuoni, E eight, G oktō, Ir ocht, K okät, L octō, R vosem', S as.t.a, We wyth
  • 9- newn- (nueve) A inn, nëntë, B devyni, E nine, G ennea, Ir naoi, K ñu, L novem, R devjat', S nava, We naw
  • 10- dekm- (diez) A tas, dhjetë, B dešimt, E ten, G deka, Ir deich, K śäk, L decem, R desjat', S daśa, We deg
  • 20- wikmti- (veinte) G eikosi, Ir fiche, L viginti, S vin.śati, We ugain
  • 100- kmtom (cien) B šimtas, E hundred, G hekaton, Ir cead, K känt, L centum, R sto, S śata, I satem, We cant
  • 1000- teus-kmti (mil) E thousand, W þusundi, OE þusend, B tukstantis, K tumane, OCS tysǫšti', R tysjača

per- (primeru) Al i parë, B pirmas, E first, G prōtos, H para, Ir er, K parwe, L primus, R pervyĭ, S prathama

Sustantivos[editar | editar la fonte]

Parentescu[editar | editar la fonte]

  • manu- (home): S manus-, I man-us, E man, R muž, B žmones
  • nomon (nome): K nom, L nōmen, E name, S nāmah, G onoma, CC anm-en, R imya, Al emën, OIr ainm, H lāman
  • wiros (varón): S vīra-, I vīra-, L vir, B vyras, K wir, OHG wer, C gwyr, Sk oior, OE wer, OPr wirs
  • hner (home): S nar, G aner, anthropo, A ayr
  • gwena (muyer): R žena, I gəna, G gynē, E queen, S gnā/jani-, OPr genna, A gin
  • an- (ancestru): OG annis, L anna, Il ana, D ano->ahn, B anyta, H hannas, A han, R vnuk, C eontr
  • pa-ter (padre): L pater, G pater, K pācer, C ater, S pitā, D Vater
  • mā-ter (madre): A mair, Al motër, B motina, Ir máthair, L māter, G mētēr, R mat', S mātr., K mācer, D Mutter, E mother, We mam
  • bhrā-ter (hermanu): E brother, L frāter, G phrātēr, K procer, R brat, D Bruder, We brawd
  • swesor (hermana): OE sweostor, S svasar-, R sestra, L soror, OIr siur, A koir, K sar, G eor, We chwaer
  • sunu- (fíu): S sūnu-, I hunu-, B sūnus, E son, OHG sunu, R syn, G nios
  • dhugəter (fía): S duhitar-, G thygatēr, K tkācer, E daughter, R pl. docheri, A dustr, D Tochter
  • daiwer (cuñáu): S devar-, R dever', B dieveris, L lēvir, OHG zeihhur, G dāēr, A taigr
  • swekrū (suegra): R svekrov', S śvaśrū-, B šešuras, OHG swigur, C chwegr, A skesur, L socrus, G ekurā, Al vjehërë
  • snus-os (nuera): S snushā-, OCS snŭkha, OE snoru, L nurus, G nuos, A nu
  • gəlōu- (cuñada): OCS zlŭva, R zolovka, G galōs, L glōs
  • yenəter- (muyer del cuñáu): L ianitrīcēs, G einatēr, B jentė, R yatrov', S yātar-
  • awon- (güelu/tíu): L avus/avunculus, B avynas, W ewythr, A hav, OCS uy, OE ēam
  • nepōt- (nieto/sobrino): L nepōs, S napāt-, I napāt-, Al nip, OCS netiy, OE nefa, C nei, D Neffe, We nai
  • widhewā- (viuda): S vidhavā-, I vidavā-, W widuwō, OPr widdewu, R vdova, L vidua, OIr fedb, D Witwe, We gweddw
  • ghos-ti (estrañu/huesped): R gost', L hostis, OHG gast, E guest, R gos-pod'

Partes del cuerpu[editar | editar la fonte]

  • ker- (cabeza): L cervix/cerebrum, R cherep, B kerpetis, G kare, I sar, S karparas, A karapen
  • pilo- (pelo): G pilos, L pilus/pilleus, B pleike, R plesh >< *pula-: S pula, OIr ulach
  • bhru- (ceya): S bhrus, B bruvis, Ir bruad, E brow, R brov', MN abroutes, G ophrys, D Braue
  • ous- (oyíu): G ous-os, S usi, R ushi, W auso, B ausis, C aus, L auris/aural, Al vesh, D Ohr
  • okw- (güeyu): R oko, L oculus, K ek, A akn, S aksi, OHG ouga, G ops, OHG ouga, E eye, D Auge, Al sy, B akis, Ir fuinneog
  • nas- (nariz): S nasa, L nasus/naris, R nos/nozdrya, B nosis, E nose, I nah, D Nase
  • os- (boca): S as/osthas, I aosta, C oss, L os/oral/ostium, B austo/uosta, R usta/ustye
  • leb- (llabiu): L labium, D lippe, E lip, C llef, R lobzat'
  • dent- (diente): L dentis, G odons, C dant, B dantis, S dantam, E tooth, OHG zand, R desna, We dant
  • dinghu- (llingua): L dingua->lingua, OIr teng, E tongue, W tuggo >< *daghu->*gighu: S jihva, I hizva->huzvan, R yazyk, B l-iezuvis, A l-ezu, D Zunge, We tafod
  • genu- (papu): L gena, C genou, G genos, W kinnus, S hanus, I zanu, B zandas, F azon, K sanwem, A cnaut
  • g'ebh- (mandíbula): B zebti, R zebry/jabry/zob, Ir gop, D kiefer, OE ceafl->jowl, I zafana
  • smek- (mentón): Ir smech, B smakras, S smasru, H zamakur, A mauruk, Al mjekre, L maxilla
  • bhardha (barba): B barzda, OCS brada, L barba, E beard, D Bart, We barf
  • moni (pescuezu): S manya, L monile, E mane, Ir muine, G mannon, R monisto, We mwnwgl
  • omesos (costazu): G omos, S amsa, W ams, L umerus, K antse, A us
  • arm- (brazu): Oss arm, A armukn, L armus, W arms, E arm, S irmas, OPr irmo, OCS ramo, D Arm
  • el- (coldu): C elin, OHG elina, G alas/oleon, A olok, L ulna, B elkune, R lokot', S aratnis, We elin
  • dous- (antebrazu): S dos, I daos, Ir doe, B pa-duse, R pazukha
  • ghes-(mano): S hastas, I zasta, B pa-zaste L prai-ghes-to >< H kessar, G kheir->chiros, A jerk
  • onogh (uña): G onohos, S anghri, L unguis, D nagel, R nogot', B nagutis, I nakhara, C eguin, A elungn, We ewin
  • steno- (pechu): G stenion, A stin, S stana, I fstana >< *speno-: B spenys, ON speni, OIr sine, L sternum
  • perk- (costiella): OCS persi, B pirsys, S parsus, I parsum, Oss fars
  • pog- (cuellu): S paksas, B paksis, L pectus, R pakh, K passa
  • onbh- (embeligru): S nabhya, I naba, B naba, D nabel, G omphalos, L umbo/umbilicus, OIr imbliu
  • udero- (vientre): L uterus, G otheros, S udaram, I udaras, B vedaras, R bedro, L venter, D wanst
  • pizda (vulva): R pizda, B pizda, Al pith >< *put-: L puteo, B puti, ON futh, OHG vut
  • pes- (pene): G peos, L penis, OHG faselt, S pasas
  • orghi- (testículu): G orhis, A orjik, I uirghe, B arzus, I arazi, Al herde
  • ors- (anu): G orrhos, A or, H arras, E arse, OIr err, D arsch
  • k'louni- (nalga): L clunis, C clun, ON hlaun, N slaunis, S sroni, I sraoni, We clun
  • kroksko (pierna): Al krake, B karka, OCS kraka, R okorok, S kiskum
  • ped- (pie): B peda, L pes/pedis, S padam, E foot, A vot, G pos, R pedsios->peshiy
  • gwenu- (rodiella): R zveno, L genu, C geno, H gienu, E knee, G gony, S janu, Il Genua/Genava, D Knie
  • kenk- (rótula): S kankala, B kenkle, Lt cinksla, E heel
  • persna (talón): S parsni, L perna/pernis, H parsina, W fairsna, D ferse, G pteron

Órganos[editar | editar la fonte]

  • krep- (cuerpu): S krapa, I xrafstra, Al shkrep, OHG href, L corpus -> D Körper; E corpse, Ir cri, G prapis, We corff
  • nau- (calabre): K naut, W naus, OPr nave, R nav'/onava, C newyn, OHG not
  • pel- (piel): G pelos, L pellis, R pelena, D fell, E film, G pilon, B pleinen >
  • tuakos (piel): S tvacas, H tuekkas, G sakos
  • ost- (güesu): Al asht, L oss, G osteon/ostrakon -> E oyster, R k-ost', S asthi, I asti, We asgwrn
  • gwiya (tendón): S jya, I jya, B giya, G bios, OCS jitsa >< R jila, A jil, B gysla, L filum, We gewyn
  • memso (carne): S mamsam, OPr mensa, W mimz, R myaso, Al mish, A mis, K misa, L membrum, G menisk
  • kreu- (sangre): S kravis, B kraujas, R krov', L cruor, Ir crau, G kreas, ON kruvas, I kruva-, E raw, We crau
  • esr- (sangre): S asrak, OL aser, B asins, H eshar, K ysar, G eiar, A ariun
  • mozgo (cerebru): R mozg, I mazga, S majjas, K massunt, OPr muzgeno, OHG marag
  • ghelgh- (glándula): A geljk, B gelezunes, R jeleza
  • reusmen- (garganta): S romantha, C rhumen, L rumen/ruma/ruminare
  • pleu-mon (pulmón): G pleumon, S kloman, B plausas, R plyuche
  • kerd- (corazón): S kerd, H karts, L cor-dis, G kardia, E heart, C craidd, R serdtse, B sirdis, A sird, We craidd
  • yekwr- (fégadu): S yaknas, B jaknos, I yakar, L iekur, Ir iuchair, I jigar, G hepar, R ikra
  • splengh- (bazu): G splen, OIr selg, OCS slezena, L lien, I sparazan, S plihan, B bluznis
  • ghel- (bilis): R jelch, E gall, G chole, L fellis, D Galle
  • lendh- (reñón): D lenden, R lyadvie, L lumbus
  • gwelbh- (úteru): E womb, S garbhas, G thelphos >< *gwrebh-: G brephos, Ir brommach, R jrebya
  • g'her- (intestinos): L hernia, S hirah, G horion, L haru-spex, ON garn, B zarna, A jar
  • eter- (intestinos): OCS yatro, R utroba, G entera, S antram, A anderk, OIr inathar
  • bhudhmen (culu): S budhnah, I buno, A bun, Ir bond, G nuthmen, L fundus, OHG bodam, E bottom, We bôn
  • kakka (excrementu): R kaka, G kakkao, L cacare, A kakor, Ir cacc, D kacke

Sentimientos y cualidaes[editar | editar la fonte]

  • men- (mente): L mens/mental, G menos/mnasthai/memona, S manas, I manah-, E mind, B minti, R mnit', A mit
  • aiw- (fuerza vital): S ayuh, I ayu, K aym, L aevum, E aye/ever, G aeon/aion
  • sopn- (suañu): B sapnas, S svapnas, L somnus/sopio, ON svefn, K spane, G supno->hypnos, I xvafna, Ir suan, R son, A keun, Al gjumë, We hun
  • an- (espíritu): S anas, W andi, C anal, L animal/animus, G anemos, R von', We anysbryd
  • g'eus- (gustu): OIr guss, L gustus, W kustus, D kiesen, S josati, I zaoso/zusto, Al desha
  • ters- (sede): S tarsna, I tarsu, A tarsamim, G tersesthai, Al ter, L torrus/terra, E thirst, D Durst
  • sueid- (sudor): A khrtinkh, Al djersë, E sweat, B sviedri, S svedate, L sudor/sudare, G hidros, D Schweiss, We chwys
  • dakru- (llágrima): G dakru, C deigr, L lacrima, D zahre, E tear, S asru, B asara, We deigryn
  • ghouros (temor): S ghoras, W gaurs, D graus, Ir gure, R jurit'
  • ghers- (horror): ON gersta, B grassa, A garsim, I grahma, OIr gortae
  • trudes- (lepra): L trudo, R trud, OIr trosc, W trutsfill, G truo, B truneti

Términos celestiales[editar | editar la fonte]

  • sawel- (sol): B saule, L sol, C haul, G helios, Al (h)yll, E sun, R solntse, S suras, D Sonne, We haul
  • mens- (lluna/més): G mene/men, K men/meñe, L mensis, E moon/month, R mesyats, S masas, A amsoy, I mahya, Ir mi, D Mond/Monat, Al muaj, B mėnuo, We mis
  • ster- (estrella): G aster, C sterenn, D stern, E star, L stella, A astel, S tarah/strebhih, We seren, K śre
  • nebh- (cielu/nube): R nebo, L nebulo, OHG nebul, S nabhas, G nephos, H nepis, D Nebel (niebla), We nef
  • leuk- (lluz): G leukos, L lux, R luch, A luys, C lugus, E light, S rokas -> L luna, R luna, D Licht -> leuchten (verb), We llug, K luk-
  • telp- (espaciu): S talpas, B talpa, R tolpa, K tsalp, Ir tallaim, We talm

Hores del día[editar | editar la fonte]

  • aus- (amanecer): B ausra, OHG ostra, S usras, R utro, E east, G (h)eos, L aurora
  • agh- (mañana): S ahem, Al agoj/agume, G aige, R yug
  • deien- (día): A tiv, R den', OIr denus, B diena, S dinam, L nundinae, Al gdhinj, We dydd, OE lencten
  • vesper (tarde): A gišer, L vespera, G hesperos, B vakaras, Ir fescor, R vecher, W veig, We ucher
  • nekwt- (nueche): G nykt, B naktis, D nacht, S naktis, G nuktos, H nekuz, C nocht, L nox, R noch, Al natë, Ir anocht, K nekchiye, We nos

Estaciones[editar | editar la fonte]

  • iero- (añu): W jer, E year, I yare, OCS yaro, G iros, L hornus, D Jahr
  • wes- (primavera): R vesna, S vasantas, B vasara, ON var, C var, L ver, I vanri, A garun
  • sem- (veranu): S sama, C sam, E summer, I ham, A amar, D Sommer
  • osen- (collecha): R osen', OPr assanis, W asans, OHG aran, G onopa
  • gheim (inviernu): S heman, L hiems, G xeima, C giam, R zima, B ziema, I zimo, A dzmer, Al dimen

Atmósfera[editar | editar la fonte]

  • k'evero- (vientu norte): R sever, B siaurys, L caurus, A curt, W skura, E shower
  • sneigh (nieve): B sniegas, R sneg, OIr snigid, S snihyati, E snow, L nix, G nipha, D Schnee
  • grad- (xarazu): R grad, B gruodas, L grando, A karkut
  • ei-s- (xelu): I isu, Oss ix, E ice, D eis >< *ei-n-: R iney, B ynis
  • sneudh- (borrín): I snaoda, C nudd, G nuthon, L nubes
  • meldh- (relámpagu): OPr mealde, B milna, R molniya

Plenitú[editar | editar la fonte]

  • solo- (completu): L solus, K salu, G olos, A olj, OIr oll, Al gjale, S sarvah, I haurva-
  • semi- (medio): L semis, OHG sami, S sami, G hemi
  • aiti- (parte): I aeta-, Osk aeteis, G aitios/aisa, C aes

Terrenu[editar | editar la fonte]

  • dhg'em- (tierra): B žeme, P zam, S ksam, G khthon, L humus/homo, E groom (bridegroom), Al dhè, R zemlja, Ir duine, H tekan, K kem.
  • ghemel (soyu): R zemlya, F zemelo, Thr semele, G hthon
  • akmon (piedra): G akmon, B akmen, S acma, I asman, R kamen', E hammer
  • g'embh- (saliente->diente): G gomphos, S jambhas, B žambas, Al dhëmb, MN kombous, E comb, K keme, R zub, L gemma, A tsamak,
  • gwere (monte): R gora, B giria, S giris, I gairi, G deiros, Al gur, A ler
  • agras (campu): S ajrah, G agros/agrestis, L ager, W akrs, E acre, A art, D Acker
  • lendh- (campa): OPr lindan, E land, Ir lann, R lyada, D Land
  • gues- (viesca): L vespice, OHG questa, Nw kvas, R khvorost, Az gvozd, S guspita, Al gethi
  • leug- (xampán): B liugas, R luja, G lugaios, Il lugas, Al legate, C Lugu-dunum
  • lat- (llamarga): G latas, B Latuva, C are-late, OIr laith, D letten
  • mori- (mar): R more, C more, B marios, L mare, OHG meri, S maryada, E marsh, D moor
  • laku- (llagu): G lakkos, L lacus/lacuna, OHG lagu, OS lokva, Ir loch, A lich (lago)
  • eghero- (llagu): B ezeras, OCS ezero, R ozero, Il oseriates, G aheron
  • akwa- (ríu): L aqua, R Oka, W aha, OHG aha, D ache, E island
  • wedor (agua): E water, R voda, MN bedu, G hydor, B vanduo, L unda, S udan, Al ujë, Ir uisce, H watar, A get, K war
  • poimno- (espuma): L pumex/spuma, B spaine, S phena, R pena, E foam, Oss fink

Fueu[editar | editar la fonte]

  • paewr- (foguera): K puwar, H pahhur, K por, G pur/pyre/pyrite, ON furr, E fire, R pyrey
  • egni- (fueu): S Agni-s, H agnis, L ignis, B ugnis/agnus, OCS ogn'
  • dhum- (fumo): S dhumas, B dumai, R dym, OHG toum, L fumus, G fumos
  • pers- (polvo): OCS perst', K pars-, I parsuya, B parsla, ON fors, H pappars, S prsati

Partes de los árboles[editar | editar la fonte]

  • deru- (árbol): S daru, A dzar, B derva, C dervo, R derevo, E tree/true, H taru, G doru/drys, L durus, Al dru, Ir daur, K or
  • guozdh- (tueru): R gvozd, D quast, L hasta, ON kuistr, C gat/both
  • k'ak- (cáncana): C cainc, A chux, B saka, S sakha, R sokha/po-sokh, Al theke, W hoha
  • dheregh- (bederna): B drigne, C draigen, S draksa, G terthnos, Uk deren, R tern, S trnam, W taurnus, E thorn
  • wred- (raíz): R vred, S vardhati, E wart/wort/root, D wurzel, L radix/ramus, G rhiza,
  • gwet-l (resina): D kitt, S jatu, C bedw, L betulla/bitumen
  • kolei- (cola): G kolla, ONG helen, B klejai, R kley

Flora[editar | editar la fonte]

  • bhago- (faya): OHG buohha, L fagus, G phygos
  • perkw- (carbayu): B perkunas, S parkati, C perth, L quercus, ON fura
  • bhereg- (abedugu): R bereza, B berzas, Oss bharza, S bhurjas, OHG birihha, ON bjork, L fraxinus, D Birke
  • klen- (arce): R klen, C kelyn, ON hlynr, B klevas, MN klino-trokhon
  • ol- (umeru): L alnus, B alksnis, R olkha, MN alixa, ON alr, OHG elira
  • aps- (fresnu): B apse, R opsa->osina, OHG aspa->ash, I awsak
  • eywo- (texu): E yew, B ieva, R iva, C iva, A aigi
  • grabh- (carpe): R grab, B grabis, MN grabion
  • wygh- (llamera): Al vith/vidhe, R vyaz, B viksna
  • lyp- (teya): R lipa, B liepa, C llwyf
  • gheluna (pinu): G heluno->heilos, A jelun, ON giolnar, Sw gael
  • elwn- (cedru): R el', B addle/egle, L ebulus, C odocos
  • koslo- (ablana): B kasulas, E hazel, D Hasel, L corulus, C coll
  • ar- (nuez): R orekh, Al arre, G arna
  • abl- (mazana): E apple, R yabloko, OI uball, C aballo, B obelis, D Apfel
  • ker- (cereza): G kranos/kerasos, B keras/kirna, R cherenok/koren', D Kirsche
  • rap- (nabu): R repa, B rope, OHG raba, L rapum, G rapus
  • krem- (cebolla): G kremeon, Ir crema, OE hramsan->ramsons, B kermuse/cermauksis, R черемуха/черемица
  • og- (baga): K oko, B uoga, OS jaga, OCS vin-yaga, R yagoda, W akran, E acorn
  • moro- (mora): G moron, A mor, L morum, C merwydden, E mulberry
  • k'olmos (caña): G kalamos, K kulmants, L culmus, E haulm, OPr salme, R soloma
  • koino- (erba): G koina, A khot, L sienas, R seno

Insectos[editar | editar la fonte]

  • morvi- (formiga): OCS mravie, Ir moirb, I maoiri, S vamras, L formica, G murmes, ON maurr, B merva, A mrchun
  • bhei- (abeya): E bee, B bitis, Ir bech, R bcela->pchela, L fucus, D Biene
  • wopsa (aviéspara): B vapsa, OHG wafsa, L vespa, E wasp, R vosa->osa, S gvabz, I vawzaka, C guahi, D Wespe
  • mu- (mosca): B muse, L musca, R mukha, OHG mugga, Al mize, G muia, A mun, D Mücke
  • blousa (pulga): B blusa, R blokha, Af vraza, A lu, S buha, G psulla, Al plesht, L pulex
  • knid- (pioyu): R gnida, B gnida, C nedd, D gneis, G konis, Al theni, A anic
  • kwrmi- (bárabu): S krmi, NI kirm, B kirmis, Al krimp, OIr cruim, OCS chermnyi, R cherv'

Animales acuáticos[editar | editar la fonte]

  • ghdhu- (pez): B zuvis, A dzuk, G ihthos, OS zev'?
  • laks- (salmón): K laks, ON lax, B lasis, R losos', D Lachs
  • angwi- (anguila): L anguis/anguilla, B angis/angurgis, OHG unc, OIr ung, R už/ugor', G imberis
  • konkho- (concha): G konkhos, L conguius, S sankha
  • urmis (merucu): W waurms, E worm, A vort, L vermis, OCS vermie, B varmas, C gwrm, G romos, D Wurm *

Aves[editar | editar la fonte]

  • avi- (ave): L avis, I avayas, S vih, A hav, C hwyad, G aetos
  • eor- (aigla): C er, D ara->aar, A ardziv, E erne, G ornis, R orel, B erelis, H haras
  • worn- (cuervu): B varna, R vorona, K wraun, C brana, E raven, L corvus, G korax
  • trozdos (nerbatu): B strazdas, R drozd, ON trostr, E thrash, Ir truid, L turdus
  • aneti- (ánade): B ántis, L anas, OSw anad, OHG anut, S atih, R utie, D Ente
  • ghans- (gansu): G honos, S hamsah, L anser, OIr geiss, E goose, R gus', B zasis, D Gans
  • teter- (gallu): R teterev, B teterva, S tittiras, G tetrao, Ir tethra, ON thidurr, A tatrak
  • sperg- (andolina): OHG sperk, D sperling, E sparrow, K sparan, G sparasion, L parra
  • niz-do (nial o ñeru): R gnezdo, E nest, A nist, L nidus, S nidas, Ir net, D Nest/nisten

Animales[editar | editar la fonte]

  • ghwer- (bestia): R zver', B zveris, L ferus-> E fierce, G ther
  • maghos (animal xoven): W magus, C magu-rix, OIr maug, I magava, Al makth, B mac, OHG magad->magd, OE maege->maid
  • s-tauro (bisonte): I staora, W stiur, B tauras, G tauros, L taurus, C tarvos, R tur, E steer, D Stier
  • rtko- (osu): G arktos->arctic, L ursus, S rksa, I xirs, A arj, C art, Al ari
  • wlkwpo- (llobu): R volk, B vilkas, E wolf, C vail, L lupus, P vehrka, A gail, D Wolf, G Lykos, Al ujk, S vr.ka, Ir faol, K walkwe
  • epero- (verrón): D Eber, L aper, R vepr', B vepris >< L vepres, S vapati
  • bhi-bhru (castor): S babhrus, B bebras, R bobr, C beber, E beaver, L fiber, I bawra, D Biber
  • udras (llondria): S udras, I udra, B udra, R vydra, G hydros, E otter, D Otter
  • vever- (esquil): L viverra, C gwiwer, R veveritsa, B vaveris, NI varvarah
  • eghi- (corcuspín): R ež, B ezys, F eksis, G ekhinos, D Igel, A ozni
  • netr- (culiebra): L natrix, C nathir/neidr, OE naeddre->adder, D Natter
  • kat- (cadiellu): L catulus, Umb katel, R vy-kot

Animales domésticos[editar | editar la fonte]

  • kwon- (perru): G kuon/cynic, A shun, F kunes, K ku, C cuna, L canis, E hound, S shúnas, I shun, R suka
  • ekwo- (caballu): L equus, K yakwe, C eqa/epos, G hippos, S aswa, B asva, P aspa
  • gwou- (vaca/güe): S gaus, B guovs, R govyado, K keu, A kov, E cow, L bos, G bous, Ir bo, D Kuh
  • su- (gocha): L sus/suinus, E sow/swine, B sivens, R svin, S sukaras, Al thi, G us/vinos, D Sau
  • porko- (gochu): G porkos, L porcus, B parsas, R porosya, I purs, E farrow, Ir orc, D Ferkel
  • ag- (cabra): S ajah, I azak, B ozys, OIr ajinam, OCS yazno, R k-oza
  • owi- (oveya): L ovis, R ovtsa, B avis, S avika, E ewe, G ois, C oi
  • agwhno- (corderu): L agnus, R agnets, OCS yagn', G amnos, Ir uan, OE eanian
  • kerw- (cornudu): G keraos, L cervus->serval, C carw, B karve, OCS krava, E hart
  • mus- (ratón): S mus, I mus, L mus, OHG mus, G mys->muscle, R mysh, A muk, Al mi, D Maus, E mouse *

Productos animales[editar | editar la fonte]

  • owye- (güevu): L avis/ovum, G oion, C oi, R yaye->yaytso, D Ei, I aia->aika, E egg
  • melit (miel): G melitos, A meghr, Al mjal, L mel/mellis/mulsus, C mel, OIr mil, H milit, E mildew
  • medhu (miel): S madhu, R med, B medus, E mead, G methy, I madu
  • alu-d (cerveza): B alus, E ale, OCS ol, L alumen, OG aleo/aleupon
  • glag- (lleche): G gala/galaktios, L lac/lactis >< *sveid-: B svaidit, S ksvidyati, I xsvid
  • selp- (mantega): K s.älyp, S salbe, G helpos, H salpa-, Al gjalpë, S sarpis, E salve
  • suro- (quesu): B suras, R syr, ON surr/syrra, Al hirre
  • smeru- (untu): OIr smera, G smuris, D schmer
  • moisos (cuero): B maisas, S mesas, I maesi->mes, ON meiss, R mekh
  • kern- (cuernu): R serna, L cornus, E horn, S crengam, I srva, G keras->keratina/rinoceronte

Vexetales comestibles[editar | editar la fonte]

  • greno- (granu): L granum, OIr gran, R zerno, B zirnis, S jirnas, OHG kerno
  • peluos (fariña): OPr pelwa, L palea, S palavas, B pelavas, R polova, G palo
  • bhares (cebada): F brisa, L farina, E barley, OCS brashno
  • puro- (collecha): S puras, B puras, G puros, R pyrey, E furze
  • yewo- (trigo): S yavas, B javai, I yavanha, R ovin, G zeia
  • urughya (orgu): B rugys, R rozh, ON rugr, E rye
  • gherzdh- (cebada): L hordeum, D Gerste, A drith, G kri
  • avig- (avena): B aviza, S avasam, R oves, E oats, L avena, G aigilops
  • bhabha (faba): L faba, OPr babo, R bob, Al bathe, OHG bona, E bean
  • eregwo- (arbeyu): G orobos, OIr orbaind, L ervum, D erbse >< *k'iker (pea): L cicer, A siser, Md kikerroi, G krios

Otros productos[editar | editar la fonte]

  • lino- (llin): G linon, B linas, L linum, OIr lin, Al lini, W lein, OE lin, R len, D Leinen
  • sali- (sal): L sale, K sale, B sals, E salt, G als, A al, OIr salann, R sol', D Salz
  • gwel- (oru): E gold, R zlato, G chloros, F glunea, L helvus, P zaranya, S hari, D Gold
  • ayes- (metal): S ayas, L aes, OHG er, E ore

Instrumentos[editar | editar la fonte]

  • aguesi (hachu): E axe, D Axt, G adzi, L ascia
  • arqu- (arcu): S arkas, L arcus, W arhuazna, E arrow >< G arkeuthos, R rakita, B ercis
  • aik- (pica): G aikloi/iktea, OPr ayculo, R igla, L ico/icere >< G aihun, OPr aysmis, I isar
  • ke(n)g- (ganchu): B kenge, NI cang, Ir cheng, R kogot', E hook/hatchel
  • skeb- (cuchiellu): B skabus, L scabere, R skoblit', ON skepja, D Schaff
  • skap- (ferramienta): R skopit/kopat, B skaplis/kapas, OHG skaft, G skopelos/kopos, L capus, NI kafad, Al kep
  • mat- (fesoria): S matyam, R motyka, L mateola, OHG modela -> C matog, E mattock
  • mak- (bolsa): L makas, C megin, D magen, E mag->maw, R moshna
  • tuol- (tubu): R tula, G tholon, S tunas, OHG dola
  • tark- (exa): S tarkus, OPr tarkue, R torok, K tark, G atraktos, C torc, L torqueo, OHG drahsil
  • gweri- (muela de molín): R jernov, L girna, OHG kuerna/curn, A erkan, S gravan, C breuan
  • kwekwlo (rueda/carru): G kyklos->cycle, K kokale, L circle/circus, S cakram->chakra, R koleso
  • nau- (nave): S nau, C nau, G naus, L navis, I navaza, A nav, ON nor

Morada[editar | editar la fonte]

  • dem- (casa): S dam-as, I dam, G dom-os, L dom-us, R dom, E timber
  • treb- (morada): C treb, L trabes, B troba, E thorp, D dorf, G teremnon
  • rebh- (techu): G erepho, R rebro, E rib, ON rif->reef
  • ghrendh- (viga): B grindis, ON grind, L grunda, R gryada
  • kantho- (corneyal): G kanthos, L cantus, C cant, B kampas, R kut, D Kante
  • ang- (ángulu): OHG ango, Oss aengur, S angam/ankas, L ancus/uncus, B anka, G ogkos, R ugol
  • dhwer- (puerta): A dur, R dver', S dvaras, Al derë, ON dyrr, E door, C doro, G thyra, B durys, L fores, D Tür, Ir doras, K twere
  • gher- (valla): R jerd', OCS grad, B gardas, E garden, Al garth, F gordum, L hortus, S grahas
  • pent- (carretera): L pons/pontis, G pontos, S panthas, I fandag, G patos, R pot'->put', E find, A hun
  • bheregh (fuerte): R bereg/beregu, GM berg/burg, E barrow/borough, A barjr, S brahant, C bre, D Bereich *

Termos sociales[editar | editar la fonte]

  • teuta (tribu): C teuto, Os touta, OE Þeoð(Theod), D "Deutsch", OPr toda, OIr tuath
  • leudh- (xente): B liaudis, R liud, OHG liut, G eleutheros, OIr luss, L liber, S rodhati, I raoda-, D Leute
  • weik- (pueblu): OHG weihs, B viesis, R ves', I vis, Al vis, S vic, L vicus, G oikos
  • reg- (gobernante): L rex, C rix, S rajah, L regere, G oregein, C recto, E right, D Recht
  • ner- (poder): C nerth, Al njer, L nervus, G neuron, S nar, B noras, R nrav
  • yewes (llei): S yoh, L jus, I yaozda, OIr huisse
  • ala (saludo): S alala, G alala, B aluoti, R ole, E hello, D Hallo
  • peku- (riqueza/ganado): L pecus/pecunia, G pekto, B pesti, S pasu, I pasu, W faihu, E feoh->fee, Al pile
  • mizdho- (tarifa): S midham, I mizdam, W mizdo, R mzda, G misthos, D miete
  • vesno- (preciu): S vasnam, OCS veno, L venum, G honos, A gin, H ussaniya->bazaar
  • k'at- (trifulca): S catrus, C catu, E hate, OCS kotora, S satayati
  • koros (guerra): B karas, I kara, G koiranos, C cuire, D Heer, OE herebeorg->harbour, E herald
  • veik- (victoria): B veikus/viekas, R vek, L vincere/victum, Gl vecorix, ON veig/vega, OHG wigan, Ir fichim
  • deiw-os (dios): S devas, B dievas, L deus, G theos/Zeus, F tios
  • bal (poder, fuerza): S, bala, G beltión, L bilis, OIr odbal, R bolee

Verbos[editar | editar la fonte]

  • bheue- (ser): S bhutis, B buti, R byt', Ir buith, E be, L fui/futuros. See also: Indo-European copula
  • es- (ser): R est', B esti, G esti, S asti, I asti, L est, E is, A e. See also: Indo-European copula
  • gene- (parir): G genos/genesis, L genus, E kin, G kind, N zentas, R zyat', I zanaite, S jajana
  • gwei- (vivir): S jivati, B gyvoti, OSC jivot, R jivoy, L vivere, E quick, G zoion, OIr bethu->whiskey
  • bheud- (despertar): S budhyate/budhas, B budeti, R budit', I buidyeti, OIr buide, ON bod, G pepusmai
  • pneu- (respirar): G pneu/pneuma, ON fnysa
  • kwas- (tusir): S kasate, Ir casad, R kashlyat', B koseti, D husten
  • smei- (rir): R smeius', S smayate, B smaidit, K smi, E smile, L co(s)mis, G meidos, OIr miad
  • prai- (gustar): S priyas, R priyat', B prieks, G praos, I frya, W frijja, E friend, D Freund
  • leubh- (amar): R lubit', S lubhyati, L lubens/libido, OE lufu->love, B liaupse, Al laps, D Liebe ->lieben (verb)
  • eibh- (copular): OHG eiba, S yabhati, R yebat', Il oibalos, G oibu
  • sneubh- (cortexar): OR snubit', L nubo/nubere, G nymphios
  • g'eme- (casase): S jamatar, I zamatar, G dzamos/dzameo, L generis, A amus-nanal
  • ed- (comer): B edmi, R eda, S admi/atti, A utem, L edo, G edo, E eat, D essen
  • gwreugh- (morder): L grauzti, R gryzt'/grust', W kriustan, A krtz-el/ktz-el, С *brugnos->brwyn
  • poi- (beber): R poit', S payate/pitis, G pio, Al pi, L bibo, Ir ibim
  • leigh- (lamer): L lingere, S ledhi, OIr ligim, G leikhein, A luz-el, R lizat', OHG leckôn, E lick, D lecken
  • reug- (vomitar): R rygat', B rugsti, G ereugomai, L erugere/ructare, E reek, NI arog, A orcam
  • perd- (pedar): R perdet', S pardate, B per(d)sti, F perdomai, Al pjerth, E fart, D furzen
  • dhrei- (defecar): R dristat', ON drita -> E dirt, B derkti, G dardainei, L foria
  • meigh- (orinar): S mehati, I maezati, B mizti, Sl mziti, R mezga, A miz-el, K mizo, G omeihein, ON miga, W maihstus, E mash
  • dre(m)- (dormir): R dremat', S drayati, G drathano, OG A tartam, L dormio
  • suergh- (tar enfermu): W saurga, D Sorge, S surksati, OIr serg, B sergu, OCS sraga, E sore
  • mer- (morrer): R meret', B mirti, S marati, I miryeite, L mori/mortus, A mer-nel, G emorten, E murder, C marvos
  • magh- (ser quien): I magus->magic, B magus, E maegen->might, mekhane->machine, OCS mogti, D (ver-)mögen
  • weid- (ver): S veda, I vaeda, R vedat'/videt', L videre, F wit, E wit, A gitem
  • g'en- (saber): R znat', B žinoti, S janati, I adana, E know, K knan, Ir gnath, G gnotos, L cognosco, Al njeh, Ir gnath, H kanes, A canot'
  • ver- (falar): L verbum, B vardas, E word, R vrat', S vrata, I urvata, H ueria, G eiro/ritor/rothis
  • k'leu- (oyir): C clu, G kleos, Il cleves, L clarus, B slave, R slovo/slava, S cravas, I sravah -> G Hera-kles, OHG hlut->ablaut, OE hlud->loud
  • nem- (contar): OIr nem, D nehmen, G nemo->Nemesis, G nomos->economy, B namas, L numerus->number
  • med- (aconseyar): C meddu, L meditor/medicus/modus, G medousa, ON meta, E empty, A mit, S masti
  • gebh- (tener): E giban->give, C gabi, B gabenti, OSC gobina, L habere, OR khabit'
  • aug- (aumentar): B augti, L augur/auctis, G audzo, W aukan, OHG ouhhon, S ugras, K auksu, E waist
  • dhe- (dar): R dat', A dal, B duoti, S dadati, Al dhashe, G doron
  • lau- (adquirir): G laia/leia, W laun, R lov, OIr luag, L lucrum, S lotram
  • mei-n- (cambiar): D gemein, S menis, R mena, B mainas, OIr moin, L munus->immunis/communis
  • kwrei- (mercar): X krinati, B krienis, OIr crenaim, OR krenut', K kuryar, G priasthai, A gnel
  • k'lep- (robar): G klepto, A khlel, L clepo, W hlifan, Ir cluain, OPr auklipts, B slepti, D klauen
  • leugh- (mentir): OE leogan->lie, D leugnen/lügen/Lüge, B lugoti, R lugati->lgat'
  • mei- (engañar): S mayate, R mayat', B maju, G mimos >< *dhreugh-: ON draugr, S druhyati, I druzaiti, E dream
  • gang- (rirse de dalguién): S ganjah, OHG canc, E kink, OG gaggainein, R gugnya
  • ghleu- (bromear): E glee, B glauda, G hleun, ON gleyma/glaumr, R glum/glupyi
  • (s)tai- (esconder): S stayat, I tayu-, R tait', OIr taid, H tajezzi, G tetao
  • dhers- (osar): S dharsanah, R derzkiy, OPr dyrsos, E durst, G thrasos
  • kwel- (lanzar): E wheel, C cellach, G keleies, B kalti, R kolot', L collum/colere->colony/cult, G polos/telos->talisman
  • wedh- (dirixir): R vedu, A var-el, B vedu, E wed, Ir fedim, Al vjeth -> bride/wedding: S vadhus, I vadu
  • wegh- (conducir): L veho, E wagon, S vahati, I vazaiti, R vezti, L vezti, Al vjez
  • bher- (soportar): S bharati, I baraiti, R beru, Ir biru/brith, A ber-el, Al bie, G fero, L fero, E bear/birth, D burde/geburde, K pär, B baras, Ir beirem
  • sta- (tar de pie): I staya, E stand, L sto, B stoti, R stavit', D stehen
  • k'lei- (entornar): C cle, L clino/cliens/clivus, G kline/klima/klitos, OE hlid->lid, E lean, A linim, B kletis/slieti, R klet'/sloy, S srayati, I srinu- -> G klimax, E ladder
  • sed - (sentase): R sedlo/selo, C sedlon, E saddle, OHG sezzal, L sella, G ella, D sitzen
  • legh- (mentir): R lejat', G lexos, L lectus, OHG liggan, Ir lige, D liegen
  • ei- (ir): B eiti, R idti, W iddja, S eti, I aeiti, G eimi, L ire
  • gwem- (venir): L venio, S gamat, I jamaiti, K kam, E come, A gal, D kommen
  • leikw- (dejar): B liekas, OIr leicid, D leihen, R (o)lek, A lk-el, G leipo/loipos, L linguo/liqui
  • dra- (huir): S drati/dramati, G dradomai/dromos, Ill Drava, R drapat', B drebeti, D trappel, A trel
  • k'ers- (correr): C carros, L curro/cursus, E hurry, G epikouros/sarsai, A kark
  • pleu- (fluir): L pluit/pulmo, G pleusis/ploutos, R plavat', B plauti, S plavate, OHG flowen, E flue/flood/float/fleet/flight, D fliessen, fluten, fliegen
  • preu- (saltar): R prygat', S pravate, OHG frowen, G Freude, E frog
  • suep- (arrojar): S svapu/vapati, B supuoti, R sypat', L supare/dissipare
  • leug- (romper): G lugros, Al lunge, A lucanel, L lugere/luctus, OIr lucht, D luke, B lauzti, S rujati, I uruxti
  • tere- (cruzar): L terminus/trans-, G terthron/nek-tar, Al sh-tir, H tarhzi, S tarati/ava-tar, E thorough/through, D durch
  • sekw- (seguir): B sekti, L sequor/socis, OIr sechithir, ON seggr, S sacate
  • ap- (alcanzar): I apayeiti, S aptah, G apto, A ap, L apex/apud/aptis, H apanzi, K oppacci
  • au- (ayudar): S avati/avitar-, I aoman/avah-, A aviun, C Awo, Ir awell, K aulare
  • pet- (abrir los brazos): B petys, G petalon, L patere, H pattar, I patana, E fathom/fother
  • dhegwh- (quemar): B degti, R dyogot'/jget, Al djek, OIr daig, W dags, E day, S dahati, I dazaiti
  • tau- (fundir): R tayat', Oss thayun, D tauen, A tanam, C tawdd, L tabere, G tiphos, E Thames
  • steg- (cubrir): G stegos, S sthagati, B stiegti, L tegere/toga/tectum, OIr tech, D deck, E thatch, R stog
  • areg- (cerrar con llave): S argala, G argella, Sc argylla, A argel, L arcere, W arka, OPr arkan, H hark
  • gerebh- (esgatuñar): R jerebiy, OPr girbin, G grapho/grammo, D kerben/krebs/kribbeln, A kerel, E curb
  • orbho- (trabayu): A orb, C orbe, L orbus, S arbha, H arpa-, G orphanos, D arbeiten/Arbeit, R rab/rabota/rebyata
  • se- (semar): R seyat', B seti, L serere, E to sow, C saithe, L semen, B semens, R semya, D säen
  • are- (arar): K are, G arou, L aro, B arti, R orat', A araur, C airim
  • yeug- (enyuntar): S yugam, I jug, H jugan, L jugum/jungere, B jungas, E yoke, R igo, G zygon, C iou
  • bhel- (florecer): L flos/folium, G phyllon, E flower/blossom, OIr blath/bile, D Blume
  • kerp- (arrancar) G karpos, L carpere/carpet, R serp, B sirpis, L sarpio, OHG sarf, G arpagn, E harvest
  • neik- (aventar): B niekoti, G neiklon, C nithio
  • mele- (moler): R melyu, B malu/meltan, K mely, C melim, E mill/meal, Al miell, L mola/molere, A malem, G mullo
  • gen- (prensar): S hanti, I jainti, B ginti, R gnat', Al gjanj, A gan, Ir gonim, ON gunnr, G theino/phonos, L defendo
  • deme- (adomar): S damyati, G damnanai, OIr damnaim, H damaazzi, I dam, L domare, E tame, D zähmen
  • pas- (protexer): S pacyati, K pask, R pasti/pitatj, L pastum/pastor, G apastos, H pahhsi, OHG fuotar, E feed
  • sne- (xirar): B snate, S snayati, Ir sniid, E snood/needle, R snovat'/osnova, L nere/netus, G neo/nema
  • teks- (texer): L textile, B tukstet, G tikos, R tkat', OHG duhen
  • syu- (coser): S syutas, L suere, E to sew, B siuti, R shit'
  • rezg- (trenzar): B rezgis, R rozga, L restis, S rajju, OE rysce->rush
  • eu- (vestir): S aotra, R obuv', B auti/aviu, A aganum, L exuo/induo
  • neigw- (ensugar): OIr nigid, L noegeum, ON nikr, D nix, G nidzo, S nenekti
  • loua- (llavar): G louein, C lautro, L lavere, A loganam, H lauzi, D lauge, E lye/lather
  • dheigh- (moldear): G teichos, C tais, R testo, E dough, L fingere
  • pekw- (cocinar): Al pjek, R pech, S pacati, K pak, C poeth, G pepsis
  • kuep- (cocer): S kupyati, B kupuoti, L cupere, R kipet', Al kapitem, G kapnos, ON hvap, OIr ad-cobra
  • ked- (afumiar): G kedros, S kadrum, B kadegis, R kadit'
  • ongw- (unxir): L unguo, OHG ancho, S anakti, A aucanem, C amenen
  • wegwh- (xurar): S vaghat, I vaganti, L vovere/votum, A gog -> S ohate, I aoxta, G eihomai, A yuzem
  • prek- (pidir): L precor->E pray, K prak, S pracnas, R prosit', B prasyti, I frasa, OHG fraga
  • gwer- (orar): R zheret'->zhrets, Al gershas, B girti/giriu, S gurtih, L grates, OIr bard
  • ghwen- (sonar): R zvenet', A jain, Al zeh >< *svonos: S svanas, E swan, L sonus
  • k'vei- (xiblar): ON hvina, OE hvinan->whistle, R svist, B svyksti
  • kan- (cantar): K kan, G kanaso, L cano, OIr canim, R kanyuk, W hana, E hen
  • leig- (bailar): G ligaino, B laigyti, W laiks, OHG leich, OIr loig, S rejati, Krd lizim, R likovat'
  • ves- (festexar): H uesi, L vescor, I vastra, S vastoh, C gwest, OHG wist
  • serpe- (arrastrase): Al gjarpër, G herpō, L serpō, S sr.p

Axetivos[editar | editar la fonte]

  • meg- (grande): G megas, L magnus, A mec, Il mag, C maige, Al math/madhi, S mahas, K maka, W mikils
  • wesu- (buenu): S vasu, C uesu, K yasi, Il ves, R veselyi B vesels, E wise, I vanhu
  • kailo- (cuerdu): G koilu, C coilou/coel, OHG heil, E holy, R tselyi, L salvis
  • kal- (apuestu): S kalya, G kallos, E health
  • k'ven- (sagráu): B sventas, R svyatoy, I spanyah, W hunsl
  • upo-s (altu): G hypsi, L uxellus, C uxello, Ir uas, R vysokiy
  • dheub- (fondu): B dubos, C dubno-, Il dubris, R duplo, W diups, ON diupr, E dive/dump/dimple, G buthos, D tief
  • sen- (vieyu): B senas, L senex, C sen, ON sina, S sana, I hana, A hanapaz, G enos
  • newo- (nuevu): L novus, R novyi, G neos, H newa, E new, S navas, I nava, B naujas, C naue, A nor, D neu
  • yeu- (xoven): R yunyi, S yunas, C iouin, B jaunas, E young, I yuvan, L juvenis/junior, D jung
  • veg- (frescu): L vegeo/vigil/velox, E weccan->wake, E wecca->witch, S vajayati, I vazram, K wasir, D wach
  • las- (entusiasta): S lasati, R lasyi->laska, L lascivus, B loksnus, E lust, G lilaiomai
  • gal- (desnudu): B gale, OHG kalo, D kahl, L calvus, R golyi -> B galva, OCS glava
  • nogw- (desnudu): OE nacod, W naqaþs, S nagna, H nekumant-, L nudus, G gymnos, B nuogas, OCS nagu-, OIR nocht, D nackt
  • bhosos (descalzu): R bosoy, B basas, A bok, E bare, G psilos, D Barfuss
  • aig- (enfermo): L aeger, K aikare, ON eikenn, E inkling, B ingas/angus, R yaga
  • kaiko- (tuerto): S kekara, B keikti, G kaikias, L caecus, C cuic, W haihs
  • ster- (estéril): L sterilis, G steira, A sterj, Al shtjerre, OHG stero, Blg steritsa
  • deks- (derechu): С dexs, L dexter, OSC desnaya, B desine, I dasina, A djathte, OHG zeso
  • layuo- (izquierdu): L laevus, G laios, R levyi, Il levo, E left, B islaivoti >< *sevio-: OCS shuya, S savyas, C aswy, I haoya
  • dheb- (gordu): R debelyi, OPr debikan, K tappo
  • pasto- (sólidu): S pastyam, OIr fastr, D fest, A hast
  • bheng'h (gordu): OHG bungo, B pinguis, K pkante, H panku, G naxos, S bahu, I bazah
  • tenu- (delgáu): L tenuis, C teneu, R tonkiy, S tanus, G tanus, E thin, L tevas, D dünn
  • del-egh- (llargu): H dalugaes, R dolgiy, B ilgas, L in-dulgeo, S dirghas, I dargam, C dala >< *(d)longhos-: L *longus, C loggos, D lang, Prs dirang
  • mreghu- (curtiu): I muruzu-, Sg murzak, OHG mergi, E merry, G brahea, L brevis
  • angh- (estrenchu): G agho, S ahema, I azanhe, R v-yazat', W aggwus, ON ongr, A anjuk, C eang, D eng
  • gwere- (pesáu): S guruh, I gouruh, B gursti, L gravis, K kramarts, G baros, D schwer
  • legwh- (llixeru): R legkiy, S laghus, C laigiu, G elachys, R light, L levis, D leicht
  • ok'us (veloz): G okos, L ocior, OI di-oc, I asya, S asu-, R yastrit'->yastreb
  • bheres- (prestu): R borzoy, B bruzgus, C brys, L festino
  • toros (ruidosu): G toros, S taras, C taran, Ir torann, B tariu, R taratorit', A trtrak, H tar-
  • kwei- (tranquilu): ON hvila, L quies/tranquillus, R po-koy, S ciram, I syata-
  • k'leu- (llimpiu): G kluomos/kludon, C Cluad->Clyde, L cluo->cloaca, OE hluttor, B sluoti, R sleza
  • swad- (dulce): E sweet, G swedona->hedone, L suavis/suadere, C suadu
  • kuath- (agriu): S kvathas, R kvass, B kusuls, W hatho, L caseus, Al cos
  • om- (amargu): G omos, A hum, L amarus, S amlam, Sk amadzokoi, D ahm, OE ampre, B amuols
  • ak'r- (agudu): G akros, L acer, B asrus, S asrih, R ostr, OI ochir -> L acus, B akstis, W ahs, R ost'
  • gheld- (fríu): OCS hlad, S hladate, L gelidus/glacies, E chill/cool/cold, I sald, B saltas, D kalt
  • ghwer- (caldiu): R zhar, B gorme, F germo, A jerm, E warm, L formus, G thermos, S haras, D warm
  • gheu-d (líquidu): S hutas, G hota, S juhoti, D giessen >< R jidkiy, G deisa, A gijoy
  • melk- (húmedu): B malkas, G melkion, E milk, OCS mleko, L mulceo
  • plak- (llanu): R ploskiy, G plas/pelagos, L plancus, E fluke/flat, D flach

Colores[editar | editar la fonte]

  • reudh- (coloráu): E red, B raudas/rudas, C roudo, S rudhiras, R rudy/rdet', G eruthros, K ratram, L ruber, D rot
  • bhel- (blancu): R bely, C bael, B baltas, S bhalam, F falos, Al balle, L albus, H alpas, D Alps/Elba, C elfydd, R lebed'
  • ghel- (verde): B geltas/zalias, R jelty/zeleny, D gelb (yellow), L helvus, F zelkia, E yellow, Al dhelpere
  • kas-n (gris): S kasas, OHG haso, Pr sasins, R sosna, L canus
  • kerbero- (picazo): G kerberos, S sarvarah/cabalas, R sobol', OIr corbaim, B kirba
  • tem- (oscuru): S tamas, B tamsa, I tamah, R temen', OIr temel, L tenebrai/temere, OHG demar

Referencies[editar | editar la fonte]

  • Calvert Watkins, The American Heritage Dictionary of Indo-European roots: Second Edition, Houghton Mifflin, September 14, 2000 - ISBN 0395986109
  • Carl Darling Buck, A dictionary of selected synonyms in the principal Indo-European languages: A contribution to the history of ideas, University of Chicago Press; Reprint edition (June 15, 1988) - ISBN 0226079376