África Occidental Española

De Wikipedia

África Occidental Española
(de 1884 a 10 xineru 1958)

Marruecos
colonia alministrativa
Alministración
Provincia ultramarina (es) Traducir[[Provincia d'Ifni|{{{2}}}
Capital Dakhla
Xeografía
Economía
Moneda peseta
Cambiar los datos en Wikidata

El África Occidental Española[1][2] (AOE) foi'l nome de l'agrupación de colonies españoles nel oeste d'África, qu'esistió ente 1946 y 1958. Tenía so la so alministración a los territorios d'Ifni, Cabu Juby, Saguía el Hamra y Río de Oro.

Historia[editar | editar la fonte]

La unidá alministrativa foi creada en xunetu de 1946 cola agrupación del territoriu d'Ifni, la zona sur del protectoráu español de Marruecos (conocida como Cabu Juby), la zona de Saguía el Hamra y la colonia de Río de Oro.[3] Dende 1934 estos territorios taben so la xurisdicción de l'Alta Comisaría d'España en Marruecos[4] y, n'última instancia, dependíen de la Direición Xeneral de Marruecos y Colonies. Sicasí, a partir del Decretu de xunetu 1946 pasaron a desligarse del protectoráu de Marruecos y constituyéronse nuna alministración políticu-militar propia, sol nome de «Gobiernu de los territorios del África Occidental Española».[5] Pol mesmu decretu establecióse que los territorios pasaben a depender direutamente de la Presidencia del gobiernu, exercida naquel momentu pol dictador Francisco Franco.[5]

El 14 de xineru de 1958, tres la Guerra d'Ifni ente España y Marruecos, l'agrupación dexó d'esistir. Cabu Juby foi cedíu a Marruecos (alcuerdu de Angra de Cintra, 1 d'abril de 1958). Río de Oro y Saguía el Hamra formaron la provincia española d'ultramar d'El Sáḥara español, en cuantes que Ifni formó otra provincia española d'ultramar.

Gobernadores xenerales[editar | editar la fonte]

Pulicaciones[editar | editar la fonte]

En Sidi Ifni editóse la publicación selmanal A. O. E. —sigles de «África Occidental Española»— ente 1945 y 1968.[6]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Bibliografía[editar | editar la fonte]