Tamil Nadu

Coordenaes: 11°N 79°E / 11°N 79°E / 11; 79
De Wikipedia
Tamil Nadu
Alministración
PaísBandera de India India
ISO 3166-2 IN-TN
Tipu d'entidá estáu de la India
Capital Chennai
Chief Minister of Tamil Nadu (en) Traducir M. K. Stalin (Dravida Munnetra Kazhagam (en) Traducir)
Nome oficial தமிழ்நாடு (ta)
Nome llocal தமிழ்நாடு (ta)
తమిళనాడు (te)
തമിഴ്‌നാട് (ml)
ತಮಿಳುನಾಡು (kn)
Llingües oficiales idioma tamil
División
Xeografía
Coordenaes 11°N 79°E / 11°N 79°E / 11; 79
Superficie 130058 km²
Llenda con Kerala, Karnataka, Andhra Pradesh y Puducherry
Demografía
Población 72 147 030 hab. (2011)
Densidá 554,73 hab/km²
Más información
Estaya horaria estaya horaria de la India
Fundación 26 xineru 1950
tn.gov.in
Cambiar los datos en Wikidata

Tamil Nadu (Tocante a esti soníu [ˈt̪amɨɻˌnɑːɖɯ] en tamil: தமிழ் நாடு tamiḻ nāṭo «Tierra de los Tamiles») ye unu de los ventinueve estaos que, xunto colos siete territorios de la Unión, formen la República de la India. La so capital ye Chennai, antigua Madrás.

Ta allugáu nel estremu sur del país, llindando al norte con Karnataka y Andhra Pradesh, al este cola badea de Bengala (océanu Índicu), cerca de la so mariña sureste atópase Sri Lanka y al oeste con Kerala. Con 72 147 030 habitantes en 2011 ye'l sestu estáu más pobláu —por detrás d'Uttar Pradesh, Maharastra, Bihar, Bengala Occidental y Madhya Pradesh— y con 555 hab/km², el sestu más densamente pobláu, por detrás de Bihar, Bengala Occidental, Kerala, Uttar Pradesh y Haryana.

Como estáu, fundar en 1956 p'acoyer dientro de les sos fronteres a los falantes del idioma tamil, que tien una llarga historia lliteraria y ye unu de los idiomes clásicos de la India. Recibió'l so nome actual en 1969.

Historia[editar | editar la fonte]

Tamil Nadu foi conocíu como la "presidencia de Madrás" mientres el periodu de dominación británica de la India. Tres la independencia del país convertir nel "estáu de Madrás"; en 1953 la zona nordeste del estáu, con mayoría de falantes del télugu convertir nel nuevu estáu de Andhra Pradesh ente que'l distritu de Bellary convertir en parte integrante del estáu de Mysore.

En 1956 les fronteres actuales del estáu quedaron definíes cuando la zona oeste del estáu de Madrás, nel Mar Arábigu, quedó estremada ente Mysore (más tarde Karnataka) y el nuevu estáu de Kerala. En xunetu de 1967 l'estáu foi renombráu como Tamil Nadu, nome que recibió l'aprobación del parllamentu de la India n'agostu de 1968. Les polítiques del estáu protexen la cultura, l'idioma y les tradiciones de los tamiles.

Al contrariu d'otres partes del país, Tamil Nadu recibe les principales precipitaciones gracies al monzón del noroeste que llega al estáu nos meses d'ochobre a avientu. L'agricultura depende casi puramente d'estes agües cícliques pal so caltenimientu. Tamil Nadu foi unu de los estaos afeutaos pol tsunami qu'afaró les mariñes d'Asia el 26 d'avientu de 2004. Morrieron más de 4.000 persones y quedaron estropiaes casi la totalidá de les zones más al sur del estáu.

Madrás, llamada oficialmente dende 1996 como Chennai, ye la cuarta ciudá de la India y la capital del estáu. En Madrás atópase Playa Marina, la segunda sablera más llarga del mundu. Coimbatore, Cuddalore, Madurai, Tiruchirapalli, Salem y Tirunelveli son otres ciudaes importantes de Tamil Nadu.

Tamil Nadu ye conocíu pola so rica lliteratura, música y dances que siguen floriando anguaño. Ye unu de los estaos más progresistes y más industrializaos de la India. L'idioma oficial ye'l tamil.

Xeografía[editar | editar la fonte]

Tamil Nadu ye'l más sureñu de los estaos de la India. Llenda al oeste col estáu de Kerala, al noroeste col de Karnataka, y al norte col d'Andhra Pradesh. Tamién s'atopen nel interior del so territoriu dos de los enclaves que constitúin el territoriu de Puducherry: Puducherry (Pondicherry) y Karaikal. Al este y al sur, Tamil Nadu parte col Océanu Índicu: la Badea de Bengala al este, y el Golfu de Mannar al sureste. El estrechu de Palk dixebra Tamil Nadu del estáu insular de Sri Lanka. El llargor total de mariña del estáu de Tamil Nadu ye de 1.076 quilómetros.

Distritos[editar | editar la fonte]

Distritos de Tamil Nadu.

Los 32 distritos de Tamil Nadu son los siguientes, cola numberación correspondiente nel mapa de la derecha.

  1. Ariyalur
  2. Chennai
  3. Coimbatore
  4. Cuddalore
  5. Dharmapuri
  6. Dindigul
  7. Erode
  8. Kanchipuram
  9. Kanyakumari
  10. Karur
  1. Krishnagiri
  2. Madurai
  3. Nagapattinam
  4. Namakkal
  5. Nilgiris
  6. Perambalur
  7. Pudukkottai
  8. Ramanathapuram
  9. Salem
  10. Sivagangai
  11. Thanjavur
  1. Theni
  2. Thoothukudi
  3. Tiruchirapalli
  4. Tirunelveli
  5. Tirupur
  6. Tiruvallur
  7. Tiruvannamalai
  8. Tiruvarur
  9. Vellore
  10. Viluppuram
  11. Virudhunagar

Llugares d'interés[editar | editar la fonte]

Jallikattu en Tamil Nadu en 2019.

En Tamil Nadu destaquen los numberosos templos hinduistes basaos na arquiteutura dravidiana. Los templos tienen un estilu característicu famosu pola so estructura en forma de torre. Delles ciudaes con templos destacaos son Madurai, Trichy (Tiruchirapalli), Kanchipuram, Palani, Swamithoppe, Tiruvallur y Mahabalipuram. Estaciones de monte como Kodaikanal y Nilgiris tienen dalgunos de los paisaxes más espectaculares del país. En Nilgiris ta tamién unu de los dos ferrocarriles de monte de la India que fueron declaraos pola Unesco como Patrimoniu de la Humanidá.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]