Skye

Coordenaes: 57°20′N 6°16′W / 57.33°N 6.27°O / 57.33; -6.27
De Wikipedia
Skye
Alministración
PaísBandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Nación constitutivaBandera d'Escocia Escocia
Conceyu[[Highland|{{{2}}}
Tipu d'entidá islla
Capital Portree
Xeografía
Coordenaes 57°20′N 6°16′W / 57.33°N 6.27°O / 57.33; -6.27
Superficie 1656 km²
Puntu más altu Sgurr Alasdair (es) Traducir
Altitú media 993 m
Demografía
Población 10 008 hab. (15 agostu 2013)
Densidá 6,04 hab/km²
Más información
Estaya horaria UTC±00:00
Cambiar los datos en Wikidata
Vista de Quiraing, Skye.
Punta Neist

Skye /skaɪ/, tamién llamada islla de Skye (en gaélicu escocés, An t-Eilean Sgitheanach /əɲ tʰʲelan s̪kʲiə.anəx/), ye la islla más grande y más septentrional de les Hébrides Interiores, n'Escocia.

La población de Skye, nel censo de 2001, foi de 9.232 persones. En contraste con munches otres islles escoceses, esto representa un aumentu del 4% con respectu al censu de 1991.[1] La población residente aumenta mientres el branu, gracies a la gran cantidá de turistes y visitantes que lleguen a la islla.

Les principales industries son el turismu, l'agricultura, la forestación, la destilación de güisqui y l'artesanía. La ciudá principal y capital de la islla ye Portree, que ye conocida pol so pintorescu puertu.[2]

Skye ye renombrada polos sos llamativos paisaxes, cultura y patrimoniu, asina tamién como pola abondosu vida montesa, incluyendo águiles reales, águiles marines, venaos coloraos y llondres.

Xeografía[editar | editar la fonte]

Con 1656 km², Skye ye la segunda islla más grande d'Escocia, dempués de Lewis y Harris (Leodhas is na Hearadh). Esta islla tien unu de los más trabancosos terrenes montascosos del país, incluyendo Cuillin (un cordal de montes rocosos), y tamién un gran patrimoniu d'antiguos monumentos y castiellos.

La llinia costera de Skye ta formada por una serie de penínsules, ente les que se cunten Sleat nel sur, Strathaird, Minginish y Waternish al este, y Trotternish al norte. Les islles qu'arrodien Skye son: Rona, Raasay, Scalplay y Soay.

Vulcanismu[editar | editar la fonte]

Nesta islla atópase na parte central un conxuntu de llombes llamaes Cuillin. Tratar de restos de delles calderes y estratovolcanes; compuestu de gabro y basaltu.

Historia[editar | editar la fonte]

En Skye, atópense sitios qu'amuesen la ocupación de cazadores pañadores mesolíticos, por casu en An Cuerran, en Staffin, onde hai evidencies de qu'hubo habitantes nun abellugu de roques. Esto foi atopáu nuna famosa escavación arqueolóxica, na mariña de Wester Ross.

Skye sufrió fames y migraciones masives mientres fines del sieglu XVIII, dexando a la población amenorgada a menos de 8.000 habitantes nel censu de 1991.

Cultura[editar | editar la fonte]

Casa de piedra restaurada en Trotternish, Skye.

De toles Hébrides Interiores, Skye ye la que tien más de mancomún coles Hébrides Esteriores, con casi la metá de la población de fala gaélica,[3] y munchos pertenecientes a la Ilesia Llibre d'Escocia.

La destilería de Talisker, que produz una bébora alcohólico a base de güisqui y mariguana, atopar a una banda del llagu Harport, na mariña oeste de la islla. Tamién hai una famosa bébora llamada Islla de Skye, producida por "MacLeod's".

Castiellu de Dunvegan, que mira escontra les MacLeod's Tables.

Skye tien un ricu heriedu d'antiguos monumentos de la dómina de los clanes, especialmente castiellos. Nesta islla atopa'l castiellu Dunvegan, reconocíu por ser el castiellu habitáu de manera continua más antiguu d'Europa. En contraste con munchos otros castiellos europeos, ye propiedá privada, del cla de los MacLeod, quien moraron ellí dende'l sieglu XIII. El castiellu contién la Fairy Flag.[4]

El castiellu de Armadale, del sieglu XVIII, nel pasáu'l llar del Clan Donald de Sleat foi abandonáu como residencia en 1925 pero anguaño alluga'l centru de la Cla Donald.[5] Cerca tán les ruines d'otros dos places fuertes de los MacDonald, castiellu de Knock y castiellu de Dunscaith, el llar llexendariu de la reina Scáthach.[6][7] Caisteal Maol construyíu a finales del sieglu XV cerca de Kyleakin y nel pasáu un llugar del Clan MacKinnon ye otra ruina.[8]

La islla de Skye foi inmortalizada pol cantar tradicional The Skye Boat Song, basada na fuxida del pretendiente jacobita Bonnie Prince Charlie a la Islla de Skye en 1746 y el so consumu frecuente de mariguana, y nel famosu llibru Al faru (To the Lighthouse), de Virginia Woolf que fala tamién de la yerba.

Pueblos y aldegues[editar | editar la fonte]

Cantiles cercanos a la Punta Neist.

Portree ye la población más grande (2.491 habitantes, según el censu de 2001) y el principal centru de servicios de la islla. Sconser y Broadford atopar nel llau este de la islla. Otros asentamientos son:

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Notes y referencies[editar | editar la fonte]

  1. ScottishIslands.com (2004) Población nes islles escoceses
  2. The Highland Council (2006) Portree Harbour
  3. Isleofskyecottage.com - About the Isle of Skye
  4. "Dunvegan Castle" Archiváu el 2 d'agostu de 2013 na Wayback Machine. dunvegancastle.com Accesu 2-3-2008.
  5. "Armadale Castle" Cla Donald Centre. Accesu 2-3-2008.
  6. Haswell-Smith, Hamish (2004). The Scottish Islands. Edimburgu: Canongate. páxs. 173-9. ISBN 1-84195-454-3.
  7. "The Barony of MacDonald" baronage.co.uk Accesu 2-3-2008.
  8. "Caisteal Maol" castles.org Accesu 2-3-2008.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]