Omega Centauri

De Wikipedia
Omega Centauri
Datos d'observación
(Dómina J2000.0)
Tipu Cúmulu globular
Ascensión reuta 13h 26m 45.89s
Declinación -47° 28′ 36.7′′
Distancia 18300 ± 1000 al
Magnitú aparente (V) +3,7
Tamañu aparente (V) 36,3 minuto d'arcu
Constelación Centaurus
Carauterístiques físiques
Radiu 97 ± 6 al
Númberu d'estrelles dellos millones
Otres designaciones
NGC 5139
[editar datos en Wikidata]

Omega Centauri, ω Cen o NGC 5139 ye un cúmulu globular asitiáu na constelación de Centaurus. Foi afayáu por Edmond Halley en 1677. Esti cúmulu orbita alredor de nuesa galaxa, la Vía Lláctea, siendo'l más grande y brillante de los cúmulos globulares que la orbiten. Ye unu de los pocos que puede ser reparáu a güeyu. Omega Centauri esta a unos 18.300 años lluz (5.6 kpc) de la Tierra y contién dellos millones d'estrelles de Población II. Les estrelles del so centru tán tan xuntes ente si que se cree que s'atopen a tan solo 0,1 años lluz les unes de les otres. La so edá envalorada ye de cerca de 12 mil millones d'años. Contién alredor de 10 millones d'estrelles.

A pesar de nun ser una estrella de la constelación recibió una denominación de Bayer, la ω. Una carauterística que la estrema de los demás cúmulos globulares de la nuesa galaxa ye que contién estrelles de distintes xeneraciones. Por esti motivu especúlase qu'Omega Centauri pue ser el remanente del nucleu d'una galaxa nana que foi satélite de la nuesa Vía Lláctea. Esta galaxa tendría un tamañu cientos de vegaes cimera al actual d'Omega Centauri y foi disgregada y absorbida pola nuesa galaxa. La química y la dinámica d'Omega Centauri son consistentes con esta hipótesis.

Al igual que Mayall II, un cúmulu globular que orbita la galaxa d'Andrómeda, Omega Centauri presenta un rangu de metalicidáes y d'edaes estelares que lleven a pensar que nun se formó d'una sola vegada (al contrariu de lo que ye normal nos cúmulos globulares). Munches de les estrelles que formen Omega Centauri piénsase que son el remanente del nucleu de la galaxa nana ancestral que foi prindada pela Vía Lláctea.[1]

Referencies[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]

Coordenaes: Sky map 13h 26m 47.28s, -47° 28 46.099