Bancu Central de la República Islámica d'Irán

De Wikipedia
Bancu Central de la República Islámica d'Irán
bancu central
Llocalización
Sede Bank Markazi Tower (Davudiyeh) (en) Traducir
Direición Irán
Historia
Fundación1960
Sector
Industria servicios financieros (es) Traducir
Forma parte de
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata

El Bancu Central de la República Islámica d'Irán (en persa: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ايران) ye'l bancu central d'Irán.[1]

Historia[editar | editar la fonte]

Mientres la yera Aqueménida, el comerciu disparóse y, darréu, la operación bancaria espandir hasta tal puntu que los iraninos llograron aprender el métodu bancariu de la población de Babilonia.[2]

El primer intentu d'introducir papel moneda n'Irán asocedió mientres el Ilkanato mongol del sieglu XIII. La innovación, desenvuelta mientres la Dinastía Song en China, nun s'afitó n'Irán, y el papel moneda nun volvió a Irán de manera significativa mientres dellos sieglos.

Era Moderna[editar | editar la fonte]

Na banca moderna, los británicos abrieron per primer vegada'l Bancu Imperial de Persia en 1889, con oficines nes principales ciudaes de Persia ya India. Foi establecíu en 1885 con una concesión del gobiernu de Persia al barón Julius De Reuter , so un estatutu real de la Reina Victoria.

Pa competir col bancu británicu, l'Imperiu rusu tamién abrió'l Bancu de Préstamu y Desarrollu de Rusia.

El primer bancu iranín de propiedá estatal, el Bancu Iranín Melli, foi establecíu en 1927 pol gobiernu d'Irán. L'oxetivu principal del bancu yera facilitar les transaiciones financieres del gobiernu ya imprimir y distribuyir la moneda iranina (rial y tomen). Mientres más de 33 años, el Bancu Iranín Melli taba actuando como'l bancu central d'Irán cola responsabilidá de caltener el valor del rial iranín.

N'agostu de 1960, el gobiernu iranín estableció'l Bancu Central d'Irán (CBI) y dixebró toles responsabilidaes de banca central del Bancu Iranín Melli y asignar al bancu central acabante formar.

El Bancu Central d'Irán pasó a llamase "Bancu Central de la República Islámica d'Irán" darréu dempués de la Revolución iranina en 1979 y el derrocamientu del Sah Mohammad Reza Pahleví. L'algame y les responsabilidaes del Bancu Central de la República Islámica del Irán (ICC) definiéronse na Llei Monetario y Bancario d'Irán. El sistema bancariu d'Irán xuntar a les nueves regles islámiques que prohiben ganar o pagar intereses.

CBI caltién un muséu de xoyes históriques y antigües propiedaes utilizaes polos ex reis de Persia. Esti muséu alluga les xoyes imperiales de la corona y ye una de les atraiciones turístiques más curioses d'Irán.

Oxetivos[editar | editar la fonte]

Los oxetivos del Bancu Central d'Irán güei, acordies cola so carta orgánica, son:

  • Caltener el valor de la moneda nacional
  • Caltener l'equilibriu na balanza de pagos
  • Facilitar el comerciu
  • Ameyorar el potencial de crecedera del país.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ايران» (persa). Consultáu'l 8 de marzu de 2015.
  2. «History of Banking in Iran» (inglés). Consultáu'l 8 de marzu de 2015.