Llista de Reis d'Asturies

De Wikipedia
Saltar a: navegación, buscar

Los monarques del Reinu d'Asturies foron trece empezando por Don Pelayu, magar que'l primeru en declarase rei a sigo mesmu foi Alfonsu I, teniendo gobernao anteriormente Don Pelayu y Favila como princeps o caudiellos. Nos sos entamos, la monarquía foi eleutiva pero tres la muerte de Ramiru I en 850, el so fíu Ordoñu I accedió al trono ensin votación previa. Dende entós la monarquía foi de facto hereditaria.

Llista de los monarques del Reinu d'Asturies[editar | editar la fonte]

Cruz de Asturias.svg

Fruela II Alfonsu III Ordoñu I Ramiru I Alfonsu II Bermudu I Mauregatu Silu Aureliu Fruela I Alfonsu I Favila Pelayu


Imaxe Nome Vida Dende Hasta
Pelagius of Asturias.jpg Don Pelayu ¿?-737 718 737[1]
Favila.JPG Favila o Fáfila ¿?-739 737 739
Alonso I of Asturias.jpg Alfonsu I el Católicu[2] 693-757 739 757
Fruela I of Asturias.jpg Fruela I 722-768 757 768
Rey Aurelio.jpg Aureliu c.740-774 768 774
Silo of Asturias.jpg Silu ¿?-783 774 783
Alfonso II el Casto de Asturias.jpg Alfonsu II el Castu
Reina per primer vegada, y por namái un añu. Volvería a ser rei nel añu 791
c.760-842 783 783[3]
Mauregato of Asturias.jpg Mauregatu ¿?-789 783 789
Bermudo I of Asturias.jpg Bermudu I el Diáconu ¿?-797 789 791[4]
Alfonso II el Casto de Asturias.jpg Alfonsu II el Castu
Reina per segunda vegada
c.760-842 791 842[5]
Nepocianu (usurpador) ¿?-842 842 842
Ramiro I of Asturias.jpg Ramiru I c.790-850 842 850
Ordono I of Asturias.jpg Ordoñu I[6] 821-866 850 866
Alfonso III el Magno de Asturias.jpg Alfonsu III el Magnu 852-910 866 910
Rey Fruela II.jpg Fruela II[7] 875-925 910 925

Xenealoxía[editar | editar la fonte]

Esquema cronolóxicu de los monarques astur-llioneses.
  1. Usa'l títulu de Princeps (primer ciudadanu o príncipe) equivalente a líder o caudiellu, usáu delles vegaes enantes na hestoria de la rexón. La monarquía asturiana entama d'esta miente como un simple caudillaxe.
  2. Primer soberanu que se proclama Rex (rei). Sicasí, los monarques asturianos siguen llamándose indistintamente príncipes o reis.
  3. El xoven Alfonsu II ye derrocáu y esiliáu colos vascones, pueblu del que provenía so má Munia d'Álava.
  4. Abdica dempués de la derrota na batalla del ríu Burbia.
  5. El so reináu tuvo tanta trescendencia qu'orixinalmente recibió'l nomatu d'Alfonsu'l Grande, sicasí, pa estremalu d'Alfonsu III empezaron a denomalu el Castu. Consolídase definitivamente l'usu del títulu de Rex.
    Tres ser obligáu por un grupu nobiliariu a retirase al cenobiu d'Ablaña en 801, llogró recuperar el poder siete años dempués. Darréu, entamó a enllazar el so reináu cola idea de ser heriede de los monarques visigodos, d'esti mou xustificaba tanto'l poder como la colonización qu'entamaron a facer pela so cuenta los grupos de llabradores llibres. La llende empecipia a avanzar hacia'l sur darréu de la presión demográfica n'Asturies.
  6. Primer monarca qu'accedió al tronu ensin votación previa. Dende entós la monarquía foi de facto hereditaria.
  7. Rei privativu d'Asturies tres del repartu del reinu ente los fíos d'Alfonsu III el Magnu. Tres la muerte de los sos hermanos García I y Ordoñu II foi rei de Llión entre 924 y 925, reuniendo toda la herencia paterna.