Islla de Wight

Coordenaes: 50°40′N 1°16′W / 50.67°N 1.27°O / 50.67; -1.27
De Wikipedia
Islla de Wight
Alministración
PaísBandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Nación constitutivaBandera de Inglaterra Inglaterra
Rexón[[Sureste d'Inglaterra|{{{2}}}
ISO 3166-2 GB-IOW
Tipu d'entidá islla
Capital Newport
Nome llocal Isle of Wight (en)
División
Xeografía
Coordenaes 50°40′N 1°16′W / 50.67°N 1.27°O / 50.67; -1.27
Superficie 380.1644 km²
Llenda con Hampshire
Demografía
Población 142 296 hab. (2020)
Densidá 374,3 hab/km²
Más información
Estaya horaria UTC±00:00
iwight.com
Cambiar los datos en Wikidata

La Islla de Wight ye un condáu insular asitiáu na costa sur d'Inglaterra, enfrente de la ciudá de Southampton. Coloquialmente ye conocida como "La islla" (The island) polos sos habitantes. La so población nel añu 2003 yera de 136.252 habitantes.

La islla de Wight ye l'único distritu unitariu d'Inglaterra que tien estatus de condáu. Tien un únicu representante nel Parllamentu.

Historia[editar | editar la fonte]

La mayoría del tarritoriu que compón la islla de Wight foi depositáu demientres el Cretáceu tardíu, como parte del llargu valle fluvial en que consistía lo qu'anguañu ye la costa sur d'Inglaterra. Los pantanos de la rexón sirvieron pa conservar fósiles. Por esu, la islla ye una de les llocalizaciones europees más interesantes p'alcontrar restos dedinosaurios.

La islla de Wight convirtióse en islla en dalgún intre de la última edá de xelu cuandu la medra de la mar separtó la islla del continente. La islla formó parte de la britania celta. Los [[Imperiu romanu|romanos]nomaronla Vectis. Foi conquistada por Vespasiano demientres la invasión romana. Depués de los romanos, la islla tuvo ocupada polos Xutos, una tribu xermánica, al aniciu de les invasiones anglosaxones.

Mentantu la conquista normanda fundóse'l Castiellu de Carisbrooke. La islla nun volvió tar baxu'l control dafechu de la corona hasta que nel añu 1293 foi vendida al rei Eduardu I.

Aique VIII fortificó la islla utilizando material procedente d'antiguos monasterios. Sir Richard Worsley, capitan de la islla, capitaneó la resistencia del últimu ataque francés nel añu 1545.

Ente 1597 y 1602 construyéronse les fortificaciones esteriores del castiellu de Carisbrooke. Demientres la guerra civil inglesa, el rei Carlos fuxó haza la islla de Wight creyendo que sería bien acoyíu pol gobernador Robert Hammond. D'otra miente, Hammond ordenó encarcerlar al rei nel castiellu de Carisbrooke.

La reina Victoria fizo d'Osborne House la so residencia braniega. Eso convirtió la islla nel principal llugar de vacaciones pa la realeza europea.

Llugares d'interés[editar | editar la fonte]

Compton Down, Islla de Wight


Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]