Xenicus gilviventris

De Wikipedia
12-03-2022 00:00

Les especies d'aves con nome común en llingua asturiana márquense como NOA. En casu contrariu, conséñase'l nome científicu.

Xenicus gilviventris
Estáu de caltenimientu
Vulnerable (VU)
Vulnerable (IUCN)
Clasificación científica
Reinu: Animalia
Filu: Chordata
Clas: Aves
Orde: Passeriformes
Suborde: Acanthisitti
Familia: Acanthisittidae
Xéneru: Xenicus
Especie: X. gilviventris
Pelzeln, 1867
Distribución
Consultes
[editar datos en Wikidata]

El Xenicus gilviventris, (Acantisita roquero), ye un páxaru pequeñu de la (familia Acanthisittidae), ye endémicu de la Islla Sur de Nueva Zelanda.

Suelen llamalu acantisita de la Islla Sur, un nome usáu pa estremalo del chivirín saltarroca, de Norteamérica, aves que comparten el mesmu nome nel idioma inglés. Esta especie ta comúnmente acutada a árees de clima alpín de la Islla Sur, rexistros fósiles indiquen que tuvo presente tamién na Islla Norte. Ye'l más escasu de dos especies de acantisitas de Nueva Zelanda, y ta siendo amenazáu por mamíferos introducíos.

El acantisita roqueru ye la única especie sobreviviente del xéneru Xenicus, guardando rellación tamién col enantes mayormente distribuyíu y güei estinguíu acantisita de carba. Según el acantisita de carba y l'acantisita verdosu nun ye una ave bien voladora, alzándose raramente más de dos metros de la tierra y por distancies de menos de 30 metros. Como ye altamente terrestre, aliméntase de carbes baxes de les rexones montascoses.

Un estudiu de la Universidá de Otago usando sobre 2.000 avistamientos ente 1912 y 2005 demostró que la población de acantisitas menguó en cerca d'un 24% dende 1984.[1][2] [3]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. «Rock wren sightings sought as figures fall». Otago Daily Times (30 d'avientu de 2008). Consultáu'l 30 d'avientu de 2008.
  2. ebird.org/ Xenicus gilviventris.
  3. iucnredlist.org/ Xenicus gilviventris.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]