República Socialista Soviética de Letonia

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Letonia República Socialista Soviética de Letonia
(5 ago 1940→4 may 1990)
Letonia
república de la Xunión Soviética
Flag of the Latvian Soviet Socialist Republic (1953–1990).svg Emblem of the Latvian SSR.svg
Bandera de la República Socialista Soviética de Letonia Traducir Escudo de la República Socialista Soviética de Letonia Traducir
Lema nacional ¡Proletarios de tolos países, xuníos!
Himnu nacional Himno de la República Socialista Soviética de Letonia Traducir
Alministración
Estáu desapaecíuBandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética
Capital Riga
Forma de gobiernu república soviética y Unipartidismu
Alfrēds Rubiks Traducir (dende 1984)
Llingües oficiales Letón y rusu
Xeografía
Coordenaes 56°58′00″N 24°08′00″E / 56.9667°N 24.1333°E / 56.9667; 24.1333Coordenaes: 56°58′00″N 24°08′00″E / 56.9667°N 24.1333°E / 56.9667; 24.1333
Latvian SSR in the Soviet Union.svg
Superficie 64589 km²
Demografía
Población 2 666 567 hab. (1989)
Densidá 41,29 hab/km²
Economía
Moneda Rublu soviéticu
Más información
Códigu ISO / /
Estaya horaria UTC+03:00
Cambiar los datos en Wikidata

La República Socialista Soviética de Letonia (en letón: Latvijas PSR) foi'l nome dáu'l 21 de xunetu de 1940 a l'hasta entós independiente República de Letonia.

Historia[editar | editar la fonte]

Foi ocupada pol exércitu soviéticu'l 17 de xunu de 1940, según los términos del Pactu Mólotov-Ribbentrop y el so Protocolu Adicional secretu. La RSS de Letonia entró a formar parte de la Xunión Soviética'l 5 d'agostu de 1940, siendo la república soviética númberu quince. Los sos territorios fueron conquistaos per Alemaña en 1941 y reconquistaos polos soviéticos en 1944-1945 (vease Ocupación de Letonia pola Xunión Soviética 1944-1945).

Los Estaos Xuníos, Gran Bretaña y otros países del oeste consideraron la ocupación de Letonia polos soviéticos illegal, y reconocieron la República de Letonia como estáu independiente.

La RSS de Letonia, al igual que les demás Repúbliques báltiques, fueron ganando autonomía a finales de los años ochenta; en 1988 dexóse l'usu de la bandera de Letonia d'antes de la invasión, sustituyendo la bandera soviética. El Frente Popular Pro-Independista de Letonia consiguió dos tercios del senáu nes eleiciones democrátiques de marzu de 1990. El 4 de mayu, el canciller declara la so intención de restablecer la independencia, dempués d'un periodu de transición de negociaciones cola URSS. Nesa fecha, sustitúyese'l nome de RSS de Letonia pol de República de Letonia. El gobiernu soviéticu fixo un últimu intentu de normalizar la situación, creando na capital el Comité Nacional de Salvación pa dirixir el país. Sicasí, un referendu ensin valor llegal realizáu'l 3 de marzu de 1991 evidencia qu'el 73% de la población del país quería la independencia.

La República de Letonia declaró un periodu de transición y restauró la plena independencia'l 21 d'agostu de 1991, 4 meses primero que la URSS dexara d'esistir. Anguaño, la República de Letonia considérase una continuación del Estáu de 1918-1940.

Ver tamién[editar | editar la fonte]




República Socialista Soviética de Letonia