República Autónoma Socialista Soviética de Chechenia-Ingushia

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Нохч-ГІалгІайн Автономнин Советски Социалистически Республика
Чече́но-Ингу́шская Автономная Советская Социалистическая Республика
República Autónoma Socialista Soviética de Chechenia-Ingushia

República autónoma de la RSFSR

Bandera

1918-1941

Flag of Chechen Republic of Ichkeria.svg
Flag of Ingushetia.svg
Flag of Chechen Republic before 2004.svg

República_Autónoma_Socialista_Soviética_de_Chechenia-Ingushia

Bandera

Llocalización de República Soviética de Chechenia-Ingushia
Allugamientu de la RSSA de los Chechenia-Ingushia
Capital Grozni1
Historia
 • Afitáu 1918
 • Disolución 1941
1Hasta 1931 la ciudá foi conocida como "Pokrovsk".

La República Autónoma Socialista Soviética de Chechenia-Ingushetia (rusu: Чечено-Ингушская Автономная Советская Социалистическая Республика) foi una república autónoma dientro de la RSFS de Rusia. La so capital yera Grozny.

Según el censu de 1979, tenía un territoriu de 19 300 km², con una población de 1 155 805 habitantes, de los que 611 405 yeren chechenos, 134 744 ingusetios, y el restu rusos y d'otros grupos étnicos.

Historia[editar | editar la fonte]

En 1810, la Ingusetia histórica xunióse voluntariamente a la Rusia Imperial, y en 1859 la Chechenia histórica foi amestada a Rusia, asina, mientres la llarga Guerra del Cáucasu de 1817-1864.

Dempués de la Revolución Rusa de 1917, el 20 de xineru de 1921, Chechenia y Ingushetia xunir a la República Autónoma Soviética de la ASSR. La división de dicha República empezó pocu dempués de la so formación, y el so distritu checheno independizóse'l 30 de payares de 1922 col nome de óblast Autónomu de Chechenia. El 7 de xunetu de 1924, los restos de la ASSR fueron estremaos ente'l óblast Autónomu d'Osetia del Norte y el óblast Autónomu de Ingusia. El 15 de xineru de 1934, los óblasts checheno y ingusios xunir pa formar el óblast Autónomu Checheno-Ingusio, qu'algamó la categoría de República Socialista'l 5 d'avientu de 1936.

Mientres la Segunda Guerra Mundial, en 1942-1943 la república foi ocupada en parte pola Alemaña nazi ente que 40.000 chechenos llucharon nel Exércitu Coloráu. El 3 de marzu de 1944, so les ordes de Stalin, la república eslleióse y la so población deportada pola fuercia sobre les acusaciones de collaboración con el invasores y separatismu.

La república foi restaurada'l 9 de xineru de 1957 por Nikita Jrushchov.

En payares de 1990, la República emitió la declaración de la so soberanía y en mayu de 1991, pronuncióse una independiente República de Chechenia-Ingushetia, que darréu foi estremada nes independientes República de Chechenia y República de Ingushetia. Güei, dambos son suxetos federales de Rusia.

Demografía[editar | editar la fonte]

  • Datos estadísticos
Fonte: Russian Federal State Statistics Service
Nacencies Muertes Tasa de natalidá Tasa de mortalidá
1970 22.651 6.075 21,2 5,7
1975 22.783 6.469 20,4 5,8
1980 24.291 7.711 20,7 6,6
1985 30.745 10.170 25.0 8.3
1990 31.993 11.039 28,2 9,7
1991 31.498 11.081 26,3 9,2
1992 28.875 10.666 23,1 8,5
  • Grupos étnicos
Censu de 19261 Censu de 1939 Censu de 1959 Censu de 1970 Censu de 1979 Censu de 1989 Censu de 2002 1
Chechenos 295.762 (61.4%) 368.446 (52.9%) 243.974 (34.3%) 508.898 (47.8%) 611.405 (52.9%) 734.501 (57.8%) 1.127.050 (71.7%)
Ingusios 70.084 (14.5%) 83.798 (12.0%) 48.273 (6.8%) 113.675 (10.7%) 134.744 (11.7%) 163.762 (12.9%) 363.971 (23.2%)
Rusos 78.196 (16.2%) 201.010 (28.8%) 348.343 (49.0%) 366.959 (34.5%) 336.044 (29.1%) 293.771 (23.1%) 46.204 (2.9%)
Otros 38.038 (7.9%) 43.761 (6.3%) 69.834 (9.8%) 74.939 (7.0%) 73.612 (6.4%) 78.395 (6.2%) 33.755 (2.1%)
  1. Resultaos combinaes de Chechnya y Ingushetia

Referencies[editar | editar la fonte]





República Autónoma Socialista Soviética de Chechenia-Ingushia