República Socialista Federativa Soviética de Rusia

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Российская Советская Федеративная Социалистическая Республика
Rossíyskaya Soviétskaya Federatívnaya Socialistícheskaya Respúblika
República Socialista Federativa Soviética de Rusia [1]

Flag of Russia.svg

1917-1993

Flag of the Soviet Union.svg (1922)
Flag of the Turkmen SSR.svg (1924)
Flag of the Uzbek SSR.svg (1924)
Flag of the Kazakh Soviet Socialist Republic.svg (1936)
Flag of Kyrgyz SSR.svg (1936)
Flag of Russia.svg (1993)

Bandera de la República Socialista Federativa Soviética de Rusia

Bandera

Lema nacional: Пролетарии всех стран, соединяйтесь!
(Rusu: ¡Proletarios de tolos países, xunir!)
Himnu nacional: La Internacional (1922-1944)
Himnu de la Xunión Soviética (1944-1990)
El cantar patrióticu (1990-1993)
Llocalización de Rusia
Capital Petrogrado (1917-18)
Moscú (1918-1993)[2]
Gobiernu República Soviética Federal
Xefe d'Estáu
 • 1917 Lev Kámenev
 • 1990-1993 Borís Yeltsin
Xefe de gobiernu
 • 1917-1924 Vladímir Lenin
 • 1991-1993 Borís Yeltsin
Llexislatura VTsIK/Congresu Panruso de los Soviets (1917-1938)
Sóviet Supremu
(1938-1990)
Sóviet Supremu/ Congresu de los Diputaos del Pueblu (1990-1993)
Historia
 • Afitáu 7 de payares de 1917
 • Crisis constitucional rusa de 1993 25 d'avientu de 1993
El 19 de xineru de 1918, esistió de volao la República Federativa Democrática de Rusia proclamada pola Asamblea Constituyente Rusa. Pero tando'l poder real en manos del gobiernu del Sovnarkom, los bolcheviques eslleieron l'Asamblea Constituyente tres el so primera y últimu períodu de sesiones.[3]
La bandera vixente ente 1991 y 1993.

La República Socialista Federativa Soviética de Rusia (en rusu: Российская Советская Федеративная Социалистическая Республика, PСФСР, romanización: Rossíyskaya Soviétskaya Federatívnaya Socialistícheskaya Respúblika, RSFSR) conocida comúnmente como la Rusia Soviética, Rusia bolchevique o a cencielles Rusia,[4][5] foi la república más grande, más poblada y económicamente desenvuelta de l'antigua Xunión Soviética.[6]

El Gobiernu soviéticu, denomináu Conseyu de Comisarios del Pueblu (Sovnarkom), dirixíu polos bolcheviques, llegó al poder el Plantía:Julgregfecha —darréu dempués de qu'el Gobiernu Provisional Rusu, que dirixía la República rusa, fora derrocáu pola Revolución d'Ochobre. Primeramente, l'Estáu nun tuvo un nome oficial y nun foi reconocíu pelos países vecinos mientres cinco meses.

El 25 de xineru de 1918 —nel III Congresu Panruso de los Soviets— l'Estáu ensin reconocer foi renombráu como la República Soviética de Rusia.[7] El 3 de marzu de 1918 roblóse'l Tratáu de Brest-Litovsk, que dexaba munchos de los territorios del antiguu Imperiu rusu a Alemaña, en cuenta de la paz na Primer Guerra Mundial. El 10 de xunetu de 1918 la Constitución rusa de 1918 renombró al país como la República Socialista Federativa Soviética de Rusia (RSFS de Rusia o RSFSR).[8] En 1918, mientres la Guerra Civil Rusa, dellos Estaos dientro del antiguu Imperiu rusu dixebráronse, amenorgando entá más el tamañu del país.

La RSFSR foi reconocida como Estáu independiente internacionalmente solu por Estonia, Finlandia, Letonia y Lituania, nel Tratáu de Tartu en 1920 y pol Estáu Llibre Irlandés tamién en 1920.[9]

El 30 d'avientu de 1922, cola creación de la Xunión Soviética, la RSFS de Rusia convertir nuna de los cuatro repúbliques dientro de la federación de la Unión de Repúbliques Socialistes Soviétiques. La República Socialista Federativa Soviética de Rusia (RSFSR)—el nome final de la era soviética de la república, foi adoptáu na Constitución soviética de 1936.

El 25 d'avientu de 1991 —tres la disolución de la Xunión Soviética— foi renombrada como la Federación de Rusia, pero la estructura estatal heredada de los tiempos soviéticos permaneció inalterada hasta la sensación d'una nueva constitución depués de la crisis constitucional rusa de 1993. [10]

La República entendía 16 repúbliques autónomes, cinco óblasts autónomos, 10 okrugs autónomos, seis krais y 40 óblasts.[6] Los rusos formaron el grupu étnicu más grande.

La economía de la RSFSR yera fuertemente industrializada. La RSFSR representaba alredor de dos tercios de la producción d'eletricidá na Xunión Soviética. Yera'l tercer mayor productor de petróleu, namái detrás de los Estaos Xuníos y Arabia Saudita.

En 1974 hubo 475 institutos d'educación cimera na república en 47 idiomes pa unos 23.941.000 d'estudiantes. L'asistencia médica foi apurrida al traviés d'una rede de servicios de salú entamada territorialmente.[6]

Historia[editar | editar la fonte]

La bandera de la RSFS de Rusia (1918-1920)
L'escudu de la RSFS de Rusia (1918-1920)

La RSFS de Rusia tien el so orixe'l 7 de payares de 1917, na revolución rusa. El 10 de xunetu de 1918 la Constitución soviética de 1918, pola que se creaba oficialmente la RSFS de Rusia, yera aprobada. Constituyó, xuntu cola RSS d'Ucrania, la RSS de Bielorrusia y la RSFS Transcaucásica la Xunión Soviética nel añu 1922, oficializando dicha unión per mediu de la Constitución de la Xunión Soviética de 1924.

Nos documentos rusos de la dómina, yera referida como República de Rusia (Российская республика, Rossíyskaya respúblika) y República de los Soviets (Советская республика, Soviétskaya respúblika).

Rusia postsoviética[editar | editar la fonte]

La RSFS de Rusia dixebrar de la URSS el 12 d'avientu de 1991, catorce díes primero que la URSS dexara d'esistir. Tres la disolución de la Xunión Soviética, la RSFSR abandonó'l sistema socialista, ya introdució reformes económiques y polítiques. Camudó la so denominación pola de Federación de Rusia so la presidencia de Borís Yeltsin, y creó la Comunidá d'Estaos Independientes, qu'arrexunta a delles repúbliques exsoviéticas (cola esceición d'Estonia, Letonia, Lituania y Xeorxa).

La RSFS de Rusia y más tarde, la Federación de Rusia fueron llargamente aceptaes como'l socesores de la Xunión Soviética n'asuntos diplomáticos y asumió el papel de miembru permanente y capacidá de vetu de la URSS nel Conseyu de Seguridá de Naciones Xuníes.

Subdivisiones polítiques[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. L'Estáu foi renombráu a "Federación de Rusia" (Российская Федерация / Rossíyskaya Federátsiya) el 25 d'avientu 1991
  2. LENINE’S MIGRATION A QUEER SCENE, The New York Times, 16 de marzu de 1918
  3. Riasanovsky, Nicholas (2000). A History of Russia (sesta edición). Oxford University Press, 458. ISBN 0-19-512179-1.
  4. El Sóviet Supremu de la RSFS de Rusia aprobó la Llei de la RSFSR # 2094-I del 25 d'avientu de 1991 "Sobre renombramiento de la República Socialista Federativa Soviética de Rusia" // Diariu del Congresu de los Diputaos del Pueblu de la RSFS de Rusia y del Sóviet Supremu de la RSFSR. – 1992. – № 2. – Art. 62
  5. Declaración de los Derechos d'el trabayadores y esplotaos (variante orixinal del VTsIK, III revisión del Congresu), artículu I
  6. 6,0 6,1 6,2 The Free Dictionary Russian Soviet Federated Socialist Republic. Encyclopedia2.thefreedictionary.com. Consultáu'l 22 de xunu de 2011.
  7. Declaración sobre los derechos d'el trabayadores y esplotaos. Hist.msu.ru. Consultáu'l 22 de xunu de 2011.
  8. Soviet Russia information. Russians.net (23 d'agostu de 1943). Consultáu'l 22 de xunu de 2011.
  9. Carr, EH The Bolshevik Revolution 1917-23, vol 3 Penguin Books, Londres, 4ª reimpresión (1983), pp. 257-258. El proyeutu de Tratáu foi publicáu pa fines de propaganda nel documentu británicu de 1921 Intercourse between Bolshevism and Sinn Fein (Cmd 1326).
  10. Chronicle of Events. Marxistsfr.org. Consultáu'l 22 de xunu de 2011.




República Socialista Federativa Soviética de Rusia