Llista de presidentes de Venezuela

De Wikipedia
Saltar a: navegación, buscar

El Presidente de Venezuela ye'l Xefe d'Estáu y de Gobiernu de la República Bolivariana de Venezuela, amás de Comandante en Xefe de los 4 Componentes de la Fuercia Armada Nacional y Xefe Direutu de la Reserva, y tien l'atribución de nomar y remover llibremente al Vicepresidente executivo y a los integrantes del Conseyu de Ministros. Según la constitución aprobada'l 15 d'avientu de 1999, el Presidente ha ser escoyíu cada 6 años, pue ser reelixíu de manera inmediata y por una sola vez, y cola posibilidá de revocar el so mandatu a metá de cada periodu constitucional, l'actual periodu presidencial entamó'l 10 de xineru de 2007 y finará'l 10 de xineru de 2013, cuando habrá un nuevu periodu de gobiernu de 6 años.

Presidentes de Venezuela[editar | editar la fonte]

La llista que vien darréu ye, n'orde cronolóxicu, la de les persones qu'exercieron la Presidencia de Venezuela a lo llargo de la historia y de diverses formes.

Lleenda: Movimiento V República Independiente Dictadura militar Aición Democrática COPEI
(COPEI — Partido Social Cristiano de Venezuela)
#
(Unico)
Presidente Tiempo en el Poder Tipo de Asunción Ocupación
1 President Mendoza.jpg Cristóbal Mendoza, Juan Escalona, Baltasar Padrón[1] 1811- 1812 Triunviratu Executivu elixíu pol primer Congresu Abogáu / Militar/ Facendista * Respeutivamente
2 Bolivar Arturo Michelena.jpg Simón Bolívar[2] 1813-1814 Eleiciones indirectas Xeneral Militar
3 Bolivar Arturo Michelena.jpg Simón Bolívar[3] 1819-1830 (Como presidente de la Gran Colombia) Eleiciones indireutes Xeneral Militar
4 Jose Antonio Paez.jpg José Antonio Páez 1830- 1835 Eleiciones indireutes Xeneral Militar
5 Andrés Narvarte.jpg Andrés Narvarte 1835-1835 Presidente interín Abogáu / Políticos
6 José María Vargas.jpg José María Vargas 1835-1835 Eleiciones indireutes Médicu
7 José María Carreño 1835-1835 Presidente interín Xeneral Militar
8 José María Vargas.jpg José María Vargas 1835-1836 Restauración Médicu
9 Andrés Narvarte.jpg Andrés Narvarte 1836-1837 Presidente interín Abogáu / Políticos
10 José María Carreño 1837-1837 Presidente interín Xeneral Militar
11 Carlos Soublette.jpg Carlos Soublette 1837-1839 Presidente interín Xeneral Militar
12 Jose Antonio Paez.jpg José Antonio Páez 1839-1843 Eleiciones indireutes Xeneral Militar
13 Carlos Soublette.jpg Carlos Soublette 1843-1847 Eleiciones indireutes Xeneral Militar
14 PresidenteJoseTadeoMonagas.jpg José Tadeo Monagas 1847-1851 Eleiciones indireutes Xeneral Militar
15 JoseGregorioMonagas.jpg José Gregorio Monagas 1851-1855 Eleiciones indireutes Xeneral Militar
16 PresidenteJoseTadeoMonagas.jpg José Tadeo Monagas 1855-1858 Eleiciones indireutes Xeneral Militar
17 Pedrogual.jpg Pedro Gual Escandon 1858-1858 Designáu Presidente provisional por el Congreso Abogáu / Políticos
18 Juliancastro.jpg Julián Castro 1858-1859 Golpe d'Estáu Xeneral Militar
19 Pedrogual.jpg Pedro Gual Escandon 1859-1859 Designáu Presidente provisional Abogáu / Políticos
20 Manuel Felipe Tovar.jpg Manuel Felipe Tovar 1859-1861 Golpe d'Estáu (primer periodo);
Eleiciones direutes (segundu periodu)
Políticos
21 Pedrogual.jpg Pedro Gual Escandon 1861-1861 Presidente interín Abogáu / Políticos
22 Jose Antonio Paez.jpg José Antonio Páez 1861-1863 Eleiciones indireutes Xeneral Militar
23 Juancrisostomofalcon.jpg Juan Crisóstomo Falcón 1863 - 1865 Victoria na Guerra Federal (primer periodu) Xeneral Militar
24 Juancrisostomofalcon.jpg Juan Crisóstomo Falcón 1865 - Abril 1868 Eleiciones indireutes (segundu periodu Xeneral Militar
25 Manuel Ezequiel Bruzual 1.jpg Manuel Ezequiel Bruzual 1868-1868 Designáu Presidente provisional Militar
26 Guillermo Tell Villegas 1.jpg Guillermo Tell Villegas 1868-1869 Designáu Presidente provisional Abogado y Militar
27 José Ruperto Monagas.jpg José Ruperto Monagas 1869-1870 Revolución Xeneral Militar
28 Guillermo Tell Villegas 1.jpg Guillermo Tell Villegas 1870-1870 Designáu Presidente provisional Abogáu y Militar
29 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1870-1877 Revolución (primer periodu) Abogado / Xeneral Militar
30 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1870-1877 Eleiciones indireutes (segundu periodu) Abogáu / Xeneral Militar
31 Antonio Esteban Frías 1911 000.jpg Francisco Linares Alcántara 1877-1878 Eleiciones indireutes Xeneral Militar
32 José Gregorio Varela.jpg José Gregorio Varela 1878-1878 Designáu Presidente por el Congreso Militar / Políticos
33 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1879-1880 Eleición polos estaos Federales Abogáu / Xeneral Militar
34 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1880-1882 Eleición polos estaos Federales Abogáu / Xeneral Militar
35 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1882-1884 Eleición polos estaos Federales Abogáu / Xeneral Militar
36 JoaquinCrespo.jpg Joaquín Sinforiano de Jesús Crespo 1884-1886 Eleición polos estaos Federales Xeneral Militar
37 PresidenteGuzmanBlanco.jpg Antonio Guzmán Blanco 1886-1887 Eleición polos estaos Federales Abogáu / Xeneral Militar
38 Hermógenes López.jpg Hermógenes López 1887 - 1888 Presidente Interín Xeneral Militar
39 Presidente Rojas Paúl (1890) by Cristobal Rojas.jpg Juan Pablo Rojas Paúl 1888 - 1890 Eleición polos estaos Federales Abogáu
40 Raimundo Andueza Palacio.jpg Raimundo Andueza Palacio 1890-1892 Eleición polos estaos Federales Abogáu
41 Guillermo Tell Villegas 1.jpg Guillermo Tell Villegas 1892-1892 Presidente interín Abogáu y Militar
42 JoaquinCrespo.jpg Joaquín Sinforiano de Jesús Crespo 1892-1894 Revolución Xeneral Militar
43 JoaquinCrespo.jpg Joaquín Sinforiano de Jesús Crespo 1894-1898 Revolución Xeneral Militar
44 Ignacio Andrade 1898-1899 Eleiciones direutes Políticos
45 Cipriano Castro.jpg Cipriano Castro Ruiz 1899-1908 Revolución Xeneral Militar
46 Juan Vicente Gómez 1908-1914 Golpe d'Estáu Xeneral Militar
47 Victorino Márquez Bustillos 1915-1922 Designáu presidente provisional[4] Abogáu / Políticos
48 Juan Vicente Gómez 1922-1929 Eleición indireuta pol Congresu Nacional Xeneral Militar
49 Juan Bautista Pérez.jpg Juan Bautista Pérez 30 de mayu 1929 - 13 de xunu 1931 Eleición indireuta pol Congresu Nacional Abogáu / Maxistráu
50 Juan Vicente Gómez 1931-1935 Eleición indireuta pol Congresu Nacional Xeneral Militar
51 Eleazar López Contreras.jpg Eleazar López Contreras 1935-1936 Presidente interín (primer periodu) Xeneral Militar
52 Eleazar López Contreras.jpg Eleazar López Contreras 1936-1941 Eleiciones indireutes (segundu periodu) Xeneral Militar
53 Isaías Medina Angarita 1941-1945 Eleiciones indireutes Xeneral Militar
54 Rómulo Betancourt.jpg Rómulo Ernesto Betancourt Bello 1945-1948 Golpe d'Estáu Políticos
55 Rómulo Gallegos.jpg Rómulo Gallegos Freire 1948-1948 Eleiciones direutes Escritor / Novelistes
56 Carlos Delgado Chalbaud 1948-1950 Golpe d'Estáu Militar
57 Germán Suárez Flamerich 1950-1952 Presidente interín Abogáu
58 Marcos Pérez Jiménez 1952-1958 Golpe d'Estáu (desconocimientu de les Eleiciones) Militar
59 Wolfgang Larrazábal 1958-1959 Golpe d'Estáu Almirante (Militar)
60 Edgar Sanabria 1959-1959 Presidente interín Abogáu
61 Rómulo Betancourt.jpg Rómulo Ernesto Betancourt Bello 1959-1964 Eleiciones direutes Políticos
62 Raúl Leoni Otero 1964-1969 Eleiciones direutes Abogáu
63 Rafael Caldera, 1972.jpg Rafael Caldera Rodríguez 1969-1974 Eleiciones direutes Abogáu
64 Carlos Andrés Pérez.jpg Carlos Andrés Pérez Rodríguez 1974-1979 Eleiciones direutes Políticos
65 Luis Herrera Campins 1979-1984 Eleiciones direutes Abogáu
66 Presidente Lusinchi.jpg Jaime Lusinchi 1984-1989 Eleiciones direutes Médicu
67 Carlos Andrés Pérez.jpg Carlos Andrés Pérez Rodríguez[5] 1989-1993 Eleiciones direutes Políticos
68 Octavio Lepage 21 de mayu, 1993 - 5 de xunu, 1993 Presidente interín[6] Abogado
69 Ramón José Velásquez[7] 1993-1994 Presidente interín Escritor
70 Presidente Caldera.jpg Rafael Caldera Rodríguez 2 de febreru, 1994 - 2 de febreru 1999 Eleiciones indireutes Abogado
71 Hugo Rafael Chávez Frías[8] 2 de febreru 1999 - 11 d'abril de 2002 Eleiciones direutes Militar
(Teniente coronel)
72 Sin foto.svg Pedro Carmona Estanga[9] 11 d'abril 2002-
13 d'abril 2002
(2 días)
Golpe d'Estáu Economista
73 Sin foto.svg Diosdado Cabello Rondón 13 d'abril 2002 - 13 d'abril 2002
(poques hores)
Presidente interín Inxenieru/ Militar
(Teniente coronel)
74 Hugo Rafael Chávez Frías 13 d'abril de 2002 - 10 de xineru 2007 Restituyendo l'Orde Constitucional Militar
(Teniente coronel)
75 Hugo Rafael Chávez Frías 10 de xineru de 2007 - 5 de Marzo Eleiciones directes Militar
(Teniente coronel)
76 Nicolás Maduro Moros 14 de abril de 2013 - presente Eleiciones directes Ex lider sindical, Ex Diputado de la Asamblea Nacional y Canciller de la República
(Ninguna de estas son profesiones)

Referencies[editar | editar la fonte]

El 14 de abril de 2013 Nicolas Maduro fue electo por el pueblo venezolano con el voto secreto, directo, participativo y universal como presidente de la República Bolivariana de Venezuela

  1. El 5 de marzu de 1811 Cristóbal Mendoza conviértese nel primer presidente del triunviratu executivu (6 de marzu de 1811 - 21 de marzu de 1812). Los otros 2 miembros que se rotaben nel cargu de presidente fueron Juan Escalona y Baltasar Padrón, esta forma de gobiernu foi establecida pol Congresu de 1811 y termina cola cayida de la Primera República de Venezuela y el restablecimientu del gobiernu Español en 1812
  2. Bolívar retoma'l gobiernu del país y establez la Segunda República de Venezuela hasta qu'España n'avientu de 1813 impón de nuevu'l so Gobiernu
  3. Entre 1819 y 1830 Bolívar preside la Gran Colombia, na que taba integrada Venezuela
  4. Bustillos foi designáu a la presidencia de manera provisional dempués de que Juan Vicente Gómez fuera elexíu pol mesmu como presidente. Gómez optó nun asumir la presidencia, nel so llugar continuó nel papel de dirixir al exércitu venezolano.
  5. Carlos Andrés Pérez foi electu pal periodu 1989-1994, pero nun pue concluir el so mandatu yá que'l 21 de mayu de 1993 foi destituyíu pol Congresu Nacional luego de ser acusáu de corrupción pol Ministru de Xusticia.
  6. Octavio Lepage reemplaza a Perez por ser el presidente del Congresu pa entós
  7. Ramón José Velásquez foi elexíu pol Congresu el 5 de xunu de 1993 como presidente interín
  8. Hugo Chávez Frías Foi electu inicialmente pal periodu 1999-2004, pero tres la reforma de la constitución en 1999, convocáronse nueves Eleiciones xenerales adelantaes nel añu 2000, pal periodu 2001-2007
  9. Hugo Chávez foi derrocáu por Pedro Carmona, por un periodu de 2 díes (ente'l 11 d'abril y 13 d'abril de 2002), implantándose un gobiernu de facto. Tres el derrocamientu del gobiernu de Carmona, el vicepresidente de Chávez Diosdado Cabello asume temporalmente el poder pa restituyir el filu Constitucional. Véase Golpe d'Estáu en Venezuela de 2002