Granátula de Calatrava

Coordenaes: 38°48′N 3°44′W / 38.8°N 3.73°O / 38.8; -3.73
De Wikipedia
Granátula de Calatrava
Alministración
País España
AutonomíaBandera de Castiella-La Mancha Castiella-La Mancha
ProvinciaBandera de Provincia de Ciudad Real provincia de Ciudá Real
Conceyu Ciudá Real
Tipu d'entidá conceyu d'España
Alcalde de Granátula de Calatrava (es) Traducir Félix Herrera Carneros
Nome oficial Granátula de Calatrava (es)[1]
Códigu postal 13360
Xeografía
Coordenaes 38°48′N 3°44′W / 38.8°N 3.73°O / 38.8; -3.73
Granátula de Calatrava alcuéntrase n'España
Granátula de Calatrava
Granátula de Calatrava
Granátula de Calatrava (España)
Superficie 152.65 km²
Altitú 656 m
Llenda con Aldea del Rey, Valenzuela de Calatrava, Almagro, Moral de Calatrava, Santa Cruz de Mudela, Viso del Marqués y Calzada de Calatrava
Demografía
Población 696 hab. (2023)
- 346 homes (2019)

- 368 muyeres (2019)
Porcentaxe 0.92% de Ciudá Real
0.14% de provincia de Ciudá Real
0.03% de Castiella-La Mancha
0% de España
Densidá 4,56 hab/km²
Más información
Estaya horaria UTC+01:00
granatula.es
Cambiar los datos en Wikidata
Términu municipal de Granátula de Calatrava al respective de la provincia de Ciudá Real.

Granátula de Calatrava ye un conceyu español asitiáu nel sur de la provincia de Ciudá Real, na comunidá autónoma de Castiella-La Mancha. Ta asitiáu a 32,6 km de la capital provincial.

Contestu xeográficu[editar | editar la fonte]

Ta asitiáu nel valle del Jabalón y caracterízase pola alteración de los volcanes d'orixe magmáticu (conos de Columba, Cueves Negres o La Yozosa) o freatomagmático, que da orixe a llagunes o maares, como'l cráter o maar nel que se topa'l cascu urbanu, Valdeleón, con más de 2 km de diámetru. Anque nel añu 2000 apaeció'l guéiser o “el Remexu de Granátula”, tán estinguíos na actualidá, quitando la Fumarola, qu'entá ta activa na Torca. L'agua de que se surte la llocalidá, per otra parte, ye carauterísticamente ferrial, como la de la fonte agria de la cercana ciudá de Puertollano.

Al pie de los Volcanes de too tipu pueden reparase aves según los cultivos, el monte mediterraneu o les zones fluviales del Banzáu y Ríu Jabalón.

Historia[editar | editar la fonte]

Na Hispania visigoda Oreto foi sede episcopal de la Ilesia católica, sufragánea de l'archidiócesis de Toledo qu'entendía l'antigua provincia romana de Cartaginense na diócesis de Hispania.

Turismu[editar | editar la fonte]

Yacimiento arqueolóxicos[editar | editar la fonte]

Pela redolada de Granátula pueden visitase dos xacimientos arqueolóxicos bien importantes: La Encantada, de la Edá del Bronce, de tipu “castellón” por tar asitiáu n'altor; caltién muralles defensives, viviendes o silos y alluga una cueva cola lleenda d'un llagartu o culiebra que se tresforma na Trocanta o Encantá cada nueche de San Xuan.

Y el Xacimientu arqueolóxicu de Oreto y Zuqueca, con restos que tomen dende dómina prerromana a la Edá Media, como la necrópolis visigoda, el Bautisteriu paleocristianu y los Baños islámicos, los más antiguos dataos na Península Ibérica.

Patrimoniu artísticu[editar | editar la fonte]

Al pie de esti xacimientu puede almirase el Santuariu de la Patrona de la llocalidá, la Virxe de Oreto y Zuqueca, ermita románica del sieglu XIII, declaráu Bien d'Interés Cultural. El Santuariu de la Patrona ta conformáu por un conxuntu d'edificios na so mayor parte del sieglu XIII, magar caltién arcos, piedres y pilastres de dómines anteriores, especialmente visigoda. Nes sos cercaníes perdura'l Ponte romana de Baebio Publio Venusto (sieglu I), visible cuando baxa'l volume d'agua del banzáu del Jabalón.

Pasiando pol nucleu urbanu puede visitase la Ilesia de Santa Ana, del sieglu XIV al XVIII, cola imaxe de la Virxe de Oreto y Zuqueca (sieglu XIII) o la torre y artesonado del coru (sieglu XVI). Cerca atópase'l Palaciu de los Torrubia (sieglu XVIII), declaráu Bien d'Interés Cultural, típicu palacete manchegu de trés plantes y patiu con columnes, y la Casa Mudéxar amiesta (sieglu XV). La llocalidá caltién la mayoría de los edificios de la vida ya instituciones de la Edá Moderna, sieglos XVII y XVIII, como la Casa de la Inquisición, les Tercies, la Posada de la Sindical o'l Pósito.

El visitante puede averase a la casa onde nació en 1793 el xeneral y políticu Baldomero Espartero y la so estatua ecuestre o afayar xunto al cascu urbanu la Fonte Agria o les construcciones populares como les cases de campu, pontes, nories... y los singulares carapuchetes, a manera de cabañes de piedra.

Tradiciones y Fiestes d'Organización[editar | editar la fonte]

La cultura popular tresvierte nos "armáivos" y la Selmana Santa (Fiesta declarada d'Interés Turísticu Rexonal), nes decenes de cruces y unos 40 díes de fiestes singulares nel añu según lleendes y tradiciones, gastronomía deliciosa y nes artesaníes del espartu y encaxe de boliyos.

Intereses[editar | editar la fonte]

  • Na llocalidá rodó la primer escena de la película Volver, de Pedro Almodóvar, y rodáronse los xuegos populares según los llabores agrícoles de La Mancha.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Afirmao en: Llista de Conceyos y los sos Códigos por Provincies a 1 de xineru de 2019. Data d'espublización: 8 febreru 2019. Editorial: Institutu Nacional d'Estadística.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]