Gol d'oru

De Wikipedia
Oliver Bierhoff foi l'autor del primer gol d'oru na historia del fútbol. Asocedió na final de la Eurocopa 1996 cuando'l so equipu, la seleición alemana, enfrentar a la República Checa.

El gol d'oru foi un métodu que s'utilizaba pa determinar el ganador d'un partíu de fútbol que terminaba empatáu dempués del tiempu reglamentariu. N'otros deportes, esti tipu de figura conozse como muerte súbita.

Empecipiada la prórroga, ésta dábase por concluyida si dalgún equipu anotaba un gol, una y bones el mesmu atribuyía la victoria al equipu que lu marcaba. Si en casu'l gol yera anotáu nel primer tiempu suplementariu (primero que ésti concluya) o nel segundu tiempu suplementariu (primero que ésti concluya), el partíu dar por concluyíu.

El primer gol d'oru que se marcó na historia del fútbol en estableciéndose oficialmente la norma foi na Eurocopa 1996, cuando Alemaña ganó na final al combináu de la República Checa. El primer gol d'oru marcáu nun campeonatu mundial n'octavos de final de Francia 1998, cuando la seleición llocal ganó a Paraguái. Sicasí, produciéronse dellos otros antes na historia. Unu d'ellos producióse na segunda edición de la Copa Llatina cuando en rematando'l partíu de desempate de la final ente'l Sport Lisboa e Benfica y el Football Club des Girondins de Bordeaux. Nuevamente acabó con empate tres la prórroga, polo que se decidió que se xugaríen nuevos tiempos de diez minutos cada unu hasta qu'unu de los equipos anotara un gol.[1] Foi una de les normes qu'estableció la Real Federación Española de Fútbol para dirimir un vencedor en casu d'empate nuna eliminatoria del citáu tornéu, del que foi promotor ya inventor.[2]

Nel añu 2002, la UEFA creó un nuevu sistema: el gol de plata, que foi utilizáu hasta la Eurocopa 2004. Sicasí, la FIFA decidió abolir en 2004 l'usu de los goles d'oru y de plata en toa competición futbolística, calteniendo la prórroga de dos tiempos extras completos de 15 minutos, yá que aguiyaba enforma al xuegu defensivu yá que munchos equipos preferíen caltener l'empate a arriesgase a recibir un gol y perder el partíu de forma instantánea.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Portal dixital Chamagloriosa. Selmanariu del Benfica (ed.): . Archiváu dende l'orixinal, el 25 d'avientu de 2016. Consultáu'l 26 d'avientu de 2016.
  2. Diariu ABC (ed.): «Los partíos de la Copa Llatina van xugar n'España». Consultáu'l 26 d'avientu de 2016.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]