Gangtok

Coordenaes: 27°20′N 88°37′E / 27.33°N 88.62°E / 27.33; 88.62
De Wikipedia
Gangtok
Alministración
Estáu desapaecíu Reinu de Sikkim
Tipu d'entidá ciudá[1]
Códigu postal 737101 y Pin Code of Gangtok
Xeografía
Coordenaes 27°20′N 88°37′E / 27.33°N 88.62°E / 27.33; 88.62
Gangtok alcuéntrase n'India
Gangtok
Gangtok
Gangtok (India)
Superficie 19.2 km²
Altitú 1436 m[2]
Demografía
Población 100 286 hab. (2011)
- 52 459 homes (2011)

- 47 827 muyeres (2011)
Porcentaxe 100% de Reinu de Sikkim
Densidá 5223,23 hab/km²
Más información
Prefixu telefónicu 03592
Estaya horaria UTC+05:30 [3]
gmcsikkim.in
Cambiar los datos en Wikidata

Gangtok Tocante a esti soníu pronunciación ye la capital y principal ciudá del estáu de Sikkim na India. Asitiada nes fasteres de los Himalayes a una altitú de 1.780 metros, la ciudá ye famosa polos sos llimpios contorna y pol so clima templáu. Esta estación de monte, con una población averada (2002) de 50.000 persones, ye'l centru de la industria turístico del estáu.

Gangtok nun yera más qu'un pequeñu enclave hasta la construcción del Monesteriu Enchey en 1840 que convirtió la ciudá nun centru de pelegrinación. Convertir nel puntu principal de parada pa los que viaxaben ente'l Tíbet y la India británica a finales del sieglu XIX. Tres la independencia de la India en 1947, Sikkim convertir nun estáu-nación con capital en Gangtok. En 1975 abolióse la monarquía y Sikkim convertir nel estáu númberu 22 de la India. Gangtok siguió siendo la so capital.

Historia[editar | editar la fonte]

Ver tamién: Historia de Sikkim

Nun se conoz enforma sobre la historia antigua de Gangtok. Los primeros rexistros daten de 1716. Nun foi hasta 1716 cola construcción del monesteriu Enchey que Gangtok empezó a cobrar importancia. Tres la derrota de los tibetanos polos británicu, Gangtok convertir en parada principal pal comerciu ente'l Tíbet y la India. La mayoría de les carreteres de la zona y el telégrafu construyir mientres esta dómina (finales del sieglu XIX).

En 1894, Thutob Namgyal, monarca de Sikkim baxu control británicu, treslladó la capital de Tumlog a Gangtok lo qu'amontó la so importancia. Construyéronse diversos monumentos según un nuevu palaciu. Tres la independencia de la India en 1947, Sikkim convertir nun estáu-nación gracies al tratáu robláu pol rei de Sikkim y el primer ministru de la India Jawaharlal Nehru. . El comerciu ente India y Tíbet siguió funcionando, siguiendo l'antigua Ruta de la Seda lo que favoreció la economía de la ciudá. En 1962 los pasos de monte quedaron cerraos dempués de la guerra sinón-india lo qu'afectó a los negocios en Gangtok. En 1975 la monarquía quedó abolida y Sikkim constituyóse como estáu de la India.

Monesteriu Rumtek en Gangtok.

Demografía[editar | editar la fonte]

Los nepaleses que s'asitiaron na rexón mientres el gobiernu británicu componen la mayoría de los 50.000 habitantes de Gangtok. Los Lepches, nativos de la zona, y los Bhuties constitúin tamién una parte importante de la población. Nos últimos años, un importante númberu de tibetanos llegó a la ciudá. Ente les comunidaes non natives de la zona que moren na ciudá atopen los Marwaris que rexenten la mayoría de les tiendes; los Bihari que suelen tener trabayos alministrativos y los bengalíes.

El hinduismu y el budismu son los dos relixones principales en Gangtok. Tamién hai un númberu importante de cristianos, la mayoría d'orixe Lepcha que se convirtieron a esta relixón a finales del sieglu XIX gracies a la influencia de los misioneros británicos. Una mezquita nel centru de la ciudá sirve a la pequeña minoría musulmana de la ciudá.

El nepalés ye l'idioma que más se fala en Gangtok. L'inglés y el hindi tamién se falen na ciudá.

Xeografía[editar | editar la fonte]

Gangtok ta asitiada nes fasteres del Himalaya a una altitú de 1.780 metros sobre'l nivel del mar. Amás de ser la capital del estáu de Sikkim ye tamién la central del distritu de Sikkim este.

Gracies al so altor y a la contorna que lu sirven d'escudu, la ciudá esfruta d'un clima templáu mientres tol añu. Al igual qu'otres ciudaes de los Himalayas, Gangtok tienen cinco estaciones: Branu, monzón, seronda, iviernu y primavera. Les temperatures bazcuyen ente los 25º C de máxima pel branu a los 3º C de mínima en xineru. Les precipitaciones de nieve son rares al igual que les temperatures baxo cero.

Llugares d'interés[editar | editar la fonte]

  • El Monesteriu Enchey: ye'l monaterio más antiguu de la ciudá. Esti monesteriu budista construyir en 1840.
  • El Monesteriu Rumtek: asitiáu a unos trés quilómetros de la ciudá, ye un retruque de l'antigua sede de Lhasa.
  • El parque zoolóxicu de los Himalayas: contienen numberosos exemplares d'animales propios de la zona como los osos negros del Himalaya o los tigres de les nieves.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. «Gangtok,India». Consultáu'l 24 marzu 2018.
  2. «Gangtok, Sikkim, India». Consultáu'l 5 xunu 2018.
  3. «The World Clock - Time Zone difference from India – Sikkim – Gangtok». Consultáu'l 5 xunu 2018.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]