Saltar al conteníu

Douglas McGrath

De Wikipedia
Douglas McGrath
Vida
Nacimientu Midland2 de febreru de 1958[1]
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Llingua materna inglés
Muerte Nueva York3 de payares de 2022[2] (64 años)
Causa de la muerte infartu de miocardiu[2]
Fíos/es 1
Estudios
Estudios Universidá de Princeton
Llingües falaes inglés[3]
Oficiu direutor de cine, guionista, actor, actor de cine, publicistarealizador
Llugares de trabayu Estaos Xuníos
Trabayos destacaos Bullets Over Broadway
Nominaciones
IMDb nm0569790
Cambiar los datos en Wikidata

Douglas Geoffrey McGrath (2 de febreru de 1958Midland – 3 de payares de 2022Nueva York) foi un direutor, guionista y actor d'Estaos Xuníos. Candidatu al Óscar na categoría d'Óscar al meyor guión orixinal, xunto con Woody Allen por Bullets Over Broadway (1994)[4].

Biografía

[editar | editar la fonte]

Douglas McGrath ye fíu de Beatrice y R. Searle McGrath, un productor d'aceite de Midland, Texas. Ta casáu con Jane Read Martin dende l'añu 1995 hasta l'actualidá, tienen tres fíos de mancomún.[5]

Douglas McGrath dirixó y escribió numberoses películes ente les que cabo destacar Bullets Over Broadway (1994) escrita xunto a Woody Allen, pola que foi candidatu al Óscar na categoría d'Óscar al meyor guión orixinal, siendo la película meyor valorada pola crítica de tola so carrera hasta la fecha.[6] Dempués d'esti ésitu llegó Emma (1996), basada nuna novela de Jane Austen y protagonizada por Gwyneth Paltrow. Tamién escribió'l llibretu de Born Yesterday (1993), protagonizada por Don Johnson y Melanie Griffith, la película nun foi bien recibida pola crítica ya inclusive recibió una nominación a los Razzie.[7][8]

Na década de los 2000 dirixó y escribió películes aplaudíes pola crítica, pero que nun funcionar en taquilla. Con eses carauterístiques cabo destacar filmes como Nicholas Nickleby (2002), protagonizada por Jim Broadbent, Nathan Lane y Anne Hathaway o Infamous (2006), basada nel procesu de creación que llevó a cabu Truman Capote pa escribir In Cold Blood, protagonizáu por Toby Jones, Daniel Craig, Sandra Bullock y, de nuevu, Gwyneth Paltrow nun cameo que realizó como un favor al direutor yá que ésti tien una bona rellación cola actriz dende la so participación en Emma.[9]

Participó como actor, en curtios papeles, en películes como Hollywood Ending (2002), Company Man (2000), The Insider (1999) o Celebrity (1998).[10]

Filmografía como direutor

[editar | editar la fonte]
Añu Película
1996 Emma
2000 Company Man
2002 Nicholas Nickleby
2006 Infamous
2011 I Don't Know How She Does It

Filmografía como guionista

[editar | editar la fonte]
Añu Película
1989 L. A. Law (1 episodiu)
1993 Born Yesterday
1994 Bullets Over Broadway
1996 Emma
2000 Company Man
2002 Nicholas Nickleby
2006 Infamous
2011 The Lucky One
Óscar
Añu Categoría Película Resultáu
1994 Óscar al meyor guión orixinal Bullets Over Broadway Candidatu
Premios BAFTA
Añu Categoría Película Resultáu
1994 BAFTA al meyor guión orixinal Bullets Over Broadway Candidatu

Referencies

[editar | editar la fonte]
  1. Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w6tx4h60. Apaez como: Douglas McGrath. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  2. 2,0 2,1 «Douglas McGrath Dies: ‘Emma’ Filmmaker, Writer Of ‘Beautiful: The Carole King Musical’, Oscar-Nominated Co-Author Of Woody Allen’s ‘Bullets Over Broadway’ Was 64».
  3. Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  4. Consultáu en 2010Premios y nominaciones de Douglas McGrath IMDb (n'inglés)
  5. Consultáu en 2010Biografía de Douglas McGrath IMDb (n'inglés)
  6. Consultáu en 2010Douglas McGrath en Rottentomatoes Rotten Tomatoes (n'inglés)
  7. Consultáu en 2010Born Yesterday en Rottentomatoes Rotten Tomatoes (n'inglés)
  8. Consultáu en 2010Melanie Griffith candidata al Razzie por Born Yesterday IMDb (n'inglés)
  9. Consultáu en 2010Gwyneth Paltrow's pricey cameo femalefirst.co.uk (n'inglés)
  10. Consultáu en 2010Filmografía como actor IMDb (n'inglés)

Enllaces esternos

[editar | editar la fonte]