Xutlandia Central

Coordenaes: 56°10′N 9°30′E / 56.17°N 9.5°E / 56.17; 9.5
De Wikipedia
Xutlandia Central
Alministración
PaísBandera de Dinamarca Reinu de Dinamarca
Estáu federáuBandera de Dinamarca Dinamarca
ISO 3166-2 DK-82
Tipu d'entidá rexón alministrativa de Dinamarca
Capital Viborg
Cabezaleru/a del gobiernu Anders Kühnau (Socialdemócratas (es) Traducir)
Nome llocal Midtjylland (da)
División
Xeografía
Coordenaes 56°10′N 9°30′E / 56.17°N 9.5°E / 56.17; 9.5
Superficie 13007.3 km²
Llenda con Nordjylland y Dinamarca Meridional
Altitú media 72 m
Demografía
Población 1 326 913 hab. (1r ochobre 2019)
Densidá 102,01 hab/km²
Más información
Estaya horaria UTC+01:00
Fundación 1r xineru 2007
rm.dk
Cambiar los datos en Wikidata

La Rexón de Xutlandia Central[1] (danés: Midtjylland) ye una rexón alministrativa de Dinamarca, establecida'l 1 de xineru de 2007 pola reforma municipal danesa, que sustituyó l'anterior división alministrativa en distritos (amter) por cinco grandes rexones.

La rexón tien una superficie de 13 142 km², siendo la mayor rexón de Dinamarca (ensin considerar los territorios de Groenlandia y les Islles Feroe), lo qu'equival al 30,29% del territoriu del país. Asitiada na zona central de la península de Xutlandia, la so capital ye la ciudá de Viborg.

Xeografía[editar | editar la fonte]

Århus, la principal ciudá de Midtjylland, ye la segunda más grande del país.

El so territoriu estender pola parte central de la península de Xutlandia y por delles islla axacentes.

El puntu más septentrional de la rexón ta asitiáu a 56º 50’ 47” N, na islla de Fur y el más meridional ta asitiáu a 55º 40’ 08” N nel fiordu de Vejle. El puntu más oriental ta asitiáu na islla d'Anholt a 11º 44’ 07” Y, y el más occidental a 8º 05’ 57” Y, na estrecha franxa de tierra conocida como Holmslands Kilt que dixebra'l mar del Norte del fiordu de Ringkøbing y cerca de la zona llamada Lyngvig.

Les llendes de la rexón son principalmente de calter alministrativu, determinaos por pocos accidentes xeográficos y ensin tener en cuenta motivos históricos o culturales.

  • Pel norte, ta la rexón de Nordjylland. Nel Noroeste, ta parte del fiordu Limfjorden y pol nordés, ta'l mar Bálticu.
  • Pel sur, ta la rexón de Syddanmark. Esti llende nun la forma nengún accidente xeográficu destacable, solamente al sureste, y mientres unos 25 quilómetros, el fiordu de Vejle.
  • Pel este, atópase l'estrechu de Kattegat, que forma'l mar Bálticu ente la península de Xutlandia y la península escandinava. Al este del territoriu continental de Midtjylland atópense delles islles y castros que tamién pertenecen a la rexón, siendo les de mayor tamañu les de Samsø, Endelave y Tunø.
  • Pel oeste, ta'l mar del Norte, perfilando una mariña na que s'asoceden distintes fiordos.

El territoriu peninsular ye práuticamente llanu. Esisten una serie de llombes centrales en sentíu Norte-Sur de baxu altor, siendo la más alta d'éstes Yding Skovhøj a tan solo 173 msnm. A entrambos llaos d'esta socesión dorsal de montículos estiéndense planicies, nes que'l mar enfusa, en dellos casos, bien fondamente, formando fiordos.

Composición de la rexón[editar | editar la fonte]

La rexón foi formada al xunir los antiguos distritos de Ringkjøbing y Århus (sacante la metá occidental del conceyu de Mariager, que paso a pertenecer a Nordjylland), la mayor parte de Viborg (en concretu los antiguos conceyos de Bjerringbro, Fjends, Hvorslev, Karup, Møldrup, Sallingsund, Skive, Spøttrup, Sundsøre, Tjele, y Viborg) y la metá del norte del distritu de Vejle (distritu), esautamente los antiguos conceyos de Brædstrup, Gedved, Hedensted, Horsens, Juelsminde, Nørre-Snede y parte del conceyu de Tørring-Uldum.

Conceyos[editar | editar la fonte]

Los actuales conceyos que formen parte d'esta rexón son:

Mapa de conceyos de Midtjylland.
Mapa de conceyos de Midtjylland.

Referencies[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]