República Socialista Soviética de Bielorrusia

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
[[Gomel Governorate (en) Traducir|←]] [[Gomel Governorate (en) Noun Project label icon 1116097 cc mirror.svg
República Socialista Soviética de Bielorrusia
República Socialista Soviética Lituano-Bielorrusa
República Socialista Soviética de Bielorrusia
(1 xin 1919→25 ago 1991)
Bielorrusia
Xunión Soviética
república de la Xunión Soviética
Flag of the Byelorussian Soviet Socialist Republic (1951–1991).svg Emblem of the Byelorussian SSR (1981-1991).svg
Bandera de la República Socialista Soviética de Bielorrusia (es) Traducir Escudo de la República Socialista Soviética de Bielorrusia (es) Traducir
Lema nacional ¡Proletarios de tolos países, xuníos!
Himnu nacional himno de la República Socialista Soviética de Bielorrusia (es) Traducir
Alministración
Estáu desapaecíuRepública Socialista Soviética Lituano-Bielorrusa
Capital Minsk (16 xineru 1919→25 agostu 1991)
Smolensk (1 xineru 1919→16 xineru 1919)
Forma de gobiernu república soviética
Llingües oficiales bielorrusu, rusu, yiddish y Polacu
División
Miembru de
Xeografía
Coordenaes 54°N 29°E / 54°N 29°E / 54; 29Coordenaes: 54°N 29°E / 54°N 29°E / 54; 29
Byelorussian SSR in the Soviet Union.svg
Demografía
Población 10 300 000 hab. (1991)
Economía
Moneda Rublu soviéticu
Dominiu d'Internet ensin valor
Códigu ISO 112 / BYS / ensin valor y BY
Cambiar los datos en Wikidata

República Socialista Soviética de Bielorrusia (en rusu, Белору́сская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика, en bielorrusu, Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка) foi unu de los cuatro miembros fundadores de la Xunión Soviética en 1922, xuntu cola República Socialista Soviética d'Ucraína, la República Federativa Socialista Soviética Transcaucásica y la República Federal Socialista Soviética de Rusia.

La república taba na zona oeste de la URSS y la so capital yera Minsk. La RSS de Bielorrusia foi creada'l 1 de xineru de 1919 como República Socialista Soviética Bielorrusa, pero esta sumiría'l 27 de febreru pa formar la República Socialista Soviética Lituanu-Bielorrusa; la república foi refundada como República Socialista Soviética de Bielorrusia el 31 de xunetu de 1920 y sumiría el 26 d'avientu de 1991, cola disolución de la URSS.

Historia[editar | editar la fonte]

A la fin de la Primer Guerra Mundial, Bielorrusia foi invadida polos Imperios Centrales en dos causes: en 1917 y en 1918 tres una rotura del Tratáu de Brest-Litovsk. El territoriu de Bielorrusia estremar tres la Paz de Riga de 1921; Bielorrusia nun recuperaría les sos tierres hasta que l'Exércitu Coloráu facer na Gran Guerra Patriótica, mientres la cual tuvo ocupada pola Alemaña nazi (1941-1944) y suplantada pol Reichskommissariat Ostland. En 1944, por cuenta de la Operación Bagration, Bielorrusia foi lliberada de la ocupación alemana. Dempués de la guerra, la RSS de Bielorrusia formó parte de l'Asamblea Xeneral de la ONX, xuntu cola Xunión Soviética y la RSS d'Ucraína, siendo una de los fundadores de la ONX. El 19 de setiembre de 1991, la república foi renombrada República de Bielorrusia, y permaneció na URSS tres meses más, hasta la so independencia. La capital siguió siendo Minsk.


Organización políticu-alministrativa[editar | editar la fonte]

La RSS de Bielorrusia taba estremada en 6 óblast (provincies) como s'amuesa na tabla siguiente (datos del 1 de xineru de 1970, fonte: Gran Enciclopedia Soviética).

Nome Superficie
(miles
de km²)
Población
(miles
de hab.)
Capital
Óblast de Brest 32,3 Brest
Óblast de Vítsiebsk 40,1 Vítsiebsk
Óblast de Gómel 40,4 Gómel
Óblast de Grodno 25,0 Grodno
Óblast de Minsk 40,8 Minsk
Óblast de Maguilov 29,0 Maguilov

Demografía[editar | editar la fonte]

La población en 1969 yera de 8.897.000, y étnicamente taba asina distribuyida:

La república taba na zona oeste de la URSS y la so capital yera Minsk. Otres ciudaes importantes yeren Gómel, Brest, Grodno, Maguilov y Vítsiebsk.




República Socialista Soviética de Bielorrusia