Ríu Támesis

Coordenaes: 51°30′N 0°37′E / 51.5°N 0.61°E / 51.5; 0.61
De Wikipedia
Ríu Támesis
Thames (en)
Situación
PaísBandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Nación constitutivaBandera de Inglaterra Inglaterra
Rexón Suroeste d'Inglaterra
Condáu ceremonial Gloucestershire
Condado no metropolitano (es) Traducir Gloucestershire (en) Traducir
Tipu ríu
Coordenaes 51°30′N 0°37′E / 51.5°N 0.61°E / 51.5; 0.61
Ríu Támesis alcuéntrase en Reinu Xuníu
Ríu Támesis
Ríu Támesis
Ríu Támesis (Reinu Xuníu)
Datos
Superficie de la conca 15 300 km²
Llonxitú 334 km
Caudal 65,8 m³/s
Nacimientu Kemble (es) Traducir
Desembocadura mar del Norte
Estuario del Támesis (es) Traducir
Afluentes
Cambiar los datos en Wikidata

El ríu Támesis (del llatín Taměsis; inglés: River Thames, pronunciáu /tɛmz/) ye un ríu del sur d'Inglaterra. Naz nel condáu de Gloucestershire, pasa por Oxford, Eton y Londres y desagua nel mar del Norte. El so llargor ye de 346 km. Anguaño ye'l ríu más importante d'Inglaterra y la principal fonte de suministru d'agua en Londres

Cursu[editar | editar la fonte]

Les fontes del Támesis tán asitiaes cerca de la llocalidá de Kemble; sigue depués hasta Oxford, Wallingford, Reading, Henley-on-Thames, Marlow, Maidenhead, Eton, Windsor y Londres. Poco dempués de Gravesend espándese formando un anchu estuariu hasta la so desaguada nel mar del Norte.

Los pequeños castros a lo llargo del ríu son conocíos como ait.

Historia[editar | editar la fonte]

El Támesis xeláu, d'artista desconocíu (1677).

Mientres el Pleistocenu, el primitivu ríu Támesis fluyía dende Gales hasta Clacton-on-Sea, cruciando lo que na actualidá ye'l mar del Norte pa terminar siendo un afluente del Rin. Esti cursu bloquiar por una masa de xelu mientres la Edá de Xelu. El ríu esviar hasta tomar el so cursu actual, llegando hasta la que ye güei la ciudá de Londres.

Mientres los sieglos XVI y XVII, el ríu foi unu de los principales medios de tresporte ente Londres y Westminster. Mientres los sieglos XVII y XVIII, el ríu conxelar en diverses ocasiones. De magar, el Támesis nun se volvió conxelar totalmente. La construcción d'una nueva ponte de Londres, con menos pilastres que l'antiguu, lo que dexa que'l ríu fluya con más facilidá, evitaron que la corriente fixérase demasiáu lenta, lo que dexaría la conxelación de les agües.

A partir del sieglu XIX el ríu empezó a contaminase. A finales d'esi sieglu y hasta mediaos del sieglu XX, realizóse una llimpieza masiva del Támesis. Na actualidá ye unu de los ríos más llimpios de los que flúin al traviés d'una gran ciudá.

La Regata Oxford-Cambridge[editar | editar la fonte]

El Támesis ye l'escenariu d'una de les carreres más populares del Reinu Xuníu: la regata Oxford-Cambridge, qu'enfrenta cada añu a los remeros de les universidaes d'Oxford y Cambridge.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]