Presidente de la Xunión Soviética

De Wikipedia
Presidente de la Xunión Soviética
Antiguu cargu políticu
Escudu
Mikhaíl Gorbachov
Predecesor Presidente del Sóviet Supremu de la Xunión Soviética
Socesor Presidente de Rusia
Presidentes de los otres ex repúbliques soviétiques

Mikhaíl Gorbachov

Mikhaíl Gorbachov

Residencia oficial Kremlin de Moscú
Designáu por El pueblu de la Xunión Soviética[1]

Congresu de los Diputaos del Pueblu de la Xunión Soviética (primer presidente únicu[2])

15 de marzu de 1990

25 d'avientu de 1991

Pretendiente actual -

El presidente de la Xunión Soviética (rusu: Президент Советского Союза ) (Prezident Soviétskogo Soyúza), oficialmente llamáu presidente de la URSS (rusu: Президент СССР[1](Prezident SSSR)) foi'l xefe d'Estáu de la Xunión Soviética dende'l 15 de marzu de 1990 hasta'l 25 d'avientu de 1991. Mikhaíl Gorbachov foi la única persona que lo ocupó; tamién foi Secretariu xeneral del Partíu Comunista de la Xunión Soviética ente marzu de 1985 y agostu de 1991. Derivando una proporción cada vez mayor del so poder como presidente hasta que finalmente arrenunció como secretariu xeneral dempués del intentu de golpe d'Estáu en 1991.

Dende la década de 1970, la mayoría de los poderes políticos executivos taben en manes del Secretariu xeneral del PCUS, ente que el Presidente del Presidium del Sóviet Supremu de la Xunión Soviética, qu'oficialmente yera'l Xefe d'Estáu de la URSS, exercía una parte considerable de los deberes de forma simbólica y decorativa. A partir de Leonid Brézhnev, en 1977, los últimos cuatro Secretarios xenerales desempeñáronse simultáneamente como presidentes del Presidium del Sóviet Supremu o presidentes del Sóviet Supremu (ente 1988 y 1990).

Gorbachov nun foi escoyíu por votu direutu y popular, sinón pol Congresu de los Diputaos del Pueblu de la Xunión Soviética nunos comicios en que foi l'únicu candidatu. Vadim Bakatin, entós ministru del Interior, y Nikolái Ryzhkov, primer ministru, fueron nomaos, pero arrenunciaron a les sos candidatures.

El vicepresidente foi Guennadi Yanáyev, quien ocupó de volao la presidencia de facto, en reemplazu de Gorbachov, mientres el intentu de golpe d'Estáu na Xunión Soviética d'agostu de 1991, como líder del Comité Estatal del Estáu d'Emerxencia.

Presidentes de la Xunión Soviética[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]