Plaza de Naqsh-e Yahán

Coordenaes: 32°39′30″N 51°40′38″E / 32.658229°N 51.677322°E / 32.658229; 51.677322
De Wikipedia
Plaza de Naqsh-e Yahán
Alministración
PaísBandera de Irán Irán
Provincia Provincia d'Isfahán
Condado (es) Traducir Prefectura de Isfahán (es) Traducir
Bajsh (es) Traducir Central District (en) Traducir
Ciudá Isfahán
Tipu d'entidá plaza
Nome llocal میدان نقش جهان (fa)
Xeografía
Coordenaes 32°39′30″N 51°40′38″E / 32.658229°N 51.677322°E / 32.658229; 51.677322
Plaza de Naqsh-e Yahán alcuéntrase n'Irán
Plaza de Naqsh-e Yahán
Plaza de Naqsh-e Yahán
Plaza de Naqsh-e Yahán (Irán)
Más información
Fundación 1598
Cambiar los datos en Wikidata
Meidan Eman, Isfahán
Patrimoniu de la HumanidáUNESCO
Vista de la plaza de Naghsh-i Jahan.
Llugar  Irán
Criterios Cultural: i, v, vi
Referencia 115
Inscripción 1979 (III Sesión)
Área Asia y Oceanía
Cambiar los datos en Wikidata
Vista de la plaza.

La plaza de Naghsh-i Jahan (en persa: ميدان نقش جهان , maidaan-y naqsh-y jehaan), tamién conocida como Plaza Real (Meidan Eman) y plaza del imán Jomeini, asitiada nel centru de la ciudá d'Isfahán, ye unu de los sitios más importantes del país y foi declarada Patrimoniu de la Humanidá pola Unesco nel añu 1979. Ye la plaza más grande d'Irán y una de les mayores del mundu. A partir de la dinastía safávida, foi arrodiada por monumentos históricos de la dómina. Al este de la plaza atopa la mezquita del xeque Lutfallah, al norte abre una de les puertes del gran bazar de Isfahán, al oeste ta'l palaciu d'Ali Qapu y al sur la mezquita del Shah, delantre de la cual anguaño realizar los vienres el Namaaz-y Jom'eh (el rezu de vienres de los musulmanes).

Mezquita del xeque Lutfullah[editar | editar la fonte]

Ta asitiada al oeste de la plaza Naghsh-i Jahan y foi construyida aproximao ente los años 1602 a 1619, contemporáneamente a Shah Abbas, por Mohammadreza Isfahani. El diámetru de la so bóveda interna ye de 12 m, y el gruesu de les parés 170 cm.

Bóveda de la mezquita de xeque Lotfollah, vista del cuadráu de Naghsh-e-Jahan.

Palaciu de Ali Qapu[editar | editar la fonte]

Palaciu de Ali Qapu.

Ali Qapu (pronunciáu, al-li gapú), de 6 pisos y 48 metros d'altor tien una estructura rectangular grande y masiva que remata nuna terraza ancha con techu embutíu y sofitáu por columnes de madera.

Ali Qapu ye ricu en pintures murales de Reza Abbassi, el pintor de la corte de Shah Abbas I, y los sos discípulos. Hai adornos florales y d'animales y páxaros. Casi toles puertes y ventanes bien afataes del palaciu sufrieron el pillaje en tiempos de desordes sociales y solamente una ventana del tercer pisu escapó al deterioru.

Ali Qapu foi reparáu y restauráu, especialmente mientres el reináu del sultán Hussein, pero cayó nuevamente nun estáu de gran deterioru nel curtiu reináu de los invasores afganistanos. Sol reináu de Qajar Nasir de los shah del al Dinar (1848-1896), les cornises de Safavid y los azulexos florales sobre'l portal fueron substituidos polos azulexos con inscripciones.

Nel sestu pisu atópase la sala de llacuaes reales, y les habitaciones más grandes del palaciu. Tamién se llama a esti pisu'l "cuartu de la música", porque nél tocábense variaes pieces musicales y entonábense cantares.

Mezquita del Shah[editar | editar la fonte]

Mezquita del Shah.

La mezquita del Shah ta asitiáu nel llau sur de la plaza. Foi construyida pal soberanu de la dinastía Safavids el Shah Abbas I, ente los años 1612 y 1630.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]