Partíu Socialista Galego

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Partíu Socialista Galego
Secretaría xeneral Xosé Manuel Beiras
Fundación 23  d'agostu de 1963
Disolución [[1983 ]][[1]]
Estáu Bandera d'España España
Afiliaos 650 (1979)
Ideoloxía política Socialismu
Nacionalismu gallego
Federalismu
Cambiar los datos en Wikidata

El Partíu Socialista Galego (PSG), n'español Partíu Socialista Gallego, foi un partíu políticu gallegu d'ideoloxía socialista y nacionalista.

Fundáu'l 23 d'agostu de 1963 col enfotu de formar un partíu socialdemócrata nacionalista en Galicia (España), darréu radicalizó les sos posiciones, averándose a la comunista Unión do Povo Galego (UPG).

El so secretariu xeneral ente 1971 y 1977 foi Xosé Manuel Beiras. El PSG presentar a les eleiciones xenerales del 15 de xunu de 1977, llogrando 27.197 votos (2,41%) en Galicia.

Nos años 80 produzse una rotura nel so senu: una parte integrar nel Bloque Nacionalista Galego (BNG) y otra xúnese a Esquerda Galega, formando la coalición PSG-EG. Más tarde el PSG-EG acabaría integrándose nel BNG.

Fundación[editar | editar la fonte]

Ente los sos fundadores destaquen Mario Orxajes Pita, Salvador Rei, Salvador García Bodaño, Xosé Luís Rodríguez Pardo, Cesáreo Sacu, Manuel Caamaño y Ramón Piñeiro, que crearon el PSG nuna xunta clandestina.

El nuevu partíu atraxo a antiguos miembros del Partíu Galeguista históricu como Francisco Fernández del Riego, que foi escoyíu presidente del partíu, Luis Viñes Cortegoso, Amáu Losada, Domingo Pombo, y a mozos influyíos pol piñerismo como Beiras o Ramón Lugrís.

Historia[editar | editar la fonte]

En 1965 empieza a editar en Perpiñán la publicación Adiante (Alantre, n'español), que dende 1969 editar en Galicia col nome de Galicia Socialista.

En 1972 el PSG escueye como secretariu xeneral a Xosé Manuel Beiras y asume como propia la teoría del colonialismu interior. En 1974 el PSG participa na Conferencia Socialista Ibérica, col PSOE, el Moviment Socialista de Catalunya (MSC), Partit Socialista del País Valencià (PSPV) y la Unión Sindical Obrera (USU), qu'en 1976 dixebrar del PSOE tresformándose na Federación de Partíos Socialistes.

En 1975 integrar nel senu del PSG el Movimientu Socialista Galego d'Álvarez Gándara y González Amadiós. Les males resultancies de les eleiciones xenerales de 1977 y les presiones del PSOE provocaron la descomposición de la FPS, y el PSG entró en crisis. Beiras abandonó la direición del partíu y los partidarios d'averase al PSOE entamar nel Colectivu Socialista-PSG lideráu por José Luis Rodríguez Pardo, Ceferino Díaz y Fernando González Laxe, y qu'arrexuntaba en redol a 100 militantes. La direición del PSG optó por espulsar a esti colectivu, que s'integró nel PSOE.

El PSG participó na coalición Unidade Galega pa participar nes eleiciones xenerales y municipales de 1979, pero a diferencia del restu de partíos integrantes de UG, negar a entrar na Comisión de los 16, que tenía qu'ellaborar el proyeutu de Estatutu de Galicia.

Nel II Congresu del PSG celebráu en xunu de 1980 refugóse la posibilidá de confluyir col Partíu Obreiro Galego, pero sofitó la creación de les Mesa de Fuercies Polítiques Gallegues col Bloque Nacional Popular Galego, con programa nes bases constitucionales de 1976. Esta decisión d'averase al BNPG provocó un fuerte descontentu nel senu de PSG que provoca la salida de numberosos militantes.

Pa les eleiciones autonómiques de 1981 el PSG allegó en coalición eleutoral col BNPG. De los trés diputaos escoyíos, Claudio González Garrido yera militante del PSG. Cuando se forma'l BNG el PSG integrar nél, pero en 1983 decidió abandonalo. Esta determinación provocó la desintegración del partíu: una parte ingresó nel BNG como Colectivu Socialista y el restu, lideráu por Domingo Merín, fundir con Esquerda Galega en 1984 formando'l PSG-EG.

Militantes[editar | editar la fonte]

El PSG foi un partíu de cuadros. Hasta 1975 nun superó los 100 afiliaos, y llegó hasta los 650 en 1980.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]




Partido Socialista Galego