Bloque Nacionalista Galego

De Wikipedia
Saltar a: navegación, buscar
Bloque Nacionalista Galego
Sigles: BNG
Fundáu en: 1982
Voceru: Ana Pontón
Ideoloxía: nacionalismu gallegu, esquierda, socialismu
Ámbitu: Galicia
Llar nacional: Avda. Rodríguez de Viguri, 16-Baxu 15703 Santiago de Compostela
Afiliaos: ---
Estáu: N'activu
Web: www.bng.gal


El Bloque Nacionalista Galego (BNG) ye la principal organización política del nacionalismu gallegu. Defínese como una organización d'esquierda y nacionaliega, y dende un puntu vista organizativu, defínese coma un frente de partíos de calter asembleariu. El BNG teía en 2002 alredor de 12.000 militantes, conceyales y alcaldes en dellos conceyos de Galicia, diputaos nel Parllamento de Galicia y nel Congresu de los Diputaos. Dende 2006 gobierna xunta'l PSG Galicia.

El Voceru Nacional ye Ana Pontón.

Galiza Nova ye la organización xuvenil del Bloque Nacionalista Galego.

Estrutura interna[editar | editar la fonte]

El BNG xurde cola intención d'aglutinar dientro de so tola gama ideolóxica del nacionalismu. Poro, la so organización ye frontista. Dientro dél conviven partíos nacionalistes que tienen les sos propies asemblees y propios secretarios xenerales

Dalgunos d'ellos:

Hestoria[editar | editar la fonte]

Fundóse en 1982 y nes autonómiques de 1985 algamaron el so primer diputáu (Xosé Manuel Beiras Torrado) con 52.000 votos. En 1986 fizo campaña pol non a la OTAN y en 1988 creóse la organización moza, Galiza Nova. En 1989, col 8% de los votos, algamó 5 escaños nel parlamentu de Galicia y pudo formar grupu propio.

Dende los años 1990 entamó a medrar y convirtióse na segunda fuercia política de Galicia. En 1993 llograron 13 diputaos (18,5% de los votos), en 1997 18 (24,8%) y en 2001 17 (22,6%). Tamién tienen representantes nel parllamentu español dende 1996, añu nel qu'ocuparon dos escaños. En 2000 xubieron a trés y en 2004 baxaron de nuevu a dos.

Evolución de votu[editar | editar la fonte]

Eleiciones autonómiques[editar | editar la fonte]

Añu Votos en miles Porcentaxe Diputaos
1985 52 - 1
1989 105 8 5
1993 269 18,3 13
1997 395 24,8 18
2001 346 22,4 17
2005 312 18,7 13


Eleiciones al Congresu[editar | editar la fonte]

Añu Votos en miles Porcentaxe Diputaos
1986 27 2,11 0
1989 47 3,59 0
1993 126 8,01 0
1996 220 12,85 2
2000 306 18,62 3
2004 208 11,37 2

Eleiciones al Parllamentu Europeu[editar | editar la fonte]

Añu Votos en miles Porcentaxe Diputaos
1987 45 3,7 0
1989 38 4,17 0
1994 32 11,4 0
1999 335 21,98 1
2004 (*) 141 12,32 0

Eleiciones a Conceyos[editar | editar la fonte]

Añu Votos en miles Porcentaxe Conceyales
1983 49 - 0
1987 61 4,53 139
1991 107 7,71 241
1995 208 13,15 428
1999 290 18,54 586
2003 325 19,41 595


Enllaces esternos[editar | editar la fonte]