Bloque Nacionalista Galego

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Bloque Nacionalista Galego
Presidente Ana Pontón
Fundación 1982
Sede Santiago de Compostela
Estáu Flag of Spain.svg España
Ideoloxía política Nacionalismu gallegu, Socialismu, Galleguismu, republicanismu y Euroescepticismu
Posición nel espectru Esquierda política
Organización de mocedá Galiza Nova
Afiliación europea Alianza Llibre Europea
Páxina web bng.gal
Cambiar los datos en Wikidata

El Bloque Nacionalista Galego (BNG) ye la principal organización política del nacionalismu gallegu. Defínese como una organización d'izquierda y nacionaliega, y dende un puntu vista organizativu, defínese coma un frente de partíos de calter asembleariu. El BNG teía en 2002 alredor de 12.000 militantes, conceyales y alcaldes en dellos conceyos de Galicia, diputaos nel Parllamento de Galicia y nel Congresu de los Diputaos. Dende 2006 hasta 2009 gobierno xunta'l PSdeG Galicia.

El Voceru Nacional ye Ana Pontón.

Galiza Nova ye la organización xuvenil del Bloque Nacionalista Galego.

Estrutura interna[editar | editar la fonte]

El BNG xurde cola intención d'aglutinar dientro de so tola gama ideolóxica del nacionalismu. Poro, la so organización ye frontista. Dientro dél conviven partíos nacionalistes que tienen les sos propies asemblees y propios secretarios xenerales

Dalgunos d'ellos:

Historia[editar | editar la fonte]

Fundóse en 1982 y nes autonómiques de 1985 algamaron el so primer diputáu (Xosé Manuel Beiras Torrado) con 52.000 votos. En 1986 fizo campaña pol non a la OTAN y en 1988 creóse la organización moza, Galiza Nova. En 1989, col 8% de los votos, algamó 5 escaños nel parllamentu de Galicia y pudo formar grupu propio.

Dende los años 1990 entamó a medrar y convirtióse na segunda fuercia política de Galicia. En 1993 llograron 13 diputaos (18,5% de los votos), en 1997 18 (24,8%) y en 2001 17 (22,6%). Tamién tienen representantes nel parllamentu español dende 1996, añu nel qu'ocuparon dos escaños. En 2000 xubieron a trés y en 2004 baxaron de nuevu a dos.

Resultaos eleutorales[editar | editar la fonte]

Eleociones al Parllamentu de Galicia[editar | editar la fonte]

Resultaos eleutorales nes eleiciones autonómiques
Fecha Candidatu Votos % Diputaos
1981 a Bautista Álvarez 61.870 6,27
3/71
1985 Xosé Manuel Beiras 53.972 4,23
1/71
1989 Xosé Manuel Beiras 105.703 8,01
5/75
1993 Xosé Manuel Beiras 269.233 18,55
13/75
1997 Xosé Manuel Beiras 395.435 25,11
18/75
2001 Xosé Manuel Beiras 346.423 22,97
17/75
2005 Anxo Quintana 311.954 18,89
13/75
2009 [1] Anxo Quintana 270.712 16,28
12/75
2012 Francisco Jorquera 146.027 10,11
7/75
2016 Ana Pontón 119,597 8,36
6/75
2020 Ana Pontón 310.137 23,8
19/75

a Como coalición del Bloque Nacional-Popular Galego (BNPG) y el Partíu Socialista Gallegu (PSG).

Eleiciones xenerales[editar | editar la fonte]

Resultaos eleutorales nes eleiciones xenerales
Fecha Candidatu Votos % % (en Galicia) Diputaos
1986 27.049 0,13 2,11 0
1989 Jose Enrique Tello 47.763 0,23 3,59 0
1993 Francisco Rodríguez 126.695 0,54 8,01 0
1996 Francisco Rodríguez 220.147 0,88 12,85 2
2000 Francisco Rodríguez 306.268 1,32 18,62 3
2004 Francisco Rodríguez 208.688 0,81 11,37 2
2008 Francisco Jorquera 212.543 0,82 12,07 2
2011 Francisco Jorquera 183.279 0,75 11,25 2
2015 a Carlos Callón 70.464 0,28 4,32 0
2016 a Luis Bará 45.252 0,19 2,37 0
Abril/2019 Néstor Rego 94.433 0,36 5,74 0
Payares/2019 Néstor Rego 120.456 0,50 8,13 1

a Presentóse dientro de Nós-Candidatura Galega xuntu con Coalición Galega, Fronte Obreira Galega, el Partido Comunista do Povo Galego y el Partido Galeguista.

Eleiciones al Parllamentu Européu[editar | editar la fonte]

Resultaos eleutorales nes eleiciones europees
Fecha Candidatura Candidatu Votos (en Galicia) % Diputaos
1987 Bloque Nacionalista Galego Bautista Álvarez 53.116 3,70 0
1989 Bloque Nacionalista Galego Francisco Rodríguez 46.052 4,17 0
1994 Bloque Nacionalista Galego José Carlos Mella 139.221 11,40 0
1999 Bloque Nacionalista Galego Camilo Nogueira 349.079 21,98 1
2004 Galeusca-Pueblos de Europa Camilo Nogueira 141.756 12,32 0 a
2009 Europa de los Pueblos - Verdes Ana Miranda Paz 103.724 9,18 1 b
2014 Los Pueblos Deciden Ana Miranda Paz 80.394 7,88 1 c
2019 Agora Repúbliques Ana Miranda Paz 171.500 11,99 1 d

Eleiciones municipales[editar | editar la fonte]

Resultaos eleutorales nes eleiciones municipales
Fecha Votos % (n'España) % (en Galicia) Conceyales
1983 50.400 0,27 4,10 118
1987 61.256 0,31 4,53 139
1991 107.932 0,57 7,71 241
1995 208.098 0,94 13,15 428
1999 290.187 1,36 18,54 586
2003 325.331 1,42 19,41 595
2007 315.279 1,43 19,15 661
2011 261.513 1,16 16,50 590
2015 189.465 0,85 12,87 468
2019 187.901 0,89 13,32 457

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]