Saltar al conteníu

Julio Ramos

De Wikipedia
Julio Ramos
Vida
Nacimientu Uviéu[1]1949
Nacionalidá España
Muerte Xixón[2]5 d'agostu de 2023[2] (73/74 años)
Estudios
Llingües falaes asturianu
Oficiu cantautor, políticusindicalista
Miembru de Unión Xeneral de Trabayadores[2]
Creencies
Partíu políticu Federación Socialista Asturiana [2]
Cambiar los datos en Wikidata

Julio Ángel Ramos García (1949Uviéu – 5 d'agostu de 2023Xixón), conocíu como Xulio o Julín, foi un cantautor y políticu asturianu. Tamién compartió grupu de teatru col poeta xixonés Andrés Solar.

Biografía

[editar | editar la fonte]

Entamó nos años 1960 como cantante de grupos de la capital asturiana como Los Ángeles, Los Juniors, Los Espectros y Los Líder's. Coló de mozu a Madrid, onde empezó la so carrera como cantautor y grabó los sos primeros cantares.

En 1976 ganó dos festivales: Fiesta de la Canción de la Paz (Valladolid) y el Festival d'Alcobendas (Madrid), esti últimu col cantar "No te dejan nacer, pequeño ser". Afitóse como compositor de cantares propios nes qu'amuosó la so vena reivindicativo y social. A finales de los años 1980 decidió poner fin a la so etapa madrilana y tornó a Asturies, estableciendo la so residencia en Xixón y decide cantar n'asturianu y esperimentar nueves formes d'instrumentación nes sos composiciones convirtiéndose nunu de los más destacaos representantes del movimientu de cantautores asturianos llamáu Nuevu Canciu Astur.

Discografía

[editar | editar la fonte]
Discos
  • 1980: "Esparabanes"
Cenciellos y EPs
  • 1969: "Hola, Hi, Hello" / "Amapolas y espigas"
  • 1970: "Vendo muñecos" / "Rosina"
  • 1970: "Analia"
  • 1971: "El entierro del pastor" / "Pueblo marinero"
  • 1975: "No te dejan nacer" / "De qué hablarán"
  • 1975: "Pero mujer... sólo conmigo" / "Canción de la madre"
  • 1976: "Libre"

Ver tamién

[editar | editar la fonte]

Referencies

[editar | editar la fonte]
  1. Afirmao en: Discogs. Identificador Discogs d'artista: 1909199. Data de consulta: 7 agostu 2023. Llingua de la obra o nome: inglés.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «El Comercio» (castellanu). Consultáu'l 7 agostu 2023.

Enllaces esternos

[editar | editar la fonte]