Islla Hayes

Coordenaes: 80°34′N 57°41′E / 80.57°N 57.68°E / 80.57; 57.68
De Wikipedia
Islla Hayes
Остров Хейса (ru)
Situación
PaísBandera de Rusia Rusia
Óblasts Óblast d'Arcánxel
Tipu islla
Parte de Tierra de Franciscu Xosé
Asitiáu en Océanu Glacial Árticu
Coordenaes 80°34′N 57°41′E / 80.57°N 57.68°E / 80.57; 57.68
Islla Hayes alcuéntrase en Rusia
Islla Hayes
Islla Hayes
Islla Hayes (Rusia)
Datos
Altitú media 242 m
Superficie 132 km²
Población 4
Fusu horariu UTC+04:00
Llonxitú 16 km
Cambiar los datos en Wikidata

 

La islla Hayes, tamién conocida como islla Heiss (Rusia) ye una islla en la Tierra de Franciscu Xosé. Alcuéntrase nel área central del archipiélagu, al norte de la islla Champ y Tierra de Wilczek. La so superficie ye de 132 km².

La islla de Hayes casi nomnn tien glaciares, teniendo namái un pequeñu cap de xelu fora del so centru pela so mariña norte. El puntu más altu ye 242 m.[1]

L'estrechu al sur de la islla Hayes ye conocíu como Markham, que se estrecha a namái 5 km nesti puntu. Nel este alcuentrase un estrechu conocíu como Avstriyskiy proliv, más allá de la cual s'atopen les islles Komsomol más pequeñes. 7 km d'anchu Proliv Yermak nel norte, dixebra la islla Hayes del subgrupu de Tierra Zichy del archipiélagu de Franciscu Xosé.

Historia[editar | editar la fonte]

Kheysa, un sitiu de llanzamientu de cohetes soviéticos, taba allugáu nesta islla.[2][3]

Agora Hayes Island ye'l llar de la estación hidrometeorolóxica de Krenkel (80°37′N, 58°03′E).

Esta islla (incluyendo les islles Komsomol) foi nomada orixinalmente n'honor al veteranu esplorador árticu Isaac Hayes, que realizó una espedición histórica polaca en 1850. El nome de la otra islla n'inglés ye Heiss Island, porque los cartógrafos alemanes xermanizaron el so nome dempués de translibrar del rusu al nome corruptu "Heiss" (que significa "calor" n'alemán).

Islles axacentes[editar | editar la fonte]

7 km al este de la mariña esti de la islla Hayes atópense les islles Komsomol (Острова Комсомольские; Ostrova Komsomolskiye). Consisten nuna islla triangular de 7 km de llargu y dos castros bien pequeños nel so cabu norte.

Esti grupu d'isles lleva el nome de los Komsomols de la dómina soviética. Hai un castru de 1,2 km de llongura allugáu frente a una pequeña badea al oeste del cabu nororiental de la islla Hayes.

Clima[editar | editar la fonte]

La islla de Hayes ta na zona de transición ente un clima de tundra (ET) y un clima de cap de xelu que técnicamente cayó nel primeru por cuenta de les medies de congelación percima de xunetu y agostu, pero per debaxo de les temperatures baxes mientres tol añu. Ye una tierra fría ya implacable con branos y iviernos inexistentes que s'españó tol añu. Hayes tien un clima bien nubloso, con 8 meses del añu recibiendo pocu o nengún sol. Anque la nieve ye más común mientres tol añu, puede llover de xunu a ochobre.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]