Ildikó Fényes

De Wikipedia
Ildikó Fényes
Vida
Nacimientu Budapest1937 (86/87 años)
Nacionalidá Bandera de Venezuela Venezuela
Familia
Hermanos/es
Familia
Pueblu Fényes (en) Traducir
Estudios
Estudios Vassar College
Bryn Mawr College
Oficiu científica
Cambiar los datos en Wikidata

.


Hajnal Ildikó Fényes de Kunckel (1937Budapest) ye una física venezolana d'orixe húngaru, que foi la primer muyer profesora de física na facultá de ciencies de la Universidá Central de Venezuela.

Biografía[editar | editar la fonte]

Ildikó Fényes ye fía de Marianne Zboray Kormendy ya Iván Fényes Roboz, quien fora unu de los fundadores del Departamentu d'Inxeniería Mecánica de la Universidá Central de Venezuela (UCV). Anguaño desempéñase como presidenta de la Federación Llatinoamericana d'Entidaes Húngares (LAMOSZSZ).[2]

Col españíu de la Segunda Guerra Mundial, la familia de Hajnal Ildikó tuvo de fuxir como abellugaos del exércitu soviéticu travesando Hungría, Austria y Alemaña. En 1947, dos años dempués del fin de la guerra, los Fényes deciden emigrar a Venezuela. Una vegada en Caraques, Hajnal Ildikó empieza los sos estudios nel Colexu La nuesa Señora de Guadalupe. Puesto que esi colexu nun abrir la seición del últimu añu de bachilleratu, la moza tuvo de rematar los sos estudios nel Liceo Andrés Bello, onde nel añu 1954 recibe'l so títulu de Bachiller en Ciencies.

Cola idea d'estudiar física, y como en Venezuela entá nun había posibilidaes pa estudiar esa carrera, Ildikó treslladar a Poughkeepsie, nel estáu de Nueva York, Estaos Xuníos, pa estudiar nel Vassar College onde llogró'l títulu de Llicenciada en Física en 1958. Realizó depués estudios de posgráu nel Bryn Mawr College, nel estáu de Pennsylvania, Estaos Xuníos, onde llogró la so maestría en ciencies. En 1961, ensin rematar los sos estudios de doctoráu, tien de tornar a Venezuela por cuenta de una grave enfermedá de la so madre. En 1962 convertir en profesora de física de la Facultá de Ciencies de la UCV y en 1964 xubió a profesor asistente.

Cola mudanza de la Facultá de Ciencies a los terrenes de la Escuela Téunica Industrial, Ildikó Fényes decidió pasase a la Facultá d'Inxeniería de la mesma universidá, siendo una de les primeres profesores del Departamentu de Física Aplicada d'esa facultá. En 1988 xube a Profesor Acomuñáu de la Facultá d'Inxeniería y en 1993 gana'l premiu de Meyor Llibru de Testu, dau por esi ente, pol so Guía pal llaboratoriu de Física Introductoria. La profesora Fényes xubilar en 1991.

Mientres la so permanencia nos Estaos Xuníos, conoció a Dietrich Kunckel, arquiteutu d'orixe alemán (quien xunto a Tomás Llugo Marcano y a Jesús Sandoval ganaríen el concursu pal diseñu del Teatro Teresa Carreño). Tien trés fíos: Béla, Csilla y Zoltan.[3]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. URL de la referencia: http://nol.hu/kultura/20091009-mama_identity-377071.
  2. «Homepage LAMOSZSZ» (húngaru). Consultáu'l 2 de marzu de 2017.
  3. José Álvarez-Cornett (15 de xineru de 2015). «Hajnal Ildikó Fényes, la primer muyer n'enseñar Física na Universidá Central de Venezuela» (castellanu). Consultáu'l 2 de marzu de 2017.