Dhirubhai Ambani

De Wikipedia
Dhirubhai Ambani
Vida
Nacimientu Junagadh28 d'avientu de 1932
Nacionalidá Unión de la India
Raj británicu  14 agostu 1947)
Bandera de India India  (26 xineru 1950 -
Muerte Mumbai6 de xunetu de 2002 (69 años)
Causa de la muerte accidente vascular cerebral
Familia
Padre Hirachand Gordhanbhai Ambani
Madre Jamnaben
Casáu con Kokilaben Ambani (en) Traducir
Fíos/es
Hermanos/es
Oficiu entamador
Premios
Miembru de ABLF alumni network (en) Traducir[2]
Creencies
Relixón Hinduismu
Cambiar los datos en Wikidata

Dhirajlal Hirachand Ambani (28 d'avientu de 1932Junagadh – 6 de xunetu de 2002Mumbai), más conocíu como Dhirubhai Ambani, yera un magnate de los negocios indiu quien fundó Reliance Industries en Bombay col so primu. Figuró na llista de los 50 homes de negocios d'Asia del The Sunday Times.[3] Ambani fixo a Reliance Industries pública en 1977, y en 2007 la fortuna combinada de la familia foi de $60 mil millones, faciendo de los Ambani la segunda familia más rica del mundu. Ambani morrió'l 6 de xunetu de 2002 d'un accidente cerebrovascular.[4]

Entamos de la so carrera[editar | editar la fonte]

Ambani empecipió con 1 rupia na mano y ganóse dineru trabayando con una firma en Yeme na década de 1950, treslladóse a Mumbai en 1958 pa empecipiar el so propiu negociu en especies. Dempués del llogru de modestos beneficios, camudar a los testiles y abrió una fábrica en Naroda zona industrial d'Ahmedabad. Él fundó Reliance Industries en 1966, en 2012, la compañía cuntaba con más de 85.000 emplegaos y apurría casi'l 5% de los ingresos fiscales totales del Gobiernu Central. En 2012, Reliance Industries foi catalogada ente les mayores empreses del mundu por ingresos na llista del Fortune 500.[5]

Majin Corporation[editar | editar la fonte]

Dhirubhai Ambani tornó de Yemen a la India y empezó "Majin" en collaboración con Champaklal Damani, el so primu segundu,[6] quien vivía con él en Aden, Yeme. Majin importaba poliéster filáu y esportaba especies a Yemen.[7] La primer oficina de Reliance Commercial Corporation establecer na cai Narsinatha en Masjid Bunder. Foi una habitación de 350 pies cuadraos (33 m 2) con un teléfonu, una mesa y tres silles. Primeramente, teníen dos asistentes p'ayudar colos sos negocios. Mientres esti periodu, Ambani y la so familia agospiar nun apartamentu de dos cuartos nel Jai Hind Raigaños en Bhuleshwar, Mumbai.[8] En 1965, Champaklal Damani y Dhirubhai Ambani terminaron la so sociedá y Ambani empecipió pola so cuenta. Créese que dambos teníen distintos temperamentos y una visión distinta sobre la forma de faer negocios. Damani yera un comerciante prudente y nun creía na construcción d'inventarios de filo, Ambani yera un tomador de riesgu conocíu y creyente nos inventarios de construcción, antemanando una xubida de precios, y faer un montón de beneficios.

El control de Ambani sobre bolsa de valores[editar | editar la fonte]

L'amplia comercialización de la marca "Vimal" nel interior de la India facer un nome familiar. Puntos de venta de franquicies empecipiáronse y solíense vender namái Vimal. Nel añu 1975, un equipu téunicu del Bancu Mundial visitó la unidá de fabricación de la Reliance Testiles.

En 1982, Reliance Industries tuvo en contra d'una cuestión de derechos con al respective de obligaciones convertibles en parte.[9] Se rumoreaba que la compañía taba faciendo tolos esfuercios pa garantizar que'l preciu de les sos aiciones nun s'esmucieren una pulgada. Viendo una oportunidá, L'Osu Cartelu, un grupu de corredores de bolsa de Calcuta, empezaron a vender en curtiu les aiciones de Reliance. Pa compensar esto, un grupu de corredores de bolsa, hasta apocayá denomináu "Amigos de Reliance" empezaron a mercar les aiciones a curtiu vendíos de Reliance Industries na Bolsa de Valores de Bombay.

Muerte[editar | editar la fonte]

Dhirubhai Ambani foi almitíu nel hospital Breach Candy en Bombay el 24 de xunu de 2002, dempués de sufrir un derrame cerebral importante. Foi'l so segundu golpe, el primeru d'ellos habíase producíu en febreru de 1986 y paralizara la so mano derecha. Tuvo en coma mientres más d'una selmana y consultó con dellos médicos. Morrió'l 6 de xunetu de 2002.

El país perdió una prueba emblemática de qu'un indiu ordinariu despidíu pol espíritu d'empresa ya impulsada pola determinación puede llograr na so propia vida.[10]
Esta nueva estrella, que s'alzó nel horizonte de la industria de la India va trés décades, caltener nel visu hasta'l final en virtú de la so capacidá de suañar en grande y traducilo a la realidá al traviés de la fuercia de la so tenacidá y esfotu. Xuno a la xente de Maharastra nel pagu del mio tributu a la memoria de Ambani y tresmitir la mio más sentíu pésame a la familia del fináu.[11]
P C Alexander, Governador de Maharastra

Premios y reconocimiento[editar | editar la fonte]

  • Octubre de 2011 - Premiu póstumu Asia Global ABLF nos Premios de Lideralgu del Foru Asiáticu de negociu.
  • Agostu de 2000 - Conferíu'l premiu Man Of The Century (Home del Sieglu) pola Fundación Chemtech ya Inxeniería Química Mundial en reconocencia a la so destacada contribución a la crecedera y desenvolvimientu de la industria químico na India.
  • 2000, 1998 y 1996 destacáu ente de les 50 persones más poderoses d'Asia pola revista Asiaweek.
  • Xunu de ​​1998 - "Medaya del Decanu" por The Wharton School, Universidá de Pennsylvania, por establecer un exemplu sobresaliente de lideralgu. Dhirubhai Ambani tien la rara distinción de ser el primer indiu en llograr Medaya de Wharton School Dean.[12]
  • Agostu de 2001 - Premios Economic Times a la Excelencia Empresarial pola so trayeutoria artística.
  • Dhirubhai Ambani foi nomáu'l "Home del Sieglu 20" pola Federación de Cámares Indies de Comerciu ya Industria (FICCI).
  • Una encuesta realizada por The Times of India en 2000 votáron-y el "Creador más grande de la riqueza nos sieglos".

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. URL de la referencia: https://www.thehindu.com/business/Industry/industrialist-bhadrashyam-kothari-passes-away/article6925962.ece. Data de consulta: 20 xunetu 2019.
  2. URL de la referencia: https://www.ablf.com/network. Objeto referido en la referencia como: Late Dhirubhai Ambani; Founder, Reliance Group, India. Data de consulta: avientu 2022.
  3. Dhirubhai Ambani on 4to40.com
  4. Dhirubhai Ambani vs Ratan Tata - Difference and Comparison. Diffen.
  5. Indian Oil, Reliance Industries in Fortune 500 companies list - The Times of India. Timesofindia.indiatimes.com.his.
  6. Ambani: From a petrol pump attendant to Reliance owner | Arab News — Saudi Arabia News, Middle East News, Opinion, Economy and more. Arabnews.com (2012-11-02).
  7. Giridharadas, Anand (15 de xunu de 2008). «Indian to the Core, and an Oligarch». The New York Times. http://www.nytimes.com/2008/06/15/business/worldbusiness/15ambani.html?_r=1&pagewanted=2. 
  8. Giridharadas, Anand (15 de xunu de 2008). «Indian to the Core, and an Oligarch». The New York Times. http://www.nytimes.com/2008/06/15/business/worldbusiness/15ambani.html?pagewanted=all. 
  9. «The two cares of Dhirubhai Ambani by Paranjoy Guha Thakurta». India-seminar.com. Consultáu'l 31 d'avientu de 2010.
  10. UK. BBC News. 7 de xunetu de 2002. http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/2109740.stm. Consultáu'l 31 d'avientu de 2010. 
  11. «Politicians, celebrities pay homage to Ambani - Rediff News». Rediff.com (7 de xunetu de 2002). Consultáu'l 31 d'avientu de 2010.
  12. Dhirubhai Ambani becomes first Indian to get Wharton School Dean's Medal [www.rediff.com Rediff on the net]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]