Central nuclear José Cabrera

Coordenaes: 40°20′57″N 2°53′04″W / 40.3492°N 2.8844°O / 40.3492; -2.8844
De Wikipedia
Central nuclear José Cabrera
Central nuclear
Llocalización
País España
AutonomíaBandera de Castiella-La Mancha Castiella-La Mancha
Provincia provincia de Guadalaxara
Conceyu Almonacid de Zorita
Coordenaes 40°20′57″N 2°53′04″W / 40.3492°N 2.8844°O / 40.3492; -2.8844
Central nuclear José Cabrera alcuéntrase n'España
Central nuclear José Cabrera
Central nuclear José Cabrera
Central nuclear José Cabrera (España)
Historia y usu
Construcción1964 -
Xestión Naturgy
Unión Eléctrica Madrileña (es) Traducir
Unión Fenosa
Orixe del nome José Cabrera Felipe
Cambiar los datos en Wikidata

La central nuclear José Cabrera (más conocida como Zorita) foi la primer central nuclear construyida n'España, asitiada xunto al ríu Tajo nel términu municipal de Almonacid de Zorita, na provincia de Guadalajara, y perteneció a la compañía Unión Fenosa. Cumplíu'l so ciclu de funcionamientu, el Ministeriu d'Industria, Turismu y Comerciu declaró'l cese definitivu de la operación pente medies de resolución del 20 d'abril de 2006, y se desacopló de la rede llétrica'l 30 d'abril de 2006.

Entamó a construyise en xunetu de 1965, y rematóse en tiempu récor en marzu de 1968. Cargóse'l nucleu y algamóse la criticidá per primer vegada en xunu del mesmu añu. L'inauguración oficial foi'l 12 d'avientu de 1968. Tenía una potencia instalada de 150 MW3 con un reactor d'agua a presión (PWR). El so sistema de refrigeración yera mixtu al traviés de torres de refrixeración y del banzáu de Zorita, nel ríu Tajo (sistemes de la central).

Mientres el cese definitivu d'esplotación de la central nuclear realizáronse una serie de trabayos preparatorios pal aniciu del esmantelamientu. Ente estos trabayos alcuéntrase:

-La descontaminación del sistema primariu y los sistemes aidares, que'l so oxetivu ye amenorgar la contaminación esistente nel interior d'estos sistemes, de manera que s'ameyoren les dosis operacionales sobro los trabayadores que lleven a cabu'l so esmantelamientu, o -La carauterización radiológica de la instalación, que va dexar planiar los trabayos de descontaminación y definir les proteiciones necesaries del personal d'esmantelamientu (mascaras, traxes, etc), pa la realización de los sos trabayos.

El Reglamentu d'Instalaciones Nucleares y Radiactives establez nel so artículu 28 que primeramente a conceder l'autorización d'esmantelamientu débese d'estrayer tol combustible del reactor y de la piscina d'elementos combustibles gastaos. Pa dar cumplimientu con esti artículu la central nuclear construyó un almacén temporal individualizáu (ATI).

El sistema d'almacenamientu que s'utiliza nel almacén temporal individualizáu ye'l sistema HI-STORM 100, con capacidá p'almacenar 32 elementos combustibles por contenedor.

Les operaciones de tresferencia del combustible gastáu ente la piscina d'almacenamientu de la central y l'almacén temporal individualizáu lleváronse a cabu ente xineru y setiembre del añu 2009.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]